95127
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    Ez tény amit leírsz, csak nyugotd szívvel kijelenteni, hogy ekkora számszerű fölénnyel könnyedén lehet boldogulni, az nagyon távol áll a valsógától. Ekkor mennyiségű célpont esetén már nagyon komoly gondog adódhatnak. Soroljak párat?
  • Bucser
    úgy teszel mintha nem te hasonlítgattad volna a Lancerrel. Valószínűleg a Lancerhez képest mondtam...

AWACS-ben nem vagyok biztos de úgy tudom, hogy igen.

27387: Az hogy 1 29-est megfogott 2 21-es annyi mindenen múlik ,hogy hihetetlen.. azért azt nem tudod, hogy egy 29-es hányszor fogott meg 2 21-est? szerintem többször Mellesleg egy harci helyzetben nem solo pilóták harcolnak hanem legalább géppárok tehát 2:2, 4:2, 2:4 szituációk az adottak igaz-e?

Rossz következtetés, hogy 1 esetből vonatkoztatsz az általánosra.
  • Molnibalage
    Ennek több oka is lehet. A nyugati gépeken is a hajtómű szabályozás digitális lett és ettől megnőtt a teljesítményük kb. 8-10%-kal és sokkal dinamikusabban reagálnak a gázkar mozgatására.

Azt sem tartom kizártnak, hogy egyes dolgok már kompzitból vannak rajta, ergo tömegcsökkenés van. A régi nehéz ororsz elektronika helyett is más van, még tömegcsökkenés. Igen, a MIG-21-sem nagy a hatótávolsága, de nem is állítják be a viág legjobb repülőgépének.
  • AKSURV
    Egyszerűen nem értem a vita okát. Tervezi jelenleg Mo. megtámadását valaki ?
    Az meg tök lényegtelen, hogy mi a géparány. Bárki kezdi az első az, hogy földön szabotázzsal lezúzza másik gépét, már ha van egy kis esze..
    Ráadásul a légi háborút emberek vívják és így baromi erős a szerencse faktor.
    Tehát bárhogy alakulhat a meccs...

H
  • ambasa
    Szia Balázs!

ezt nekem is elmagyarázhatnád, hogy ha ugyanaz a sárkány és ugyan az a hmű, akkor miért lett jobb a manőverezőképesség? Akkora tömegcsökkenés, azért nem történt? A légvédelmi változatból 25-öt alakítottak át (ma 21 db van rendszerben). Ha Gripen csekély hatávolságával számolsz,akkor kérdezd meg apádat,hogy mekkora a 21-é. Amikor 88-ban a PG-ben elkezdtem tanulni, eljött az egyik berepülőpilóta hozzánk, egy beszélgetésre még az első napokban, és arra kérdésre, hogy egy 21-es mennyit bír repülni, azt a választ adta "hogy képes negyed óra alatt kiüríteni a tartályait". Kérdezd meg azt is meddig tartott az utolsó 21-es nagyjavítása és miért.
    Nem hiszem, hogy a románok jobban állnának pótalkatrészek terén. Nem véletlenül vonják ki a szovjet repülőeszközeiket, ők ugyan abban a cipőben járnak mint mi, csak nekik még a NATO csatlakozás elött el kellett játszaniuk, hogy mennyire potensek, mint akkor nekünk is, de már bent vannak a csapatban, úgyhogy már nem olyan sürgősek a katonai fejlesztések.

egyébként néhány képet találsz itt a retteget Lancerekről:
    http://www.targeta.co.uk/mig21_lancer.htm

itt pedig az átalakítottak oldalszáma és altípusa:
    http://www.arrow-aviation.nl/rom_lancer.html

román légirő:
    http://www.aeroflight.co.uk/waf/rom/romaf2.htm

Mielött vállaszolsz, tudom, hogy nem Te kezdtél itt aggódni azon, hogy a románok lerohannak minket, sőt...

TG
  • Molnibalage
    Mint írtam, még egy 29-est is megfogott két 21-es, akkor 2 db Lancer miért ne fogna meg egy nagyar Gripent amin még sikakcélzós légiharcrakéta sincs?
  • Molnibalage
    " Gripen kicsi, nagyon jó tolóerő tömeg aránya van"

??? Mihez képest? A többi modern 4 és 4+ géphez képest gyenge vicc az arány.

