103176
1411386313.png
  • Moby
    >Az Asrockot szerintem cseréld le Gigabyte-ra

Utoljára szerkesztette: Moby, 2015.12.01. 10:36:51
  • Blum
    DDR5? Valamit csúnyán benézel mert még a DDR4 is csak most jelent meg. :)
  • Atisz #96676
    DDR5-ös? Dehogy :)
    Az LGA 1151-nek pont a DDR4 támogatás a fő előnye. Arra figyelj, hogy (min.) 2666MHz-s legyen a memória (természetesen dual-channel), hogy kihozd a maximumot a konfigból. Az Asrockot szerintem cseréld le Gigabyte-ra (mondjuk én elfogult vagyok, de nyugodtan kérdezz meg mást is, alaplapból a legjobb márka) és már jó is lesz a dolog.
    Utoljára szerkesztette: Atisz, 2015.12.01. 10:29:37
  • Atisz #96675
    Nos, processzorhűtőt illetően (is) már érdemes szakembertől tanácsot kérni: az a lényeg ugye, hogy támogassa a foglalatot (LGA 1151) és bírja a megfelelő (91 W) teljesítményt. Akinek van húzott skylake procija az talán több segítséget tud adni.
    A cooler master nem valami jó márka, legalábbis ami az olcsóbb termékeit illeti.
  • morcosqtya
    Még egy valami:
    Terveztem venni alaplapot + procit. 1151-es socket, prociból az i5 6600k mondjuk, kb 90ezer, ehhez szorzózármentes alaplap kb 30-40 e lehet, mondjuk Asrock.
    Eddig fasza, de memóriából ezekbe DDR5-ös kell, azt meg a bolt honlapján nem találok.
    Nem hoznak még vagy már vagy hiány van ezekből? DDR4 nem megy bele mi? :D
  • morcosqtya
    Ha egy 10-20e ft közötti értékű középkategóriás nagy léghordású nagylapátos 3-4 rézcsöves léghűtőt rakok reá, akkor az ki fogja szolgálni ugye?
    Vagy milyet tennél rá?
    Márka? Cooler Master?
    Mert pl talán ipon-on néztem, indokolatlanul drága hűtők is vannak, én azt hittem max 25-30-ból már a legjobbat kapom meg. De nem. Határ a csillagos ég.
  • Atisz #96672
    Én is így vagyok, nekem is sima 6600 lesz (már csak az ára miatt is - az utóbbi időben ugyanis ki lehet fogni 70 ezer körül, amennyit egyébként ér, nem pedig 80-85-öt). Igen, a turboval felugrik magasabb órajelre ha szükséges, de a hőmérséklet korlátot szab, illetve attól is függ, hogy hány mag van használatban. Az órajel húzás a k verziók esetében tehát jóval kézzelfoghatóbb eredményeket produkál, mert ott ugye bejátszik a külön rátett extrém processzorhűtő.
  • Atisz #96671
    Gyártó, RPM, cache méret. A 7200 ma már szinte alap és odafigyelnék a gyártóra (lehetőleg ne WD).
  • Atisz #96670
    Úgy van.
  • morcosqtya
    ez a lap nálam ASUS P67 LE rev 2.0 ha jól rémlik, és kb egy huszasból meg lehetett úszni... anno.
    Asszem ilyesmit 1151-esben zsebbenyúlósabban lehet majd megoldani...
  • morcosqtya
    A 6600k az az i5-ösöknek a 1151-es foglalatos verziója? És abból is a NEM órajelszorzó záras ugye?
    Azaz olyasmi mint a mostanim (i5 2500k, 3,3 ghz de 4,5 ghz-n megy stabilan, volt emelés nélkül) de ehhez egy olyan alaplap is kell ami engedi a biosban a k-s jelű procik szorzóállítását?
  • Atisz #96667
    A 6th gen. i7-esek szerintem előbb fognak elfogyni a piacról, minthogy jelentősen lemenjen az áruk (nézd meg a korábbi i7-es procik árváltozásait és ezekhez vedd hozzá, hogy idei, őszi modellek). Szerintem is majdnem felesleges játékra i7, én inkább a 6600 k-ra várnék (aki ügyes volt, megjelenéskor vett, hiszen azóta sem volt 80 ezer alatt az ára Magyarországon). Ha hozzávesszük, hogy az Intel hivatalos oldala szerint is csak 30 USD-ral kerül többe, mint a sima 6600-as, akkor siralmas, hogy jelenleg 100 ezer körül vesztegetik itthon.

