95125
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Gundark
    Az angolok épitettek valami furcsa formájú betonszörnyet hasonló célból. De annyira nem jött be :)

Csak egy kérdés, az Ohio osztály pár (ha jól emlékszem 4) hajóinak az "átfegyverzése" tomahawkra megy még? Vagy csak belevágtak hogy de jó lesz aztán annyi? Esetleg a mostani konfliktusokban részt vesznek? Gondolok itt mondjuk a "feltételezett terrorosta tábor afganisztánban" megoldásra :)
  • VRSDM
    ma is tanultam valamit :) megérte felkelnem...
    [szin=red]
  • dara
    Mintha Tokio légvédelme hasonló, de jóval nagyobb eszközöket alkalmazptt volna, persze nem a szamurájok fejére építve.
  • Adam II
    Mickey egér :D
  • [NST]Cifu
    Félreértés ne essék, én sem akartam megsérteni VRSDM-et, de ezt az "apukám" dolgot azért az óvoda után ki szokták nőni az emberek. ;)

De hogy egy kis ontopic legyen: a repülés hőskorában, az 1920-as, 30-as években vajh' mit csináltak a kétségbeesett légvédelmi tüzérek, hogy felderítsék a közeledő ellenséges repülőgépeket? Hát kérem szépen a radarról még a tudományos-fantasztikum sem szólt ekkoriban, tehát jobb hijján kénytelenek voltak... fülelni. A szó legszorosabb értelmében. De mivel a haladás jegyében minden gépi segítséget kapott, itt sem volt kivétel - elkészültek a 'fülelőgépek', vagyis olyan eszközök, amelyek segítettek használójuknak először is jobban tudták meghallani a közeledő gépeket, másfelől meghatározni, hogy pontosan mely irányból is közelednek. A feljegyzések szerint a jobb eszközökkel a megfelelő képességű katona akár egy foknyi pontossággal is képes volt meghatározni a célpont irányát, ami figyelembe véve mindent nem kis teljesítmény...

[center]

• Fenrir
    Kis olasz repterekre repül körbe-körbe, sokszor 2 reptér között az út nincs több 15 percnél. Mivel sok kicsit repül, de a leszállásszám így nagyon magas, jobban és gyorsabban kopik a kerék mintha mondjuk idehaza teljesíteni malév járatokat.
  • Punker
    az ember elmegy meginni 1 fröccsöt és erre jön vissza :)

köszönöm a választ, másik topic-ban mondtad hogy a gépek ki vannak adva bérletbe, de nem gondoltam volna hogy a digóknál ennyire pörög a dolog.
  • Adam II
    Most miért piszkáljátok nem úgy gondolta
  • tomcat1
    Kiváncsian hallgatunk.
  • Fenrir
  • Sadist
    Apu™ a MOL-nál dolgozik, akkor oszthatom az észt gázról és olajról?
  • [NST]Cifu
    Off: Nem, te azt mondtad, hogy az apukád pilóta (ami konkrétan semmit sem nyom latba), és neked kevésnek tünik a 3-4 nap. :)))

Ha normálisan akartad volna megfogalmazni, akkor annyi elég lett volna, hogy neked kevésnek tünik a 3-4 nap. Pont.
  • VRSDM
    nem azt mondtam hogy miez a buziság hülye ez a fenrir... :S

aztmondtam hogy én nagyon kevésnek tartom ezt a 3-4 napot, és mint írta valóban lehetne toldani még ...
  • Bucser
    Fenrir meg ott dolgozik... Ráadásul szerelő, ergó lehet a csere jellegű dolgokról többet tud nem?

(ez kb olyan mint amikor egy hivatásos sofőr fia akarja a szakszervízesnek megmagyarázni mi a helyzet a járgánnyal és mit mennyi időnként szoktak a szakszervízben cserélni...
  • VRSDM
    apámat meg hívják sokszor a Lufihoz ha kevés ott az ember. szintén ferihegy -.- nem a levegőbe beszélek

de épp most magyarázta el hogy miért tünt nekem olyan kevésnek az a 3-4 nap ... és mint írta lehetne ezt még toldani
  • Fenrir
    Amúgy egy kerék kopását nem ciklusidőben mérik mert nem lehet belőni, hogy ez meg ez a kerék mennyi idő alatt kopik el. Különböző karbantartási formák vannak erre (1 napos, 3 napos stb.) és még ugyebár a személyzetnek is kell végeznie egy preflight inspectiont minden indulás előtt (malévnál mostmár az érkezés után is) ami ugyanúgy feltárhatja ezt a hibát.
  • Fenrir
    Ez nem csupán attól függ. Függ pl az időjárástól, a kifutó felületének az állapotától (ha nedves akkor pl kevésbe kopik, télen ez a 3-4 nap sokkal jobban kitolódik) és kapaszkodj meg VRSDM a pilóta tudásától. Ugyanis senki sem egyforma stílusban repül, van aki jobban odavágja a gépet (láttam rá példát) van aki finomabban teszi le, van aki száguldozik a gurulókon és nagyokat fékez.

Amúgy lehet, hogy ez a 3-4 nap túlzás, de 1 hétnél többet nem nagyon bírnak, főleg ha naponta 2-3-4-et is fordulnak (ez kapásból lehet akár 10-12 leszállás is). Nyáron meg amikor chartereket repülnek a 800-asok fordulhatnak mégtöbbet is. Láttam a HA-LOH gép fedélzeti naplóját (most a gép kölcsön van adva egy olasz társaságnak és kint repül), van hogy naponta csinál 15-18 leszállást is mert annyit repül.