Jelenleg egy AWACS semi köröz itt a környéken. Vagy igen?
  • Bucser
    " Láttam már repülni Lancert és SOKKAL potensebben repült mint egy bisz! "

A Sárkány hiányosságaival semmilyen felújítás nem képes csodát tenni. kÖzelharcban a bisz és a Lancer is halott a Gripennel szemben. Az pedig, hogy mi hogy repül bemutatón semmit nem jelent lévén közelharc során nem vagy behatárolva magasságtartományban és sebességtartományban.

A Gripen kicsi, nagyon jó tolóerő tömeg aránya van, jól irányítható és jobban bánik az üzemanyaggal mint a Lancer.

A Lancer gyors (utánáégetővel) zabálja az üza-t és úgy manőverezik a Gripenhez képest mint egy béna kacsa és ha kell menekülni sem tud lévbén kormol mint egy öreg kályha.. Túlképp energiaharcon kívül semmit nem tudna kezdeni csakis energiafölényből kezdve.

Az elektronika modernizációja sokat javít a helyzeten, de csodát nem tesz, nem javítja ki az elavult sárkányt például.

"Valami megsúgta, hogy jövőre 60(!) órát terveznek itthon. VICC!!"

A Gripenen. A maraadék repült órán vihetik az ALBA-kon is... És nem valaki megsúgta hanem itt mondták neked a fórumon.

"Tudod nem minden célt észlelnek időben és nem minden célt azonsítanak időben"

Persze és a NATO AWACS-ek is csak dísznek ellenőrzik a légteret.
  • Molnibalage
    Milyen többi? 12+2 van összevissza, de 80%-os hadrafogatóság mellett ez max. 12 röpképes gép.
  • degenerator
    no és ha megérkezik a többi gripen?
  • degenerator
    mégis de
  • Molnibalage
    "Mert ugye a harcot nem csupán a gép vívja gép ellen, hanem komlett fegyverrendszerek"

Igen és éppen ezért vehetnék fel harcot sikeresem 40:12 arányban. A Gripenra összesen 6 légiharcrakéta tehető fel. 12*6= 72 Elég jó találati aránynak kell lennie, hogy ezzel leszedj 40 olyan gépet, ami már viszonylag modern. A technika nem minenható. Még a '80-as években is volt egy szimulált légiharc és két MIG-21 megfogott egy MIG-29-est!
    Namármost ennél a Gripen rosszabb aránnyal indulna harcba, de azért előnyökkel. Persze igen nagy irtást vinnének végbe a MIG-ek között, de ha közel kerülnek akkor már nem olyan rossz a helyzetük. Láttam már repülni Lancert és SOKKAL potensebben repült mint egy bisz! Tudtommal francia vagy izraeli rakéta és elektronika van rajta, ami azért enyhén szólva nem rossz.

"Azok a migek örülnek ha feltudnak szállni nemhogy harcolnának"
    És te kitől hallottad ezt a baromságot?? Magyar video-t még nem láttam repülésről, román Lancer video-t máer többet is láttam és rángatta a pilóta a ládát rendesen. A román kollegák szerintem ma többet repülnek, mint az itthoniak. Valami megsúgta, hogy jövőre 60(!) órát terveznek itthon. VICC!!

