619
Hogyan internetezzünk ott, ahol SEMMI sincs?
  • Botond #179
    azt mondja,hogy a 40%nak be lesz kötve a net,ami nem ellenkezik azzal,hogy 80%nak legyen elérhető...
  • FrezeR
    igen általában nehezebb nekik terjeszkedni, egyrészt mert ugye kábelezni kell és az sok idő meg pénz is a micro meg legalábbis ahogy tapasztaltam olyan faluba nem megy ahol nincs minimum 30 fő, és valljuk meg az elég sok egy kisközségben...nálunk is ezért nem jöttek:(
    meg persze inkább a városban terjeszt mindenki mert ott a pénz...
  • skristof
    jah
    de nem értem, h a kábelnetesek, meg a mikrosok miért nem terjeszkednek jobban?!?!?!
    sztem megérné nekik..
    csak biztos ott sincs pénz
  • FrezeR
    beszélnek itt összevissza..ráadásul a matáv nem nyereséges az utóbbi időben, és majd ott fogják meg a kiadásokat, hogy nem fejlesztenek semmit, sőt felemelik az árakat:)
  • skristof
    jaqh, de azért ebben is ez van:
    Kovács Kálmán elmondta, a minisztérium fő törekvése, hogy 2006-ra a lakosság 40 százaléka rendelkezzen internet-hozzáféréssel
  • skristof
    nah ez ész röhej....
    akkor csekk it:
    Szélessávú hálózat egész Magyarországon 2005-re
    no comment ezek után.....
  • Taranov
    Haladunk :)
  • FrezeR
    idézted, hogy azt irták abban a cikkben, hogy 2006-ra az ország 80%-a lesz szélessávú netre kötve.
    erre fel egy ma megjelent cikkben már csak 40%-ot irtak ugyancsak 2006-ig...:) egyre jobb!!
    ittvan
    IHM Mérleg
  • Taranov
    lol
  • ubi
    svédországban 2mbit/2mbit dsl havi 30 euro
  • Botond #169
    lol indeed
  • BaLeeX
    Nem minden olcsó a térségben

"...A szállodai és éttermi árak eltérései mellett a telefon- és internetköltségek terén is figyelemre méltók az eltérések. Magyarországon mind a világháló használata, mind a vezetékes telefonálás kiemelkedően olcsó, ezzel szemben a mobilhívások árai tekintetében alig van különbség a tíz csatlakozó ország között. Hasonlóan viszonylag kiegyenlített az autóbérlés díja."

Mivaaaan? Melyik barom írta ezt a cikket?
  • Taranov
    Senki nem tudhatja elméletileg.
  • Easy Rider
    Rácalmási van??? ha van és többet tud mint én, mondj már meg, hogy mikor jön az ádéessel??? ;]
  • Taranov
    Köszönöm, megtaláltam.
  • Taranov
    Elárulod, hogy hol érhető el a HIF szolgáltatói adatbázis?
  • shabba
    Ilyen céget nem látok HIF szolgáltatói adatbázisban. LH Com Kommunikációs Kft hasonlít hozzá a legjobban az Mályi cég ami nincs túl messze. Azt gyanítom ez valami helyi kis cég lehet és talán BorsodWeb-et szolgáltatnak tovább.
  • Taranov
    Mikrohullámú neten belül van nagyon sok féle. Jó, rossz, közepes.
  • Kami
    A cég neve LHCOMPUTER. Ismerős valakinek?
  • Kami
    Én magára a mikrohullámú internetszolgáltatásra vagyok kíváncsi, de igazad van. Tard a falu neve (Mezőkövesdtől 10-12 km.) a szolgáltató nevét most fejből meg nem mondom, de nem világméretű cég az tuti. Ha fontos a neve akkor holnap ide írom, mert most dolgozom, a munkahelyemről netezem, a prospektus meg otthol van.
  • shabba
    Elég érdekes a kérésed, ha sem a falu sem a szolgáltató nevét nem adod meg akkor elég nehéz lesz bárkinek is véleményeznie.
  • Kami
    Hali all! Itt nálunk a faluban most építik ki a mikrohullámú internetet. E hónap 15.-ig kell elkészülniük a bázisantennával majd ezt követik a bekötések az előfizetőkhöz. Ha minden igaz e hónap végére lesz szélessávú korlátlan elérésű netem!
    Hét azaz 7 évet vártam rá!
    Ebből adódik a kérdésem:
    Tud valaki olyan honlap címet adni ahol TESZT ovasható erről a szolgáltatásról? Eddig csak a cégek ismertetőjét és általánosságokat olvastam, de engem igazán a felhasználók tapasztalatai érdekelnének. Ha valaki használ ilyet igazán megoszthatná velem a tapasztalatait. Mielőtt megkérdezitek mi érdekelne akkor közlöm hogy MINDEN! :-)
    A Matáv pedig kapja be, mert még mindíg olyan telefonközpontot üzemeltet ebben az kb. 1500 fős faluban hogy nem hogy adsl-t de még isdn-t sem tud biztosítani!!!
  • dieselG
    Izé.. itt az adott témát érintő link: http://www.ihm.gov.hu/strategia/nemz_szelessavu_strat_tervezet.pdf
  • dieselG
    Cső!

