95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Igen, a T a hagyományos szállítóváltozatot jelöli mindkét esetben. ;) -
Cat #9793 Viggen vadászrepülőgépet kapott a szolnoki repüléstörténeti múzeum
Holnap, szerdán kerül sor annak a Saab JA37 Viggen vadászrepülőnek az ünnepélyes átadására, melyet a svéd légierő linköpingi múzeuma adományozott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szolnoki Repüléstechnikai Szakgyűjteményének. A gép tegnap landolt Szolnokon. -
katz #9792 Ha tudszn németül akkor ajánlom figyelmedbe az alábbit:
Panzerlexikon
(nevével ellentétben nem csak hk-k vannak)
Ha kézi lőfegyverek érdekelnek, azokról találhatsz némi infót itt is:
world.guns.ru -
metlogen #9791 Engem főleg a Német,USA,Anglia,Francia,Olasz,Orosz haditechnika érdekelne amit
a WWII.-ben használtak.Nem baj ha nemm egy oldalon vannak.
Előre is köszi -
Közben már asszem rájöttem. Transzport. Jól gondolom? :-) -
Sziasztok, volna egy elég
kkérdésem:
Az MI-8-nál és az MI-17-nél az a /T jelölés mire vonatkozik?
Kösz. -
Hírtévén is az volt akkor :) -
Cat #9787 nézte :) -
kicsit off:
Nemtudom nezte e valaki az NGC-n az "Égi óriás: az Airbus A380 építése" cimu dokfilmet.
Mindezek tudataban mar meg jobban "nagy szamnak" tunik az egesz project!
on: (lehet repulos topicba kellett volna
)
-
Lattam en is tiviben..tenyleg mutattak F-16-ost is (RTLC)..de mutattak keszibol indulo gepart is..es nagyon jol latszott hogy csak 2x2db R-73-al "szolgalnak"... -
Én a Tv2-őn néztem, ott legalább MiG-eket mutattak, igaz biztosan ki is mentek Kecsóra, lévén egy Alez.-t interjuholtak meg. :) -
MIG-ek lekisértek 1 osztrák kisgépet, erre a híradóban F-16-ot mutatnak :) -
A kép alá direkt odairtam, hogy photoshop, vagyis nem egy hivatalos SAAB fantáziarajz, hanem egy korábbi képből "átalakított" házi tákolmány, ahogy Matej (a Hitech web szerkesztője) elképzeli a JAS-39G-t. :) -
Olyannyira hogy ezt a kepet 3 eve is lattuk mar, mint Super Gripen... csak akkor meg vilt rajta svanc...kicsit atkozmetikaztak ezt a kepet:
Szerintem ez hoax! -
A SAAB felvázolta a JAS-39 család (vrható) további életútját. A JAS-39E/F orrába egy új, mozgó alkatrészek nélküli AESA radar kerül, a gép hátára illeszkedő póttartályok is megjelennek, továbbá a fedélzeti elektronika is megújúl némileg. A távolabbi jövőre való tekintettel a JAS-39G/H már egy komolyabb mértékű előrelépés. A gépnek nem lesz függőleges vezérsíkja, a szárnyak és a canard-vezérsík alakja megváltozik, és "fűrészfog" alakú lesz, a radar-reflexió csökkentése érdekében, a hajtómű pedig irányítható tolóerő-vektor képességgel is el lesz látva, és a gép képes lesz a Dassault/HAC/Saab Neuron UCAV gépekkel együtt dolgozni, mégpedig úgy, hogy a Gripen méri be a célokat, és adja az utasításokat a Neuron robotgépeknek, amelyek aztán önállóan hajtják végre a célpontnak megfelelő módon a csapásmérést. Mindez persze még a távoli jövő, a JAS-39E/F csak az évtized vége felé, a G/H változat pedig a jövő évtized közepére-végére készülhet el.
[center]
Egy fantáziarajz a JAS-39G/H Gripen-ről (photoshop). -
ok :) -
kiskorúbézoltán #9777 '60 végére '70 elejére saccolom . -
Hát ha a PKM váltotta, akkor valószinüleg még az elött, hogy megszülettem volna. ;) -
kiskorúbézoltán #9775 Ezer éve kivonták , PKM jött RPK ment , kis átfedéssel . A kivonás idejét sajnos nem tudom . -
Tényleg. :)
Viszont a mostanság látott képeken ill. eseményeken nem nagyon találkoztam vele (Tatán se láttam kirakva, AMMSz, Dragunov és PKM volt, meg RPG-7), használatban van az még? -
kiskorúbézoltán #9773 Nyet Vazelin ... Vaszilij !!!
-
Cnut #9772 Mutass rá! Melyik bántott? :) -
kiskorúbézoltán #9771 75-ös csiga és 40-es ív . -
kiskorúbézoltán #9770 RPK -
Szvsz
Taivan magat nem
USA segitseggel igen
Osszehasonlitas? Nehez lenne mivel valos adatok meg csak megkozelitoleg sincsenek a kinai haderorol...csak feltetelezesek...
De egyertelmuen az USA hadereje modernebb.
