103176
1411386313.png
  • TBTPumpa
    Nem is rossz. 20k-ból meg is lenne az 1db 12cm-es venti, meg a 4 db 14cm-es venti. Csak az a kérdés, hogy hova csatlakoztassak ennyi cumót, mert az alaplapi kézikönyv szerint ennyi csati nincs az alaplapon.

Vagy lehet, hogy marad elől a 2db 14cm-es venti, hátul pedig az 1db 12cm-es, és felül nem lesz semmi.
    Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2017.04.27. 16:22:55
  • Calver
    erre van ám egy viccesebb cucc, molex-ből csinál 2 db 12 V-os és 2 db 5 V-os(!) ágat, faszán lehet vele limitálni hogy mennyire őrjöng az adott venti.
  • allock #99801
    Amíg a kondik nem púposodnak addig jó a táp :D

Vegyél ilyet, nem fogod megbánni
    FRACTAL DESIGN Dynamic GP-14 fekete
  • TBTPumpa
    Jelenleg egy Chieftec 750W-os moduláris tápot használok.

Házba ezeket a ventiket néztem. 14cm-es, ebből kell 4 (ház elejébe 2, illetve felülre 2), csak az a bajom velük, hogy LED-esek. Jobb lenne, ha nem lennének azok, de ez van. :)
    Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2017.04.27. 10:25:08
  • Vadnokedli
    Én eddig Articcal csak beszoptam, minőségben nagyon alul vannak- és emiatt tartósságilag is(Lehet ez változott, ahogy nekem csak BQPW2-eseim vannak). Nekem ami eddig bejött az a BeQuiet, Noctua, Enermax (csak PWM-eset használok)
  • bajgunar
    Bocs, hogy mertem ajánlani. Hisz van ennél jobb is... csak 4x annyiba kerül.

Igen. Valóban halka(bba)k.
    De én amit vettem anno pure wings-eket ez az Arctic kenterbe veri hangügyileg.
    Arctic F12 PWM PST CO 0.3 sone (~23.5 dBA) ~1350 -es fordulaton.
    Ezek mennek nekem most 1100 fordulaton. (a proci így netezve ~540 -en (Szerintem így akkor nincs 20 db... Ahogy az F9 is 1800 fordulaton 0.4 sone (~24 dBA) de nekem ez is lekorlátozva 1100 -ra. Így nálam most rettenetesen halk a gép!
    De ha terhelem a gépet játék alatt, akkor se sokat hangosodik. Nem mennek max fordulaton. Csak a procié. De akkor se hangos.

És ami miatt ezeket vettem!?:
    Hogy egy!!! olyan venti árából, (amiket link-eltél) megvettem az Arctic-ból mind az ötöt!!! És még maradt (maradna) is pénzem. (persze ehhez kell kontakt... garival, dobozostul, bontatlanul).
    ~30k-ért 5 venti...és halkabb lenne ~5 dBA -el... Hát. Akinek megéri az a pénz a -5 dBA -t...
  • allock #99797
    Pedig ezek egyike sem kifejezetten halk, átlagos inkább. :)

Phanteks PH-F140XP, ebből a 12centis is jó.
    Prolimatech Ultra Sleek Vortex 14
    Thermalright TR-TY147A PWM
    CoolerMaster Silencio FP120 PWM
    Alpenfoehn WingBoost 2
    Noctua NF-A14 FLX , Noctua NF-A14 ULN
    Fractal Venturi HP-14 PWM , Silent series

és még van jó néhány
  • bajgunar
    Aida-n kívül bármi más ilyen program a cpu hőmérsékletre is ~8-10 fokkal kevesebbet ír! 16-18-19-et magonként win-ban. Terhelve meg ~40-42 körül.
    Nem értem. Melyik progi "hazidik"?
    Aida legújabb verziójából most meg kivették a magonkénti hőmérsékletet, meg órajeleket is. Egy cpu-t ír.
    Pedig alanti konfigom van. Visszaraktam régebi verziót....
  • bajgunar
    Én anno BeQuiet ventiket vettem.
    1 évet se mentek és "behangosodtak".
    Nem volt kedven gariztatni. Nem voltak olcsók. Most lecseréltem kifejezetten Arctic-ra az összes hűtést! CPU kapott egy A32-es hűtőt +1 ventivel. (gyárilag egy venti van hozzá, de kettőhöz való rögzítés). Így kapott egy plusz Arctic F12 PWM PST CO-t!!! Ilyenből még egyet előre a házba meg egyet hátra. Plusz ugyanilyen ventiből!!! Kifejezetten PWM PST CO - verzióból! 9 cm-esből egyet felülre meg mégegyet hátra.
    Ez a verzió fordulatszámszabályzós, sorba köthető több is. (3 simán elmegy egy ágra kötve) és 24/7-es üzemidőre van tervezve! Jah és rettenetesen halk!!! Igen. Ennél halkabb ventit még nem láttam. És a hűtése is?! Kiváló.
    Aida nemtudom miért ~28 fokot ír Idle-ben (netezgetve ~34) és a venti nem megy a procihűtőn! stressz tesz alatt felmegy 58 fokosra! 100% load-al. De game alatt leesik ~54-re. ~750-es fordulattal ~80% cpu használat.
    Kegyetlenül forgatja a levegőt a házban a többi venti is. És rettenetesen hangtalanul. Aztán meg a vga venti se kapcsol be, ha nem terhelem.
    Ennyire halk lett, nem gondoltam volna.
    Csak ajánlani tudom ezt a márkát!
    De PWM PST CO legyen!!!! Ezt variálhatod, sorba kötheted. (alaplapon nekem is egy pwm-es csatlakozó van cpu mellett.. a tőbbi 3 pin-es). Így a két 9-es le van szabályozva hogy még halkabb legyen. A 12-esek meg szintén sorba vannak kötve, de max fordulaton, a 3 pin miatt. De így is hangtalan.
  • allock #99794
    Szia!

