103176
1411386313.png
  • Dobronski
    nekem húzós lenne az 50k lapra, de kinek mi. :)
  • Solt
    Mennyiért?
  • Dobronski
    annyiért lapot venni, jesus.
  • Solt
    Na döntöttem... Ma délután érkezik a 4770K-m egy Asus Maximus VI Gene kíséretében! :D Kíváncsi leszek...

Ha esetleg valaki tud magyar nyelvű tuning útmutatót a Haswell-hez, ossza meg velem! Én csak angol nyelvűt találtam, de miután megláttam a biost, elhűlt a vér az ereimben! :D
  • Csacsi
    Koszonom.Az a baj hogy egyaltalan nem ertekhozza igy nem tudom hogy melyik mocsoda.Minden kell monitor eger es billentyuzet kivetelevel.Jah es nem art ha van hozza wifi lehetoseg is.
  • Vadnokedli
    Kingston V300 van nekem, Tökéletes. H87 Alá ne adj szerintem, én Speciel újonnan vettem 21k ért ASRock H87M Pro4-et
  • Dodo55
    Csak körvonalazok, mert nem tudom ház, táp, odd, ssd mellé hdd, stb kell -e:

- Valami B75 vagy H77 vagy B85 vagy H87 alaplap, ASUS mondjuk (15-25k)
    - Valami Ivy vagy Haswell i5 (40-60k)
    - Samsung 840 EVO 120GB vagy Kingston V300 120GB SSD, ezek vannak olyan 20-25k körül 450-500 MBps sebességgel, nekem a Samsung van, arról hallottam jókat, a Kingstonról nem nagyon hallottam még véleményt, de az adatai alapján az sem lehet rossz és RAM-ok terén híresen jó márka. Majd úgyis mondanak valamit a többiek rá hogy melyik a jobb választás, vagy ha van ezeknél jobb ilyen ár/érték aránnyal.
    - HD7850, HD7870, GTX650 Ti, GTX660, 40-60 körül vannak, ezek már boldogulnak full grafikán is sok játékkal és a photoshop is szeretni fogja őket. ASUS, illetve AMD esetén még Sapphire, plusz nVidia esetén asszem az EVGA jó még. Mindegyiken van HDMI illetve DVI amire köthető VGA kábel is átalakítóval (adnak hozzájuk).
    - 8GB DDR3-1600 Corsair vagy Kingston RAM 20-25k körül 2x4GB modulok formájában (dual channel miatt)

Ezek így olyan 135-től 195-ig variálhatók kb. akkor a szerint, hogy mi kell még melléjük.
  • Csacsi
    Szaisztok. 180.000-190.000 Között kellene nekem egy gép. Két monitorral használnám egy hdmi-vel, a másik meg monitor kábellel lenne összekötve. Adatbázis kezelés, photoshopra kellene. Intel processzorra, és egy min 128GB-os SSD-re. A többit nem tudom. :) Köszönöm előre is. Nem árt, ha nem integrált VGA, mert talán 1-2 játék érdekelhet, persze nem kell full grafikán.
  • Dobronski
    Na, akkor nekem nem kell. :D
  • Dodo55
    Kérdezed, vagy mondod? :D

Ha kérdezed, akkor az átalad írt SSD+HDD pároshoz nem kell, nem is használható tudtommal.
    (Ha jól tudom a RAID-be kötéssel több egyforma winyót lehet tükrözni különböző konfigurációkban adatredundancia és/vagy jobb sebesség céljából)
  • Dodo55
    Na hallod közben nézem, a 820-as Pentium D belemegy elvileg az alaplapodba (sőt, eredetileg annak kellene lennie abban a gépben).
    Az már egy kezdetleges 2 magos proci, valamivel használhatóbb, mint egy sima Pentium 4.
  • Dobronski
    RAID-re nem tudom lenne szükséges. SSD+1tb HDD
  • Dodo55
    Cod 1, 2, 4, 5, 6, 8 pl. futna egész játszhatóan, de a 7 (Black Ops) az játszhatatlan.

Ja és mondom az enyém az 3.8-ra volt húzva és 3.7 alatt már érezhetően lassabb volt, a NetBurst architektúra ereje nagyon fent jön csak meg (5-10GHz-re tervezték eredetileg, csak azt sosem sikerült elérniük). A gyári 3.2 tehát mindenképp felejtős :(
  • Petyus1994
    Hát én max 2010-ig megjelent játékokra gondoltam hogy futhatnának rajta élvezhetően, szép grafon, mint pl batman, dead space, call of duty-k, bad company 2 csak hogy párat említsek. Ezeknek amúgy sincs olyan nagy gépigényük.
  • Dodo55
    Ez pedig az említett SSD cache megoldás ha érdekel valakit bővebben:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Smart_Response_Technology
    http://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/smart-response-technology.html
  • Dodo55
    Bár várj, mert ha az érdekel esetleg, akkor ha jól értem elvileg a H87-en van raid támogatás is, a H81-en viszont az sincs.
  • Dodo55
    Én egy olyan P4-ről (3.8-ra OC-zva) váltottam a mostani gépemre, hát kb. 10x gyorsabb ez az i5. A VGA-m egy 7950GT volt, ami kb. fele olyan lassú lehet a GT 620-hoz képest.

