95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A lenti CVX terv is eléggé kreatív volt szerintem, a kétoldali indítófedélzet lehetővé tette, hogy akkor is üzemeljen tovább a hajó, ha az egyik oldalát eltalálják. Továbbá az egyenes fedélzet előnye, hogy a gép a hajó haladási irányával párhuzamosan és nem szögben érkezik. Egyedül az a probléma vele, hogy az indítófedélzet háborgó tengeren eléggé ki van téve a természet haragjának.

A CVN-21-eseken egyébként elektromagnetikus indítókatapultok lesznek már.

A felépítménynek mindenképpen kell lennie egy bizonyos magasságúnak, hiszen a rádióelektronikai rendszereknek (radarok, rádióberendezések)kell a szabad magasság.
  • Bucser
    Pedig már elő volt készítve:) MOndjuk szerintem abszolút magukkal csesztek volna ki egy ilyen hordozó kialakítással. Az elforgatott fedélzet szerintem hatalmas ötlet volt anno...

De megint csak a Macross Zero-ra tudok gondolni az abban lévő hordozóra. ugye ott sem gőzkatapultot használtak hanem elektromágneses gyorsítást az új hajókon. Na azok kifejezetten tetszettek. Modern volt mégis meg volt tartva a klasszikus felépítés. Esetleg még a parancsnoki felépítményt lehetne jobban besüllyeszteni a fedélzetre és kamerás megfigyelést alkalmazni a fedélzeten hogy ne legyen olyan sérülékeny.
  • [NST]Cifu
    Megvallom ezzel kapcsolatban csak találgatni tudok, felteszem a hajótest kialakításánál a "lopakodó" kialakítást helyezték előtérbe, annál pedig a középső, főfedélzet elötti rész ilyen helyes kialakításúnak kellene lennie.

Bucser: a zsepit tedd el, ez csak egy terv volt, azóta eldölt, hogy a Nimitz-osztály alapjaira építkezve készül a CVN-21 osztály:

[center]
  • Bucser
    Nem az általánosításaidra voltam kíváncsi hanem egy konkrét dolgot mondj. HA nem tudsz akkor meg tárgytalan a téma és be is lehet fejezni.
  • I.C.ram
    Hát elég megnézni Szlovénia mit fejlődött, és mi mit fejlődtünk ugyanannyi idő alatt.
  • Bucser
    Egyet mondj.
  • Bucser
    Hát ha ez ilyen csúnya lesz akkor sírni fogok...
  • Punker
    nem szép, de csúnya, ha az orr ilyen hosszú a pályát miért nem tolták ki?
  • [NST]Cifu
    A politikában megcsömörlötteknek addig is egy kis látnivaló: tervek az 1990-es évek végéről a JSF programhoz és a V-22-höz vizionált következő generációs amerikai repülőgép-hordozóról.

[center]

• I.C.ram
    Mégis valahogy talpraesetebben politizálnak :) Sokkal több eu-támogatást kapnak, sokkal jobb feltételekkel csatlakoztak, stb.
  • Punker
    globális politika hozzátartozik, csak az itthoni párt politikát mellőzük.
  • Thanatos
    ott a pont a második mondatban :)
  • Bucser
    Vagy csak nem dőlnek be annyian a szélsőséges ígéreteknek.

Egyébként lehetne mellőzni a politikát? Olyan jól megvoltunk nélküle.
  • Punker
    vagy csak a birka nép türelmesebb/beszaribb.
  • Cat #17170
    "Kiváncsi lenneék, hogy mondjuk milyen a Lengyel, Cseh, Szlovén belpolitika"
    rosszabb mint a miénk :) nálunk mindegyik kormány kibirt eddig 4 évet, náluk nem. Sokkal több válság volt náluk (mindegyikben) mint nálunk - itthon nagy nyugi van.
  • [NST]Cifu
    "...amíg a normál rendőrségi mellények súlya 4,8 kilo, ezek az ingek csupán 1,2 kilót nyomnak, és ugyanolyan hatékonyak."