Érdemes a friss, hűs plusz levegőért :) de ha nem pakolod tele, akkor sincs gond

Ilyen kell neked:
    molex-3pin elosztó

Én Seasonic tápot ajánlok, utána FSP-t.
    Milyen a táp?
  • chopin42
    Sziasztok! Itt is feltenném, mivel a másik topikban(milyen vga) -még- nem érkezett válasz.
    Őskövület gépbe kéne valami vga. Az ok: meghalni készül a jelenlegi (random artifactok, nem indul a gép stb). Pontos hibák: fehér csíkok , lefagy indulásnál, illetve baromi lassú lesz villógó, elmenő fekete képpel, vagy totál szétesik a kép (mindenféle pöttyök, színes csíkok stb).
    Mit ajánlatok? Proci core 2duo e8400 (nem nagy cucc, de jelenleg nincs pénzem teljes cserére). 260x? esetleg 750ti? 25ezer körül gondoltam max. táp egy 8 éves Chieftec GPS-550AB-A 550w.
    off: mi baja lehet a mostnai vga-mnak? 4870 1gb vapor x
  • TBTPumpa
    Sziasztok!

Levegőhűtéssel kapcsolatban lenne kérdésem.
    Egy Corsair Carbide 330R Titanium Edition házam van.

Gyárilag elől van benne egy 14cm-es venti, illetve hátul egy 12cm-es.
    A hátsó venti kezdi megadni magát, így azt cserélnem kell. Sajnos Corsairból többnyire már csak LED-es alternatívákat találok.

Viszont ebbe a házba építhető előre 2db 14cm-es venti, illetve felülre is (szintén 2db 14cm-es).

Érdemes telenyomni a házat ventilátorokkal?
    750W-os tápnak talán nem okoz majd gondot, csak az alaplapon nem találok annyi ház venti csatlakozót, amely ezt ki tudná szolgálni.
    Illetve a tápom is már régi (2011-es), milyen márkát ajánlotok?
    Nem kell 750W-osnak lennie, mert csak 1 GPU-s rendszerem van (a jövőben is ez a terv), csak szuper legyen.
    Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2017.04.26. 09:41:23
  • Jabar
    Szia! Köszönöm, még várok egy ismerősre is.
  • Lantee
    Hali! Nekünk van, 2db 8GB DDR3 1600MHz 1.5V
    Kingston 99U5471-054.A00LF 8GB

Árban mondjuk horror, mert 12.900,-Ft darabja, de ha érdekel, akkor szólj nyugodtan.
  • Jabar
    Sziasztok!

Tudtok ajánlani valakit akinek van eladósorban használt 2x8Gb ddr3 1,5V-os ramja, megbízható és utánvéttel postázna?

Előre is köszönöm!
  • Lebowski
    Gondoltam én, mivel eddig nem akadt problémám gépek összeszerelésével, most sem látok benne megoldhatatlan/érthetetlen részt :)
  • Vadnokedli
    Te fogod összerakni a gépet, vagy lesz aki segít? Nem rossz indulatból kérdezem.
  • Lebowski
    Oké, köszi :D
  • Vadnokedli
    Az az hogy akkora TDP-jű processzort képes hűteni.
  • Lebowski
    Ennyi watt kell neki, ha 100 %-on menne. Ne kérdezd miért, de ennyi van megadva tdp-nek :)
    Utoljára szerkesztette: Lebowski, 2017.04.23. 22:20:34
  • Sippie
    190 watt?! két ventilátor?
    az inkább a proci watt értékét jelentené, amivel elbír, nem?
  • Lebowski
    Köszönöm! Az ajánlataid alapján bukkantunk rá az Asus TUF z270 mark2-re, ami igen szimpatikus :)

