95127
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Sadist
    Jó, én is ismerek csomó olyat, akinek a neve előtt ott díszeleg a "Dr.", de a vakbeledet attól még nem tudná kivenni...
  • [NST]Cifu
    Ahhoz nagyon-nagyon sok véletlennek kell összetorlódnia, hogy egy tengó reaktora felrobbanjon (ie.: gyakorlati szinten ezzel nem kell számolni). Természetesen jelentős sugárterhelést okozhat a környezetnek az, hogy ha egy tengó reaktorából a radioaktív anyagok kiszabadulnak, a környező élővilág nyilván megsínyli, és nem örülnek neki a környező vizeken dolgozó halászok sem. De globális mértékű katasztrófáról ekkor sem beszélhetünk.
  • degenerator
    najó. 65 éves. anno nagy koponya volt, sokszor mentette meg a diósgyőri üzemet, meg dunaújvárosit a teljes csődtöl, és ha nem volt rá szükség, leváltották. de meg lehet érteni, miért nem vágja a reaktoros dolgokat.
  • tomcat1
    ME
  • Molnibalage
    BME.
  • tomcat1
    Nemsoká én is :)
    Te hol?
  • Molnibalage
    Fura, mert én is az leszek 1 éven belül és nekem nincsenek ilyen téveszméi bár messze tájékozottab vagyok az átlag gépésznél haditechnikai érdeklődésem miatt.
  • HunGripen
    Tudom, hogy már több robotrepülőgépet is fejlesztettek, de itt kifejezetten az UCAV-kra gondoltam.
  • degenerator
    igazából gépészmérnök.
  • Molnibalage
    Ez még így összeadva sem mérhető? Mondom mennyi hasadóanyag van egy tangóan? Csak a pár kilóméteres körzeten belül több milliárd tonna víz van. Mint fing a szélben kb. olyan a koncentráció..
  • Sadist
    Azért abba is gondolj bele, hogy léteznek tengeráramlatok, és nem egy turmixgéppel keverik folyamatosan a világ óceánjait. Plusz a sugárfertőzött tengeri élőlények bekerülhetnek a táplálékláncba, és előbb utóbb talán az emberekben is kiköthetnek. De szerintem még így sem nagyobb a sugárterhelés, mint a Föld természetes háttérsugárzása.
  • Molnibalage
    Akkor az a mérnök egy idióta ezen a téren...

Tessék már léptékkel godolkozni! Mennyi víz van a világ óceánjaiban összesen?? Ha 1000 tonna arzént és ciánt egyenletesen elkevernél benne, akkor is kimutathatatlan lenne az egász. A sugárszennyzés max. lokális gond lehet...
  • Sadist
    Előbb fogják kinyírni a kínaiak a fél világot a madárinfluenzájukkal, veszélyes anyagot tartalmazó gyermekjátékkal, meg a többi szarral, mint az oroszok azzal a több száz méter mélyen lévő szivárgó plutóniummal.
  • degenerator
    szóval ez nem jelent veszélyt? mert nekem ezzel hadovázott egy idősebb mérnök, hogy az egész világot az oroszok fogják megölni, mert az északi tengerben ott rohadnak a tengeralattjáróik.
  • [NST]Cifu
    ...ráadásul az oroszoknak nincs túl nagy tapasztalatuk a lopakodó technológiában és a robotrepülőgép fejlesztésben.

A lopakodó technológiával kapcsolatban egyetértek, de a második terén egyáltalán nem. Nagyon is régóta készítenek robotrepülőgépeket, és nem is rosszakat...
  • [NST]Cifu
    Több nukleáris tengó is van a tenger fenekén (USS Tresher, USS Scorpion és K-278 Komszomoletsz). Egyik reaktora sem robbant fel, mindegyiknél biztonságosan leállt, mindhárom roncsot időközönként ellenőrzik. Az orosz tengónál nem a reaktorból, hanem két torpedó robbanófejéből szivárgott plutónium, ezért a hajó orrát lezárták speciális cementtel.
  • HunGripen
    Nemrég volt itt fent egy cikk a Skat-ról. Most olvastam, hogy többen azt tanácsolták az amerikai légierőnek, hogy vegye ki a maga részét a saját X-45-ös fejlesztéséből, ugyanis a légierő tavaly kilépett a projektből, arra hivatkozva, hogy ezeknek a gépeknek még nem jött el az idejük, így már csak a haditengerészet vesz részt a fejlesztésben. Többen arra figyelmeztették a katonai vezetőket, hogy hamarosan még több állam kezdhet saját UCAV-k fejlesztésébe. Egyesek pedig attól félnek, hogy ha a Skat esetleg tömegyártásba kerül akkor az oroszok sokkal szívesebben adják majd el más országoknak mint az USA a sajátját.

