Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
2001-ben aláírtak egy szerzõdést, mely szerint 14 darab használt JAS-39A/B gépet lizingelünk ~140 milliárd forintért, amit 110%-ban ellentételez a svéd kormány. Az akkori kormány nem is titkoltan gazdasági döntésnek nyílvánította ezt a lépést. 2002-ben a kormányváltás után felülvizsgálat kezdõdött. A szerzõdésbõl kilépni nem igazán lehetett, mert arra nagyon ráfizettünk volna (kötbért kell fizetni a lemondott megrendelés miatt, ennek pontos összegét nem tudom, de jópár milliárd forintról lehetett volna szó). A kormány azt a változatot részesítette elõnyben, hogy a JAS-39A/B gépek bizonyos alkatrészeit felhasználva egy öszvér változatot építsenek akkor nekünk a svédek, amely már rendelkezik a JAS-39C/D fedélzeti rendszereivel és a légi utántöltés képességével.

Az F-15I szép lenne, de maradjunk a realitás talaján, ilyen szintû gépet akkor fogunk venni, amikor a harckocsizók vadonatúj Leopard 2A6 vagy Challenger 2EX harckocsikat kapnak. :\

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

"A nálunk sokkal gazdagabb ausztria is csak 18db vadászgépet fog rendszerben tartani..."

Az a 18 Eurofighter mennyivel fog többe kerülni, mint a mi Griffjeink? 3x? 4x?
Meg tudtunk volna mi fizetni 18 db Eurofightert vagy Rafalet?

Ez a része erõsen politikai. Egyfelõl lehet arra hivatkozni, hogy ott van egy elég komoly ellentételezés. Igaz ami igaz, Svédország 1995-2005 között több, mint 100 milliárd forintot fektetett be (asszem 2006 elején valami 130-140 milliárdnál járunk már). Tehát ha így nézzük nem kidobott pénz, hiszen kaptunk cserébe azért valamit.
Amelybõl jó 60 Mrd (x hátrányos térségbe beruházás szorszóval) egyetlen egy Electrolux gyárat jelent Nyíregyházán ami foglalkoztat 1000-1500 embert, legkésõbb 20 évig, ugyanis addigra biztosan megéri majd Kínából/Ukrajnából hozni a hûtégépt (is). Ezen kívül tud vki vmi komolyabb ellentételezésrõl?

Ez igaz, de a hadügyminiszter helyében én feltörtem volna a perselyt, hogy legalább próbáljunk meg F-15 I-t venni , vagy nem?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

[NST]Cifu
takarékosságra hivatkozva erõsen meg fogják nyirbálni a fegyverek beszerzését,

Hát a keret már adott, de azért annyira nem vészes ezen része a tételnek. Az AIM-120C-5-ösök már idén megérkeznek, utána jönnek az AIM-9-esek, AGM-65-ösök és feltehetõen GBU-12-esek. A Litening konténerek szintén beszerzés alatt. Figyelembe véve mennyire nem törõdtek a MiG-ek fegyverzetével, ahhoz képest nem is olyan rossz...

meg a kiképzési repüléseket.

A szerzõdés megadott egy maximális repülési idõt (120 óra gépenként / év). Már az is szép teljesítmény lesz, ha ezt valóban ki is használják.

Szóval lesz 14 szuperszonikus sportrepülõnk...

Ez azért erõs csúsztatás. Létezik valóban jobb gép a JAS-39EBS HU-nál, de per pillanat a közvetlen környékünkben mi rendelkezünk a legmodernebb vadászgépekkel (amíg az osztrák Eurofighterek meg nem érkeznek). Egyébként ez is érdekes történet. A nálunk sokkal gazdagabb ausztria is csak 18db vadászgépet fog rendszerben tartani...

akkor meg kidobott pénz volt megvenni õket.