A lényeg, hogy a VGA még elég is volt pár újabb cucchoz (pl. Diablo III), tehát elvileg a tiéd is megbírkózna még alacsonyabb beállításokon pár játékkal, de a proci már rettenetesen kevés volt az utóbbi 3 évben, az fogott vissza mindent, nálad is nagy bajok lesznek vele.
  • Dobronski
    Akkor marad a H81.
  • Dodo55
    Az ASRock-os ultra fast boot az valami UEFI technológia lehet (mert hogy azt írja ott csak Win8-al megy), nem feltétlenül SSD-vel kapcsolatos.

A H87 amit tud az pedig nem SSD gyorsító, hanem SSD alapú HDD gyorsítótárazás. Elvileg egy HDD-t plusz egy SSD-t (annak egy részét) összevon virtuálisan, mindig az SSD-re pakolászva a gyakran használt fájlokat.

Kb. annyi értelme van szerintem, hogy ha kicsi az SSD-d, akkor nem kell foglalkozni a takarítgatással, mert amit ritkán használsz az a HDD-re kerül előbb-utóbb, amit meg gyakran az meg az SSD-re mindenféle beavatkozás nélkül.

Nekem amúgy most mindössze 34 gigán elvan a rendszer tele mindenféle fejlesztőeszközökkel és egyéb húsosabb progikkal (persze pagefile és hibernáció off), úgyhogy egy 60 vagy 120 gigás darabnál már tök felesleges ez szerintem, jobb "natívan" a dolog, én még ráadásul 40 gigát külön is szedtem adatoknak és pár HDD access time-ra érzékeny játéknak és így is több, mint fele szabad még a rendszerpartíciónak.
  • Petyus1994
    Sziasztok. A következő konfig. mennyire volna alkalmas 1-2 éves régebbi játékok futtatására? Intel pentium 4 3.2 ghz, 4 gb ddr 2 ram, Asus GT 620 1GB DDR3 vga (low profile) . A processzort sajnos nem tudom bővíteni nagyobbre mivel az alaplapom korlátoz. (mivel a gépem egy: hewlett-packard hp compaq dc7600 small form factor).
  • Vadnokedli
    Én nagyon nem tapasztaltam de ASRocknál belehet állítani valami ultra fast boot-ot; ilyenkor figyelmeztet arra hogy lehet szükség lesz ResetCMOS-ra hogy a BIOS-ba be tudj lépni.
  • Dobronski
    Köszönöm a válaszokat, rendesek vagytok!

Akkor egy ilyet bejátszok. i5-4570-et tervezek bele. PCI csati azért kell, mert jövőben lehet veszek egy hangkártyát. H81 bőven megteszi? Van SSD-m, azt olvastam H87ben van valami SSD gyorsító.
  • Vadnokedli
    GTX770 2GB vagy R9 280X 3GB mindkettő MSI.

Az a + 1GB annyira számít? Igaz a 2 kártya között ha jól láttam kb 2-4FPS eltérés van minden téren, persze játék függő. Szerintetek melyik legyen? Konkrét összehasonlítást a kettőről nem találtam sajnos, csak specifikáció hasonlítást.
  • Dodo55
    Ez inkább a termékpalettához kapcsolodó üzletstratégiai okokkal indokolható szerintem.

(Az olcsó azért olcsó, hogy ha az kell amiatt ne fordulj a konkurenciához, a fullos meg azért drágább, hogy ha inkább az a szempont a vásárlónál, akkor legyen haszon a cuccon)
  • V43 1105
    ASUSból vegyél egy szolidabbat, nyilván ha adott lapon nem 4034213421 db USB, SATA stb van hanem kevesebb akkor az már lejjebb nyomja az árat, vagy a PCIE slotok száma stb.. :)
  • franc0
    Nyugodtan vehetsz olcsó lapot.
    Én pl 3 éve 11 ezerért vettem egy ilyet: link

Azóta is hibátlanul megy benne egy 555BE négymagosítva, meghúzva, HD6850-el, SSD-vel egy kis mATX kuckóban.
  • Dobronski
    A nagyon olcsó lapok, anyaghasználatban rosszabbak? Mert elég nagy árkülönbségek vannak ugyanabban a márkában, chipsettel. Talán kicsit kevesebb csati van rajtuk, de akár 4-5ezerrel olcsóbbak. Azt gondolom valahogy ki kell spórolni.
  • Dodo55
    Vagyis bocs, most nézem igazából ez a szabvány, és pont a keskenyebbek amik nem szabványosak :)

