Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A gázpisztolyok ára majdnem ott végzõdik ahol a hataástalanított fegyvereké kezdõdik. Ez már azért elég pofátlanság.
FEHOVÁ-n pl megteccet ez a csõletörõs revolver replika. Röpke 17k volt, amiért már egy közepes kategóriájú gázpisztolyt kapni.

Punker
18 év

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

És gázpisztolyhoz mi kell?

[NST]Cifu
Semmiféle papír vagy engedély nem kell, néha még bolhapiacokon is látni ilyesmiket (csak azért azt nézd meg, hogy valóban rendesen hatástalanított fegyver, nehogy aztán fegyverrel való visszaélés miatt rádszálljon a rendõrség), de a fegyverboltokban, military boltokban szokott általában lenni pár, bár inkább a puskák, gépkarabélyok dívnak. Viszont szvsz akkor már vehetsz nyugodtan egy gázpisztolyt is. Sok gázpisztoly valódi maroklõfegyver másolata, kinézetre (többé-kevésbé) nagyon hasonlóak, és szemben a hatástalanított fegyverekkel ezeket szét lehet szerelni, lehet tisztogatni, tehát "fegyveresebb", mint egy összeb@rmolt hatástalanított pisztoly. Ráadásul az áruk sem sokkal magasabb, mivel a hatástalanítás költségei és a kereskedõi árrés miatt pofátlan magas árai vannak a hatástalanított fegyvereknek.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punker
emlékeim szerint nem kell.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

I.C.ram
Igaz! Mostmár beugrott, hogy a filmekben is mindig hátrahúzzák,é s akkor ki is veti a csõben lévõ töltényt :)

Az egész csak azért érdekelt, mert érdekelne a hatástalanított pisztoly. :) Van valami bolt, ahol hatástalanított marokfegyvereket lehet kapni? Ehhez is kell külön papír?
[NST]Cifu
A hüvelykivetõ nyíláson kifér a teljes lõszer is. Elég nagy ostobaság lenne, ha nem férne ki, hiszen akadálynál is ki kell vetnie a besült lõszert, de akkor is valahogy üríteni kell a fegyvert, ha még éles lõszer van a fegyverben. Vicces lenne, ha egy csõre töltött pisztolyt csak úgy lehetne üríteni, ha elõször el kell lõni a töltényûrben lévõ lõszert.:)

I.C.ram
mert a lövedék rajta marad a hüvelyen, és úgy már nem fér ki a résen, vagy kifér?

Pl, ha van egy hibástöltény, és nem sül el, akkor szét kell szedni az egész szerekezetet? Vagy hogy van ez?
I.C.ram
Az lenne a kérdésem, ha pisztoly és abba megfúrt, és kiürített töltényeket rak az ember, akkor elvileg a "hüvelyt" nem veti ki, hanem csak beszorúl, ugye?
[NST]Cifu
Na bravó... <#rolleyes>

Punker
mi értelme? itt egerben is van 1 csóka rendõrségtõl megvette átalakítatta pecsét beüt visszalakítatta, barbár dolog de neki sok pénze van, kellett az automata benelli sörétes mellé :(

[NST]Cifu
Hurrá, öntöltõ fegyverbõl (amit golyós puska esetén itthon tilos vadászatra használni) kézzel mozgatott zárszerkezetûvé (a fórum szerint mauser zár típusúvá) alakított öszvért csinálnak belõle. Ennek mi értelme? Pláne 300e Ft-ért? Ennyiért már egy Tikka v. Sako vadászpuskát kapni, egy százassal többért pedig már egy Steyr Scoutot...

Mondjuk kiváncsi lennék, hogy iratták be a fegyverkönyvbe, és hol vesznek hozzá lõszert. :)

[NST]Cifu
Mit gondolsz miért volt akkora balhé anno abból, amikor egy tartalékos megkérdezte Rumsfeld-tõl, hogy miért kell a szeméttelepen guberálniuk kidobott, sérült páncélelemek után, hogy a terepjáróikat felszereljék? Rengeteg HMMWV van irakban, de még több amerikai katona. Olyat is látni képeken, hogy teherautókon járõröznek. Ez van. A fent említett eset után pótcselekvésként a Pentagon nekiállt felpáncéloztatni több tízezer HMMWV-t, de szakértõk ezt a lépést kritikával illették, mivel a HMMWV a felpáncélozás után túlterhelt lesz, ami sem a megbízhatóságának, sem a menetképességeinek nem használ.

Ezt egy kongresszusi bizottságnak kellene kivizsgálni.Ez egy aljas dolog.

A hülye ötletek valósulnak meg a leggyorsabban...