Ez a része erõsen politikai. Egyfelõl lehet arra hivatkozni, hogy ott van egy elég komoly ellentételezés. Igaz ami igaz, Svédország 1995-2005 között több, mint 100 milliárd forintot fektetett be (asszem 2006 elején valami 130-140 milliárdnál járunk már). Tehát ha így nézzük nem kidobott pénz, hiszen kaptunk cserébe azért valamit.

Az viszont igaz, hogy nem volt egy hú de jó üzlet, ha azt nézzük, hogy mennyi pénzért milyen gépet kaptunk. Mégis azt mondom, hogy a jelengi, megváltoztatott szerzõdésben szereplõ gépek még mindig messze jobbak, mint amit eredetileg béreltünk volna. A JAS-39A/B akárhogy is nézzük, alig egy-két téren képes többre, mint egy MiG-29B...

Attól tartok, kedves politikusaink (akármelyik "oldal" gyõz most) a takarékosságra hivatkozva erõsen meg fogják nyirbálni a fegyverek beszerzését, meg a kiképzési repüléseket. Szóval lesz 14 szuperszonikus sportrepülõnk... akkor meg kidobott pénz volt megvenni õket.

A hülye ötletek valósulnak meg a leggyorsabban...

ezzel most spec nem a sorállomáynra akartam kijukadni..., deha valami balhé kitör igyis ugyis behivnak midnenkit és akkor gyk csak te jártáél jól hogy nem vagy telsjen esélytelen hanem lett kb 1% esélyed...

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

[NST]Cifu
Elvileg hamarosan olvashatjátok az SG-n, már elküldtem pár napja. :)

Cifu, tudnál valami linket a magyar gripenekrõl, ami tényleg részletes, hiteles :) és vanak esetleg benne új/érdekes információk? Elõre köszi!

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

[NST]Cifu
Ha az adatok valóban a JAS-39 EBS HU adatai, akkor érdekes a felállás.

1.: JAS-39A üres tömeg: 6700 kg, JAS-39C üres tömeg: 6800 kg
2.: JAS-39A max. felszállótömeg: 12 700 kg, JAS-39C max. felszállótömeg: 14 000 kg
3.: A 8500 kg-os hasznos teher minden esetben hülyeség, még a JAS-39C esetében is.

Konklúzió: Ha az adatokat nézzük, azok végülis stimmelhetnek is akár, kivéve a hasznos teher adatát, amely ugye ez esetben 3500 kg.

Fenrir
Mert aztán a sorállomány rendkívül hatékony lenne akármilyen harci helyzetben...Szvsz csak ez volt a megoldás, mindenképpen szerzõdéses hadseregre kellett átállni ha profi századokat/ezredeket akarnak.

A halál csupán a kezdet...

[NST]Cifu
A témához egy kicsi adalék: a hadsereg továbbra is létszámstoppot tart érvényben. Tehát valóban sokan jelentkeznek, de a többségük több hónapnyi várakozás után sem hívják be, utána inkább más meló után néz. A helyzet ugyanis az, hogy van egy állománytábla, de az messze nincs feltöltve, és noha a parancsnokok várnak az új emberekre, azok mégsem érkeznek, a HM létszámstopja miatt. Érdekes felállás: szükség lenne további szerzõdésesekre, jelentkezõ is lenne, de a HM (feltehetõen anyagi okokból) mégis korlátozza a felveendõ katonák létszámát...

I.C.ram
80% hogy maradni fog.
ilyíenkor de sajnálom hogy már nincs halálbüntetés...., szvsz aki az elmult 10-15 évben akár csak picit is belekontárkodott a hadseregbe hogy végül sikerült ezt a végeredményt kihozni azt gondolkodás nélkül fal elé kéne állitani..., ugy akár még esély is lenne hogy valami normális kisüljön de igy esélytelen :/

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Na, ez a hülye bizos nem fog hiányozni válaszások után. Csak nehogy maradjon <#csodalk><#rinya>

Azért olyan sok változatot nem tart rendszerben a MH. Írják oda pontosan melyikrõl van szó. A Gripen esetében sincs mondjuk feltüntetve.

A 13000-re még egy magyarázat lehet: elgépelés.