Az alaplapok ára állandóan ugrál, de már érezni egy bizonyos csökkenést (egyes típusoknál, a felsőkategóriásak ott is inkább elfogynak)
  • Atisz #96666
    Igen, engedélyezni kell az XMP-t.
  • morcosqtya
    1151-es socket alaplapok, procik ára tavasszal várhatóan lemegy?
    Most mennyi egy 1151-es i7-es a jobbik fajtából meg hozzá egy 1151-es alaplap (ha lehet legalább asrock vagy valami még jobb)?
    Tudom, karácsony van most drága... de tavasszal egy 10-15%-ot esnek az árak nem?
  • gabesz012
    Jah, köszi az lesz, megdumálom velük a boltban. Módosítani biztos nem fogom, mert 3-4k-val többe lenne már a kicsit gyengébb 4440. :) Giga oldalán aug végén jött ki a legfrissebb bios, azért ahhoz pech kell, hogy egy annál régebbi lapot fogjak ki pont, hiszen elég népszerű, sok fogy belőle. A vinyó meg ok, nem is vártam, hogy helyettesítse az ssd-t, csak lassabb ne legyen, mint a mostani.
  • Maala
    Nem éri meg játékra i7-et venni, ahogy Z-s alaplapot sem. Főleg, ha szűk a keret, akkor csak magaddal cseszel ki, ha ilyesmikre adsz ki pénzt.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.11.28. 20:27:25
  • Maala
    Ez elvileg 7200-as, legalábbis ahogy anno néztem, úgy rémlik, de minimum Intellipoweres. Annyira nem gáz, mint egy RED, de azért nem is egy SSD.

Ha te szerelnéd össze a gépet, akkor mindenképp írd oda a rendeléshez, hogy frissítsék neked a BIOS-t (pluszköltség lesz, ez tény), inkább, minthogy úgy járj, hogy nem indul majd el a proci az alaplapban. Másik megoldás, hogy i5-4440-re módosítód a procidat.

Ha a cég szereli össze, akkor frissítik neked, automatikusan benne van az összeszerelés árában.
  • masoma
    Sziasztok!
    Bátyámnak vennék 1 terrás vinyót (nem külsőt) karácsonyra, viszont láttam 13e és 25ért is. Mi a különbség? Mire figyeljek vásárlásnál?
    Köszönöm a segítségeteket.
    Utoljára szerkesztette: masoma, 2015.11.28. 19:06:20
  • Sippie
    Nekem is gigabyte alaplapom van. Még a jó öreg core2-höz :D P35 DS3, és nincs is vele gondom, remélem az újak is ilyen strapabíróak :)

