95127
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • dara
    Lehet én tudom rosszul, de mintha a sorozatlövő fegyverek gyártása és fejlesztése a Danuviára tartozott volna. A FÉG(Army)re(/ra) pedig az egyeslövést leadóké.
  • Sadist
    A Gepárdokat melyik cég gyártja?
  • [NST]Cifu
    Inkább arról volt/van szó, hogy a FégArmy képtelen volt versenyképes áron versenyképes minőséget biztosítani. A sz@rt meg nem elég nehéz eladni. A FégArmy-t így is folyamatosan dotálták, de képtelen volt a roppant hullámzó minőségű, és kb. 20-25 éves szinvonalat képviselő P9RC-nél többet felmutatni. Egy horvát, egy cseh vagy lengyel fegyvergyár képes volt újítani (pl. műanyag tokos pisztolyt jó minőségben gyártani), és megélni a piacon. Egy magyar miért nem? Talán azért, mert a magyar cégnél képtelen voltak az előrelépésre. Nem másban kell keresni először a hibát...

A P9RC körüli botrányos helyzet miatt bőven megértem, hogy a Fég csődbe ment. A rendőrség és a hadsereg olyan árakon vette meg ezeket a pisztolyokat, amikért sokkal fejlettebb, ergonomikusabb és jobb minőségű cseh, osztrák vagy spanyol pisztolyokat is lehetett volna venni.

Gépkarabély fronton ugyanez a helyzet. A lengyelek felmutatták a Beryl-t. Itthon a Fég semmiféle komolyabb fejlesztőmunkát nem tudott felmutatni. Egy AMD-65 kb. semmilyen téren sem versenyképes ma a piacon.
  • Punker
    tudod feketén is csak minőséget tudsz eladni, na most tudtommal a fégnek nem volt olyan cucca ami egy ukrán/stb raktárból kilopott AK-val versenyezni tudott volna.
  • Zenty
    nah akkor útoljára plaszetin dógosok .... :)
    pakesztin
  • Zenty
    képeket nem rakta be...

Palesztin dógos emberek: amd-65

Irán
    Irak
    Horvátok
  • Sadist
    Ugye milyen jó dolog ez a kapitalizmus? Az életképtelen cégek szépen kihullanak. Az volna a legjobb, ha az egész állami szektorban így lenne.
  • Zenty

Irán

Irak

És ilyen dógos Palesztinok is vették a magyar csodákat:

szomorú, hogy egy több mint 100 éves fegyver gyár nincs olyan élelmes hogy feketén kereskedjen :(
  • Zenty
    2003 nem számit. A legtöbb oldalnál nem is frissitik az évet.
    De ez is rohadt amcsi miatt van... Ne is vegyünk semmi fegyvert tőlük a jövőben. Gondolom fő probléma Irán 0 export. Francnak kell betartani ezt az export tilalmakat. :)
  • Punker

itt még az van hogy fog gyártani arra mondtam én hogy úgy tudom már bontják is.
  • MuldR
    Nem arrol volt szo, hogy csodbement, hanem hogy lebontottak. Nos az epulet meg all, nagy betukkel ki van irva, hogy FEGarmy. :) Az mas, hogy bezart.
  • [NST]Cifu
    A FÉGArmy 2005-ben csődbe ment. Már az előtt is jóideje próbáltak valamit kezdeni vele, végül 2003 körül 230 millió forintért elkótyavetyélték az egészet. Az utolsó mentőöv az volt, hogy a hadseregnek horrobilis áron katasztrófális minőségű P9RC-ket szállítottak le... Rögtön ez után a gyár be is zárta a kapuit. Amúgy ha a honlapját megnézed, feltűnhet, hogy 2003-ban frissitették utoljára...

FégArmy csődhír @ MTI

Upsz, nem figyeltem, Ren megelőzött. :)
  • Ren
    A FÉGArmy csődbe ment. http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=40561
  • MuldR
    Talan a Gyori Magyar Waggon es Gepgyarat, de meg 44ben az US bombazok :)
  • Punker
    akkor melyike tbontották?
  • Zenty
    http://fegarmy.hu/ itt nem írnak bontásról :)
  • MuldR
    Hat multhet vegen meg allt :)
  • Punker
    az aFÉG amit lebontottak? :)
  • Zenty
    "Azt kellene mondjuk nekünk is csinálni, hogy szereléksinekkel ellátni az előágyat és megoldani az optikai irányzék felszerelését."

