95116

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Bammeg' ez hihetetlen! Hogy hogy nem oktatjak oket gepagyus foldi celpont elleni harcra?! Ezt meg a mi pilotak is gyakoroljak! (mindig is volt ilyen feladat! sot elesloveszett is rendszeresen tartottunk ebben a temakorben..meg MiG-21-el is ami aztan vegkepp nem erre valo gep!)
-
http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/hirek/hawaii_070404/
Kicsit hatasvadaszan naiv a cikk...foleg a nyilatkozo emberke...mi van ha a terroristak epp uj modszert probalgatnak?! (Egyebkent is ismert hogy Hawaii-on tobb szelsoseges soportnak van "erdekeltsege".....) hmm?! -
sok van biztos a raktarakban..muszaj elajandekozni oket...kell a hely masnak biztos 

-
Kérdés: melyik az egyetlen másik nyugati "modern" hadsereg, amely nagy számban használja az M16/M4 gépkarabélyt az USA mellett? A válasz Izrael. Igaz ehhez "talán" volt annak is némi köze, hogy katonai támogatás képében hozzájuk vágtak pár százezer darabot belőle. De változnak az idők, az IDF elkezdte a Tavor Tar-21 rendszeresítését. A fegyverről itt egy kis filmecske, kicsit hatásvadász, de egyébként korrekt.
Emlékeztetőleg: mi most rendszeresítjük az M4A1-et... -
-
SZU #23412 Hátha valaki még nem látta mindet! =)
Atom robbantásokról pár kép! -
Ha nem lesz doktrinaváltás, illetve nem fog olyan háború esélye jelentősen megnövekedni, ahol ennél modernebb, számottevően jobb hk.-kkal kerülhetnek szembe, akkor teljesen elképzelhető. Mellesleg nem lenne olyan hihetettlen. Lásd a Centurion, az M60 vagy a T-55 élettörténetét... -
Ren #23410 ColdFire: Igen.
degenerator: Nézd, azért alapjuk van rá. Az egy másik dolog, hogy mivel nem valószínű, hogy objektív összehasonlításra sor kerülne a modern hk-k között, konkrétan kiderüljön hogy melyik a "legjobb". -
ja, trágya. a világ legjobb tankja....szerintük....
tényleg elképzelhető, hogy 2040ig rendszerben marad? -
az az amikor az M1et újítják? -
Ren #23407 Ma végres sikerült megnéznem a Megafactories: Tanks c. epizódját a National Geographic-in, csak ajánalni tudom. Sok újdonságot nem lehet belőle megtudni, de érdekes képsorokat lehet benni látni :)
Ekkor adják még:
http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=85227&i_city_id=3372&i_county_id=-1
-
dara #23406 Csatahajók a víz alatt... -
Az amcsik nem csak a lövedékkekel hanem a tórpedókkal is kísérleteznek csak a lövedékek területén már előrébb járnak úgy valósínűzeg azt részesítik majd előnyben.
Amennyire én tudom, jelenleg aktív programjuk nincs szuperkavitációs torpedókkal kapcsolatban.
A Barracuda a tesztek során meghaladta a 800 km/óra sebbeséget(sajnos nem tudom, hogy ez csomóban mennyi).
1 csomó = 1.852km/h
1km/h = 0.539 csomó
800km/h = 432 csomó
A lövedékkekről nem sokat tudok, de szerintem az nem szárnyalja túl a Barracuda technológiai szintjét sőt(persze ebbe senki se lehet biztos).
Csak számolj utána, 2900 csomós torkolati sebesség esetén egy 10km-re lévő célt még akkor is 9 másodpercen belül ér el a lövedék, ha -100m/s2 a gyorsulása (vagyis ekkora mértékben lassul). Egy hagyományos torpedónak 40 csomós sebesség esetén 8 percre, egy 200 csomóval haladó Shkvalnak több, mint másfél percébe, de még a Barracudának is több, mint 45 másodpercébe kerülne ugyanez. Talán nem olyan elegáns a lövedék, mint egy torpedó, de kétségkívűl igen hatékony.