De mindegy végülis, a lényeg, hogy ha így csinálják meg annyira nem zsúfolt, főleg fent a proci és a ram környékén nem.
  • Dodo55
    Az enyém ilyen (bocs ha nagy lesz):

Ugyanolyan széles, mint a full ATX változata, abszolút nem kényelmetlen szerelni. Tudom amúgy, hogy általában keskenyebbek szoktak lenni, de ezt valamiért nem keskenyítették le.
  • Solt
    Az az igazság, hogy ezekkel a RoG szériás mATX lapokkal levett az Asus a lábamról! :D

Tuningot bírja, a 2db PCI-E slot nekem tökéletes, akkor sincs gondom, ha meghülyülök CF/SLI iránt. Egyéb kiegészítőn nincs, tehát a többi PCI slot nem hiányzik... No meg nincs a hátulján egy raklap olyan dolog, amit a büdös életben nem használok... :)

Asszem erre rácsúszok, csak azt nem tudom még, hogy 4770K legyen, vagy maradja a 2600K-nál... :)
  • Blum
    Nekem jelenleg is mATX lapom van egy benga nagy Chieftec hazban de eszrevehetoen melegebb mint a nem ATX es tarsai. Persze nem drasztikus dolgokra kell gondolni.

Btw,neha azert szivom a fogamat,mert szerelni pl. egy remalom. Minden osszezsufolva,egymas hegyen-hatan (CPU huto ventijet konkretan szemoldok csipesszel kell radugnom a lapra). Es akkor a bovitokartyak max. szamarol meg nem is mondtam semmit. (esetemben ez osszesen 1db)

Egy kicsit banom,hogy anno mATX-re neveztem be,semmikepp nem vennem meg megegyszer. De hangsulyozom,hogy ez csak a komforterzet miatt van igy,egyebkent semmivel sem rosszabb mint a nagyobb peldanyok.
  • Solt
    De egyébként semmi tapasztalatom nincs mATX lappal, úgyhogy, ha észrevételed van, ne kímélj! :)
  • Solt
    EBBEN nem lesz melege! :)
  • Blum
    Az csak takarofedel,de biztos vagy te -mint megrogzott homerseklet manias :)- mATX lapot akarsz venni?
  • Solt
    A lap garanciás csere lenne, a 4770K-t, meg gyakorlatilag nettó annyiért veszem, mint amennyiért el tudnám adni a 2600K-t... szóval még nyitva tartom ezt az opciót is, bár ez a kupak mizéria elég rémisztő! :)

Most ERRE csúsztam rá... visszamenne 40K környékére, le is csapnék! :) Csak azt találom furának, hogy a CPU tápellátás csak 4 tűs... vagy az "csak" takaró fedél?
  • Dodo55
    Pedig 2200 a jellemző inkább.

Plusz nekem 110 fokon a P4-ből még nem lett papírnehezék, csak fűtőtest (megolvadt az IHS forrasztása és onnantól 70 fok alá nem lehetett hűteni még durván underclockolva sem). De még működött tovább! Papírnehezékké végül a kíváncsiságom miatt vált csak, mert leszedtem az IHS-t benézni alá, hogy igazam van -e.

(Igazam volt, a forrasztás egy részén fekete volt, a másik részén amit akkor olvasztottam le nagyon finoman viszont fényes ezüst)
  • Blum
    Volt E6420-am,az gyari hutovel 35 fokon ment egy ocska codegany hazban.
    Az a 60 fok max. homerseklet meg mar csak azert is tunik nekem bullshitnek,mert nalam a 70-et is karcolta alulrol. Es ez igy ment 2 evig.

Aztan jott a Zalman meg a benga Chieftec...:D

Utana meg az E8400 es most az E6550. :(
  • Calver
    ebben biztos vagy? most (igaz alap auto/1.35v helyett 1.1v-re lehúzva) 30°C körül megy alapjáraton, viszont elvileg ezeknél maximum hőmérséklet 60.1°C, afelett gyorsan papírnehezék lesz

meg igazából az baszcsizza a csőrömet, h venti 2200 RPM-ig pörög fel, és mintha láttam volna én ott 2500+ értéket is valaha...
  • Dodo55
    Akartam írni ugyenezeket az értékeket az i5-öm alapján (elvileg azonos hűtő, dupla annyi mag de fele akkora tranzisztorok), de mondom nem volt azért C2D-m, nem mondok inkább hasraütésre hülyeséget, erre mégis jó volt a megérzésem :DDD
  • Blum
    Idleben olyan 35-40 fok korul kene legyen,terhelve pedig max. 60-65 lenne a jo ertek.

[Ha erdekel,akkor van elado 775-os Zalman hutom...irj egy privatot ha gondolod :)]