Sajnos mi is így estünk pofára már 2x is Abasáron, pedig itt vagyunk összesen 3500-an.. Egyszerűen semmibe veszik az emberek igényeit a matávnál. Bezzeg egy nógrád megyei ismerősömnek, aki állítólag jóban van a matáv egyik fejesével, dslam-költség ide vagy oda, neki, mint egyetlen igénylő abban a falucskában, kiépítették a dslt.

Mellesleg van egy reménykeltően jó hírem, miszerint hogy a lakosság több mint 80%-a számára elérhetővé válik a megfizethető áru szélessávú net 2006-ig. Csak nehogy pont mi ne legyünk benne a 80%-ban, pár istenhátamögötti településsel egyetemben..
    Szélessáv Magyarországon - stratégia a szélessávú elektronikus kommunikációról

Páp
  • Botond #155
    30-40 chelló előfizető van a faluban adsl-es meg akár 3 is ;-)
  • BaLeeX
    Ismét tipikus magyar mentalitás és emiatt hányok már lassan ettől az országtól meg az itteni felfogástól.
    Ott van egy 2500-as település, a lakók érdeklődnek a lehetőségekről a matávnál le sem szarják őket. Összegyűjtenek mondjuk 30-50 embert aki köttetné, beadják a papírt, a matávnál beteszik valami fiók aljára, hogy ha majd már minden terv lement talán előveszik.
    Erre jön az UPC és elkezdi kötni a Chellót (ritka az ilyen is) matáv észbekap és eszeveszettül fejleszteni kezd ő is de elkésik. Ilyenkor az kell, hogy a kutya ne kérjen az ADSL-ükből akkor talán koppannak, hogy olyan területeken kellene fejleszteni ahol még nem fejleszt senki mert ott nagyobb lesz a részesedésük is, mint egy olyan helyen ahol van már más szolgáltató is.
    De ezt nekem kell leírnom? Az a sok bunkó manager aki a matávnál növeszti a seggét az miért kapja a pénzét? Nem azért, hogy erre rájöjjön?

Komolyan mondom ha a mikrohullámú, az adls meg a kábel között felosztanák a még szabad területet akkor a 2000fő feletti településekben pár éven belül mindenhol lehetne ilyen net elérés ha kis igény is lenne rá.
  • Botond #153
    nálunk úgy lett adsl egész konkrétan,hogy én körbejártam a falut megkérdeztem kinek kellene írtam levelet a matávnak,hogy itt ennyi embernek kellene,2km a szomszéd város talán megéri fejleszteni,erre persze semmi válasz,pedig már akkor is volt ez az adókedvezményes bolt,és amikor upc elkezdett fejleszteni(velük nem én beszéltem,gondolom vki más),akkor meg hirtelen sűrgös lett,de upc hamarabb végzett(1év alatt 1,5 helyett,egy 600házas faluban ennyi idő a kábelezés lol....),és megszívták,szal nevetséges ez az egész magyarország...
  • Taranov
    Igen, nálunk pl. a III. kerületi hegyvidéken se UPC nincs, se Kábelnet, se ADSL.
    Tovább koslattam netért, mint sok "falulakó".
    Még szerencse, hogy mikrohullámú szolgáltató sok van errefelé, amik meg falvakban nincsenek.
  • Botond #151
    a szélessávú fejlesztések költségének 60%a leírható az adóból,többek között ezért volt tavaly olyan nagy fejlesztési láz,asszem ez az idén megszünt,de nem esküszök meg ez utóbbira
  • Botond #150
    ha megnézed szisztematikusan haladnak a már kiépített települések felől a legközelebbi ki nem építettek felé,a mi falunk például 1évig volt a listán múlt hónapban készültek el,de upc addigra már 2 hónapja nyomta a chellót,és mindenki beköttette azt,de azóta is hívogat a matáv+axelero,hogy na kötnék,én meg nem győzöm körberöhögni őket...egyébként nálunk 2300an laknak a faluban,és 1 hónapja van adsl+chelló is,ami még pesten sincs sok helyen,szal tiszta világközepe lettünk,remélem beindul a verseny is :-) de ha upc nem kezd el mocorogni matávnak sose jut eszébe idehozni az adslt az tuti...
  • dieselG
    Köszi ;)

