95127
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • degenerator
    minek fenntartani a usmc-t?
  • Punker
    történelem, mindig ők kapják a legkevesebb pénzt és mégis ők mennek elöször a darálóba, minden hadseregen belül megvanank az ilyen "rivalizálások"
  • Adam II
    Amcsi fórumokon időről időre belebotlok az Army vs. USMC már-már flém számba menő topikokba.

Mi a fenéért van ekkora vita ebből? Mitől gondolják egyesek "jobbnak" a USMC-t?
  • Punker
    suzukira minek a spoiler? optikai tuning ez is, AS-ban már megtanulhattad volna :)
  • SZU
    Na igen! Mind2 esetben szólhattak volna a fegyverbuzi pasijaik. De főleg a shotisnál. Rossz volt nézni azt a fegyvertartást.

Simán kiugorhatott volna a válla is, vagy komolyabban megsérülhetett volna a szeménél a távcső miatt...

Meg egyébként mi a lópikuláért kell távcső egy sörétes puskára?? =)
  • SgtChris
    Az egy dolog, hogy a 2 nő nem tudta mire is kell figyelnie egy fegyver elsütésekor, de legalább a manusok figyelhettek volna erre, pl.: a shoti tusa épp csak elérte a csajó vállát, nemhogy megtámaszkodott volna...persze, ha direkt röhögni akartak, vagy sérülést okozni, akkor nem szóltam...pancserok.
  • SZU
    DE .50 vs woman

Shotgun vs woman...
  • dara
    Gondolom ezt az okosságot kalciumklorid nevezetű sóval dúsítják, és csá.
  • steweee
    köszönöm a választ, sztem kielégítő volt. én is arra gondoltam, hogy nyilván nem a vízmolekulákat piszkálják az eljárás során, mert akkor nem 350 ft lenne egy liter hanem háromésfélmillió :)

hanem hogy olyan oldott anyagok vannak benne, amik enyhén lúgos kémhatást eredményeznek összességében. viszont ebben az esetben ugyanaz mintha egy hasonló ásványvizet inna az ember, csak az jóval olcsóbb.

na ezt is tudjuk mostmár :)
  • repvez
    én ugy tudom hogy azért ment el a navigácio mert a progiba nem irták bele hogy a keleti és nyugati szélességi fok átlépését érzékelje igy megzavarodott .De ez már az F-20-as világ körüli turnéja idejébe is elöjött csak abban még volt analog müszer igy tovább tudott menni ,de leszállás után kijavitották.
    Már csak az hiányzik hogy mühöldon akár a levegöbe is frissiteni lehessen a szoftvert.Még szerencse hogy nem win alapu a softver mert akkor ujra kéne inditani minden frissitéskor
  • Thanatos
    inkább ez mint a politika :)
  • [NST]Cifu
    [center]
    Német spec. egységek G36-osokkal, érdemes figyelni, hogy a felső reflexirányzékot lecserélték... talán mégse olyan jó a gyári? :)

Mint tudjuk a felderítő repülőgépek és helikopterek mindent látnak. Szó szerint :)

Csíííízzz...
  • degenerator
    2007 februárjában 12 F-22 Raptor hagyta el a hawaii-i Hickham Légitámaszpontot, hogy eljussanak Okinawára, teljesítve első tengerentúli repülésüket. Minden rendben zajlott a nemzetközi dátumvonal átlépéséig. Ekkor a pilóták elvesztették az összes navigációs segítségét, iránytűik nem mozdultak, így a navigáció terén pillanatok egy első világháborús repülőgépben találták magukat. Szerencséjükre az ég tiszta volt, így egy gyors hátraarccal a velük tartó tankert követve visszajutottak a Hickam támaszpontra.