akkor viszont érdemes Z-s lapot, és magasabb órajelű memóriát venni, ha van rá keret. Viszont ami még homály számomra, hogy nézegettem ezt az intel Turbo funkciót, amivel a mezei nem K-s procik is rendelkeznek, és pl 3,3 GHz-ről 3,9-re is felhúzza a 6600-asat, ha kell a kraft? Laptopomban van valami hasonló, de annyit tudok hogy ezt nem én állítgatom, hanem automatikus. Van ennek valami feltétele, hogy magasabb órajelen működhessen a dolog? Mert akkor nekem tényleg fölösleges a K változat.
  • bardocz
    2666-hoz nem kell a biosban állítani valamit már?
  • Atisz #96658
    Nos ami a Gigabyte-ot illeti, nem úgy tűnik. Elég sokan nyomulnak már skylake konfiggal és az esetek többségében Gigabyte alaplap van alatta.
    A 6700-nál csak +100 Mhz többletről beszélünk, de az ugye már i7, viszont ez szerintem nem ér meg +30-35 ezret. Bár amennyire elszabadultak a 6600k árai, lehet, hogy mégiscsak az a jobb választás. A k-s verziók árai annyira felmentek a közelmúltban, hogy jelenleg egyáltalán nem érdemes ilyen procit venni.
    A memóriák teljesítménye 2666-nál ugrik érezhetően, olyannyira, hogy ez fps többletet is jelent egyes tesztek szerint.
  • gabesz012
    Úgy alakult, hogy tegnap a BF miatti jó árak után beleugrottam a vásárlásba, az egész konfig berendelve, - 1-2 hónapig SSD nélkül. Inkább az erősebb vga mellett döntöttem, szerintem jól. :) Házból meg inkább a Zalman Z3 plus lett, az jobban tetszik, meg nem írtak rosszat arról sem. De a kérdés, mivel most olvasgattam dolgokat és már jól megkavartak. Több helyen azt írják, hogy csak BIOS frissítés után fogja vinni ez a lap a 4460-at, de hivatalosan viszont ott van a támogatott cpu-k közt. Akkor mi az igazság, majd összerakás közben derül ki? :D Illetve, hogy a wd green mennyire lesz gáz (átmenetileg) rendszernek, játékoknak? Azért a 6-7 éves sata 2-es Samsungnál csak nem lesz lassabb?!
  • Barnabyka
    Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, hónap elején meg is veszem, és beszámolok majd róla, hogy mit sikerült végül alkotnom.
  • Sippie
    ezeknek az 1151-es alaplapoknak lehetnek még gyerekbetegségeik? Vagy nem annyira jellemző?
    Én is gondolkozok erősen, de nagyon vacilálok hogy kell-e Z variáns, mivel procit aligha húznék (sose tettem, most párszáz MHz mennyit dobna a teljesítményen) Memóriánál meg fogalmam sincs, hogy mennyit számít hogy 2133 vagy 3000 Mhz pl. Sima 6700-asat megéri venni, vagy akkor már inkább 6700K ? Egy rakat kérdés, és még szinte alig van választák Skylake-ből :D
  • Atisz #96654
    Gigabyte GA-Z170-HD3P LGA 1151 alaplap 35 780 Ft
    Intel Core i5-6500 3,2GHz 6MB LGA1151 BOX processzor 59 846 Ft
    Kingston HyperX Savage 2x4GB DDR4 2666MHz HX426C13SB/4 memória 2x13 051 Ft -> 26 102 Ft
    Gigabyte GeForce GTX 950 OC 2GB GDDR5 128bit PCI-E (GV-N950OC-2GD) videokártya 50 680 Ft
    FSP Hexa+ 500W PPA5004901 táp 16 990 Ft

189 398 Ft, mindez jelenlegi árakon, szállítási és összeszerelési díj nélkül + feltételezve, hogy a ház és az előző winchestered (újra)használható (Maala ajánlata tehát realistább). Ez sajna 10 ezerrel több, mint amit megenged a kereted, de szerintem ez az a konfig, amivel érdemes próbálkozni és amire a jövőben építeni is lehet.

• Maala
    Ebben igazad van, hülyeség várni új alkatrészekre szerintem is, de embere válogatja. Felvázolok X opciót, aztán ha valamelyik tetszik, még finomítunk rajta. Ez így megy. Nem pisztolyt tartok a fejedhez, hogy xy-t választd. Más is ír ide rajtam kívül.

Továbbra is mondom, ha nem CS-vel, vagy olyan alacsony számítási igényű játékkal akarsz játszani, amiben simán megvan a 144 FPS a 144 Hz mellé, akkor ne vegyél 144 Hz-es TN monitort. Nem 8, vagy 5 évvel ezelőttöt írunk, hanem 2016-ot lassan. Az IPS-ek még 8ms-es g2g értékkel sem "húznak utána", ez nem ugyanannak az értéknek a 8x-osa, mint amivel anno te a TN monitorodat vetted. Trükköznek a gyártó bácsik azóta. Input lagot kell nézni, azt meg keresheted a net bugyraiban.

És hidd el, egy szép IPS után elég faroklohasztó lesz egy TN panelt nézned. Van TN-es laptopom, tudom, mekkora a különbség a kettő között.