Egyébként egy matávközeli fórumban az alábbi reagálást kaptunk egy moderátortól:

"Attól tartok a petíció nem fogja megoldani a gondot (minden 2000+-os település nem tartozik hozzá...Invitel, Monortel, HTCC felé is éltek hasonló jellegű petícióval?), bár rendkívül figyelemre méltó kezdeményezés.
    Profit orientált cégek nem így működnek, bár tudjuk, a nyilvánosságnak nagy ereje van. Petíció akár az állam felé is intézhető lenne, hogy adjon pénzt a fejlesztésekre.

Higgyétek el, nem annyira szörnyű a helyzet: a ihm gondozásában formálódik a szélessávú stratégia (klikk ide: http://www.ihm.gov.hu/strategia/ és ide: http://www.ihm.gov.hu/strategia/_20040503_1.html ), melynek fontos pontja a települések bb kapcsolattal történő ellátásának kérdése, szinte nyitott kapukat döngettek; nem ennyire egyszerű a helyzet, hogy egy petíció megoldaná.

Matávos kollégáknak mindenesetre küldtem a linket .

Hajrá azért!

Ida"

Igazán szívmelengető
  • Taranov
    Ne törődj vele, mindig hülye tanácsokat osztogat, hogy okosabbnak tűnjön.

(flém rulz :)
  • dieselG
    Szuper..

szerinted nem tudok arról az oldalról? Azon a települések 80%-án "elkészült" van ráírva..
    Azt javaslom, hogy olvasd végig inkább a petícióban megfogalmazott írást, nem véletlenül szerepel ott ugyanez a link..
  • Botond #146
    ezen a címen közelebb jutsz a megoldáshoz mint azon sztem
  • FrezeR
    Olvasgattam a hozzászólásokat és én is csak csatlakozni tudok. Én egy kis községből netezek Nyíregyháza mellől és már legalább 1 éve irogatok a matávnak, hivom őket, hogy vajon mikor hajlandóak eljönni ide is. De a válasz mindig ua. szedjek össze x.x embert és akkor megyünk majd egyszer...persze az már nem fontos hogy alig van itt aki netezik, mert ugye sok az idősebb emberke, meg akit nem érdekel. De van pár emberke akit meg nagyon. Szóval elég tré helyzet. Igy meg fizetek vagy 4x annyit a lassú és percdijas netért, mint más szerencsés az adsl-ért. Na meg ez az éjfél utáni netezés teljesen kikésziti az embert, és az estéket is teljesen lefoglalja, mert igyekeznem kell, hogy éjfélre átböngésszem azt a pár oldalt amit meg akarok nézni...mehetünk az EU-ba:( bocs ha kicsit a hosszú lett.
  • BaLeeX
    Érdekes összehasonlítás lenne a németeknél ugyanez az elérés mennyiért van mint nálunk.

De ami a legérdekesebb lenne az az, hogy a keresetellek hasonlítanák össze.

Egy havi net elérés (40 óra + előfizetés vagy adsl) ~9000ft.
    Több, mint egy átlagos ember havi keresetének a 10%-a!!!
    Nem durva egy kicsit? Mindez az információs társadalom korában, amikor azt szajkózza mindenki, hogy alanyi jogon kellene járnia mindenkinek az internet elérés lehetősége...
  • dieselG
    Petíció a kistelepülési ADSL-ért

Minden kedves sorstársamnak ajánlom ezt!
  • Taranov
    "De ezeknek a tetveknek mind1 ezek még mindig arra mennek, hogy lehúzzák az embert és megtehetik mert vannak mégnagyobb tetvek akik szótlanul nézik."

Igen, sajnos a minisztérium, az állam szótlanul nézi ezt, de ennél még érdekesebb, hogy a Matáv anyacége, a Deutsche Telekom Németországban részt vesz a versenyben, folyamatosan lejjebb viszi az árait és felfelé a net sebességét, ahogy a versenytársai, de Magyarországon nem ez a taktikájuk, hanem az, hogy a legtöbbet kérik el mindenért.
  • skristof
    jo a szó
    sajnos....
  • BaLeeX
    SoDi: hol van az átalánydíjas csomag?

Ez olyan jó, hogy mindig vannak szabályok meg törvények csak egyesekre (fatáv) nem vonatkoznak...
    Azt hittem, hogy legalább az unióban nem így lesz.
    De ezeknek a tetveknek mind1 ezek még mindig arra mennek, hogy lehúzzák az embert és megtehetik mert vannak mégnagyobb tetvek akik szótlanul nézik.