Az idő előtti visszatérést a Pentagon rossz időjárási körülményekkel magyarázta. A hibát a jelentések szerint egy "részleges kódsor" probléma váltotta ki, végtelen ciklusba kényszerítve a vadászgépek számítógépeit, amik újra és újra próbálták kiszámolni a gépek helyzetét, sikertelenül, mivel egy váratlan dátummal kellett szembe néznie. A hibát kijavították, három hét múlva pedig megismételték a repülést, ezúttal már sikeresen. Ennyit az elektronikától való, egyre növekvő függésről.
  • degenerator
    nos, egy kicsit messze libegtünk a topik témájától.
  • dara
    Egy hidrogénatom se nem pozitív, se nem negatív. Ahogy egyetlen atomnak sincs töltése, kifelé semlegesek. Törlésre úgy tehet szert, hogy a külső elektronhéját feltölti nyolc elektronra, vagy az ott levő elektronokat leadja, hogy az így maradó külső héjon nyolc elektron legyen. Azaz a külső elektronhéjat lezárja. Ekkor viszont már nem atomról beszélünk, hanem ionról. A vízmolekulában kovalens kötéssel kapcsolódnak az alkotó részecskék, tehát nem ionok alkotják.

A desztillált vízben a vízmolekulák ionizálódása oxonium és hidroxilionokra folyamatos és egyensúlyban van, azért a kémhatása semleges. De csak a desztillált vízre igaz ez (az ioncseréltre már csak részben). Amit a természetben fellelsz vizet, az soha sem vegytiszta (azaz desztillált), hanem sókkal, savakkal, lúgokkal szennyezett. Ettől lesz a víznek kémhatása, a szennyezőktől függően lúgos vagy savas (és így kerülnek bele szabad töltéshordozók is, a desztilláltvíz ugyanis szigetelő anyag, nem vezetőképes).

Ha már a cikk említi a kalciumot: erről nem árt tudni, hogy a magnézium mellett a legfőbb vízkőképző anyag. Szóval ha nálatok kemény a víz (és mint a reklámokból tudjuk Mo területének jelentős részén az), akkor szinte ugyan ott vagy, mint ezzel a cuccal. A külőnbség a magnézium és kalcium kötésében van, a vízkövet a nevezett fémek hidrogén-karbonátjai okozzák, ezek válnak ki sóként (ami maga a vízkő).

Azt sem árt tudni, hogy az emésztés alapvetően a kaja kisavazása, a gyomorban pl sósav alapú vegyület bontja a táplálékot. Ha beviszed az űberlúgos cuccot, akkor azzal rendesen megboríthatod az emésztésed. De legalább nem lesz reumád, így könnyebben kelsz fel a budiról fosás után...
  • PrasCo
    Ez az "egyik hidrogén ilyen, másik olyan" ipari méretű állatság. Már mitől lenne? =)
    Savas kémhatást a H3O+ ion okoz, lúgost pedig az OH-. Nekem kissé meredek ez a "kilúgozás" sztori, és még ha így is lenne, érdekelne, hogyan valósítható meg ez technikailag (csapvíz plusz marónátron...? :P )a biológiai hátterébe meg - akkora kuruzslás szaga van ennek a dolognak - bele se merek gondolni. Meg belém szorult annyi korlátolt konzervativizmus is, hogy az élőlények évezredek/száz~/ óta természetes édesvizet isznak. Lehet, hogy ennek oka van...?
    Hogy a napirajzot idézzem, "Fröccsbe meg nem innám azt a szart."
  • Bucser
    Áhh ezt próbálták nekünk az utcán egy pultról árulva eladni. Aztán az anyám vegyészként feltett pár kínos kérdést (nem emlékszem már rájuk sajna 2-3 éve volt) de gyorsan elzavartak minket, mert rontottuk az üzletet:)
  • Sadist
    Az az értelme, hogy bele lehet rakni egy tartályba, és átküldeni a világ túlsó felére. Vezetéken keresztül nehéz volna, és főleg rohadt drága.
  • steweee
    ja igen, el ne felejtsem, ezt akartam leginkább megkérdezni. igaz off, de hát ide járnak a leginkább sokoldalú ismeretekkek rendelkező emberek, talán még ez az egy off elmegy

http://www.furedilugos.hu/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

na ez véletlenül sem reklám akart lenni, de ma hogy voltam szolizi ott láttam ezt. kérdeztem a pultost hogy mi is ez pontosan. a lényeg hogy létezik e, létezhet e ez a dolog.

