Internet faluhelyen
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.
AMD Athlon XP 1800+, Aopen AK79D-400VN (nForce2 Ultra 400), 256MB DDR RAM, NVIDIA GeForce4 MX 440, LG StudioWorks/HiSync 700S, Maxtor 4D04H2, Intel 536EP V.92 Modem, LG GSA-4081B, SONY DDU1611,
A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

A bérelt vonallal mondjuk lehet, hogy fel tudja venni a versenyt.

Szépen magyarul van írva az oldal :D
2. A mûholdas internettel meg az a helyzet hogy kegyetlenül drága (mármint a 2 irányú) - www.satdsl.hu
Az egyirányúhoz meg még kell egy másik internet kapcsolat uploadra.
De augusztusban azért írok, hogy mi a helyzet.
No, majd meglátjuk augusztus 1.-én (mert ugye csak akkor lép életbe), de ha átvágás, akkor eláshatják magukat. 
Két év óta csak óraszámhoz kötött kombi csomagok vannak amik magukba foglalják a telefonos percdíjakat is. 15/40/100 órás csomagok vannak. A 100 órás 9000Ft, az analóg vonal alapdíja 3210Ft. Ezt 16-24h között lehetett felhasználni azon kívül büntetõ perdíjak voltak. Most jún. 15. óta a napszaktól függetlenül bármikor fel lehet használni, ennyit változott 2 év alatt a magyar tázközlés.
vagyis: 1900+510+2200=4610 FT. Szóval 5 kilóból meg lehet úszni egy hónapra, ha még egy kicsit többet is telefonál/netezik az ember.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Most már csak abban reménykedek hogy egy pár hónap mûlva isdn-re is meg lehet majd rendelni.
ps. Bocsi ha nem kapcsolódik nagyon a témához, de elég fontosnak találtam.
Bár már látnám a dolgot.
Asrock E3G3, i5 2500k, 16GB DDR3, Sapphire R9 280X Vapor-X, ASUS Xonar D1, Win7 64bit
Mondjuk azért azt hiszem, hogy a havi 30×24 órás internetért nem sok a 4000.
De megint csak a parasztvakítás megy.
Az átalánydíj bevezetését is elhúzzák szerintem ameddig lehet és/vagy olyan áron adják, hogy ne legyen magától értetõdõ, hogy eztuán mindenki azt választja.
Bár találgatások vannak, hogy havi 4k lesz ismét ami kb. reális, debességét nézve még sok is érte de ennyibõl nem ússzuk meg majd van egy olyan sanda gyanúm.
Asrock E3G3, i5 2500k, 16GB DDR3, Sapphire R9 280X Vapor-X, ASUS Xonar D1, Win7 64bit
Abból a szerencsétlen 40 órából még így is nehéz volt kijönni egy hónapban, nemhogy még napközben is ezt használjam.
Röviden: nem a matávnak kell meghatározni az árat, hanem a kormánynak kellene rákényszerítenie a matávot, hogy ahol nem volt képes idáig kiépíteni a szélessávot ott olcsón biztosítson átalánydíjas elérést és mindjárt sürgõssé válna nekik az ADSL kiépítése mindenhol. Nem ám úgy, ahogy most megy, hogy összegyûjtenek valahol 40 embert aztán le sem szarják õket, mert a szomszéd faluban a matáv fejesnek fontosabb kiépíteni az ADSL elérést.
Ha nem ezt lépik meg amit mondtam, azaz nem lesznek rákényszerítve a fejlesztésre akkor megint nemsokat lépünk elõre sajnos.
Késõbb aztán kiterjesztették a Helyközi I-es hívásokra is.
A mi falunkban például februárig nem volt semmi,mostmár kiépült az adsl és a upc chellója is,és nálunk el lehet dönteni,hogy isdn/adsl/chelló/56k modem vagy mi kell,de az nem megengedhetõ,hogy a telefontársaság a monopol helyzetével visszaélve 100ezret elvegyen a havi netezéért csak mert nincs más alternatíva,még akkor se ha ez neki ennyibe meg annyiba kerül,mert igazán kiépíthetné az szélessávot,amire évek óta 60%os adókedvezmény jár meg ilyesmi.
