103176
1411386313.png
  • Maala
    Vegyél aprón 50-60k-ért egy 280X-et pár év garanciával, pár hónapot az is kibír, és minimálisat fogsz rajta bukni csak. És várhatod a 3xx-eket tovább. :) Persze nem tudom, hogy merre laksz, de ha pl. Pest közelében, én biztos ezt tenném.

Tápból én biztos valami ismertebb és minőségibb típust vennék, de ez én vagyok. Alább látod, itthon mik a legolcsóbb választások, amikkel már tutira nem lesz semmi baj. Amúgy ahogy néztem 390W körüli fogyasztással kell számolni max egy 290X esetében, plusz a többletvinyók.

#95110-re ugyanez áll, gondolom utánanéztél, hogy ajánlgatják-e a tápot, és nem csak hasra vetted meg, mert amúgy elég korrekt a konfig.
  • SaGa Jr
    K a húzható procik jelölése. A többi proci nem húzható csak a K-s. Ezekhez kell Z-s alaplap, plusz majd jobb hűtő a processzorra mert az alap hűtővel nem egészséges dolog a processzort húzni.

S jelölést a performance optimized procik kapnak, de ez tulajdonképpen csökkentett órajelet (alap és turbo is csökkentett) és kisebb fogyasztást jelent.

A T jelölés meg a jelentősen csökkentett fogyasztású de ezért elég kis teljesítményű változata (jóval kisebb órajelek) az alap processzornak. Az ilyen procikat kimondottan alacsony fogyasztásra készítik. Alap órajele sokkal kisebb mint a sima, betű nélküli procié, a turbo viszont csak kicsit marad el.

Ha netán játékra kellene az i7, akkor felesleges költened rá. A hyper thread (a +4 szál az alap 4 mag jelentette 4 szál mellett) igen sok játéknál okoz akadásokat és szaggatásokat (micro-lag) ha használnád. Ha kikapcsolod akkor megszűnik a probléma, de akkor meg minek költöttél i7-re ugyebár ha csak a 4 magot használod?
    i5-ös proci bőven elég játékra. Ha húzni akarod akkor K-s végű mondjuk 4590-es (a 4690 nem éri meg a felárat), ámbátor jó ideig nem lesz szükség a húzásra, elég erősek alapból is az i5-ös procik és így elég tetemes összeget megspórolhatsz az alaplapon is, mert elég a H-s és nem kell a drága Z-s alaplapra költened.
  • Maala
    Ahogy előttem írták, a 2x8 helyett 2x4 GB ramot raknék bele, annyi még bőven elég, és nem nagy kunszt bele venni még 2x4-et, vagy lecserélni 2x8-ra, majd ha eljön az ideje. Viszonylag értéktartó is lesz a ram, bár ezt a DDR4 megjelenése miatt annyira nem lehet pontosan jósolni.

A felszabaduló 20k-t a 270x 50k-jával együtt befektetném egy 3GB ramos R9 280(x)-be, vagy 285-ösbe. Sapphire-ra 2 év gari van, a többire 3 év, amúgy az egyéni preferenciáid döntsenek, olvass utánuk. Másik lehetőség a GTX 960, de ez csak 2 GB ramos, hamarabb elfogyhat. A 4GB ramos verzió túlárazott, és oda már a 960-as kártya nem elég.

Tápnak Thermaltake Hamburg 530W-os, de oda kell figyelni (és meg kell kérdezni a boltot!), hogy milyen belső elektronikája van. A jóféle az Sirtech belsős, a tápon egy templomos matrica van.
    Drágábban FSP 500+ Hexa, vagy FSP Raider 550+.

Ahogy előttem írták, platformmal is kétféle opciód van. Vagy i5-4590 + Giga GA-H97M-D3H / Asrock H97M PRO4, vagy az általad is említett. Előbbi elmegy stock coolerrel, de kicsit zajos lesz, ezt egy 6-7kba kerülő Deepcool Gammaxxx 300-al tudod korrigálni, utóbbira meg minimum egy Cooler Master Hyper 212 Evo ajánlott, ez olyan 11-12k körül kapható. Bármelyiket veszed, a fenti tápok bármelyike elég lesz hozzá.