[NST]Cifu
Valószinüleg ilyen jutott. Rengeteg képen látni, hogy amerikai katonák finoman szólva nem "szabvány" HMMWV-n járöröznek (helyben "tuningolt" mad max jármûvek), sõt, egyenesen zsákmányolt jármûveket használnak olykor...

Ezek a katonák miért nem katonai jármûben voltak?

A hülye ötletek valósulnak meg a leggyorsabban...

[NST]Cifu
Mint megtudtam, a rapid shooting az IPSC versenyek egyik vállfaja. Ez a legegyszerûbb mind közül, egyszerûen a gyors fegyverelõvételen és tüzkiváltáson van a hangsúly. Hangjelzésre fegyvert elõvenni, kibiztosítani (itt az elsõ pályán még csõre is kellett töltetni), egy vagy két találatot elérni egy vagy két lõlapon és kész. Vannak egyébb alfajai az IPSC-nek, pl. steel challange, ahol több célt is le kell küzdeni, majd a végét az jelenti, ha lelövöd a fém bukócélt. A klasszikus IPSC pedig az, amikor egy szituációt kell megoldania a versenyzõnek. Tehát például egy imitált szobába belépni, leküzdeni az ellenséges célokat úgy, hogy a "baráti" lõlapokra ne lõjön.

Amikor elkezdtem utánanéz az IPSC-nek, én is láttam ezt a minor meg egyébb kategóriákat, de mivel a versenykiírásban és a magyar nyelvû szabályzatban nem szerepelt ilyen megállapítás, úgy gondoldoltam, hogy itt egy kicsit eltértek a nemzetközi szabályoktól. Ebben amúgy semmi meglepõ nincs, nyugaton például kispuskánál szinte alap a zárt irányzék, itthon nálunk, Fejér megyébe is idén lesz elõször ilyen versenyszám (van is belõle gubanc, mivel minden sportegyesületnek csak nyilt irányzékú Toz-8-asa és Zul kispuskája van, zárt irányzék csak elvétve található errefelé).

Ami a Typhoon-t illeti, ott egyáltalán semmiféle tengerészeti igényt nem vettek figyelembe a tervezésnél, tehát alaposan át kell tervezni az egész gépet, nem csak a futómûvet, pl. megerõsített csatlakozási pont a törzs végén a fékezõhorognak, ill. felhajthatóvá tenni a félszárnyakat. Szvsz ez az áttervezés szép kis összeget emészthet fel (cirka 2-3 milliárd dollárba belekerülhet).

Amúgy érdekes, hogy az F-35B méreteit tekintve alig kisebb, mint a Typhoon, és nagyobb, mint a Rafale.

[NST]Cifu
Szvsz a célgépen lehetett valami robbanó- vagy pirotechnikai töltet, hogy látványosabb legyen a dolog.

http://www.compfused.com/directlink/1270/

kár, hogy semmit nem látni

istenem , erre nem gondoltam :D pedig ha save as se megy akkor már gáz van, de mgésem :D

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Sadist
Ne a linkre bökj, hanem másold ki és új ablakban nyisd meg.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

compfused.com-ot akarja menteni html-ként... :(

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

jobb klikk, save target as.

nekem nem jon be és a kezdõ odlalra dob... :/

Ha alapvetõen az IPSC-re épül (Te "IPSC rapid shooting" néven említetted), akkor elõfordulhat, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak a fegyverekre is. Lehet nem elég pontos az általad linkelt szabálykönyv. Ez viszont nem téged minõsít.

Kiváncsi lennék a tengerészeti Typhoon orrfutójára. Jelenlegi formájában nem hiszem, hogy akár csak egy leszállást is kibírna. Mondjuk ez igaz a fõfutójára is.

az utolso tiz másodpercben mi az a nagy robbanás? mi lõ ki mit?

[NST]Cifu
A versenykiírásban csak ennyi szerepelt: 9 mm vagy nagyobb kaliberû maroklõfegyver. Nem volt osztály megjelölve.

A Pssh.hu oldalról letölthetõ a versenyszabályzat.

Ebben pedig ennyi van:

3.1.6. Gyári öntöltõ maroklõfegyver divízió
Minimum 9mm kaliberû, DA vagy DAO, illetve SAFE ACTION (glock) rendszerû, gyári kivitelû maroklõfegyver. Két kivételtõl eltekintve módosítást a fegyveren végrehajtani tilos. Az engedélyezett módosítások a markolat burkolathéjának cseréje, illetve az irányzék más (fém) irányzékkal való cseréje.

Szó nincs semmiféle hüvelyhosszról vagy bármiféle 9x19-rõl. Csak a kaliber van megadva. Pont.