Viszont azt szeretném kérdezni még, hogy 550-es táp biztos elég-e, mert csak a dark rock 190 wattot vesz fel.
  • ToCsEk
    Ezek is ajánlott lapok:
    Asrock Z170 Fatal1ty K4
    Asus Z170 Pro Gaming
    Asock Z270 Pro 4
    MSI Z270 PC MATE
    Komolyabb OC-hoz:
    Asus PRIME Z270
    Asus Strix Z270F
  • Lebowski
    Sziasztok,
    egy gép összerakásában szeretném a segítségeteket kérni. Amit jelenleg kigondoltunk:

ház: Fractal Design Define R5
    táp: EVGA SuperNOVA 550W G3
    alaplap: ???
    proci: i5 7600K
    procihűtő: be quiet! Dark Rock 3
    ram: Corsair Vengeance 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CMK16GX4M2B3000C15R

Alaplapból még nem találtuk meg a tökéletes alanyt, mert igen nagy a szórás, de nyilván z270-es chipsetet nézzük. Ebben tudnátok segíteni? Nem kell, hogy csillogjon-villogjon, meg egyebek, csupán egy stabil lapot keresünk, amiben nyugodtan lehet ráncigálni a procit. Ahogy néztem a gaming lapok attól gaming-ek, hogy 16millió színben képesek pompázni illetve jobban támogatják az sli-t/crossfire-t? Mert nagy különbséget én még nem találtam. (Ami leginkább fontos, hogy sok usb port legyen rajta, illetve a tuninghoz alapvető tulajdonságok) Viszont az áraik gyönyörűen ugrálnak, mi 50ezret szántunk rá, ha ennél többet kéne, akkor szívesen fogadunk bármilyen érvet, de az ésszerűség határain belül maradnánk. Márkára sziontén lövésünk nincs, hogy most melyik a befutó Giga/MSI/Asus/Asrcock stb. Megköszönöm, ha tudtok egy iránymutatást adni.

Előre is köszi a segítséget :)

Utoljára szerkesztette: Lebowski, 2017.04.23. 13:28:43
  • G18XM8
    Nem teszek vele próbát. Nem éri meg a kockázatot az a plusz néhány fps.
  • broman191
    Dual bios nem? Nincs sok veszteni valód, instant brickelés nem lesz... Mondjuk nem mintha az a kevés plusz teljesítmény bármiben is vízválasztó lenne majd... Inkább lenne értelme egy modolt 480 BIOS-nak, amellyel elérhető a Wattman-ben a 480-hoz képest beállítható plusz 0.1V max. fesz, mint állítólag az 580-nál.
    Mindenesetre a PH! cikk részletesebb és azalapján nem túlzottan ajánlott az 'update'...és eleve kétlem, hogy az a Polaris 10 stabil lesz 1400+ MHz-en mondjuk +0.1V feszültség mellett, amely a gyári max. fesz határon meg sem közelítette azt a stabil órajelet...
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2017.04.22. 14:59:40
  • vato loco
    PH-n is fent a hír, addig jó ez amíg 1 kijelző és csak játék, talán akkor nem fagy ki. Szóval sok értelme nincs.
  • G18XM8
    És ez működik is? Nekem pont rx 480 van, de félek kipróbálni. :D
  • Vadnokedli
    RX480 BIOS-a updatelhető RX580-ra. Gyorsan, még nem fixálják. :D
    Utoljára szerkesztette: Vadnokedli, 2017.04.19. 19:51:55
  • MerlinW
    Ez egy szerver. Ezzel ne akarj játszani. Egyébként a Witcher 3, Fallout 4 nemhogy nem full HD-ban, de el sem indulna rajta. 7 éves architektúra és mint írtam szerver, nem desktop rendszer. Hátulütője, hogy egy csomó desktop funkciót nem támogat, hiszen nincs rá szükség ott ahol ezeket használják.

Mindkét játékhoz legalább egy 150k+-s gép kell (alaplap, proci, mem, vga, táp)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.04.16. 23:11:34
  • aaasdd
    Sziasztok.
    Számítógép vásárlás előtt állok, sajna elég szűkös kerettel, ezért csak használtban gondolkodom. Elég sok mindenre kéne: elsősorban mindennapi használat (net, film stb) legyen gördülékeny, másodsorban programozás /fejlesztés-re is lenne használva (ezt gondolom a sok mag és sok ram elviszi), harmadjára játszani is szeretnék vele (fallout 4,witcher 3) itt a cél egy full HD high graf szint lenne.