Érthető, hogy miért érdekli annyira ez a technológia az US NAVY-t: egy ilyen szuperkavitációs ágyú forradalmasítaná a víz alatti hadviselést... -
1 csomó = 1 tengeri mérföld óránként.
1 tengeri mérföld = 1,853 km. (Asszem egyébként úgy lett mehatározva, hogy az egyenlítő kerületén egy szögperc közötti távolság ekkora.) -
Army1990 #23403 Az amcsik nem csak a lövedékkekel hanem a tórpedókkal is kísérleteznek csak a lövedékek területén már előrébb járnak úgy valósínűzeg azt részesítik majd előnyben.
A Barracuda a tesztek során meghaladta a 800 km/óra sebbeséget(sajnos nem tudom, hogy ez csomóban mennyi).Azaz sokkal gyorsabb mint a Shkval és lehetséges, hogy ki is tudja iktatni a "vetélytársat". Ja egyébként azt a lelassításos dolgot máshol olvastam.
A lövedékkekről nem sokat tudok, de szerintem az nem szárnyalja túl a Barracuda technológiai szintjét sőt(persze ebbe senki se lehet biztos).
Ja egyébbként Kösz az infókat! -
Tudom, hogy a német Barracuda csak egy prototípus, de ha jól tudom sokkal jobb mint a Shkval család.
Valóban, papíron, de a Barracuda jelenleg még a tesztlaborok szintjén mozog mindig, nem bevethető fegyver.
Nem vagyok benne biztos, hogy a Shkval csak úgy tud irányt változtatni ha lelassít aztán megfordul és újra felgyorsít, mert valahol így írták valahol meg másképp
Nem. De mondtam én olyat, hogy a shkval lelassít? :)
Mindenesetre a német tórpedó tudtom szerint a kavitációs buborékon belül is képes irányt változtatni a mozgatható elűső rész segítségével és ha jól tudom gyorsabb is a Shkval-nál.
A Shkval is irányítható, ott nem az orrrészel, hanem a buborékon túlnyúló vezérsíkokkal irányítanak tudomásom szerint. A nagyobb sebesség kérdéses. Nem tudni pontosan mekkora ugyanis a Shkval végsebessége. A 200 csomós sebesség egy átlagos becslési érték, egyes források 250, sőt 300 csomós sebességet sem tartanak elképzelhetettlennek.
Persze lehet rosszul tudom, de én mindenesetre örülök, hogy nem az amcsik hanem az oroszok és mi európaiak(németek) fejlesztették ki elsőnek ezeket a tórpedókat.
Az amerikaiaknak is van szuperkavitációs kísérletük, ők azonban nem torpedókkal, hanem lövedékekkel próbákoznak. A legnagyobb elért sebesség több, mint 1500m/s (~2900 csomó) volt, nagyobb, mint a hang terjedési sebessége a vízben!
[center]
-
Star Wars-al csak ne viccelődjünk az komoly tudomány
-
A Shkval baj nem az hogy nem tud irányt változtatni. Hanem az, hogy nincs önálló irányítása a kavitációs buborék miatt. Nincs keresőfeje. -
Ren #23399 Smiley mint olyan megvan ugye? :) -
Army1990 #23398 Tudom, hogy a német Barracuda csak egy prototípus, de ha jól tudom sokkal jobb mint a Shkval család. Azt mondták a kutatók, hogy esetleg még egy kilőtt Shkval tórpedót is kilehet iktatni vele(na persze mondani sok mindet lehet).
Nem vagyok benne biztos, hogy a Shkval csak úgy tud irányt változtatni ha lelassít aztán megfordul és újra felgyorsít, mert valahol így írták valahol meg másképp. Mindenesetre a német tórpedó tudtom szerint a kavitációs buborékon belül is képes irányt változtatni a mozgatható elűső rész segítségével és ha jól tudom gyorsabb is a Shkval-nál.
