95125

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
minden attol fuggot hogy akik az adott teruleten laktak ahol a harctevekenyseg folyt kernek e belole vagy sem..
ha nem,akkor hamar elokerultek a mezitlabasok(gerilla harctevekenyseget folytatok)1 szal AK-val,vagy molotov koktellal,vagy akarmivel ami adott korulmenyek kozott hatasos volt(es mindig megtalaltak es talaljak)es veres szinhazza valtoztattak a"harcteret"hogy szukolve menekuljon a hozzajuk kepest csucstechnikaval felszerelt regularis katonasag...
AK-kkal és Molotov koktélokkal nehezen fogsz egy harci helikoptert vagy egy repülőgépet lelőni. És ott van persze az áldozatok aránya is. Igen, az USA vesztett Vietnamban, a szovjetek Afghanisztánban. De mindkét oldalon több millió helyi lakos és katona halt meg, míg az agresszorból mindössze néhány tízezer.
Az ilyen helyzetekre megoldást a robotok nagyfokú alkalmazása hozhat. De azzal is az a probléma, hogy drága. Nagyon. Tehát az agresszornak akkor komoly árat kell fizetnie azért, hogy kevesebb élőáldozattot kelljen hoznia. -
Attól függ milyen pct. rakétára vágysz.
Egy RPG-7 indító a származási helyétől és a körülményektől függően 250-1000$ körül van, a rakétagránát hozzá a típusától függően 50-250$ között mozog (egy GAO elemzés, amely az Osprey sebezhetőségéről szóló részben úgy számolt, hogy a 40 milliós nyers vételárú Osprey lebegés közben leszedhető egy RPG-7-essel, ami 200$-ba kerül az iraki feketepiacon, egy rakétagránát pedig 20-30$-ba).
Egy M136 AT-4, ami az US ARMY rendszeresített pct. eszköze, olyan 2500-3000$.
Az irányított jószágok egy kategóriával feljebb mennek, egy orosz 9P151 indítóállás hőérzékelő kamerával olyan 75.000$, egy 9M131 rakéta hozzá olyan 15.000$.
Az amerikai Javelin indítóegysége ~170.000$, egy Javelin rakéta pedig 75.000$. -
Jópofa, de ezt kb. egy fél éve már beraktam. -
AKSURV #25304 A II. Vh. mellények hasonlóan a a Vietnámban használthoz nem golyó , hanem repeszálló volt. Nem a gépágyú löszer ellen védett azt a maiak se fognák meg, hanem mondjuk a 88-sok repeszei ellen. -
Maverick 18 #25303 elég durva lehet. eltalálnak, megfogja a mellény a lövedéket amelynek energiája jócskán hat a te testedre is. A II. világháborúban is voltak már ilyen mellények amik még abszolut nem hasolítottak a mai testvéreikhez. a bombázók lövészei viselték őket. bár ezek nem tudom mennyi védelmet adtak a vadászgépek nagy gépágyúgránátjai elől. és akkor még nem beszéltünk a légvédelemről.... -
-
a kivégzőosztagot értsd úgy hogy bekötött szemű karóhoz kötözött emberre lősz :) -
10 m-en kívül, ha csak nem egy kivégzőosztag embere vagy nem fogsz harc közepén különösebben sehova se célozni, a lényeg hogy eltaláld... Arra pedig, hogy a torzót találod el, a legnagyobb az esély -
syscoHUN #25299 Je ez eppen most a heten volt szerdan a discovery-n 21-tol.Eppen neztem is az uj dragonskint.Fura,teny hogy sokat birt a rohadek.Ha joltudom elengedett egy tar 5.56-os AR-15-bol egyet egy 9-es Mp5-bol meg meg valamibol nyomott bele,es valoban nem ment at rajta a cucc,szoval igy egesz jonak tunik.Bar erdekes lenne ha nem fejre nyomna le az elso lovest az ember.A granatost tesztet mar nemlattam,House miatt :)
Egyebkent jo sorozat ez ajanlom mindenkinek,de vannak benne elegge sok ertelmetlen dolgok is,amiket szerintem tok feleslegesen fejlesztenek. -
Így van, nézd meg pl a számítástechnika fejlődését 20 év alatt. Ha ilyen ütemű lesz továbbra is akkor még annyi sem kell egy forradalmian új páncél (szervóvért/exoskeleton) kifejlesztéséhez és hadrendbe állításához. Ami ma soknak tűnik az lehet, hogy 5 év múlva tizedannyiba sem fog kerülni mert a gyártástechnológia annyit fejlődik, hogy tizedannyi ráfordítással lehet ilyet készíteni.