Valamint, díjazom én is az SSD használatát, de az tényleg várhat. Az EZEX vinyó a használatának kezdetén (amíg töredezettségtől mentes) elég gyors, ha pár hónapon belül veszed az SSD-t, akkor csak a böngészésben, dokumentumszerkesztésben észlelsz majd különbséget (egy SSDhez képest), rendszerindításban nem.

Nem említetted a házat, pedig ugye fontosak a jó alapok, ha már ekkora értéket belepakolsz. Ajánlott a Cooler Master N300-as, bár most kevés helyen kapható, a Zalman R1 sem rossz, Zalman Z9 (Plus), Zalman Z11 (Neo), Corsair Carbide 200R. Utóbbi már mindenre elég. Efelett Fractal Core 2300 v 2500, és a határ a csillagos ég. Ne hanyagold el ezt a kérdést, ha szarul szellőző házat választasz, túlmelegszik a rendszer (FŐLEG, ha AMD-s rendszered lesz), és akkor az egész rendszered vissza lesz fogva.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.06.01. 10:13:11
  • vicktory
    Sziasztok gépújítás előtt állok és 3 alaplap között vacilálok az egyik MSI Z97 Gaming 3 alaplap a másik Gigabyte GA-Z97X-GAMING 3 alaplap és a harmadik Asrock Z97 Extreme3 alaplap lenne.Szerintetek melyik alalplapot lenne érdemes meg venni,amit kinéztem hozzá proci Intel Core i7-4790K processzor.És még egy kérdés a K és az S betű mit jelöl a processzor jelzések után?
    Segítségeteket nagyon meg köszönném!!
  • Vadnokedli
    Driver milyen(Nem béta?)? Máskor is produkáljla ezt, más játéknál? Mert akkor nem feltétlen videokártya a problem.

280X-et nem vennék, már amikor kiadták akkor elavult volt 2011-es chip. 2013-ban.
  • Lobsterman
    Helló!
    Tegnap délután a Witcher 3 megölte a videokártyám(MSI 6870 Hawk), zöld csíkok meg minden ilyesmi. :D
    Már egy fél éve tervezem, hogy veszek új kártyát, de gondoltam megvárom a 3xx szériát az AMD-től. Hát ez most nem fog összejönni.
    Kinéztem magamnak egy kártyát:
    https://www.pcx.hu//termek/sapphire-vapor-x-r9-280x-3gb-ddr5-11221-12-40g-videok-rtya-049237
    Elég jókat írnak róla, 80-ért meg is lenne(max ennyit akartam költeni), de nem tudom érdemes e megvennem. Egy pár éve annyira nem követem a videokártya piacot, szóval nem nagyon vagyok képben, hogy mennyire jó ez a széria az Nvidia 9xx-hez képest.
    Második problémám hogy a gépem már jó 3 éves. Szerintem elég korrekt, de elég e ehhez a kártyához: i5 2500k proci, Corsair cx600 táp. Proci elég e kihajtani, táp elég e(375W a kártya, plusz 75W a proci, és SSD+HDD, DVD, 2 venti). Összeszámolva jól néz ki, de nem tudom mennyire közelíti a táp valójában a 600W-ot(80+-os állítólag, de az még mindig csak 480W+).
    Ötletek, javaslatok a jövőre nézve? Nagyjából 2-3 évente frissítem a gépem, nagyjából annyit kéne bírnia. Nem feltétlenül mindent maxon, 4k-ban, 120 fps-el, de ésszerű keretek között szeretném élvezni az újabb játékokat is.
    Előre is kösz!
  • Dante73
    AMD-már öregecske. És, zajos. (Normális procihütőt kell rá tenni, és majdnem ott vagy árban, mintha Intelt vettél volna, amit hacsak nem húzol, elmegy a saját hütőjével.)
    Ha így be van határolva a keret, első körben és megelégednék 2x4Gb rammal, és az ssd-t is elhalasztanám. Késöbb is lehet pótolni, és az a pénz, ami így felszabadul, most felhasználható, és később az a huszas sem akkora fejfájás. )Bár, most néhányan meg fognak kövezni, hogy az ssd elhalasztását tanácsolom, de behatárolt kerettel, szerintem abszolút halasztható, 1-2-3 hónappal)
    Pont a múlt héten raktam össze egy gépet;
    i5 4460, 3,2Ghz,
    Giga B85-hd3 alaplap,
    2x4Gb Crucial ballistix cl9-es ram,
    COOLERMASTER B500 v2,
    Zalman R1-es ház,
    1Tb Toshiba vinyó, 7200rpm,
    Samsung Optikai,
    És ez így 140 volt. A videókártyával megvárom a 3xx-es szériát, hátha jön jobb, vagy olcsóbb. És a fenti konfigon elmegy a GTA5, 1280x720-ban, minimum grafikán. (Nem egy nagy élmény így, de videókártya nélkül, nem rossz, szerintem) És a legszebb, hogy a Zalman házhoz 3 rendszerhütő jár alapból, és mikor bekapcsoltam, semmit nem hallottam, se a procihütőt, sem a többit. Szinte hangtalan a gép.