Elképzelhető, hogy a FÉG csinál egy új verziót, és erre várnak. A magyar Ak elég népszerű külföldön is. Ezért elméletileg lenne értelme tovább folytatni a saját fejlesztést.
  • [NST]Cifu
    Egy katona írta, hogy az ország hadserege magát az országot is tükrözi. Azért ezen a kijelentésen is érdemes lenne elgondolkozni...
  • [NST]Cifu
    Szerintem olvasd el még egyszer, mit írtam. Nem az a 2-3 milliárd lenne sok, hanem egyszerűen nem lenne olyan minőségi előrelépés, amit más téren végre lehetne hajtani ebből a pénzből.

Amikor a katonáknak nincs igazán jó hámja, rádiója (még mindig), éjjelátója (kivéve a szolnokiakat), járműve (mert a G-merci és a BTR-80 nem igazán ideális), stb., akkor nem a gépkarabély lecserélésének kell lenni elsődlegesnek, mivel a csere nem hozna olyan szintű változást, mint a fent említett dolgok...
  • [NST]Cifu
    Nézd, az AK minden hibája ellenére A legsikeresebb gépkarabély a világon. A jó minőségben legyártott változatait preferálták már nem egy és nem két elit alakulatnál a világ minden táján. Az amúgy kézifegyverek terén nem gyenge finnek is lemásolták, és kisebb módosításokkal tökéletesítették (kegyes bosszú a Suomi-PPS esetért? :)). Izraelben ez volt az etalon az 1970-es évek végén az izraeli spec. egységek részéről, amikor új kézifegyvert terveztek (Galil).

Azt kellene mondjuk nekünk is csinálni, hogy szereléksinekkel ellátni az előágyat és megoldani az optikai irányzék felszerelését.
  • Zenty
    ak-63 mint vh 1 fegyver ? :D Az amcsi társánál megbízhatobb, és bevált eszköz. Egyedül csak a G36 jöhet mint utód :)
  • MuldR
    Hat, errol eszembe jut, mikor honvedelmi napon kint voltunk, es a katona ott feszitett az ejjellato mogott, es buszken mondta hogy 2 milla volt. Rakerestunk. Olaszorszagbol kisker aron 1 db kerul 300 000 ftba :)
    Vajon kinek a zsebebe ment a kulonbozet?:)
  • MuldR
    Es szerinted kard volt mar a kezeben?:)
    Nemmondana ilyen marhasagot, ha vivott volna. :P
  • Zenty
    A tábornokok amilyen sokba kerülnek lehetne belőlük egy elite alakulat egység, és ki küldenénk őket Irakba. Ott majd megedződnének, és legalább csinálnának is valamit :)
  • etnies
    hát ja, van jó néhány uzsidoboz .mi is elgondolkoztunk néhányszor hogy hogy mennének át a fizikain.:S
    a fegyverváltás jó lenne,de sajnos az egyéni felszerelésekre is ráférne már vmi újítás,de sztem még arra is várni kell.
    de majd 1x
  • Vilmoskorte
    Szerintem meg addig felesleges többet költeni a mai seregre, amíg gyökeres reform nincs mögötte. A szó valódi értelmében. Személyi állományban, gondolkodásban. Kidobott pénz. Tábornoki fizun kívül mire is jut manapság? Szívesen végeznék holnap egy meglepi fizikai felmérőt a felső vezetésben. Aki nem felel meg, már mehetne is lszerelni. Érdemei elismerése nélkül.
    Minket anno sorállományban meghajtottak. OK. Örnagy elvtárs/úr (éppen átmenet volt) meg lahajolni nem bírt a hasától. Alig hiszem, hogy változott azóta valami is. Hát micsoda sereg ez? Fejben, mentalitásban nagyon gáz a helyzet. Itt bukik el minden, nem azon, hogy nincs Leopárd. Az már csak következmény. Nemrég 62 milla csúszott le jófajta piából a HM-ben. Miről is beszélünk?
  • horthy
    Szerintem 2 milliárd vagy 3 milliárd nem volna sok a G-36-osokra ahoz képest hogy mennyi pénz elmegy ebbe az országba hülyeségekre ! 3X-os árú autopálya ( persze 3X rosszab minta német ) különböző lobby pénzek ebbe inkább nem is akarok belemerülni ! Ezt nagyon hosszan lehetne sorolni ! De legalább látszodna valami változtatni , fejleszteni akarás szerintem ahoz hogy G-36-osunk legyen valamelyik politikusnak vagy többes számba össze kéne haverkodni a Heckler & Koch céggel kapni tölük egy kis zseppénzt ( kb 100-200 milliot ) és máris G-36-osunk lenne ! Szerintem sajna ez már csak igy megy ! Bocsi ha tévedtem !
  • Punker
    én már nem értek semmit :)
  • Bucser
    Az elmúlt 27K hsz-ben követtem a topicot. nem tudom miért is lenne szükséges a felakasztott hangulat...
  • Animefox
    Nem, de hát sok ész se kell a következtetéshez. Elég ha levonod a tanúlságot a topik tartalmából, olvass csak vissza bátran.
  • Bucser
    Ahhan. És ezt te mint bennfentes mondod, vagy mint gyakorlott airsoftozó?
  • Animefox
    Az a fegyver olyan mint a kard, csak a gazdin múllik minden. Bár csak ezen múlna minden, sajna egy hadsereghez egy ilyen fegyver utoljára csak az 1vh idején ért valamit.
  • Animefox
    Szerintem a Gripeneken kivül semmink sincs... Ami volt már az se... még a megmaradt pici se...
  • Fenrir
    Semmi gond az AK-63-mal, hűséges társam volt pár hónapig :P
  • Animefox
    AK-63 ide oda minden szar amink van. És olcsóság? Lengyeleket se érdekelte, csak legyen minden jó ami lehet. Lehessen mire büszke lenni, lehessen valamivel védeni, létezzen egyáltalán olyan hogy hadsereg és honvédség, még akkor is ha ez a sok lengyel cumó csak 1-2 órával tovább tud kitartani. Bár nem mintha kritikán alúli lenne, értek ezalatt az Iraqi szerepvállalást...
  • [NST]Cifu
    jó fegyver az ak csak a Natonak nem felel meg.