Én odamentem ezek alapján felkészülve. Mikor jött a versenybíró, hogy 9mm-es shortal nem indulhatok, ki is fakadtam, hogy sehol sem tesznek említést semmiféle korlátozásról a 9mm-es kaliberen túl, márpedig annak megfelel a fegyver. Na mindegy, legközelebb marad a CZ-75B.

Azért az LRS-nek is van némi köze hozzá.

Ne csoda, hogy nem indulhattál Browning Short-tal. Elméletileg nem elég erõs még Minor kategóriához sem. Emellett a minimális lövedékátmérõ mellett (9mm) meg van határozva a minimális hüvelyhossz is: 19mm! Itt a Divisions alatt elolvashatod mindezt.

[NST]Cifu

Bucser
NAgyon JÓ!!!!

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Cifu: Elvileg 1982-2003 közötti számok teljesen egészében fent vannak és kereshetõek itt

[NST]Cifu
Érdekes fordulatot vett az új Queen Elizabeth-osztály sorsa. Szerencsétlen angol hordozókról még mindig nincs eldöntve, hogy milyen gép kerüljön a fedélzetükre, ami azért nem lenne mindegy, lévén jó tudni még az építés fázisában, hogy ugrósáncos, vagy katapultos indításra készítsék fel a hajót. Az "A terv" értelmében ugye F-35B STOVL vadászgépek kerültek volna a hajók fedélzetére. Ezen terv alatt rezeg a léc egy ideje, miután egyfelõl úgy tünik, hogy a Royce-Rolls semmiféle megbízást nem kap az F-35 hajtómûveivel kapcsolatosan, másfelõl még mindig nincs tisztázva a korábban felmerült szoftver forráskódok átadása, amelyet az britek mindenképpen szükségesnek tartanának, míg az amerikaiak hajthatattlannak tûnnek.

Most új "B terv" körvonalazódott, mégpedig meglepõ fordulattal - az új hordozókra francia Dassault Rafale M gépeket telepítsenek. Már a felvetésre is majdnem kiugrottak a bõrükbõl a franciák, mivel mintegy 150db géprõl lenne szó, ami nem jönne rosszul az eddig kissé gyengélkedõ exporteredmények után. A terv mellett szól, hogy a Rafale M kész van, nem kell kifejleszteni, az is, hogy a francia Richellieu hordozó a Queen Elizabeth féltestvére lesz, így üzemeltetés terén a francia és az angol tapasztalatmegosztással mûködhetne, és ráadásul az ára alacsonyabb lehet, mint az F-35B gépé. Persze a felvetéshez lesz pár szava valószinüleg még az Eurofighter lobbynak is, akik egy hordozófedélzeti Eurofighterrel álmodoznak együtt, de gyakorlatiasan nézve az új felvetés egyáltalán nem hamvában holt.

A Terv: F-35B

B terv: Rafale M

C terv: Tengerészeti Eurofighter

[NST]Cifu
Pontosan. Amúgy nem semmi, minden HT cikk megtalálható a neten? :)

[NST]Cifu
Passz, én is csak néztem a Bel SE oldalát, amikor ezekkel a képekkel találkoztam. Kissé meglepõdtem. :)

Cifu: erre a cikkre gondolsz?

Elvileg létezik olyan sportág, h "military lövészet" félautomata puskákkal. Elvileg. Gyakorlatban én csak annyit tudok róla, h a minõsítési szinteket nézve láttam, h már erre is van ^^

[NST]Cifu
Nehéz kérdés, talán a rakéta megfogalmazás helyesebb, de szvsz a RAP besorolás sem hibás. Valamelyik Haditechnika újságban volt egy komolyabb cikk róla, de most csak netes forrásokra tudok támaszkodni. Ezek szerint volt egy gyorsítótöltet, ami a csõtorkolatnál 45m/s sebességre gyorsította a lövedéket, és a rakétahajtómû csak a csõtorkolatot elhagyva indult be.