• davidragon
    Üdv szakértők! Összeállítottam egy konfigurációt, amivel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
    - Van-e olyan komponens, amit valami miatt nem ajánlanátok, illetve mennyire jó a választás így ahogy van?
    - Milyen tápot érdemes hozzá venni?
    - Hogyan csökkenthető minimálisra a zajszint?

200e fölé nem szívesen mennék, szeretnék jó pár évre egy megbízható jó PC-t, ami játékra is használható lesz a jövőben is. (Nem igényem a maximális grafikai beállítás, de azért valamilyen formában induljanak el rajta a játékok 3 év múlva is..

Nagyon köszi minden segítséget!!

A konfig pedig:

AMD FX-8320 dobozos (40 490 Ft)
    Asus M5A97 (25 590 Ft)
    Kingston HyperX Fury 1866MHz 8GB CL10 Kit2 fehér (20 200 Ft)
    Kingston HyperX Fury 1866MHz 8GB CL10 Kit2 fehér (20 200 Ft)
    XFX Core R9 270 2GB (49 360 Ft)
    WD 3,5" 1TB 7200RPM 64MB SATA-III Caviar Blue (15 890 Ft)
    Kingston HyperX Fury SATA 2,5" 120GB (19 090 Ft)
    --
    190 820 Ft
  • bardocz
    Nem gondoltam, hogy ennyi a különbség a kettő között. A hűz oldalát azért írtam, mert a magasabb ram-nál a venti nem ment fel rendesen a rpocihűtőre, szóval feljebb kellett raknom, ami miatt a ház oldala nem ment fel.
  • Maala
    1,5V-on megy 1866 MHz-en. Ehhez még felesleges a hűtőborda, nem nagyon fog túlmelegedni, itt inkább csak esztétikai célokat szolgál a borda. Ez pl. low profile. (csak úgy kiragadtam egyet az oldalról, nem ajánlás volt.) 26,5mm magas bordával együtt, a Kingston Savage 32,8mm-ével szemben. Van, ahol (sajnos) ennyi is számít. Persze pl. egy ~44mm-es monstrumhoz képest már ez a 32,8mm is LP-nek számít. De nem úgy árulják, gondolom nem véletlenül.

A ház oldala megint más tészta, azt ne keverd ide. Ha túl magas a RAM bordája egy túl nagy coolerhez akkor nem tudod a procira illeszteni normálisan a coolert. Amivel a célját veszti az egész. Érdekes mókolás ez AMD-nél, jó cooler a CPU tuninghoz megfelelő mérettel a RAMhoz, tuningos RAM nagy mérettel, de esetleg a B slotokban dualban, hogy távolabb legyen a procitól... Ad egy kis plusz élményt, ha mindent klappoltatni tud az ember.

