95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • I.C.ram
    Láttátok a hírekben a zsidók kitelepítését? Nagyon durva. Mintha valami középkori csatát láttam volna. 5000 telepes vs. 6000 rendőr. Tisztára, mintha az egri cisllagokat láttam volna :) Volt lovasság, gyalogság, ostrom, létratámasztással, stb :) Végül nagy nehezen a rendőrök bulldozerekkel vették be a "várat". hohetetlen, hogy a világ egyik legmodernebb hadserege/rendőrsége képtelen felvenni a harcot a tüntetőkkel. Jójó tudom, hogy nem nagyon vethettek be erőszakot, de akkor is :)
  • Cat #15645
    Harci helikopter szimulátorok Egerből

Harci helikopter szimulátorok gyártását kezdte meg az egri Bóta Elektronic Kft. - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón Egerben. A szerződés alapján a társaság 30 szimulátort szállít egy német cég megrendelésére Németországba - közölte Bóta Kálmán cégvezető. A megrendelés értékét a felek üzleti titokként kezelik. Hozzátette: a kabint a mechanikai alkatrészekkel együtt Egerben készítik, a műszereket pedig a német partner szereli be a szimulátorba.

A Bóta Elektronic Kft. 1978 óta foglalkozik elektromos tervezéssel és szereléssel, kapcsolószekrények gyártásával, illetve üzemcsarnokok építésével. A cég építette egyebek mellett az Audi egyik győri, valamint a Bosch egri és miskolci csarnokát. A családi vállalkozásként működő cég árbevétele 2005-ben 800 millió forint volt, 2004-ben elérte az egymilliárd forintot.

Swercsek Róbert, a német megrendelő a Rheinmetall képviselője hangsúlyozta, hogy a magyar cég 100 százalékban megfelelt az igen kényes minőségi követelményeknek. berendezés egyébként a német és a francia hadsereg helikopterpilótáinak kiképzését segíti majd - fűzte hozzá.

Az MTI értesülése szerint az Egerben készülő szimulátorok a Tigris harci helikopter földi utánzatai. A Tigris az amerikai Apacs helikopter európai megfelelője, a gép közös európai gyártásban készül. A Tigrist elsősorban a szárazföldi harcot támogató, illetve harckocsi elhárító feladatokra fejlesztették ki.
  • steweee
    fölös kockázatról szót nem ejtettem, csak a túlbiztosítása a dolgoknak is felesleges. mondjuk nem véletlenül mondják el százszor a civil lőtéren a biztonsági intézkedéseket, pontosan azért hogy a gyengébb képességűek is jól felfogják, legalábbis nagyobb rá az esély, és inkább 100x hangozzék el szóban ugyanaz mintsem legyen egy fegyverbaleset, ami nemhogy fizikai sérülést okoz vkinek hanem az okozó fél is lelki sérülést szenved pont a baleset jellege miatt lesz lelkiismeretfurdalása. tehát nem árt figyelni

de könyörgöm, ezek kommandóspalánták, nekik akár éles tűzharcokat is kell majd vívniuk pályafutásuk során, az egy dolog hogy gyakorlásnál óvatosan, de az ilyen gumivackokkal együtt hülyeségszag lengi be a kiképzőteret, pont azért amit írtam. egy fegyveres testület akármilyen tagjának, de főként a bevetési alosztályosoknak már csak illik tudni EGYÉRTELMŰEN megállapítani hogy egy fegyverből leadható e lövés vagy sem, így megakadályozhatóak a vétlen elsülések is. aki erre nem képes az pályát tévesztett. vagy amíg nem képes rá addig nem is kell gyakorolnia az épületharcot

természetesen csak poénnak szántam a lucky lukeot és társait, viszont akiben ilyen hajlam van annak javasolt hogy élje ki amikor lehetősége adódi rá, úgy hamarabb túllesz az ilyen "férfias játékokon",csak előtte ellenőrizze hogy van e lőszer a fegyverben vagy sem.

elkerületdő az übermacsó :) banki biztonsági őr nemrégi példáját aki a budin szarás közben játszott a fegyverével és egy kézlövés lett az eredménye. a hivatalos indoklás szerint a vécépapírtartóra helyezte mielőtt leült volna (minek vette ki a tokjából?) és mikor utánanyúlt hogy elrakja megcsúszott a tartón, de az esése közben hogy ne essen a talajra utánakapott és akkor sült el. namármost ez jól hangzik, de vagy nem kell csőretölteni (bár biztos mór 2-re készült) vagy be van biztosítva, de mivel nincs háború együtt a kettő nem megy mert ez az eredménye egy budizásnak :)

amúgy egy szép példa, egy ált.isk. osztálytársam aki még volt sorkatona az egyik srác poénból ráfogta a másikra a pisztolyt és meghúzta a ravaszt. persze csak hogy megijessze, a végeredmény egy halálos fejlövés lett. a srác 10 évig volt gyogyi, többször kezelték, aztán öngyilkos lett. szép sztori, mindez a hülyeség miatt. de hát erre mondják hogy kés villa olló...
  • kiskorúbézoltán #15643
    - nem nyert semmi közöm ilyesféle szervezethez