Igazából mi akkor cserélünk kereket ha a futófelületen megjelenik az első jelzővászonréteg (ebből 4 van egymás alatt). Igazából mind a 4 elfogyhatna, mert ezek csak jelzőrétegek, de ha pl már a második is kilátszik nem lehet elküldeni futózni a kereket mert annyira elkopott már. Szóval nálunk ezért ilyen sűrű a kerékcsere.
  • Bucser
  • [NST]Cifu
    Fenrir meg Ferihegyen dolgozik mint repülőgép-szerelő, szóval most meg rajtad mosolyog mindenki...
  • VRSDM
    öhm apám pilóta ... a 3-4 napon jót mosolyogtam ;)
    [szin=red]
  • Molnibalage
    Hát igen, net'tom mennyire laikus a lenti srác, de a repülőgépeknél a ciklusiődekt figyelik. Utasszáítóknál tudtommal kb. 100 ('80-as években enniyt brtak) leszállást bírnak ki a futók, de talán ma már a 150-200 is lehet. A vadászgépeknél egy 25-50. (25 az egyes MIG-21 verzióra igaz, 50 az F-15E-re)
  • Punker
    3-4 nap? az hány leszállás?
  • [NST]Cifu
    Az A-20-as esetében biztos nem volt meghajtómotor, az XB-36 esetén nem tudom, de nem tartom túl valszinűnek. Az XB-36 esetén mondjuk a fő probléma az egész rendszer tömegével, bonyolultságával és azzal volt, hogy eszméletlenül nagy zajt produkált.
  • Fenrir
    Érdekes kép. A lánctalpat vajon felpörgették valamilyen sebességre vagy állva hagyták és úgy tették le a gépet? Régi gépeken volt olyan megoldás, hogy villanymotorral bizonyos fordulatszámra felpörgették a kerekeket, de nem bizonyolt életképesnek mert bonyolult volt és nehéz volt kiszámolni a megfelelő fordulatszámot. Inkább hagyták csak úgy simán natúrban, ennek folyományaképpen most kb 3-4 naponta cserélhetjük le a kerekeket :)
  • [NST]Cifu
    Az élet sokkal több különlegességet tartogat, mint Hollywood, higyjétek el...

A felső egy A-20 Havoc a II.Vh-ból, az alsó egy XB-36 az 1940-es évek végéről. A kisérlet célja az volt, hogy puhább talajú reptereken is le lehessen szálni (A-20), illetve hogy csökkentsék a kerékdeffekteknél a katasztrófa esélyt, illetve a reptér kifutóját kíméljék (XB-36). Ez utóbbi azért volt lényeges, mert a B-36-os eredetileg valami érdekes megfontolásból egykerekes főfutóval rendelkezett (már a második világháborúban és utána is a nagy tömegű gépeknél inkább a sok apró kerekes megoldást használták máshol, lásd Me-323 Gigant vagy An-124), ez egyfelől nagy talajnyomást jelentett, ami a kerékdefekt esélyének megnövekedése mellett a nem kellően erős betonból készült kifutók esetén konkrétan annyit tett, hogy széttörte a betont a talajra való leérkezéskor. A lánctalpas megoldás nem bizonyult életképesnek, ezért a B-36 később egy négykerekes futózsámolyt kapott a főfutóira.
  • Adam II
    Ok csak beraktam mert mint ahogy írtad szakavatott szemmel vicces. Más célom nem volt vele.
  • VRSDM
    na de mostmár választ akarunk...
    [b][szin=red]
  • Tikal #26002
    meg lehet a transformerek eltakarhatják a napot bármely pillanatban...:)
  • Tikal #26001
    lehet kidobták őket a semmi közepére a csoka meg ugy gondolta minek a zsákjában legyen az izé, hát felteszi a puskára, oszt azé...
  • VRSDM
    de én mint laikus mégis "feszülten" nézem a vészhelyzetet és őszintén? le is szarom hogy mit halandzsáznak össze vissza a lényeg hogy élvezzem és azt higgyem hogy igaz. akik elmennek ezt megnézni, szintén ezt várják, azt hogy látványos legyen, namármost ne mondd hogy szerinted nem látványosabb egy ilyen mindennel teleaggatott fegyver mint egy csupasz? dehogynem... az más kérdés hogy "szakavatott" szemmel vicces :)
    /másrészt nem láttam még a filmet, de kitugyja hogy nem épp virradat van és esti őrjárat vár épp a váltásra... akkor meg elfér ott az éjjellátó.
    /am valaki írhatna arról hogyan működik az éjjellátó mert érdekel ha már így szóbakerült
    [b][szin=red]
  • Adam II
    Jah bocs félreértettük ...LOL... kéne egy irónikus szmájli
  • [NST]Cifu
    Pár katonának, egységnek megengedték, hogy viseljen ilyen álcamintát. De ez nem hivatalos teszt, hasonló "próbababák" mindig is voltak fegyverek, felszerelések, bakancsok, stb. terén.
  • Thanatos
    probáltam ironikus lenni a nagy felháborodásra hogy hogy képzelik a sivatagba az éjjellátót...
  • Punker
    uccsó cikk szerint még tesztelik nem?
  • [NST]Cifu
    Mikor is rendszeresítette a Multicam álcamintát az US ARMY? ;)
  • Adam II
    De jelen pillanatban nappal van és akkor egy éjjellátó használhatatlan szóval már reggel leszerelték volna de mindegy
  • VRSDM
    ezt hol hallottad hogy nincs este soha? van este nem is akármilyen, mínusz 20 fokos...
    gúgli sivatag este
    [b][szin=red]
  • Thanatos
    izé, a sivatagnban nem esteledik be soha? csak hogy minek az éjjellátó... a sivatagba... :P
  • Punker
    na így vágom, de oldalról nem ismertem fel :)
  • Adam II
    Itt van angolul leírás.
    Célpont lézerrel történő kijelölésére használják.