Hiába volt csak egy makett a bemutatott repülőgép egyesek mégis aggódnak a Skat miatt. Az orosz mérnökök szerint 2 év múlva repülni fog a prototípus, persze hallottunk már ígéreteket máskor is. Szerintem könnyen meglehet, hogy ez a gép is eltűnik a süllyesztőben mint sok más orosz projekt, ráadásul az oroszoknak nincs túl nagy tapasztalatuk a lopakodó technológiában és a robotrepülőgép fejlesztésben.
  • dara
    Nem kurszki az, hanem simán Kurszk. A Kurszk nevű település közelében nem sok tengeralattjáró hadviselésre alkalmas terület van, lévén a szárazföld kellős közepén található.
  • dara
    De, Truman megmondta McArthur-nak, hogy a kínai határ előtt 30km-rel (tüzérség maximális lőtávja) álljon meg, annál közelebb semmilyen esetben sem mehet. De a barom ezzel nem foglalkozott, úgy volt vele, hogy a népszerűsége majd megmenti egy esetleges buktától. Ami be is következett, erre McArthur reakciója a kínai nagyvárosok nukleáris támadása lett volna, amihez érthetően nem járult hozzá Truman. Inkább, nagyon helyesen, leváltotta a picsába (személyszerint simán hadbíróság elé is állítottam volna parancsmegtagadás miatt).
  • Sadist
    A magfúzió csak lassított neutronok hatására megy végbe, vagy pedig akkor, ha a hasadó anyag eléri a kritikus tömeget. Mivel utóbbi csak az atombombák sajátja, ezért az első eset lehetséges, az pedig baleset folytán nem fog végbemenni, mert a neutronokat lassítani kell. Szóval ha fogják magukat, és pl. Pakson kihúzzák az ún. moderátor rudakat, amik lassítják a neutronokat, akkor a láncreakció szépen lecseng. A reális veszély tényleg csak az előbb említett sugárterhelés, ami a tenger fenekén több tonna vas és acél között igazából csak a tengeri élővilágra lenne veszélyes. Ha pedig netán a tengervíz kimosná a hőcserélőből a sugárszennyezett vizet, szerintem az se okozna olyan súlyos katasztrófát. Az egész mennyiség annyi volna, mint egy csepp tömény tinta egy nagy medencében.
  • degenerator
    szóval igen nehezen lehetne belőle természetre káros katasztrófa?
  • tomcat1
    A kurszki is az :(
  • Pluskast
    Lehet rosszúl tudom de asszem Murmankszban van egy rakás tengo ami elsűlyedt és ha jól tudom azok között van atometngeralatjáró is.
  • tomcat1
    Az nagyban függ a találat helyétől. Nyilván úgy vannak megépítve, hogy közvetlen reaktorhoz közeli találat esetén se legyen láncreakció. Viszont érdekes, hogy a géptest összeroppanása milyen károkat okozna a primer, szekunder körben (szenyezés ..).
  • degenerator
    ha elsüllyesztenek egy atomtengeralattjárót, akkor mi lesz a reaktorával? felrobban?
  • Molnibalage
    Az azért volt, mert nem mondta meg igazán McArthurnak senki, hogy akkor most mi legyen a nagy siker küszöbén. Mc meg azt gondolta, ha már lúd legyen kövér...
  • Pluskast
    Azért nem egésszen. Ha csak az lett volna a cél, hogy megvédjék Dél-Kóreát akkor nem nyomúltak volna fel egésszen a kínai határig és akkor a kínaiak nem szálltak volna be a háborúba.
  • degenerator
    hát jólvan na, hullámokban előre taktika.
  • Molnibalage
    A második a sebesült.
  • Molnibalage
    USA, 36 546 halott, 103 284. Korea és kína, milliós nagyságrendű...
  • Bucser
    " Hát közel sem olyan sokan, mint a túloldalon "