a víz nem semleges kémhatású alapesetben? nekem vmi ilyesmit vartyogott hogy a H2o úgy épül fel, hogy az egyik hidrogénatom pozitív, a másik negatív töltésű. és abból az egyiket eltávolítják egy "speciális eljárással" hogy a víz kémhatása lúgos legyen :) hát nekem ez inkább futurisztikusnak hangzik mint a hidrogénmeghajtású autó

szal létezik ilyen?
  • steweee
    na végigböngésztem a hidrogénmeghajtással kapcsolatos hozzászólásokat, úgy látom senki nem látta azóta sem a műsort. kár, mert engem megdöbbentett hogy mennyire előrehaladott állapotba jár a dolog, ráadásul az energiavisszatermelést is egészen más alapokra helyezte mint ahogy itt elhangzik. na majd kiderül az igazság, mindenesetre nézzétek meg ha ráértek

a másik most olvasom egy cikkben itt az sg-n, hogy folyékony állapotban szállítják a földgázt. ennek mi értelme van, az a cikkből nem derült ki. hiszen lehúteni -160ra is jelentős energia, utána fel kell melegíteni hogy gázként tüzelhető legyen

http://www.sg.hu/cikkek/57111/a_melyhutott_gaz_a_fuggetlenseg_forrasa
  • steweee
    na igen, csak te nem nézed a társadalmi hátteret. amíg az életmentő ellátások térítésmentesek (és itt nem csak a balesetesekre kell gondolni, hanem elsősorban a tüdőgondozók + egyéb krónikus betegsékelle való kezelés) addig nem is kell számítani változásra. tudomásul kell venni, bármennyire is fáj, hogy magyarország büszkélkedhet vagy 2 millió cigány+proli réteggel, akik nem dolgoznak, járulékot nem fizetnek, ennek ellenére eddig megkaptak bármilyen egészégügyi ellátást. ráadásul az életvitelükből adódóan (cigi+pia,verekedések, háztartási balesetek)jóval gyakrabban és többet kell az ellátásukra költeni arányait tekintve mint másokra

én bármennyire is kormányellenes vagyok, tökéletesen egyetértek az egészségügy reformjával, kivéve a többiztosítós rendszert. már sokkal hamarabb be kellett volna vezetni, a vizitdíjjal egyetemben. az ellátásokat is 2008tól kizárólag olyan veheti igénybe, akinek van tb jogviszonya. így kiesik ez a tetves ingyenélő réteg

lehet ez antiszociális, de hát ez van, nincs rájuk pénz. az usában is így működik. százalékot nem tudok mondani, de ha vki beleköt a dologba meg fogom kérdezni dr.csiba gábortól,a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatójától. a lányával jóban vagyok :)
  • kamov
    Mert általánosan az elsütőszerkezetekről van szó.
    AK esetén kibiztosítás nélkül hátra sem lehet húzni a szánt, viszont a modern rendőrségi szolgálati pisztolyok jó részén nincs manuális biztosító, illetve léteznek olyan pisztolyok is amelyeknél bebiztosított állapotban is hátrahúzható a szán.
  • Maverick 18
    Senki sem írja hogy mielőtt a szánt vagy a zárat hátrahúzzuk kibiztosítjuk a fegyvert:)
  • etnies
    igen,igazad van azért írtam h ezt ak-ra írtam,és azt tényleg elírtam h az zárra csap rá
  • dara
    Ez csak egy rendszer esetén igaz. Mert ugye nem csak gázelvételes (és azon belűl nem csak gázdugattyús) sorozatlövő fegyverek léteznek. Ahogy kakas sincs mindegyikben.

Egyébként a kakas nem a zárra csap rá, hanem az ütőszegre.
  • dara
    M16 esetén a lövésszámláló nem tárcsa, hanem fogazott emelő (amolyan fogasív féle).