#95106: Nekem Intel tulajként nem számít, oda írtam az 1%-ot. AMD-nél már jobban számíthat, mert az AMD kihasználja az 1600 MHz feletti ramokat is. Ott lehet akár 2-3% is. :) A vásárló maga döntse el, neki megér-e pár 100 forintot pár %-os teljesítménykülönbség. Nekem pl. megérné, ha AMD-s lennék.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.05.31. 17:11:33
  • JaSoN HuNTeR #95106
    Az a 1% számít? Mert szerintem annyira nem.
  • bardocz
    Ezeknél mi alacsonyabb profilú és hűtőbordás?
    Nekem a nagy hűtő alá befér a savage, és fel tudom rakni a ház oldalát.
  • Maala
    Gyors megbízható, színes. Savage kb 1%-al gyorsabb. Hűtőbordások, nem alacsony profilú egyik sem, vagyis nagy CPU-hűtők alá nem ajánlottak.
  • bardocz
    A Savage CL9-es időzítésű. Többinél szerintem csak a szín.
  • JaSoN HuNTeR #95102
    Mi a különbség ezek között?

Kingston 4GB DDR3 1866MHz HX318C10F/4
    Kingston 4GB DDR3 1866MHz HX318C10FB/4
    Kingston 4GB DDR3 1866MHz HX318C10FR/4
    Kingston 4GB DDR3 1866MHz HX318C10FW/4
    Kingston HyperX Savage 4GB 1866MHz DDR3 HX318C9SR/4

LINK

Párszáz forint és mi? gyors és megbízhatóak ezek a ramok?
    Hűtőborda?
    Utoljára szerkesztette: JaSoN HuNTeR, 2015.05.31. 15:03:14
  • yossarianHUN
    Majd XXL zsákot viszek:D
  • Maala
    Igyekezz jól helyezkedni majd, amikor gépcsere lesz. És gondolj ránk is. :P
  • yossarianHUN
    Dolgozni sokat dolgozok a gépen, csak nem itt, hanem a melóban:) Mondjuk azok se olyan rossz gépek, 4000+ i5-ök meg 1600-as RAM-ok vannak bennük. Már gondoltam is rá hogy bebúrom valamelyiket, beledobok valami jobb videokártyát, és meg is van a gépfejlesztés Mondjuk ilyenkor felmerül, hogy kinek jött jól az, hogy ilyen gépeken pötyögjünk az Excelbe meg a kb. ugyanolyan erőforrásigényű saját, spéci programunkba...
  • bardocz
    Ha esetleg szemüveges vagy mint én, akkor tuti nem veszed észre
  • Maala
    Talán még az 1920x1200-on gondolkodhatsz el, ha sokat dolgozol otthon a gépen. Csak hát meg kell fizetni a felárát, hogy a gyárban 3 helyett csak 2 monitor fér el egymás mellett a szalagon. :P
  • yossarianHUN
    Na igen, azért is ózdkodom a mégnagyobbaktól, mert egy gigantikus tepsin már azért az FHD se olyan tűéles.
  • Maala
    Csak megszokás. Csak az effektív játéktered lesz nagyobb, a HUD/UI marad ugyanakkora. No meg az sem hátrány, hogy lefekszem az ágyba, és nézem a filmet, még látom is. :P

27 colos mondjuk FHD-ra már csúnya volt, ahogy nézegettem őket. Túl kicsi a pixelsűrűsége ahhoz a felbontáshoz, oda már inkább 1440p.
  • Maala
    Nekem is az volt az első ötletem, de végül ez lett belőle. :)
  • bardocz
    Nagyon hamar meg lehet szokni egy 27-es monitort is :D
  • yossarianHUN
    Végülis a 24 még belefér. Havernak van 24 colosa, és mindig szörnyülködök rajta, egyszerűen nem látom be, hacsak nem egy méterre ülök tőle, de gondolom csak megszokás kérdése. Ez a 19 colos is orbitálisnak tűnt miután kihajítottam a jó öreg 1024x768-as CRT-t
  • bardocz
    Sytche mugen 4, 2500k, 3,9-...-3,6GHz-n futnak a magok ha jól állítottam be, és 60 fokot nem éri el. Mondjuk egy játékom sincsen, ami kihajtaná, az is igaz.
  • Maala
    Én egy Noctua NH-D14-et vettem 25k-ért, és 4,4 GHzn tartja a magokat 45-55 fok között. De ebben az alaplapban nem is merném jobban húzni. :D

Minél kisebb feszültségen egy proci bírja teszem adott frekit, annál jobban lehet tuningolni, szóval ez csak szerencse kérdése.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.05.30. 17:06:02
  • Maala
    Jó, hát azért nem csak a rendszerfelállásnál van különbség. Időt nyersz vele, minél többet használod a gépet, annál többet. Word nyílik 1mp alatt vs Word nyílik 10mp alatt. Mentés szintén. PDFnél szintén, Excel szintén. Böngésző szintén, bár nem nagy veszteség, ha a WoT topik nyavalygó hordáját pár mp-vel később tudod olvasni. :P

De végre újra a net sebessége lesz a szűk keresztmetszet, és nem a vinyóé.