Ráadásúl ki tudja, hogy miket fejlesztenek titokban most a szuperhatalmak amiről fogalmunk sincsen. -
AKSURV #25297 "a technikara IGAZABOL meg soha nem lehetett szamitani a harcteren....
hogy miert?
minden attol fuggot hogy akik az adott teruleten laktak ahol a harctevekenyseg folyt kernek e belole vagy sem..
ha nem,akkor hamar elokerultek a mezitlabasok(gerilla harctevekenyseget folytatok)1 szal AK-val,vagy molotov koktellal,vagy akarmivel ami adott korulmenyek kozott hatasos volt(es mindig megtalaltak es talaljak)es veres szinhazza valtoztattak a"harcteret"hogy szukolve menekuljon a hozzajuk kepest csucstechnikaval felszerelt regularis katonasag...
aminek sztem lejart az ideje...vele egyutt a modern technikanak is,bar a"fejlodes"feltartoztathatatlan...."
Ne haragudj, de ez hülyeség.
Ha igy lenne akkor a II. háború alatta Market Garden hadműveletbe a valóban megbizhatatlan tankokkal rendelkező német SS panzer hadosztályok nem mészárolták volna le az angol és lengyel ejtőernyősöket akikhez képes az átlag arab egy nagy nulla.
Modern technika annyit ér amennyit az alkalmazója.
Ha egy Abrams-t valaki egy magában világos nappal beküld egy kb. 10 m széles sikátorba akkor nem kérdés ki nyer. De ha éjjel gyalogsági fedezettel ugy hogy az ég tele van UAV és C-130-kal és ügyelnek arra hogy tank ne menjen be szűk sikátorokba, hanem hőkamerás felderítést és távoli tűz támogatást adjon ott semmi esélye sincs molotov koktélosnak vele szemben.
Mert azért az nagy előny ha beszólnak, hogy " lőnek ránk a harnadik házból" és már megy is válaszul harckocsigránát. -
Maverick 18 #25296 Mellény teszt gránáttal -
Maverick 18 #25295 Golyóálló mellény teszt-jól állja a sarat(ezt is várjuk tőle) -
bgabor #25294 Bizony. Ezért nem szabadna leállítani az exoskeletonok kutatását. Mert majd csak a harmadik, negyedik generációs modell lesz már valóban használható belőle. -
bgabor #25293 Magyarország is ezzel a jelmondattal építette le a harckocsijait. Csakhogy arról nem beszélnek, hogy a harckocsikat csak akkor lehetne leépíteni, ha lenne, ami átvegye a feladatokörét. Nálunk nemvolt túl okos dolog volt kidobni a tankokat, merthogy se modern harci helikoptereink, se modern tankelhárító rakétáink sincsenek.
A másik érdekes dolog, hogy azoknak a fejlett nyugati hadseregeknek, akik rendelkeznek ezekkel az eszközökkel, eszükbe sem jut kiselejtezni a tankjaikat. -
Hát ha azt vesszük, hogy a tankoknak is kellett kb 90 év mire mai formájukat elérték akkor szerintem ha az exoknak adunk 20-30 évet akkor nem csak a hadviselésben hanem bármilyen ipari munkában asznát lehet venni és a kézi munkaerő értéke is felmehet megint.
De ez már sci-fi, de semmi sem lehetetlen a technikai fejlődési mai sebességét megnézve. -
bgabor #25291 Seaweed lassan a fél SG közösséggel kétoldalú ignore viszonyban van.
Nyilván velünk van a baj... -
Army1990 #25290 Szerintem nem teljesen így van. Általában a gerillák is óriási veszteségeket szenvednek ,csak ők jobban ismerik az ott uralkodó viszonyokat meg van, hogy az ott élők is jobban bíznak bennük. De egyébbként is, szerintem sokat segíthet 1-1 új technológia csak kikell forrnia. Vegyük például a tankokra szerelhető rakétaelhárító "pajzsot". Óriási előnyt jelenthet a tank legénysége számára, több idejük van felmérni a helyzetet. Vagy például a fegyveren levő kamera, a katona így a sarkokban sokkal kevesebb eséllyel kaphat lövést. És ezzek még csak a ma létező eszközök mi van ha 15 év múlva tényleg nanoruhás katonák ugorhatnak fel akár több méterre is vagy olvadhatnak be hatékonyabbban a környezetbe. A Land Warrior nem is csoda, hogy nem igazán vállt be hisz most volt az első éles próbája, idő kell ámíg kiforr az ilyesmi.