KHHHMMMM....
    Azért ez egy kissé erős. Lehet, hogy van olyan rendőrségi mellény, amely tényleg 4,8 kg-ot nyom, és vele azonos védelmi faktora van, de ez inkább reklámszöveg szagúnak tünik...
  • Cat #17168
    http://ondemand.video.t-online.hu/origo/tudomany/tech/0610/golyoallo_ruha.wmv
  • [NST]Cifu
    Az amerikai gépek (F-15, F-16, F/A-18) mind utántölthetőek a levegőben, ahogy a modern európai gépek is (Eurofighter, Rafale és a JAS-39C/D Gripen). A Gripenhez tudomásom szerint nincs integrálva a "buddy-tank", így nem tudják egymást tankolni.
  • rohadt alma
    Nálunk van aki arra panaszkodik minek a légi utántölthetőség.Én meg arra voltam kíváncsi hasonló kis országok hogyan döntöttek a saját beszerzéseiknél.A gripenek képesek lesznek egymást tankolni?
  • [NST]Cifu
    Mik ezek a hülye kérdések? Nem a légierőtől függ, hogy utána lehet-e tölteni, hanem a gép típusától. A svájci F/A-18C/D gépek utántölthetőek a levegőben...

[center]
  • Bucser
    Kérdés, hogy ez kinek jobb reklám az RR-nek vagy a Harriernek^^ BTW: a képek nagyon jók lettek.
  • rohadt alma
    És a svájci vadászgépek is?
  • [NST]Cifu
    A legtöbbet (F-15, F-16 változatok) igen. A Kfir-ben nem vagyok biztos.
  • rohadt alma
    Az izraeli vadászgépek utántölthetők levegőben?
  • Pluskast
    Nem is azért mondam. Sőt. Maradjon is ki a politika ebből a topicból. Csak elszomorít a honvédség helyzete
  • JohnnySmith
    Totalcar.hu :)

"Rolls-Royce egy különleges kapitányi székkel járult hozzá a brit haditengerészet HMS Illustrious nevű repülőgép-anyahajójának felújításához. A trónt a Rolls-Royce elnöke, Ian Robertson személyesen adta át Bob Cooling kapitánynak és legénységének szerdán, Portsmouth kikötőjében. A természetesen tengerészkék bőrbevonatú, kagylószínű cérnával öltött ülést egy Phantom székéből alakították át a goodwoodi főhadiszálláson. A fejtámla mindkét oldalán míves RR hímzés található, a kartámaszokat és az elektromos mozgatási lehetőségeket úgy módosították, hogy a kapitányi ülőalkalmatosság hosszú tengeri utakon is tökéletes kényelmet biztosítson a hajó parancsnokának. Természetesen mindennek jelentősége eltörpül a hajó fedélzetén készített képek szépsége mellett.
    A HMS Illustriouson nem ez a szék az egyetlen Rolls-Royce alkatrész, a 22 ezer tonnás hajót négy darab RR Olympus gázturbina hajtja, maximálisan harminc csomós sebességgel. "
    A szék

És a promóciós képek :) Szerintem egész jó reklám :)

• JohnnySmith
    Ha az mp5-ökre gondolsz akkor már jóideje az van :) A felszerelés többi részét ilyen közelről mondjuk még nem láttam, de szépen felszerelt S.W.A.T team :)
  • Fenrir
    Úgy látszik, hogy már nekünk sincsenek olyan rossz felszereléseink...

• [NST]Cifu
    A FégArmy 2005-ben végleg megpusztult, bár a honlapja még él (fégarmy.hu), de a legutolsó hír, amit hallottam felőle az ez: Csődbe ment a FégArmy.
  • katz
    Nekem egy Röhm RG96-om van. Acél cső+elsütőszerkezet, műanyag tok, spiáter szán. Több mint egy éve van meg. Rendszeresen hordom. Az első pár szétszerelésnél letört a szánról 2-3 1mm alatti élesebb sarok. Ennyi. Megbízhatóan működik, nem volt elcsettenése, eddig 1x fordult elő, hogy nem vetetette ki rendesen az üres hüvelyt. Pont rakétázás során. Vmi alultöltött riasztópatron volt. Eddig ugy 50 töltényt löttem el vele, ebből 30 rakétázáshoz volt.
    Az más kérdés, h a legtöbb ember számára ez a típus a nagy méret és tömeg miatt hordhatatlan, de én nagyobb darab vagyok és nagy tenyerem is van, szal nekem tökéletesen megfelel. Jó vétel volt.
    Mondjuk e mellett gondolkodom egy HW88-as vételén is, amolyan nyári hordásra, amikor kevesebb ruha van az emberen. Az elfér akár zsebben is és olyan nehéz, mint egy nagyobb kulccsomo.