Ez most olyan hasraütésszerűen hangzott nekem....
  • Molnibalage
    Mármint az ENSZ koalíciós erők közül? Hát közel sem olyan sokan, mint a túloldalon és ehhez jön még a mittomén hányszázezer kínai "önkéntes"...
  • Bucser
    Mert déli oldalon mindenkit elkerült a puskagolyó??? Szerinted mennyien halltak meg az északi előrnyomulás során?
  • Molnibalage
    Mi volt észak célja? Elfoglalni délt. Mi volt ENSZ célja? Megvédeni délt és nem az, hogy hozzanak létre egységes koreát és végképp nem kínával háborúzni. Mi valósult meg ebből? Megvédték Dél-Koreát. Ők elértékcéljukat, észak meg nem. A veszteségekről meg ne is beszéljünk kommunista oldalon. Milliókra tehető. Erről ennyit...
  • [NST]Cifu
    Miért, szerinted volt egyértelmű győztese a Koreai-háborúnak? Szerintem csak fegyverszüneti egyezmény jött létre. Ráadásul 1951 Januárjára az Kínai néphadsereg az Kínai-Észak-koreai határtól egészen Szöulig visszaverte az ENSZ erőket, pedig nem élvezett légi fölényt.
  • Molnibalage
    Korea? Miért? Ott nem észak korea győzőtt és USA légifölény volt szerintem.
  • [NST]Cifu
    Nézd meg az utóbbi 50 év háborúit, hány olyan REGULÁRIS háború volt, amit az nyert akié nem volt a légi fölény. Egy sem...

Tudom, magas labda, de Koreai-háború...

Ezen eltöprengve kíváncsi vagyok, hogy a szovjet haditengerészeti légierő hogyan robbantotta le volna az angol flottát 5 perc alatt az óceán felszínéről egy háborúban...

Hát ha tisztán nézzük az orosz haditengerészeti légierő vs. királyi flotta, akkor fix 1-es. De az angol flotta alapvetően az északi tengeren és az atlanti-óceánon lett volna egy NATO vs. VSz háborúban, amerikai repülőgép-hordozókról és szárazföldről (Norvégiából és Angliából) felszálló repülőgépek oltalma alatt.
  • Thanatos
    én nem modntam hogy nicns rendben a szárazföldi haderejük, sőőt, én csak arra céloztam hogy részemről picit tulzásba viszed a légierő hypeot, persze megértem hogy neked az a szived csücske, mindenkit más érdekel, ennyi :)

és azt se modntam hogy nem döntö fontossági, de a tiszta képhez nem elég csak azon lovagolni ;)

és mondom, ne érts félre, őszintén szolva én is veled értek egyet inkább azokkal szemben akik a nagy divatos amerika utálat miatt állandoan szarozzák az amerikai hadigépezetet, én csak arra céloztam hogy nagyon mindig a légioerővel indokolsz meg mindent, ami nem feltétlen baj, csak vannak más részei is a hadászatnak, ennyi ;)

a területmegtartásban meg megint egyetértünk, szóval ne nekem magyarázd, az amcsi hadserőnél sokszor bebizonyosodott már hogy amig hagyják játszani a "saját" módszereik szerint kiválóan müködik, a gondjaik a gerrila taktikák meg a nem szokványos harcászat ami még nem fekszik nekik annyira, és őszitnén szolva én nem is nagyon tudom elképezlni hogy az ilyen modszerek ellen hogyan lehet bármilyen "demokratikus" mai modszerrel védekezni (magyarul ahol számit a hátország és a világ közvéleménye...), bár lehet csak a képzelőerőm a szegényes :D
  • Molnibalage
    "CSAK légierővel nem lehet háborut nyerni"

Igen, de "CSAK" döntő fontosságú ez.. Nézd meg az utóbbi 50 év háborúit, hány olyan REGULÁRIS háború volt, amit az nyert akié nem volt a légi fölény. Egy sem...

'73-ben is addig voltak a janik az arabok, amíg nem dolgozták ki a megfelelő ellenlépéseket a SAM-ek ellen. Aztán szépen be is darálták az arabokat.

Falkland? Az angoloké nem volt teljes légi fölény és mi lett a vége? A fél angol flotta majdnem ott végezte a dél-atlanti vizeken pedig csak ősöreg A-4 gépekkel támadtak és MK "buta" bombákkal, ha precízebben lett volna a gyújtási idő beállítva, akkor MÉG 4-5 hajó simán a tenger fenekén végezte volna.... Ezen eltöprengve kíváncsi vagyok, hogy a szovjet haditengerészeti légierő hogyan robbantotta le volna az angol flottát 5 perc alatt az óceán felszínéről egy háborúban...
  • Molnibalage
    Terület megtartási képességgel meg mi a bajod? Aki az USA szárazföldi haderejét gyengének merné titulálni, az be van rúgva, de nagyon.
    Az a gond, hogy nem reguáris hadviselést kényszerítenek rá, egy nagyrész reguláris ellenség ellen kiképzett hadseregre. Nehogy már azt hidd, hogy a világ bármely más hadereje jobban helyt állna irakban, mert még röhögőgörcsöt kapok. Cifu jól írta, 150-200 évvel ezelőtti módszerekkel pikk-pakk rendet lehetne tenni, csak ebbe 2 perc alatt belebukna mindenki politikilag, és bajos lenne ma egy ilyen parancsot végrehajatni...