Valamit még akartam írni, de elfelejtettem, hogy mit. :-|
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.11.27. 18:37:28
  • Maala
    Annyi a reális, amennyiért megveszik. Én 280X-et vettem 55-ért, és eladtam 50-ért egy hónappal később, szóval szerintem az 50 is sok érte. :D
  • Maala
    Gigabyte GA-H81M-S2V alaplap 12 563 Ft
    Intel Core i5-4460 processzor 52 873 Ft
    Kingston 2x4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury HX316C10FK2/8 memória 13 012 Ft
    Gigabyte GTX750 Ti 2GB DDR5 GV-N75TOC-2GL videokártya 38 981 Ft
    Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX merevlemez 13 752 Ft
    FSP 400W HEXA+ tápegység 12 793 Ft
    Cooler Master N300 NSE-300-KKN1 számítógép ház 13 112 Ft

Gépösszeszerelést kérek 4 990 Ft
    Összesen: 127 619 Ft + áfa 162,076 Ft

PCX.hu-n raktam össze, fogalmam sincs, hogy Ipon vagy Aqua most BF alkalmából olcsóbb-e, vagy sem. De megeshet. Később bátran vehetsz FHD monitort, FHD-ban közepes beállításokon vinni fog rajta mindent ez a konfig (mármint ilyen Witcherre, FO4-re, stb gondolok), bár továbbfejlesztéshez már alaplapcsere kellene. Vagy most veszel egy 18-20k-s alaplapot, és később majd nem kell vadászgatnod semmit hozzá, csak berakod a jobb procit, esetleg jobb videókártyát, stbstb. Bár jobb videókártyához meg már 500W-os Hexa kellene, ami meg +4ezer.

Asrock B85M PRO4 alaplap 18 956 Ft
    Gigabyte B85M-D3H alaplap 20 066 Ft
    FSP 500W HEXA+ tápegység 16 521 Ft

Ezekkel egyébként 172-174k-ra jönne ki.

Ezek nélkül sem lesz gond egyébként a CS-vel, nem kell aggódni.

Skylake feleslegesen drágítaná a konfigot, a kereted pedig elég szűkös. Z-s alaplap, és így tuning sem lesz.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.11.27. 18:26:52
  • Atisz #96650
    Hát a Battlefront elvileg gtx 970-es kategória, de gtx 950-nel is simán megy közepes beállításokkal 1920x1080-ban. Bár lehet, hogy inkább érdemes visszavenni 1280x720-ra és high beállításokkal megpróbálni, nem tudom azt hogy bírná.

Én is egy jobb gtx 950-esre hajtok (fel is ment mostanában az áruk 48-49-ről 55 környékére), mert nem a legújabb játékokhoz kéne, hanem kicsit régebbiekhez, ultra és high beállítások mellett. Annak pedig tökéletesen megfelel.
    Ha 970-est vennék, nem használnám ki az esetek 90%-ában, arról nem is beszélve, hogy +40-50 watt és még tovább kéne ennem a zsíroskenyeret :)
  • Barnabyka
    Counter Strike-kal azért elég régóta elég aktívan játszok (pl. 1.6 x. ezer óra), de szeretném a legújabb játékokat is tűrhető grafikán, akadásmentesen kipróbálni(battlefront, gta v. és számomra ismeretlen társai)

Ez lenne az én elképzelésem, aztán csak reménykedni tudok, hogy nem lóg bilibe a kezem, ennyi pénzzel a zsebemben.
  • robotnyk
    ahogy nézem, azon kívül hogy 2016, sehol sem láttam konkrét megjelenési dátumot, pláne nem mondjuk egy normális, csendes hűtésű gaming változatot. szóval mondom, én ilyenekre nem adok, mert úgy járok mint egy haverom, aki 4 évig építgette a gépét mire végre megvette, mert mindig jött egy jobb kártya olcsóbban, vagy egy árvíz Thaiföldön... :)
  • Atisz #96647
    Úgy van, kb. 30 %. Feltéve, hogy megvan az a környezet, ami ki is hajtja azt a gtx 970-est. Ha nem feltétlenül akarsz 1080p fölé menni én nem cserélnék a helyedben.