Annak a kis pöcöknek elsütőemelő a neve. Csak akkor van jelen a fegyverben ha az egyáltalán képes egyeslövést leadni. Amennyiben csak sorozatot tud lőni (pl MP36 család), akkor ilyen szerkezeti elem nincs.
  • Sadist
    Egy kis pöcök a tűzváltókar állásától függően minden lövés után megakasztja, vagy hagyja újból lecsapni a kakast. A rögzített sorozatnál meg egy kis tárcsa fordul körbe-körbe, ami csak egy teljes kör megtétele után akasztja meg a kakast, addig hagyja újból lecsapni, és elsütni a fegyvert. M16A2/A4-nél pl. 3 lövéses rögzített sorozatot lehet lőni, de ahhoz is folyamatosan nyomva kell tartani az elsütőbillentyűt. Ha a 3-as ciklus közben elengeded, akkor megszakítj a sorozatot.
  • etnies
    ha jól tudom,úgy van h amikor elsütik a fegyvert akkor a gázok hatására a gázdugattyú hátramozog a zárkerettel a zár kiveti a hüvelyt és újabb lőszert húz fel, és a kakast hátrafeszíti,mivel sorozatlövénél elvan húzva az elütőbillentyű és így megint rácsap a zárra.(én ezt ak-ra írtam)
    javítsatok ki ha valamit nem jól írtam.
  • Ron Ragm
    "Automata (sorozatlövésre képes) fegyver esetén annyi a változás, hogy amíg az elsütőbillentyű el van húzva, addig a lövés kiváltása folyamatos, tehát a töltés-elsütés-ürítés fázis folyamatosan ismétlődik, amíg van lőszer a tárban."

Igazából ez a része érdekelne, mert az öntöltést millió helyen megtaláltam csak ezt nem...
  • [NST]Cifu
    Fegyverelmélet.
  • Ron Ragm
    Ja, de arra lennék kíváncsi hogy hogyan is van megodlva nagyvonalakban (technikailag)
  • Punker
    semi: húzod a ravaszt lő 1-et
    burst: 3-at lő
    auto: amíg húzod a ravaszt és van a tárban lő (kivéve ha elakad)
  • Ron Ragm
    Valaki el tudná magyarázni pontosan hogyan is működik a fullauto, semi auto és burst tüzelési mechanizmusa? Akárhol keresgélek mindig csak az automata csőre töltésről van szó (burstról annyit találtam hogy főleg bütykökkel oldják meg)
  • Molnibalage
    Hmmm.. Akkor R-73 csak a földi támadófegyverzet rovására mehet? Jól láttam, hogy hatosával lehet rárakni az AT-16 rakétát?
  • [NST]Cifu
    4 pillon van, a tőrvégeken lévő konténerek alá nem lehet fegyver függeszteni.

A KA-50-2 Erdogan tervnél a tőrvégeken nem konténer volt, hanem egy-egy pillon, R-73-asoknak. A KA-50-2 viszont sose jutott el mégcsak a prototípus fázisig sem.
  • [NST]Cifu
    A gép gerincére plusz üzemanyag tartályokat szereltek, a kezelőszervek teljesértékű HOTAS kezelést tesznek lehetővé, két nagy színes és két kisebb fekete-fehér LCD kijelző, RD-33-III. hajtóművek (2x 81.4kN), 7 pillon (6 a félszárnyak alatt, 1 a törzs alatt), a fegyverzet integráció pedig a MiG-29M szintű.
  • [NST]Cifu
    Idén nem voltam kint, de őszintén szólva nézegetve a képeket és halgatva a beszámolókat nem is bánom, bár ezt a "felpáncélzott" járművet megnéztem volna (meg ha mellette áll valami mókus, akkor rákérdeztem volna, hogy a .22LR-nél komolyabb lőfegyverek ellen miként véd, ilyenkor az a szabvány válasz, hogy ez nem golyóálló, csak repeszálló... :D).

Van a piacon kismillió megfelelő jármű a célra, tehát ha már a HM szétverte a saját K+F részlegét, akkor még mindig meg lehetne oldani, akár licencgyártással is... csak akarni kellene...
  • Molnibalage
    Skacok a KA-50-nek 4 vagy 6 felfüggesztési pontja van? A szárnyvégen levő bumszlik akok tartalmazzák a zavarótölteteket? Nem lehet alá tenni R-73-at? Vagy az csak a földi fegyverzet rovására mehet?
  • tomcat1
    A H-18 jó kinézetű. Persze nem ez számít :)
  • Molnibalage
    SzMT az pontosan mit is takar? Miben tér el az SZM-től?