Veszelyt? Ez itt politikai tema, es azt itt nem lehet...de mar ovlt errol szo...szvsz semilyet...hulyek vagjak cska le az arany tojast tojo tyukot! -
Tényleg, itthon volt rendszerben csigatár valamely AK variánshoz? -
kiskorúbézoltán #9767 PSzO ... na . -
kiskorúbézoltán #9766 
Úgy látszik a PSzo-hoz a gumi szemkagyló ott is hiánycikk ...
Az AK SzVD szíjjal és csigatárral ... hmmm ... jó ízlésük van !
-
MAKS 2005 egy utazási iroda ajánlásában.
Jó poén lehet, de bevallom azért az a ~130e Ft (+120$) kicsit húzós... :( -
Pár érdekesebb kép, made in russia.
[center]
Őőőőő..... -
Cat #9763 olvass vissza kb. 150-200at, akkor volt ez téma :) -
Mivel ti bizonyára jobban értetek hozzá, feltennék egy-két kérdést 3.világháború topicban tárgyalt témával kapcsolatban:
Szerintetek Tajvan mennyire lenne képes megvédeni magát egy esetleges kínai invázió ellen, és mennyire lenne képes megvédeni az USA a szigetet?
Összevetve a három ország hadseregét, milyen mennyiség és minőségbeli különbségek vannak?
Kína jelenlegi fejlődését nézve jelenleg és a jövőben mekkora veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve? -
És addig mit csinál a szeméyzet a harckocsiban, plusz tankszázad többi tagja? Malmoznak hátradölve, barchobáznak, vagy simán csak süttetik a hasukat a nappal? Ezért nem való legalábbis ebben a formában az MTHEL a frontvonalra. Amint "tüzet" nyit, két másodperc rá 3-4 malac repülne felé...
Én ebben a párosításban inkább a harckocsizókra fogadnék... -
Nem is kell átolvasztani, elég ha egy kis szaunát csinálnak a személyzetének
-
Én pont, hogy tankra nem lőnék vele, egyfelől ezek a lézerek nem képesek (még) átolvasztani pillanatok alatt egy fél méter vastag réteges páncélzatot, másfelől pedig túlságosan is sérülékenyek és nagyok, hogy frontvonalba küldjék őket (csak nézd meg a képet, két hatalmas utánfutón fér el a cucc....). -
Mondjuk tankra? :) -
A THEL eredetileg tüzérségi lövedékek, rakéták, bombák, aknagránátok és különféle légi célok (repülőgépek és helikopterek) ellen készült. Földi célpontok ellen is használható természetesen, bár csak sejtéseim vannak arról, milyen feladatkörben lehetne használni ilyen esetben. -
ÉS mire akarnak ilyen taktikai lézert használni? Légvédelemre? Jól értelmeztem? VAgy esetleg földi célpontok ellen is? -
Az irányított energiafegyverekre a Pentagon óvatos becslések szerint is több milliárd dollárt költött (csak a YAL-1 programra 2011-ig több, mint 6 milliárdot), de úgytünik az áttörés még mindig messze van. A THEL (Tactical High-Energy Laser) lézer-rendszert lassan egy évtizede fejlesztik, és noha számtalan sikeres tesztlövészeten bizonyított, csak telepített változatban készült, így a hadsereg közölte, hogy neki egy mobil változat kell. Ez lett az MTHEL (az M = Mobil), ami azonban még így is túl nagy és nehéz volt az US ARMY-ak, ezért tavaly év végén leállította a program finanszírozását. Idén a hadsereg egyik tábornoka egy megbeszélésen egyesen azt mondta a tudósokből és mérnökökből álló halgatóságnak, hogy évtizedek óta nyelik a pénzt az irányított energia fegyverek fejlesztését célzó programok, látható eredmény nélkül. Így ad egy évet, hogy lerakjanak az asztalra valamit, ami megvédheti a katonákat Irakban a bázisokat érő akna és rakétatámadásoktól. Ha megcsinálják, ő (ie.: az US ARMY) megveszi, kerüljön bármibe. A probléma csak ott van, hogy a Northrop ugyan dolgozik egy még kisebb és könnyeb kémiai alapú lézeren, amely a korábbi THEL-en alapszik, de ez is csak két év múlva lesz kész várhatóan (az árát 25 millió $-ra taksálják). Tehát rövid távon nincs megoldás. Hosszú távon megoldást jelenthetnek az olcsóbb és egyszerűbb (valamint sokkal kisebb) szilárdtest lézerek, de azok csak a következő évtizedben várhatóak.
Akkor mi marad? Jelenleg a legvalószinübb, hogy ha az ARMY védelmet akar az aknavető-támadásoktól, akkor a rakéta-védelem felé kell fordulnia....
[center]
Fantáziakép az MTHEL-ről. -
harcu #9754 "Igen, de a japánok is Yamatonak írják, ha latin betüket használnak. Én meg utálom ezt a mindent fordítsunk le magyarra mozgalmat a tulajdonneveknél. Nálam Yamato marad örökre."
Ahogy gondolod Ícéram kolléga. :)