--

Ahhoz a monitorhoz kicsit tényleg overkill ez a konfig. :) Ha a konfighoz akarsz venni, ne menj 24" alá, 40-ért már kapsz jóféle LG IPS-t (24MB56HQ-B a talpa miatt kicsit bizonytalan, de amúgy tökéletes, a 22"-osok meg csak kb 5-10k-val olcsóbbak..), +20k-ért meg olyat, amit FHDs korszakod végéig használni tudsz (Dell P2414H).
  • yossarianHUN
    Persze tudom, ez nem játszik ha életformaszerűen 5 gigára húzott procival akarok játszani, de 4-nél feljebb nem hiszem hogy valaha is húzni fogom.
  • yossarianHUN
    Cooler Master Hyper 103, vagy hasonló. Bár szakértő nem vagyok, de úgy tapasztaltam, hogy procihűtőből nem érdemes a legnagyobb állatokat venni, mert a párezer forintosok is teszik a dolgukat. A mostani E8400-am terhelés alatt rendszeresen meg se állt 65-70 fokig miután elszállt róla az Asus Silent Square, aztán vettem rá 5 rongyért valami occó de nem kifejezetten szar hűtőt, amivel utána szinte soha nem ment 40 fölé, pedig még a pasztázást is sikerült kicsit elbasztergálnom rajta.
  • Maala
    Nyehehe. Akkor viszont figyelj oda, hogy a Z97-es lapon legyen a CPU foglalat körüli részen is borda (a gyártó honlapján képeken meg tudod nézni), bár a 40K körüli Z97-esek mind ilyenek már.

De attól még a 2400MHz-s ram felesleges. Az a baj, hogy ha tuningolod a procit, hogy tudjon nagyobb frekin pörgő ramokat is használni, azzal plusz hőt termelsz. Plusz hő meg már jön elég magának a proci frekijének a húzásából. Mivel az egyikkel csak kb 1-5% teljesítményt nyersz, a másikkal meg 10-15%-ot, szerintem a memóriát inkább hagyd.

Milyen hűtőd lesz rajta?
  • yossarianHUN
    Jelenleg valami vacak 19 colos DGM monitorom van, pár hónapon belül tervezek venni valami komolyabbat, de nem hiszem, hogy FHD fölé mennék, méretben sem akarok 22 colnál többet. Házból attól függ kinél rakatom össze, ha Radium akkor valszleg Zalman Z11 Plus, ha PCX akkor meg fene tudja.
  • yossarianHUN
    SSD meg azért a pénzért amiért vesztegetik nem vonz, a 3 éves HDD-mmel (ugyanaz a típus ami 8 éve eredetileg a gépbe került, csak aztán 5 év után elfüstölt) is általában bent vagyok a visszaszámlálás elején a WoT-ban, a rendszer néhány másodperccel gyorsabb felállása meg szintén nem ér meg nekem tízezreket.
  • yossarianHUN
    Mert hülyeséget mondtam, és 4690k-ról van szó:)
  • Maala
    Akár egy Raider 550-es is, nekem az van alatta. De egy Thermaltake Hamburgnak (530W) sincs vele gondja, ha Sirtech belsős.

Milyen monitorod van most? Tervezed-e bővíteni a közeljövőben?