Persze lehet rosszul tudom, de én mindenesetre örülök, hogy nem az amcsik hanem az oroszok és mi európaiak(németek) fejlesztették ki elsőnek ezeket a tórpedókat. Az amcsikra is ráfér már egy kis aggodalom. -
A gatling így néz ki tüzelés közben. -
Ren #23396 Nem is tudtam, hogy lézerfegyvert is rendszeresítenek rá ;) -
Csak mert szép kép (HH-47 koceptrajz):
[center] -
valszeg közönséges 6 mm-es AS-tal, ami ilyen távolságról kis tuninggal szépet tud azért alkotni, lehet csak belső combra kapta az is elég -
A kavitációs buborákot a torpedó orrán lévő szerkezet készíti, és igen, ettől bizony "süket" lesz a torpedó.
Irányított torpedó két módszerrel lehet tehát:
1.: Vezetékes irányítás. A huzalt nem húzza maga után, hanem a torpedó bocsátja ki.
2.: A torpedó futás-majd-lassítás elvát használva időnként lelassít, és ekkor a szonárjával keresi a célt. -
de hogy most pontosan kinek van és milyen?
Rendszerben? Csak az oroszoknál (Shkval család).
Eladva? A Shkval-E típusból vásárolt Franciaország, Kína, Irán és feltehetően India.
Tesztlaborban? Oroszországon kívűl Németország, USA, Anglia, Franciaország, továbbá feltehetően Kína, Irán, India és Japán.
De a legjobb mégis a németek által kifejlesztett és 2004-ben bemutatott Baracuda, melynek jobb az irányítási rendszere és gyorsabb is.
A Barracuda csak egy prototípus, egy technológiai demonstrátor, amelyel azt tesztelik, hogy működik-e valóban az elképzelés és az adott technika. Rendszeresítve, sorozatgyártásában nincs a típus. -
Mivel kapták így tökön? :D -
Maverick 18 #23390 sorry. igazatok van. eryx -
keress rá alul a topicban. Cifu csinált róluk egy egész jó kis összefoglalót. -
Én arra lennék kíváncsi, hogyha kavitációs buborékot csinálnak a torpedó orra előtt (ott?) akkor hogy a túróba vezeti magát célre a hal? Merthogy nem hall semmit sonar a cél felől, sőt a kavitáció olyan zajos, hogy ehaj.
Persze ez is lehet huzalos, de nagy sebességel elég vicces magaután húzni a cumót. -
Army1990 #23387 Hello, új vagyok ezen a fórumon.
Valaki eltudna igazítani a szuperkavitációs torpedókkal kapcsolatban?
A működési elvüket értem, de hogy most pontosan kinek van és milyen? Ha jól tudom a szovjetek fejlesztették ki az elsőt,de az még csak egyenesen tudott haladni.Később már az oroszok(szovjet majdnem ugyanaz) tökéletesítették így lett a Shkval és Shkval II és a technológiát asszem már átadták Iránnak is. De a legjobb mégis a németek által kifejlesztett és 2004-ben bemutatott Baracuda, melynek jobb az irányítási rendszere és gyorsabb is.
Bocs, ha teljesen hülyeséget írok, de mivel ez még egyébbként is elég titkos fejlesztés nem túl sokat tudni róla. -
Hülyeség. Nincs olyan célpont ami ennek a lépésnek szükségességét indokolná és SOHA senki nem hajtaná végre. 60 éve sem votl divat, nemhogy most. Ma tobzódnak a hülye hírek, pedig április elseje már elmúlt, és ez meg a harmadik vh.-s hír meg viccenk rossz. -
Drakkar #23385 Halálba küldenék a brit pilótákat -
Köszi. Hát jobb később mint soha -
na ezen meg feküdtem :DDDD -
A hülyegyerek, igazi ellenségnél nemállna az ajtó közepén :DDD -
pantera - walk
ezt nem ismerni...
-
Pont ezt akartam mondani. Amúgy az első alatt lévő zene címét tudja valaki? -
A második videon nem egy Javalin hanem egy Eryx van ha nem tévedek. -
Maverick 18 #23378 Raketa teszt
Én vagyok lemaradva? Vagy tényleg van ilyen légiharc rakéta? Indítás után hátraarc és a gép mögötti ellenséget támadja?!