Ezt meg tényleg benéztem (mármint origo), de a lényeget elmondtad a dologról.

[NST]Cifu
Az üres tömeg ugye eltér mind az A, mind a C verziótól, de egyébként valahol már olvastam tömeget az EBS HU-ra, 7000 kg-ot adtak meg.

A "fedélzeti számítógép" szöveg egy vicc, oké, egy jó teljesítményû radar képes arra, hogy megkülönböztesse a gép szárnyai alatt lévõ bombákat/rakétákat a repülõgéptõl, de még azzal sem lehet megmondani, pontosan mik is azok, ráadásul ezek a radarok nem annyira repülõgépeken, mint inkább hadihajókon jellemzõek... :)

A 13 000 repült órán én is kicsit ledöbbentem. Esetleg van saját kisgépe v. vitorlázógépe, esetleg utassztálítógépen és azzal együtt...
Az US NAVY pilótái repkednek évi 1000 óra körül, de az eléggé extrém dolog, itthon egy-egy vadászpilótának jó, ha valahogy összekaparják a repülõidejét (120 óra) és annak a nagy része is L-39, a MiG-29 csak 20-30 óra általában belõle. De még ha évi 1000 órát is repkedett az õrnagy, akkor is 10-12 éve aktív pilóta... Szóval érdekes...

Egyébként Origo.hu volt ez esetben, de egyik kutya, másik eb... :)

Bucser
Szerintem meg vaktölténnyel.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Az is érdekes, hogy egy nálunk rendszerben álló gép üres tömegét nem tudják.

Ez se rossz: "A Gripen fedélzeti számítógépe képes meghatározni az ellenséges gép típusát, valamint azt is, hogy milyen fegyverei vannak."

Szerinted mennyire reális a 13000 óra repült idõ?

Továbbra is igaz: "Indexet ne olvass, mert lelkisérült leszel!"

Ez legalább olyan, mint amikor kisgyerekek otthon kommandósdit játzsanak.
Csak itt felnõttek lövöldöznek éles lõszerrel.Elég szánalmas a sok rohangáló katona a nyílt terepen...
#17307 Maximálisan egyetértek!

Punker
ez nem nemi kérdés, fejben kell ott lenni.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

A világ száz legjobb mesterlövésze között 34 nõ van. Szerinted?
Vajon hány kiképzett mesterlövésznõ lõne le kisgyerekek szeme láttára egy fõtisztet, mert kiváló lövéshelyzet lenne, -PARANCSRA-?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
A cikk végén lévõ adatok mókásak.

Üres tömeg: 6622 kg
Max. fegyverterhelés: 8500 kg
Felvehetõ üzemanyag: 2268 kg (ez a belsõ üzemanyagmennyiség lenne)
Max. felszálló tömeg: 12 474 kg

Kis matek:
6622 + 8500 = 15122....

Vagyis a gép megadott üres tömege és a max. fegyverterhelés együttesen csaknem három tonnával több, mint a megadott max. felszállótömege - és akkor még egy csepp üzemanyag sincs benne!!!

Egyébként ezzel a Gripen cikk írásakor is megszenvedtem, mivel a nyilt adatok eléggé széles skálán mozognak. :\

Egyébként a JAS-39A/B fegyverterhelése reálisabb szinten 3500kg, a JAS-39C/D gépé 5500Kg...

I.C.ram
Mekkora szar ez a videó :D Igazából semmi nem történik rajta. Csak villognak a képek. Zene kb mint a 90es évek elején :D Juhász Feri megint kijelentette egyébként, talán a Gripenek átadásakor, hogy Magyarország a világ élvonalába tartozó haderõvel rendelkezik :D
ferrari = gripen :) szerintem nõ ne kerüljön bevetésre, nyilvánvaló okoknál fogva (még ha jobbak is valamiben, mint a férfiak), lásd sebesülés esete... vagy rosszúl gondolom...