A full acél fegyverek nagy előnye, h az alacsony gáznyomás miatt gyakorlatilag örökélető. A garanciát pedig a bolt adja. A FÉG megszünésének az a hátránya, h ilyen fegyvert már csak használtan tudsz venni...
  • I.C.ram
    Fég megszünt? vagy csak fegyvergyártó részlege?

Olyat nem akarom, mainek a márkája már megszünt, mert akkor bukom a garanciát is...

Röhmből láttam pár jót, csak nem igazán vágom, hogy melyik spiáter és melyik acél, vagy legalábbis tartósabb anyag. Olyat nem szeretnék, ami a sok nyitogatástól egyszerűen eltörik.
  • katz
    Az EU-val történő jogharmonizáció miatt lettek a flóbertek engedélykötelesek és a GR-ek szabadon tarthatóak. Szal ez egyhama nem valószinű, h változni fog...

Legjobb GR-k:
    Revolverek: Weichrauch HW37, HW88
    Öntöltők: Röhm termékek (ld Cifu linkjén a táblázatot), FÉG GRP-9 (már nem gyártják, FÉG megszünt), ERMA EGP55, az uj IZH termékekről nem tudok nyilatkozni, de van köztük full acél.
    A fentieken kívül mást csak dísznek érdemes venni.
  • [NST]Cifu
    Ha ez az 1993-as baleset, ott feltehetően a pilóta hibázott, illetve a gép irányítórendszere még nem volt teljesen kiforrott.
  • [NST]Cifu
    Politikai vitát azért ne csináljunk it. Maradjunk annyiban, hogy a rendszerváltás óta mindegyik magyar kormány csak annyit tett, hogy még jobban szétzilálta a hadsereget.
  • Z Cargo
    Érdekesség: A Gripen tesztelésénél történt baleset.
    Leszállás közben gondolom a földhöz ütközési figyelmeztés(ground collision warning) hányt bele a rendszerbe.
    a balesetről készült video
    itt van
    a pilóta igencsak harcolt a géppel...
  • Pluskast
    Ja és az meg a másik ami már csak érdekesség. A flotilla megmaradt hajói ahol most jelenleg horgonyoznak, abban az öbölben rohad európa első monitrora, amit a monarchia épített. Az újpesti önkormányzat meg szerette volna vásárólni, hogy teljes pompájában felújítsák mivel újpesten épűlt. Persze a honvédség nemet mondott. Csak azt tudnám minek kell nekik, ha hadják, hogy szétmáljon....
  • Pluskast
    Miért a flotillát ki szüntette meg? A mostani kormány.
  • Cnut
    Na, ha légfegyverek engedélykötelesek lennének nagy gondban lennék, vagy visszamennék versenyezni... mindenikkel :)

De nem hiszem hogy ez bekövetkezne. Légfegyverekkel még balset sincs sok, szándékosan sérülés okozására, ijesztegetésre sem használják ellentétben a flóbertekkel.

(pedig ha tudnák hogy milyen csúnyán elágtam a kezem a puskám irányzékával! Még vérzett is! :D)
  • [NST]Cifu
    A törvény korábban engedélyhez kötötte a gáz- és riasztófegyvereket. Valami (logikusan) megmagyarázhatattlan okból kitalálták, hogy a flóbertfegyverek engedélykötelesek lesznek, a gázfegyverek viszont szabadon beszerezhetőek.
  • I.C.ram
    Most hallom, hogy a Flobert-pisztolyokat már csak engedéllyel lehet vásárolni/tartani. Durva :D Félek, hogy a lég/gázfegyverekkel is ez lesz :(