Segítségeteket kérném pár kérdésben ezzel kapcsolatban :
    1) Milyen hátulütői lehetnek szerver processzoror konfignak, illetve miben lehet más mint egy standard sima felhasználóknak szánt processzor?
    2) A játékok mennének e full HD-n legalább high grafikan? (ha nem, kb mi várható?)
    +1) Tudnátok e bármi tippet adni ehelyett ami árban nem nagyon dobná meg a keretet?

Alaplap: MSI MS-91F7
    Processzor: 2db AMD 4170 HE, (egyenként 6x2,1Ghz)
    Ram: 16GB DDR3 ECC RAM
    Táp: 400W Seasonic SS400H1U
    Videokártya: r9 270x / gtx 760/770
    konkrét videokártya nincs, amit használtan amit ki lehet fogni 30-35 ezer körüli kategóriában

Árban kb így jönne ki: videokártya 35ezer + minden más 40ezer = 75ezer forint

Előre is köszönöm a segítségeteket.
  • Vadnokedli
    Talán ezt láttam ami értelmes. De én az FSP-ben nem bíznék, nem sűrűn hivatalosítják a +80-85 ös hatásfokukat. Szerintem ha OC-zni akarsz meg megbízható-strapa tápot akarsz akkor 30-at érdemes rá áldozni.
  • RAMyMamy
    hali, innen tudtok ajánlani jóféle 600+ W-os tápot, kb. 15-20e között? a processzorom húzva van, szóval fontos szempont, hogy bírja a strapát. jelenleg egy Cooler Master GX-Lite 500W van a gépben, előtte Chieftec volt.
  • SzirmosSzisza
    280k-s keretbe egy 1060 vagy rx 480 azért alap.
  • MuldR
    1050 Ti még a full HDhoz is kevés ultrán. 1060 6GB kell sajnos.
    Mondjuk jó lett volna tudni, milyen monitorhoz kell.
  • G18XM8
    1050ti-t én nem ajánlanék ilyen ertékű konfighoz és ehhez a procihoz. Maradjon csak sztem az 1060 6 gb, az 1050ti már most kevés lehet néhány esetben, nem hogy még 1-2 éven belül...
  • Calver
    üdv! keret megvan, első kérdés, hogy mid van még hozzá? Ház, táp, HDD? monitor? milyen felbontáson akarsz játszani?

első lépésben egy generációt lépj felfelé, i5-6xxx mostanában igazából csak akkor éri meg, ha BCLK OC-t akarsz (kaby lake esetén még nincs ilyen opció), és akkor sem a K-s procik. i5-7600k-val jobban jársz. GTX 1060 6GB nem rossz választás, de lehet egy GTX 1050 Ti-vel jobban jársz ár/érték szempontjából. 16 gb memória sosem árt.

összeállításokhoz pedig ajánlanám a logical increments-et, nem mindennel értek egyet amit leírnak (mert pl az ablakos gépházak egy undorító vírus, ami a legfontosabb hűtési elemet áldozza pont fel, az oldalventit), de nagy általánosságban igen ötletes oldal.
  • Alice Sabbat
    Lehet hogy x év után amatőren teszem fel a kérdést, de milyen konfigurációt érdemes most építeni? ismertek e olyan oldalakt cikkeket ahol érdemes utánaolvasva megismerni a megfelelő "hardware összeállíthatások" optimalizálhatóságát

Első körben 280 000 et szánok rá, ahol egy 16 gb memória egy i5 6600k és egy 1060/6- ban gondolkodtam(ok) első körben, de nem igazán tudom hogy merre érdemes most lépni, mik azok az apró nüanszok amik aprók ugyan de jelentőssé válnak a teljesítmény értékmérőjében?
    Hallottam olyan véleményeket is hogy a Ms Skorpio hardware fronton befolyásoló tényező lehet a hardware rárak alakulásában, bár egyelőre nem tudom való e a gondolat.( kérdés érdemes e és ha igen várni az új számítógép építésével)

Valamint gondolkodok egy kicsit Modding felé is elvinni a dolgot, vizuálisan ebbe az irányba vinném e la dolgot ( persze amit ki lehet hozni kisebb pénztárcával :

http://www.thinkcomputers.org/case-mod-friday-origami/
    http://www.thinkcomputers.org/case-mod-friday-project-crystalized-570x/

Ismertek e magyar modding közösségeket ahol fejleszthetném a tudásom ilyen téren is?

HA tudok segíteni megköszönném

:)))
  • Maala
    Van, pl Skylake esetében ez a pár.
  • pett3rson
    Tudtommal nincs, csak azért van több, hogy ha Te akarsz majd bővíteni akkor legyen elég hely. Ha elég a 2 slotos akkor olyat kell venni. pl irodai gépeknél ugye többségében nem kell sok memó és a 2 slot bőven kiadja.

Valami elméleti vagy fizikai határ van slotonként, talán 32 GB?? nem tudom...