- én olyannal nem aki annyira űbermacsó , hogy fölös kockázatot vállal

- "vagy egyszerűen ellenőrzik "rárántással"" mindaddig amíg a hüvelyvonókarom vagy a rúgója nem törik el , mert akkor ugye bent marad a lőszer , "de a lövés mondjuk biztosabb."

- "akkor az fegyver biztonságos, lehet vele játszani, dobálgatni, földhöz csapkodni, hadonászni" remélem ezt csak képletesen érted

- én még nem nőttem ki belőle , dehát mit vársz egy "kiskorú"-tól ?! :DDD
  • steweee
    mert ezek kiskorúbézoltánok idősebb változatban :))

csodálom hogy füles nincs rajtuk gyakorláshoz. na ilyen emberkékkel nem mernék együtt akcióba menni akiknél nem lehetek biztos benne hogy VÉLETLENÜL nem lőnek hátba nagy izgalmukba.

először is tisztázzuk hogy igaz a mondás és nem is vitatom hogy a biztonság mindenek felett. és cifut sem akarom cáfolni, jóindulatból írja amit ír, sőt, ő igazán ért is a dolgokhoz,

DE:

egy gyakorlótéren van arra lehetőség hogy a tárkivétel után egy céltáblára vagy egyéb tűzzóna felé irányítva a fegyvert elsüssék, így kilőve az esetlegesen csőben marad lőszert, vagy egyszerűen ellenőrzik "rárántással", de a lövés mondjuk biztosabb.

tehát ha nincs tár a fegyverben, ki van biztosítva és nem sül el egy céltábla felé, illetve a töltényűrt ellenőrizzük és nincs lőszer benne, akkor az fegyver biztonságos, lehet vele játszani, dobálgatni, földhöz csapkodni, hadonászni, másikra ráfogni és csettingetni vele, előrángatni a tokból lucky luke módjára stb.nem fog törtnénni semmi különleges legfeljebb leesik és karcos lesz

ellenpélda van rá bőven, de az mind idiotizmus szülte balesetek. aki nem tudja egyértelműen megállapítani hogy van e lőszer a fegyverében vagy nincs az azonnal adja le egy kereskedőnél vagy a rendőrségen. aki meg fegyveres testület tagja és úgy nem képes rá az azonnal adja vissza a jelvényét.

persze egy bizonyos életkort el kell azért érni hogy az ember úgy tekintsen a fegyverre mint ami, egy szar élettelen vasdarab, amire az erőszakos emberek miatt azoknak is szüksége lehet akik egyébként nem hajlanak az erőszakos cselekedetekre. főleg fiatal férfiaknál figyelhető meg hogy ha fegyverük van akkor többnek érzik tőle magukat, szeretik ha náluk van, elképzelik hogy hogyan fogják használni adott szituációban, tükör előtt elgyakorolják stb. mert agyilag még nem tartanak ott hogy más képességükkel is elismerést váltsanak ki másokban, és ezzel szeretnék helyettesíteni, úgy érzik ettől válnak vkivé mások szemében.

bevallom én is ilyen voltam ha nem is a súlyosabb fajtából, de kinőttem belőle.
  • [NST]Cifu
    A fegyverkezelés első szabálya: nincs töltettlen fegyver.

Hiába nincs benne tár, azt kívűlről nem lehet megállapítani, hogy a töltényűrben van-e lőszer, vagy nincs. Elég egyetlen gyenge pillanat, egy apró rövidzárlat, és hopp, megtörténik a baleset. Jobb esetben csak a plafonba, vagy a padlóba lősz, mivel a fegyverkezelés második szabálya az, hogy a fegyver lőtéren vagy gyakorlaton csakis a kijelölt lőzonába nézhet, de oda is csak akkor, amikor arra a gyakorlat vezetője arra utasítást ad. Egyébként vagy az égnek néz, vagy a földnek. Emberre nem nézhet éles lőfegyver csőtorkolata, még akkor sem, ha nincs benne benne lőszer. Mert mi van, ha mégis van? Ahogy kiskorú is írta, itt elkerülhetettlen, hogy ráfogják egymásra a fegyvert, tehát a biztonság mindenek felett.