Ez nem technikai,hanem politikai kérdés,úgyhogy bár igazad van,de ez nem döntési szempont.
Modem esetén még bonyolultabb az egész a telefonos kapcsoltvonali technológia és a szélessávú internetnél alkalmazott csomagkapcsolt tecnológia költség vonzata nagy mértékben eltér azonos feltételek mellett. A kapcsolt vonalinál állandóan 100%-ban terhelt a hálózat még akkor is a "csend" van rajta vagyis nincs hasznos adatforgalom(pl. a felhasználó épp a weboldalt olvassa amit letöltött. 2 percig töltötte 10 percig olvassa mégis 12 percig foglalja a teljes erõforrást). A csomagkapcsolt hálózaton a nulla adatforgalomnak nincs költsége, épp ez a jellemzõje teszi alkamassá a 24h-s korlátlan használatra és ez a jellemzõ az árán is alaposan meglátszik.
Csomagkapcsolt hálózatnál a közös erõforrást hatékonyan szét lehet osztani. Pl. van 10 felhasználó és 2 egységnyi hálózati kapacitás. Annak kicsi az esélye hogy egyszerre mint a 10 felhasználó tölt, ha mégis nagy ritkán így van akkor 1/5-öd kapacitás jut mindenkire. Az sokkal jellemzõbb állapot hogy egyszerre maximum 2 használó aktív letöltõ így elférnek a kapacitáson hisz amíg 2 letölt addig a többi 8 olvassa amit korábban letöltött és így felváltva osztoznak a közös erõforráson. Kapcsolt vonalon ezt nem lehetséges mivel a szünetnek is ugyanakkora a költsége mint a hasznos forgalomnak így ott 10 felhasználóra 10 egységnyi hálózati kapacitás kell még akkor is ha azon 8-on semmi hasznos nem történik.
Szóval a két technológia költségvonzata nem vethetõ össze, így a leneáris árképzésnek nincs létjogosultsága ahogy még azonos technológián belül sincs ahogy azt a legelsõ példám mutatja. A fele vagy közel azonos ár reális, 1xûen ez a régi technológia ennyibe kerül. Pont azért térnek át csomagkapcsolt hálózatra mindenhol mert gazdaságosabban üzemeltethetõ. Pont ezért fog a hagyományos telefonvonal is idõvel eltünni és lesz helyette közös adathálózaton üzemeltetett internet és IP telefónia mert azt olcsóbb fenntartani.
Szóval ha ebbe belevágnak és tényleg mindenkinek árszinten adnák akkor be kell vállani az országos terjesztést kifogások nélkül. Ez viszont akár azzal is járhat hogy lesznek olyanok akik anyagi helyzetük miatt visszalépnek modemre vagy az új elõfizetõk közül többen elcsábulnak az olcsóbb ajánlat felé. Ez egyébként akár hozhatna jó dolgot is mert ennek hatására a piaci telítettség kivárása elõtt lennének kénytelenek a szolgáltatók egy forgalomkorlátos de olcsóbb szélessávú csomagot piacra dobni az olcsóbb átalánydíjas DUN ellenfeleként és ahol lehet e felé terelni a vásárlókat. A piaci érdekük ezt diktálná hisz késõbb errõl a csomagról 1xûbb lenne a felhasználót magasabb csomagba értéknövelt szolgáltatásokkal átcsábítani és több értéknövelt szolgáltatás értékesítése csak ezen lenne megoldható.
Persze az idõ elõtt piacra hozott olcsóbb forgalomkorlátos csomagot nagyobb arányú befektetést és az extra haszon egy részének elbukását jelentené a szolgáltatók részérõl szóval szerintem 2x is meg fogják gondolni belevágjanak egy olcsóbb DUN-ba vagy inkább legyen egy kockázat nélküli adsl árszintû csomag.
