10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Nah, egyébként meg most érkeztem haza Tatáról, ahol az utolsó harckocsizó halgatók éleslövészetett tartottak (vizsgáztak). Miután az Index-es fórum kartársainak segítéségével sikerült elintézni, hogy én is ott lehessek, készítettem pár képet és videót - sajnos a programváltozás, és a saját késésünk miatt csak az utolsó páros lövészetről.

Utána beszélgettünk pár katonával is, és hát... szóval érezni rajtuk egy kicsit, hogy el vannak keseredve. A Hunyadi Mátyás zászlóalj az utolsó harckocsizó egysége a honvédségnek, és megszűnik az utánpótlás képzése is (a most vizsgázó halgatók képezik az utolsó évfolyamot). A technika pedig mellett meg kell küzdeniük a "logikus" magyar hadsereg csodáival is. Ugye a most rendszerben lévő T-72M1-es harckocsik az orosz államadóság fejében kerültek beszerzésre. Olyan csodálatos módon, hogy anno szakembert ugye nem vittek ki Fehéroroszországba (minek az...), márpedig már az is előre vetítette a helyzetett, hogy egy harckocsijavító gyáregységtől kapták a járműveket. A magyar küldöttek odamentek, és kiválasztották a mintegy száz járművet, le is fényképezték őket, és lőn boldogság. Aztán hazajöttek, és megmutatták a képeket a harckocsisoknak. Ők pedig vakarták a fejüket, mert a képeken vagy tucatnyi különböző alváltozatot számoltak össze. Itt a lövészeten az egyik Hk. például eredetileg optikai távolságmérővel rendelkezett, annak a nyílását azonban lehegesztették, és felszereltek egy lézeres távolságmérőt (érdekes adalék: a beszélgetések folyamán kiderült, hogy a lézeres távolságmérő nem csak köd vagy füst, de eső esetén sem használható...).
    A kint lévő harckocsik egy részén volt csak például ködgránátvető, mikor erre rákérdeztem, a főtörzs egyfelől megjegyezte, hogy ezen a járművön (aminek a tetején éppen álltunk) sose volt ködgránátvető, másfelől hogy a 6 év alatt, amióta szolgál, egyszer (!!!) kaptak ködgránátot gyakorlatra, úgy kb. ennyi. De azt is megjegyezte, hogy semmi gond, mert a füstfejlesztővel (ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy a kipufogóba plusz gázolajat (sok gázolajat) fecskendeznek) a sofőr viszonylag gyorsan jó álcázást tud csinálni...

Pár kép étvágycsinálónak:

További képeket és három rövidebb videót ide tettem fel. A videók MPG formátumúak, mert nem volt még időm foglalkozni velük.
    Természetesen túl sokat ne várjatok azért... ;)