Szerintem most tarunk annál az időszaknál amikor ezeket a technológiákat tökéletesyteni kell.
Lehet, hogy tévedek,de én most így gondolom. -
sajnos en nem vok ilyen optimista...
a technikara IGAZABOL meg soha nem lehetett szamitani a harcteren....
hogy miert?
aminek sztem lejart az ideje...vele egyutt a modern technikanak is,bar a"fejlodes"feltartoztathatatlan.... -
Kár, pedig volt egy ilyen nevű osztálytársam :) -
Nem:) Alfődi gyerek vagyok:) -
aha..és monnyuk egy T-90es árából hány tankelhárító rakétát lehet venni kb? -
És most tényleg van is már hűtés benne vagy csak lesz. Mert én most semmi olyan megoldást nem tudok ami könnyű lenne és kompakt. -
T-90S (Export): ~ 1.8 millió US$
M1A2: ~ 5 millió US$
Leopard 2A6: ~ 6.5 millió US$
M1A2SEP: ~ 7 millió US$
Az árak azonban nagyban függnek a beszerzési feltételektől. Görögország például a Leo 2A6 egy speciális változatért, 170db Leo2 HEL-ért 1.7 milliárd EURO-t fizet, ebben azonban benne vannak a pótalkatrészek, a kiszolgáló berendezések, stb.
A régi harckocsik beszerzési ára elég macerás dolog, de pl. a T-54/55 család kínai leszármazottja, a Type 69 újonnan most olyan 300.000-400.000 US$ körüli összeget ér a piacon. -
A probléma az az exoszkeletonokkal, hogy hiába veszi le a terhet a katona csontvázáról és izmairól, attól még nagyon messze vagyunk, hogy olyan exoszkeletont tudjunk csinálni, ami képes is az emberi anatómia szintjén mozgékonynak lennie. A DARPA is először látványos külső exokban gondolkozott, amilyenekről már láttunk képeket és videókat. Majd összeállítottak egy 130 mozgásról szóló listát, hogy mit kell benne tudnia a katonának. Ebben szerepeltek olyan dolgok, mint a kúszás, kötélmászás, vagy a békaugrás. Az eredetileg megálmodott külső exok itt rendre elvéreztek. Egyszerűen nem lehet a viselőjének mozgását kellően aprólékosan követő külső Exot csinálni merev vázzal. A kötélmászás miatt például az újjaknál is kell erővisszacsatolás, hiszen különben a katonaának a saját újjaival kell, hogy megtartsa a saját, a felszerlése, és még mellette az exo súját is.
A Berkeley-féle exoszkeleton, a cél itt nem a mozgékonyság, hanem a teher cipelése
Most két lehetőség van tehát:
1.: Lesz egy nehézgyalogság, ahol a mozgékonyság másodrendű, és a fő cél a túlélőképesség növelése közvetlen találatoktól, illetve a hordozható tömeg növelése (nehezebb fegyverek és több lőszer). Ez a jelenlegi fantáziák szerint valahogy így néz ki: Powered Armor (wiki)
2.: Megvárják, amíg a technológia eljut a "puha" exoig. Ez olyan páncél, amely alapvetően a tömeg megtartását és az erőkifejtést izomszallagszerűen felépülő ruha felel. A Future Warrior 2020 program egy ilyen ruhát képzel el: Future Warrior 2020 demo.
Az első verzió megvalósulása szerintem úgy 10-15 év még. A második verzió legalább 25, hacsak nem történik valami komoly áttörés a nanotechnológiában.
Még mindig kérdéses ugyanakkor a megtérülés kérdése. Egy olyan országnak, mint az USA, olyan hadműveletekben, mint az Iraki invázió, nyilván megéri majd a Exok használata. De például egy komoly tömegháború (fantázia szintjén Kína vs. Tajva / Usa), vagy egy, a jelenlegi iraki helyzetben való használatra már aligha fog megtérülni a várhatóan elég drága hacuka... -
a neten sehol nem találtam választ, de ti biztos tudjátok
a mai tankoknak mennyi a piaci értéke? pl a T-90esnek, a merkavának, az abramsnek...
de ha a régi klasszikusokat is tudjátok, pl a t-34esét átszámolva mai értékre, annak mégjobban örülnék. -
Ismerős a neved, te nem csepelen jártál középiskolába? -
Army1990 #25280 A ruhának van belső hűtőrendszere. A viedó alapján a csávó elég könnyen tudott benne mozogni bár lehet, hogy csak nekem tűnt így.