Full HD-ra elég 8GB ram, egyszerűen nem fogod tudni _nem munkára_ kihasználni a 16 GB ramot. Amik mellesleg csak 1600 MHz-n fognak ketyegni, mivel a processzorban lévő memóriakezelő rész csak annyit kezel - tuning nélkül. És mivel egy szorzózáras 4690-est választottál, amit nem lehet tuningolni, így nincs értelme a 2400 MHznek. Tekintve, hogy nyakunkon a DDR4, mire procit, alaplapot, bármit cserélsz, addigra már nem DDR3-at fogsz használni, tehát ha van olcsóbb 1600MHz-s, akkor célszerűbb azt venni.

Ár/érték arányban (Ft/MHz) jobban megéri egy i5 4590-es, te tudod, neked megéri-e hosszútávra azt a +5k forintot. Nekem megérné 3 évben gondolkodva, főleg, hogy tuning ugye nincs, a prociárak meg jó vezérünkből kiindulva nem nagyon fognak lemenni.

Viszont mivel nincs tuning, a Z97-es alaplap felesleges, hisz csak a tuningképességeikben többek a H97nél. Hosszútávra tervezve nem egy i5-4690K-s procira váltással (a +15-25k-ba kerülő hűtéssel) jársz majd jobban, ha majd már kevés lesz a procid, hanem egy i7-4790-esre váltással, amihez szintén elég lesz a H97-es lapod. (Asrock H97 Fat. Perf, Giga H97-D3H, ASUS H97-PLUS, MSI-ből passz).

Az esetlegesen felszabaduló pénzedet meg egy 120GBs SSD-be fektesd, amin a WoT már a -20. mp-ben betölti a csatát. Win mellett 60-70GB azért jó pár játéknak elég.

Persze joggal kérdezheted, hogy nekem miért van akkor 4690K-m (aláírásban), amire én azt tudom válaszolni, hogy véletlenül vettem 50k-ért, én egy 4690-esért mentem el, csak az átvételkor derült ki, hogy szorzózármentest kapok. A hűtés+Z97es lap miatt ki is kellett adnom +30k-t, hogy ki tudjam használni normálisan 4,4 GHz-re húzva.

Milyen házat tervezel? Nem árt a GTX 970-eddel összetervezni (ami visszakanyarodva a hsz-em elejére a FHDn kívül max 1440p-ben tud még jól helyt állni), Giga G1/WF pl. nem fér be mindegyik házba.

Szóval döntsd el, hogy FHD-ra veszel gépet, vagy később bővíteni szeretnéd még egy monitorral 1440p-re. Ha csak FHD, akkor most spórolhatsz kb 15-öt, amiből már egy normális (Kingston HyperX Fury) 120 GBs SSD is kijön, ha az 1440p-t célzod, akkor végülis maradhat, max kicsit aránytalan lesz addig...

Szerk.: Hol vennéd amúgy?
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.05.30. 16:33:59
  • Blum
    Bőven
  • yossarianHUN
    Z97 alaplap, 16 giga 2400 MHz RAM, 1 terás vinyó, i5 4690, GTX 970, és egy Samsung DVD író. Mindehhez elég egy normálisabb 600 wattos táp?
  • Maala
    Nem írnak róla rosszakat. De amúgy egy Raider 550+ Silver olcsóbb, és az is tud ennyit. :)

Ha mindenképp bizonytalan vagy, nézz egy tápot innen.

A házban már van 2 venti, inkább vegyél 2 normálisat 2k/db áron, mint 4 zörgőset féláron. Amúgy ne felejtsd el azt sem, hogy a ventiket be is kell dugni, az alaplapon nem biztos, hogy lesz elég hely, szóval lehet, kell venti elosztó.

Az az alaplap fapados tuninghoz. Vagy egy normális Z-s lapot vegyél 40-ért, vagy egy egyszerű H97-es is megteszi... Az arany középutat választod a semmiért.

R9 285-ös sokkal drágább lenne amúgy? Talán picit jobban megérné...
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.05.29. 19:09:06
  • gforce9
    Ritka manapság az ilyen. Elég jó védelem van az alaplapokon. Ha valamelyik részén túl nagy az áramfelvétel, pl egy rövidzár miatt, egyszerűen nem indul el és kész. Ezért élte túl a távtartó nélküli beszerelést is a lap, amit Blum említett.
  • Vadnokedli
    Én bele sziloplasztoztam a VGA-t meg a procit az alaplapba.