[NST]Cifu
Hát a szituációs lövészeten kívûl más ilyet nem tudok, az meg viszonylag szûk kört megmozgató sport és pláne kevés az az egyesület, amely belevág a mind anyagilag, mind jogi hercehurcák miatt problémás félautomata hosszú fegyver beszerzésébe (emlékezetes ugye a BT96-osok bevonása is, pedig az csak egy félautomata MP5 másolat). Nemrég voltam a ORFK-RSZKK nagytétényi lõterén egy IPSC rapid shooting versenyen, hogy egyáltalán megnézzem a saját szememmel, hogy is néz ki egy ilyen (hoztuk a formánkat, kiderült, hogy a kiírástól eltérõen nem volt revolveres versenyszám, pedig az egyik sporttársam azzal jött, az is kiderült, hogy hiába volt a kiírásban legalább 9mm-es kaliber megadva a maroklõfegyverek versenyszámában, az valójában legalább 9x19-es lõszert jelentett, tehát az a pisztoly, amivel én versenyeztem volna, egy 9mm-es Short lõszert tüzelõ Beretta, valójában nem volt megfelelõ - végül mindketten lõhettünk a versenyen, az eredményeink amúgy is csak vigaszdíjra lettek volna elegendõek :)). Ezen a versenyen volt pisztoly kaliberû puska versenyszám is, amit rendõrségi MP5-össel végeztek el, mivel a versenyzõk egyesületeinek döntõ többsége nem rendelkezik ilyesmi fegyverrel. Amúgy a versenyre végülis Belme Attila csábított el, majd rákérdezek, hogy õk miként és hogyan versenyeztek katonai kaliberû fegyverekkel.

Belme Attila egy IPSC versenyen (a fegyver nekem CZH 2003-nak tûnik, ez a jó öreg Vz.58 félautomata sportváltozata).

geri15
Rákerestem Gugliban és tényleg azaz, thx! :)

folyamatosan kussolva játszódjál basszájba.

I.C.ram
Nem egy Tokarev TT-33?
geri15
Valaki nem tudja megmondani, hogy ez milyen fegyver lehet? A markolatán sarló és kalapács van, és állítólag már legalább 30 éves. Amint látni lehet már hatástalanítva van, szóval ártalmatlan :-) (I guess)

Sorry az utolsó kép szélessége egy picivel nagyobbra sikerült mint 800 pixel.

folyamatosan kussolva játszódjál basszájba.

Az nem lenne meglepõ, mivel a fegyveres sportok jelentõs része kötõdik "némileg" a hadviseléshez.

Visszatérve a Sturmtiger-re: a lövedéke ugyebár rakéta és nem RAP (Rocket Assisted Projectile - rakéta póthajtású lövedék). Mert szerintem az elõbbi. És nekem úgy tûnik a szakmai álláspont is ez.

[NST]Cifu
Sportcélra igen?

Most nézegettem a fegyvertörvényt és nem találom aztr a részt ami a katonai lõszerekkel üzemelõ fegyvereket tiltaná, csak az automatákat.

A katonai lõszerrel üzemelõ fegyvereket csak vadászathoz nem lehet használni tudtommal.

Elvégre az SP nem éppen hadi lövedékkonstrukció. Sõt olyan célra kifejezetten tiltott.

[NST]Cifu
Hmm... érdekes, 7.62x39-es SP lõszer vásárolható civil célra? Nofene...
Ennek majd utánakérdezek még a hatóságoknál.

[NST]Cifu
Nagy kaliberû katonai lõszerek vannak "feketelistán", ezeket beszerezni tudtommal csak külön engedélyel lehet, ahogy a fegyvereket is (ezért nincs a vadászboltok árlistáján sem 7.62x51 vagy 7.62x39-es vadászfegyver, vagy lõszer, pedig más országokban ezek is hozzáférhetõek). Mikor a vadászfegyvereimet vettem, külön utánakérdeztem ennek, a fehérvéri rendõrkapitányságon azt a felvilágosítást kaptam, hogy a katonai célú nagykaliberek itthon nem beszerezhetõek (vadász v. sportcélra), kizárólag rendvédelmi szerveknek hozzáférhetõek.

A magyar fegyvertörvény tervezetében emlékszem, hogy ki is volt ez még emelve a lõszerek terén (valami olyan megfogalmazással, hogy lõszernek minõsül a ..., kivéve, ha kifejezetten katonai célra tervezték). A jelenlegi fegyvertörvény egy kalap ********, a szövege semmitmondó, abban hiába keresel erre utalóan bármit. De ha vásárolni akarsz mondjuk egy 7.62x39-es vadászfegyvert, és azt fel is vezetik a fegyverkönyvedbe... na az már egy szép kaland lenne. Érdemes egyébként a lenti MFS weboldalon megnézni a nagy kaliberû lõszerek osztályozását, vannak ugye a vadászlõszerek és vannak a katonai lõszerek.

Pisztolylõszereknél egy idõben (90-es évek) a Makarov lõszer volt tiltva, mivel ugye a rendvédelmi erõk azt használták.

"...itthon a szabályozás szerint katonai kaliberû fegyver nem engedélyezett civil tartásra..."

Idéznéd az adott törvény/rendelet számát, pontos szövegét? Csak azért, mert akkor 9x19 Luger/Parabellum és 9x18 Makarov sem tartható civil célokra, mivel mind a kettõ hadilõszer (is). Azt tudom, hogy az olaszoknál így van, azért is kell a sportolóiknak 9x21-et használni.