Ezek a spagócák tényleg azt bizonyítják, már első látástra is, hogy a fegyver nem alkalmas élet kioltására, tehát az adott helyzetben érthető az alkalmazásuk.
  • bgabor
    És ha ráfogják? Nincs megtöltve. Eltúlzott biztonsági intézkedés szerintem.
  • Bucser
    JA mint a BHD-ben: mikor beszól a főnök a deltásnak, hogy biztosítsa a fegyverét mikor a többiek között van erre csak annyi a válasz hogy felemeli a mutatóujját és ennyit mond:"this is my safety"
  • kiskorúbézoltán #15638
    Nem hiszem , hogy ilyen jellegű gyakorlásokon meg lehetne oldani , hogy ne fogják rá a fegyvert egy másik emberre , valakinekjátszani kell a rosszfiút is nem ? Másrészt az amatőr nem amatőr részéhez , pont egy amatőr az ahol kisebb az esélye egy ilyen balesetnek . Miért ? Azért mert egy kezdő állandó felügyelet alatt van , az ő fegyverét többször ellenőrzik és valóban igyekszik precízen betartani a szabályokat , hogy bizonyíthassa rátermettségét . A tapasztaltabbakkal az a probléma , hogy ők már lazábbak , többet engednek meg maguknak , őket már nemigen ellenőrzi senki , mert ugye minek ellenőrizni egy profit , aztán csak elsül az a töltetlen kapanyél ...
  • bgabor
    De ezek valóban nem amatőr fickók, megfelelő profi fegyverkezelés (nem fogják egymásra a fegyvert még viccből se) és kivett tár és kivett csőretöltött lőszer mellett minek ez a nevetséges sárga biztosítócucc?
  • kiskorúbézoltán #15636
    Hmm , és azt nem tanítják , hohy töltetlen fegyvert se fogj emberre ? A fegyverbalesetek jó része pont olyan esetekben történik meg ahol a páciens egészen biztosan tudta , hogy a fegyver töltetlen aztán hogy hogynem mégis elsült ...

ovizsaru ...
  • steweee
    egy embernek akinek fegyvert adnak a kezébe illik tudnia hogy van e benne lőszer vagy sem. ez az legalapvetőbb dolog amit tanítanak a fegyvervizsgára is. ha nincs lőszer egy fegyverben akkor max bunkókénkt használható, csak egy drága vasdarab. ráadásul ezek swatosok, vagy elméletileg profik.

ovizsaru ? :))
  • bgabor
    De ha nincs benne tár, akkor minek?
    Tárkivétel után pedog csak nem felejtik el kiüríteni a csőre töltött lőszert.
    Ha meg noncs benne skuló, minek ez a sárga cucc a csőbe?
  • [NST]Cifu
    Elbizonytalanítottál, jobban belegondolva tényleg lehet, hogy azt a célt szolgálhatta az M16/M4-esek csőszájába tekert cucc.
  • kiskorúbézoltán #15632
    "csőszájra tekerhető zárat"

Nem a vaklőszer szereléke volt ?
  • SZU
    Ezek szerint volt 1-2 "kisebb" baleset, gyakorlás közben...
  • [NST]Cifu
    Tényleg az lehet, a jobb oldali srác fegyverében (M4?) a zárszerkezetbe van beledugva úgy, hogy alul a tárfészken jön ki alul. De ha megnézitek, az MP5-ben sincs tár.
    Azért ez már nagyon durva óvintézkedés. Eddig még képen sem láttam még csak hasonlót sem (csőszájra tekerhető zárat, kivett zárdugattyút, stb. igen).
  • [NST]Cifu
    Elhelyezett? Ezt nem teljesen értem. Fenyegetésnek gyenge (ahhoz minimum a kézigránát a belépő :)), fegyvercsempészetnek meg nagyon pitiáner. :)
  • kiskorúbézoltán #15628
    Bingó , tényleg az !
  • haxoror
    Lehet hogy most hülyeséget írok de mintha a balos faszi fegyverének a csövében lenne, lehet hogy gyakorlatozásnál így mennek tutira hogy ne legyen baleset?
  • SZU