[NST]Cifu
Egen, valami hasonló jutott az eszembe. Laikus szemmel nézve nagyon látványos és meggyõzõ. Ugyanakkor ott vannak a problémák is, csak látni kell(ene) õket, a technika elavultsága (pl.: UAZ, D-20..), a kissé morbid taktika (fedezék nélküli, nyilt roham... tiszta Varsói Szerzõdés), a hiányos felszerelések. Viszont van téglatörés, mert egy tisztességes kommandós az ilyet is tud... :\

Amilyen kirakathadseregünk van, olyan jó propagandafilmet készítenek...

Bucser
Vagy ha párhuzmosan kell többmindenre figyelni. pl célozni és közben a spotter jelentését is figyelni és a környezõ hangokra is öszpontosítani nehogy rájuk törjenek.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu

A nõk lövészetérõl pár vélemény.

"A Moszin-karabélyt és a mesterlövészeknek gyártott SVT-40-est a lányok akár csukott szemmel is képesek voltak szét- illetve összeszerelni. A lányok többsége sokkal gondosabban, óvatosabban és precízebben bántak puskáikkal, mint a férfitársaik; nagyon gondossan tanulmányozták az optikai mûszereket: fegyvertávcsõveket periszkópokat kukkereket."
Nyikoláj Grigorjevics Kreppe

".... ezért szerettem a mesterlövész-lányokat. Maga a megtestesült figyelem, türelem és pedantéria."
Vaszilij Zajcev

A saját véleményem az, hogy amikor valami monoton dolgot kell hosszú ideig precízen csinálni, abban a nõk messze verik a férfiakat. Lövészet pedig ilyen dolog.
Punker
a lényeg hogy a társadalom kis százaléka.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

meg a fiatal, nagyvárosi tanult fiatalok, akiknek gyerekei elõtt ezáltal kitárul a világ.

törökország megy valamerre, és ha az EU egyértelmûen lezárja a sorompót, akkor a belpolitikában nagyon megerõsödne a vallási vonal. Ráadásul a világi politikusok alól kicsúszna a talaj, hisz hova menjenek, mi legyen a cél? Maradna az arab világ felé tolódás, más ugyanis nincs.

Punker
inkább a politikusok

A török nép akar az EU-hoz csatlakozni vagy a politikusok akarják a csatlakozást?

A hülye ötletek valósulnak meg a leggyorsabban...

[NST]Cifu
Az örmény népirtás nem 500 éve volt, Ciprus megszállása és a Kurdokkal való polgárháború sem... Vagy ennyire megöregedtem volna? :)

Punker
egyiket se :)

Bucser
Te azt hiszed el ami 500 éve volt vagy amit a TV-ben mondanak vagy amit a saját szemeddel látsz?

[NST]Cifu
Ha nem is hátizsákosként, de saját (családi) szervezésben jópár éve jártam Törökországban. A személyes véleményem vegyes. Amit egy túrista vagy kívûlálló lát, az általánosságban nem olyan vészes, és megértem a törökök azon reménykedését, hogy az EU tagjai közé léphessenek. A másik fele viszont az, amit viszont a hírekbõl és a történelembõl tudok. Az viszont már kissé elgondolkoztató...

tippelhetek? senkise :)

nem fizetett

vagy bármi egyéb okból ami fizetett túristaút

arra azért kiváncsi vagyok, hogy a "vitázók" közül hányan voltak Törökországban mondjuk mint hátizsokos?

[NST]Cifu
LoL. :)

Mondjuk tegyük csöndben hozzá, hogy a nemi elõítéleteknek e téren nem sok alapja van. Van a sportegyesületben hölgy, aki jobban lõ, mint az egyesület többsége. Az más kérdés, hogy tényleg jó-e, ha valaki, aki ennyire ideges (vagy ügyetlen), annak a rendõrjárõrnek megy. Függetlenül attól, férfi-e avagy nõ...

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Darth Vader sisakok

Tudom, volt már róluk szó, de akkor is komolyak! =)

[NST]Cifu
Nagyon úgy tünik... :)))