A minõségi kritériumot végképp nehéz lenne belevenni a hol lehet hol nem társasjátékba ahogy azt sem lehet egyértelmûen eldönteni hol nyújtható szélessávú szolgáltatás. Hisz pl. a fatáv adsl keresõje totál használhatatlan információkat is szolgáltat végeredményül pedig hivatalosan is abból dolgoznak az ISP-k és az alapján törnek párcát a user fölött lehet-e nála vagy sem akármilyen false adatokat is szolgáltat az az adatbázis. Kijavítani meg nem igen szokták az adatbázist.
Én Red Alertet játszottam így, tök jól.
ISDN-nel meg szintén játszottam, de csak 64 Kbiten, így is 30-40 ezer Ft-os számlák voltak :(
Aki ráér az olvassa el, hosszú lesz. :)
Még nagyon régen, az átalánydíj elõtt volt 150ft-os kedvezmény. Én faluban laktam egyik haverom egy közeli városban ami helyközi 1-es körzetbe esett. Vele játszottunk úgy, hogy modemmel felhívtam õt és ment a játék, egész élvezhetõ is volt C&C-t nyomtuk meg a Warcraft1-et. Aztán mikor hónap végén kiderült, hogy erre nem érvényes a 150ft-os kedvezmény és megkaptuk a ~12 ezer forintos számlát (4 éve az elég durva volt, kb. 4-6 körül szokott lenni max) akkor volt anyázás a szülõk részérõl...
Mégg 33.6-os modemmel kezdtem Counter - Strikeozni és a király netcode miatt egész játszható volt. Itt tudták csak jól megoldani eddigi tapasztalataim szerint azt, hogy ha te a képernyõdõn eltalálnád az embert akkor azt el is találod hiába van már régen a fal mögött a kicsi pingje miatt ezek miatt anyázták a modemeseket mindig. Szóval 33.6os modemmel ~200-240-es pinggel játszogattam.
Majd váltottam, komoly 56k-ra sokak tanácsára. Javulás volt pingben és letöltésben is azért észre lehetett venni. Ping CS-ben 160-180 amikor csak páran voltunk néha 140-150 körül. Viszont UT elég játszhatatlan volt, mert sniperrel hiába lõtted telibe az ürgét sosem találtad el, elé kellett célozni mindig így ez elég gáz volt.
Próbáltam még a Q3-at az is eldöcögött csak néha connection problemmel leállt másodpercekre.
Majd jött az ISDN. Hát ettõl azt vártam, hogy hiába nincs már átalánydíj legalább normálisan tudok majd CS-zni. Hát nem... Megmagyarázhatatlanul akadozik a játék, ha megvárom a szombat éjfélt, hogy utána játszak mert az nem megy a 40 órából akkor meg szó szerint játszhatatlan, mivel 300-600-as pingek ugrálnak mivel sokan akkor mennek netre. Ilyenre 56k-s idõkbõl nem nagyon emléxem.
NFS Underground már elég játszható volt ha képes volt a lassú kapcsolat miatt betölteni a pályát... Pl. jellemzõ volt, hogy én szinte sosem tudtam játékot csinálni mert mindig visszadobott, hogy timed out a többiek meg anyáztak.
BF Vietnammal játszok nemrég óta de itt is UT effektus van. Sniperkedni esélytelen ha mozog a célpont mivel nem tudod mennyivel kell eléje lõni, hogy eltaláljad. De ettõl függetlenül játszható, viszont majdnem mindig bekapcsolt a 2. vonal azaz kell neki a sávszélesség és itt is a kelleténél többször van connection problem amikor a többiek vígan játszanak.
Röviden pár játéktól eltekintve nem igazán lehet 64kbites ISDN-el normálisan játszani.
Vagy van pl. rengeteg olyan kábelszolgáltató akinél teljesen hasonló a helyzet.
Na én ezt szajkóztam két éve folyamatosan most már csak arra leszek kíváncsi ezt hogy foják kivitelezni. Remélem arra gondoltak, hogy ahol nincs lehetõség ADSL-re ott lehet igénybe venni majd. Mivel sok szélessávú net van ami sz*rt sem ér mondjuk az átalánydíjas isdn-hez hasonlítva...