Ezen a képen jobban látszódik mi az, de így méginkább fingom nincs =).
  • Cat #15625
    http://www.police.hu/friss/pes_20060130_01.html

mik vannak :)
  • kiskorúbézoltán #15624
    Ha gyorskötöző lenne azt nem szálanként vinnék hanem előre elkészített nyolcasokban , azt csak meg kell húzni a páciensek kezén (szvsz) .
  • kiskorúbézoltán #15623
    A stukker van az övéhez rögzítve egy telefonzsinór szerű rúgalams zsinórral elvesztés ellen , már ha jól látom a képen .
  • Cat #15622
    A háború a levegőben lóg az iráni bloggerek szerint
  • steweee
    ezt elmondani könnyebb mint megvalósítani. nem mondom hogy lehetetlen, de számolni kell azzal hogy egyáltalán nem biztos hgoy egy helyen lesznek bevetve, illetve hogy kivitelezhető úgy a leszámolás a korábbi zaklatóval hogy annak ne legyen szemtanúja, mert akkor alapesetben hadbíróság és főbelövés érte a jutalom. illetve általában egy keményebb klikk az aki szivatja a gyengébbeket, tehát lehet vmelyik barátja veled számolna le ugyanúgy a te bosszúd miatt. ezt is figyelembe kell venni. vagyis az esetek döntő többségében semmi nem lesz az ilyen bosszúállósdiból, van a fronton épp elég baja az embernek, örül ha túléli egyáltalán.

punker : országra válogatja hol milyenek a sorkatonák között a szokások, ez egyértelmű barbárság, és nem túl meglepő hogy orosz barátainknál történt. sztem alapvetőleg fiatal kis csórigyerekek szivatgatós hülyesége az egész, akik ettől sokkal keményebbnek hiszik magukat, ha már ők is elszenvedték szenvedjék el mások is alapon. én ettől azért öregebb vagyok, bár igaz sosem voltam ilyen. kicsit más tétekkel játsszák a nagyok a dolgot, és komolyabb emberekkel vagyok körülvéve. itt az okoskodók korábban gyakran beiratkoztak egy vakond nyelvtanfolyamra.

manapság már nem jellemző mert igen jó a rendőrségi felderítés aránya, nagyon kell vigyázni, ráadásul aki milliomos és luxuskörülményekhez szokott nem igazán szeretné ha 2*3 hónap előzetesbe kerülne gyilkosságra való felbujtás gyanújával, mégha végül bizonyíték híváján nem is tudnák elítélni, úgyhogy ez is nagy visszatartó erő. de olyan létezik hogy sajnálatos módon vkinek állandóan ellopják vagy leamortizálják az autóját, feltörik a lakását, kirabolják stb. mindezt néhány hónapos rendszerességgel, míg el nem költözik. ha meg önálló kis bosszúálló akcióba kezd, megkapja a fekete nejlonzacsit előbb utóbb. tehát nem nagyon éri meg okoskodni olyanoknak, akiknek nincs mire
  • haxoror
    Ha elejti a pisztolyt és a bűnöző felkapja akkor ezzel tudja a földre rántani a kommandóst!
  • joebacsi
    hózentróger?
  • Fenrir
    Következő kérdés :D

Mi az a kábelszerűség a bal oldali kommandós derekánál?

• Bucser
    passz:D
  • [NST]Cifu
    Ez mind szép és jó, de mit keres ott akkor a gyorskötöző? Ahhoz, hogy meg tudja bilincselni a bünözőarcot, úgy is vállra kell akasztania az MP5-öt (vagy növeszteni még legalább egy kezet), és akkor már oly mindegy, hogy a zokniból, az övéből vagy a hátáról húzza elő a gyorskötözőt. :)
  • [NST]Cifu
    Ha orosz egység lenne, még hihetőnek is tartanám ezt a verziót. :))))
  • Bucser
    ÉS lehet azért van a hátán hogy a mögötte jövő emberke gyorsan tudjon intézkedni hisz nála úgyis a pajzs van.
  • Bucser
    SWAT unitoknál használnak gyorskötözőt klasszikus bilincs helyett.
  • Punker
    hülyeség, műanyagcső ami keresztül a piát szívják :)
  • Fenrir
    HL2 feeling ez az éjjellátó :) (mondjuk ott kék volt)

• [NST]Cifu
    Végülis lehetne akár ilyen gyorskötöző is, de mi a fenét keresne ott?
  • Fenrir
    Én úgy vettem észre eddig képek és videók alapján, hogy az a rádió amit használnak egy walkie-talkie aminek kb 2 centis fekete antennája van melynek a hangszóró és mikrofon részét szokták kivezetni headset-re.

Ha egy ilyen fehér és hajlékony valami lenne az antenna azt csodálnám.
  • Bucser
    Manapság az antennák már nem hoszú egyenes fémszálak:D A lényeg hogy fém legyen legyen árnyékolása és úgy hajlítod ahogy akarod csak ne törjön meg:)
  • Fenrir
    Ez a fehér vagy sárga baxás lenne egy antenna? Szerintem eléggé extrém lehet :)

Max még amit el tudnék képzelni az a kötegelő lenne, amivel bilincselni szoktak.

De mintha a kis gnómnak is lógna valami a fegyveréből.