Maalanak szerintem igaza van a Pascal-t illetően, nincs már olyan távol 2016 és ez esetben tényleg elég kicsi az esély a lufira (nem úgy, mint amikor sokan a Mantle-re vártak és az azt támogató AMD GPU-kra), tehát megéri várni. Persze az is igaz, hogy a 970 már az a szint, ahol nem szoktak megfeleződni az árak és előbb fog teljesen eltűnni a piacról, mint semhogy komolyabban veszítene az értékéből (sőt, akár az is lehet, hogy mint a gtx 770 esetében, az utolsó példányok még drágábban keltek el, mint a megjelenés idejében :))
  • Moby
    Hááát, én vennék TN-t, de csakis g-syncest, de azok még mindig elmeháborodott árban vannak :(
  • Atisz #96645
    Megpróbálhatod elpasszolni többért, de annál a kártyánál a game-debate szerint pont nincs semmi különbség a 2 GB-os és a 4-GB-os verzió között, csupán marketingfogás.

Radeon R9 270X Sapphire Dual-X 4GB OC Edition Review

Radeon R9 270X Sapphire Dual-X 4GB OC Edition is a special edition of the high-end Radeon R9 270X.
    This edition comes with a custom cooling system called "Vapor-X", which reduces the card's temperature under load, significantly and comes overclocked out of the box in the central unit that was increased from 1000MHz to 1020MHz, while the Boost clock is now of 1070MHz.
    Furthermore, the card has twice as much memory when compared to the reference card. However, this card will not benefit from extra memory and thus such feature ends up being useless.
    Expect little or no performance boost over the standard edition and exactly the same performance as "Radeon R9 270X Sapphire Dual-X 2GB OC Edition"
  • robotnyk
    egy prohardveres teszben, valós, játékban tesztelt eredményben 30% körüli relatív pluszt mértek a 770hez képest, itt sem sokkal kisebb az eltérés. az a 115 amúgy inkább olyan 60, mert a 770nek jó ára van még használtan, szóval nem lenne nagy teljesítmény eladni.
  • robotnyk
    a "várjunk valamire ami majd jövőre jön ki", na ennék én soha nem voltam híve. mert akkor majd lehet arra várni, hogy ne sztárgázsis árban legyen mint minden újdonság, meg legyen belőle OC verzió, satöbbi, aztán mire ez bekövetkezik, addigra már bejelntik a következő generációt. :)

én nem tudom, hogy főleg játékra mi ez a nagy TN panel ellenesség, a benqban egy nagyon jól kalibrált TN panel van, amit kizárólag szemből, szemmagassából nézek. Biztos az IPS nagyon szép, meg színhű, de azért 8 ms játékra azért az elég meleg ajánlat lett volna 5 évvel ezelőtt is szerintem. és lehet hogy ez a kártya nem futtatja 144Hzen, és lehet hogy a 970 sem, de monitort nem a 770/970 élettartamára terveznék, hanem hosszabb távra. bár az hogy kihoztad gyakorilatilag kicsivel több mint a benq árából a 970+monitor kombót, azt értékelem :D
  • Atisz #96642
    A +20-30 k és hogy a monitor adott, már elegendő egy korrekt kis konfighoz (persze tényleg az a kérdés, hogy mivel milyen szinten szeretnél játszani).
  • Atisz #96641
    A helyedben le nem cserélném azt a gtx 770-et, nem akkora ugrás a 970 ahhoz képest (pláne nem ~100 ezerért).

Utoljára szerkesztette: Atisz, 2015.11.27. 10:45:02
  • Madi92
    Hali!
    Sapphire R9 270x 4gb-os verzió sokkal többet ér, mint a 2gb-os változat? Mert prohardveren elég nagy árkülönbség van a kettő között és tervezem az eladását, de mivel nem állok a legjobban, ezért a lehető legtöbbet szeretném kihozni belőle. De láttam rá 50k sőt 57ks árat is. Mennyi lenne a reális?
  • Barnabyka
    Fú melózok így meg nem mondom neked, a monitorom felbontását, de azt nem szeretnék újat, mert egy jófajta 19 colos LG monitorom van.

Igazából minden félével, leginkább az újakkal és várom, hogy mi fog magával ragadni, mert a jelenlegi kis gépecském elég őskori, így fogalmam sincs mik a ma menő játékok. Talán még azt a 20-30ezret sikerül lecsípem innen-onnan és akkor mit vegyek?

Atisz

Köszi, rálesek.
    Utoljára szerkesztette: Barnabyka, 2015.11.27. 08:11:40