Ez így nem igaz. A lőszere nem NATO szabvány, ami logisztikailag nem olyan kedvező, hiszen ha utánpótlás kell, nem elég csak megkérni valamelyik másik tagországba tartozó egységhez, hogy ugyan vágjon már hozzánk pár ezer darabot, mert kezdünk kifogyni.

Anno az 1990-es években, amikor még létezett a HTI, akkor végeztek egy felmérést. Minden akkori NATO szabvány gépkarabélyból beszereztek, és alapos teszteknek vetették alá őket. Az elemzés végső konkluziója az volt, hogy az AK-63 minden hibája ellenére továbbra is megfelel a feladatra, amire szükséges. Megbízhatóság terén a toppon van, az új fegyvertípus rendszeresíte pedig nem hoz olyan minőségi változást, ami miatt megérje a több milliárdos költséget.

Csak viszonyításúl egy kis számmisztika:

10.000 darab gépkarabély, mondjuk legyen 200.000 forint darabja (a HK G36-os listaára az amerikai rendvédelmi szerveknek 950$ volt 2003-ban). Ez 2 milliárd forint, ehhez még hozzájön pártízmillió darab lőszer, hogy elegendő tartalék legyen (az 5.56-os NATO lőszer darabára mondjul legyen 50 forint, akkor is szép kis összeg). Ekkor még nincs gránátvető, nincsenek szerelékek, se semmi.
  • lopbisz
    nem ez az egyik legfontosabb? Földi erőnél ha már kis csapatos gyalogságra építünk akkor szerintem elég fontos..
    Érhető, hogy nincs pénz boxere, leopard 2, és a többi német csodára nah, de egy jobb fajta gépkarabélyra? Anyagi dolog elég kamu kifogás. Mennyibe kerülne a g36 teljes hun rendszeresítése? Aztán meg nem ajándékozni kell, hanem az irakiaknak eladni a régi Ak-kat, és akkor már is nem vészes az egész.
  • harcu
    Nem akarnak költeni erre, mert másra jobban kellene a pénz, és a legfontosabbra sincs.