Szerintem ha eléggé kiforr majd akkor eléggé hasznos lehet majd. A jövőbeli fejlesztésekben meg majd főleg jól jöhet az exoskeleton: Nem kell az egész terhet a katonának cipelnie mert a "váz" tartja a súly egyrészét, ha eljutnak odaáig akkor lehet akár majd épületekre is ugrálhatnak majd felfelé elég könnyedén. Persze ez még a jövőzenéje. -
syscoHUN #25279 Na igen erre en is kivancsi lennek,hogy mondjuk egy szabvany 7.62-es ap lovedeknek ez a valami hogyan tud ellenalni. -
Plusz biztos kellemes lehet benne 40 fokos melegben. -
A másik az, hogy szerintem a közelkeleten még mindig városban és épületekben fog folyni a harc így nemhiszem, hogy olyan könnyű lenne mozogni a cumóval, és hogy midnenhol elférne-e ahol egy ember áttudja magát préselni. -
na meg az is ottvan, hogyha már ilyen nagy háborúzhatnék van erre arra, és mit tesz ez a skeleton ruci ha a föfejes mondja hogy "defcon 1" és nyom pár gombot, ami pár silót üzemel be? ... semmit
de én is valóban inkább bízok magamban mint a kütyükben, és ez nem a technika iránti ellenszenvem, de ha az bizonyos esetekben hátráltatna akkro köszönöm szépen nem kérem ... -
Ezzel még mindig az a baj, hogy pont azokon a harctereken nem fog előrelépést jelenteni, ahol a jövőben várhatóan háborúk lesznek, nevezetesen a közel-keleten és ázsiában (india, pakisztán, kína, tajvan, esetleg korea). Itt ugyanis tömegharcok lesznek. Ez a régi dilemma minden ilyen jellegű dologgal. Mi a jobb, ha van 1000 katonád átlagosan felszerelve, vagy ha van 50 katonád, de csúcstechnikával felszerelve. Bizonyos körülmények között a csúcstechnika bőven ellensúlyozza a létszámbeli hátrányt. De akad még bőven így is olyan helyzet, amikor csak holt tehet, és nem ér semmit (lásd Land Warrior hír nem is régről).
Nem lehet olyan páncélt csinálni, ami minden létező veszélyforrás ellen hatásos védelmet nyújt, de közben kényelmes viselet akár akkor is, ha 12 órát járőrözöl, és elég felxibilis ahhoz, hogy azért például egy ablakon be tudj vetődni benne, ha alád vágnak egy kézigránátot. Néha a kevesebb több... -
A beszámolója szerint ez az exoskeleton képes megállítani akár egy elefántölő puska lövedékét is és darabja csupán 2000 dollárba kerül.
Ne az elefántölő puska lövedékét állítsa meg, hanem a 7.62x39mm-eset. :)
Katonákra inkább az utóbbival lőnek. ;) -
Army1990 #25273 Jaja. Én is eléggé furcsáltam ezt a páncélt, de nagyon úgy tűnik, hogy előbb utóbb ha nem is pont ilyen, de valamiféle exoskeletonokat fogunk látni a harctéren. Na persze az még valszeg 15 év. A US Army fejlesztései felkeltették az érdeklődésemet. Nanotechnológia, hermetikusan lezárt sisak a vegyi és biológiaitámadások ellen. A nanotechnológia lehetővé tenné a színváltoztatást vagy, hogy ha egy golyó beakarna fúrodni a ruha egyszerűen megkeményedne és kivédené a golyót. Persze ehhez még hosszú év kutatásai kellenek. -
[#nyes]
[right]hogy ezek hogy egymásnak estek :][/right] -
neuro #25271 Azt mondtam, hogy te vagy az utász menj előre - aztán meg sem álltál a patakmederig :) -
AS = Airsoft? -
neuro azt mondta vágjak utat a gazban, én hülye meg hallgattam rá :) -
"sikerült beleesnem a patakba stb"