Nem akarlak Zenty megséretni, de fingod nincs a légiharcról. Kicsit nézz utána. 3:1 fölényben már a generációs különbség is kezd eltűnni, 4:1-nél meg aztán végképp. Tudod nem minden célt észlelnek időben és nem minden célt azonsítanak időben. A másik az, hogy a magyar radarrendszer ma enyén szólva egy vicc, egy légvédelmis imerősöm mondta, hogy ma hazánk területére az repül be 600 méter alatt aki csak akar.... Ezek után a több irányból nagy szintkülönbségekkel bezúduló 4-szeres fölény ellen elég nehézz effektítve bármit tenni főleg, hogy a Gripen hatósugara is nevetségesen kicsi más géppel összevetve..
  • Zenty
    köszi :)
  • Zenty
    igen? Ezt miből vontad le? Azok a migek örülnek ha feltudnak szállni nemhogy harcolnának..
    A Románok a mig 29 ellen találták ki a lancer. Ugyanis arra sem volt pénzük, hogy fentartsanak egy mig 29-et( de szerintem az ellen is esélytelen lenne)
    Pár upgradeltől nem jön a mindenség. A gripeneknek lótúró lenne mégha fölénybe is vannak.
  • Skyflash
    Pontosítok: mindegyik gép Elta lokátort kapott, de csak a légvédelmi változatban van "igazi" multifunkciós radar.
  • SgtChris
    Erről van szó. Pontos számokat nem tudtam, de hasonlóra saccoltam. Most ehhez vegyük hozzá a köztudottan magas hadrafoghatóságot...és aki még mindig azt hiszi, hogy lesepernek minket az égről a szomszédok, az nyugodtan áshat a háza mögé egy óvóhelyet vész esetére. :-))))))
  • Skyflash
    A 110 Lancer-ből csak 25 gépet alakítottak át légvédelmi feladatra, a többi 85 földi-támadó verzió, nem is kapták meg az Elta lokátort.
  • SgtChris
    Ezt mondták a hangok???? :-) Mert ugye a harcot nem csupán a gép vívja gép ellen, hanem komlett fegyverrendszerek. És erről hajlamosak sokan elfeledkezni. Azért nagy merészség lenne kijelenteni, hogy a 21-es (még, ha modernizált is) "bedarálná" a Griffeket. Mi az, amivel jobbak? A radarjuk potensebb? Nem hinném... Talán jobbak a rakétáik? Azért nem hinném, hogy AMRAAM kategóriájú cuccaik lennének titokban. :-) Akkor biztos a dogfight képességek, mi? :-)))))))
    Meg arról se feledkezzünk meg, hogy a Lancerek alapból nem többfeladatúak. Van vadász, illetve bombázó változat. Úgyhogy az a 40db, nem bizti, hogy 40db...
  • Animefox
    nade.
  • degenerator
    nane.
  • Molnibalage
    Az a 40 db MIG-21 simán bedarálná a 12 db Gripen-t. Erről ennyit...
  • degenerator
    nyet ám.
  • SgtChris
    Hooopsz, az előbbi ide ment volna...
  • SgtChris
    Ezt remélem nem a román témához kapcsolódva linkelted, mert akkor nem értem... :-( Ugyanis azon kívül, hogy megengedték szétbombázni a sztyeppéjüket, más közük nem nagyon volt ehhez a gyakorlathoz, ahogy elnéztem... A pár angolul tudó földi repülés irányító tiszttől még nem kell kézközelbe tennünk a fehér zászlót :-)
  • HunGripen
    Király!!!!!!
  • Zenty
    olyan 40-en. Volt nekik vagy 100 nál több, de az évek során a fele lezuhant, és a többi olyan alkatrész lett mint nálunk a második mig század. Ez a 40 mig 21 kb a 0 val egyenlő. Nemhiába akarják mindenáron lecserélni ha tudják.
  • Cat #27366
    HAHA :)

Az amerikai haditengerészet társadalmi nyomásra úgy döntött, hogy álcázza a levegőből horogkeresztnek látszó bázisát.

• Zenty
    pattogni.. Évente vagy 2 lezuhan igazán nagyon jóh. A gripen bedarálná! Talán mig 29 fel veszi a versenyt.
  • Molnibalage
    Honnan tudjam? Miért, a magyarból mennyi?
  • Bucser
    mennyi is repülőképes közüllük?
  • degenerator
    magyarokról gondolom nem készült ilyesmi.
  • Molnibalage
    Hát a MIG-21 Lancer tényleg nem rossz, szóval nem kéne pattogni...
  • Zenty
    nah a Románok tovább akartak provokálni a "csoda" mig 21-kel :D
    Erre felbuzdúlva gyorsan készítettem egy movit:
    air force
    ( ne nagyon szidni sietve készült :) )
  • Thanatos
    :DDD
  • Zsolo007
    Én is CGI-nek ismerem, csak mostanában el szoktam hagyni az I-t mert nem tudtam, hogy mi az :D.
  • Thanatos
    én ugyan ugy ismerem hogy CGI de vélhetőleg ugyan arra godnolunk :) CGI = computer generated image
  • tomcat1
    Miaz?
  • degenerator
    azmiaz?
  • who am I 7
    nemá
  • Zsolo007
    Ez kérlek CG :)