103176
1411386313.png
  • Moby
    Egy 212 evo viszi az enyémet is 4.4-en, és a skylake kevesebbet fogyaszt. Az asrock konkrétan a gyárival demózta.
    Szal nagyjából bármivel, amit amúgy is böknél rá, ha nem akarod a gyári szart hallgatni.
  • Sippie
    és ilyen húzáshoz milyen hűtő kell?
  • Moby
    Amúgy ez nincs nagyon meghúzva. A négyfelen futó 6400 a kemény. Az 60%. Neogafon 4.8-on futtatják a hatezerötöket-hatezerhatokat...iszonyat :D
  • Sippie
    Q2 2014 :)
  • SzirmosSzisza
    Ezt néztem, itt 2012-t ír.
  • Moby
    Van ott 4690k is.
  • Moby
    A skylake árakat nem a húzhatóság lövi az égbe, hanem az amd totális inkompetenciája. Meg a dollár.
  • SzirmosSzisza
    Nem hiszem, egyrészt marhára fel van húzva, másrészt 2011-2012-es procikkal van összehasonlítva a videóban.
  • Sippie
    ez jelentheti hogy a skylake processzor árai az egekbe fognak szökni, még az i3-asok is?
  • Solten
    Wow, egy i5 2500k meg ma is boven jo.
  • Moby
    Frissített videó, őrület ez a cucc(kösz Dani):

És a lista a lapokról, illetve a szükséges biosverziókról.

Ezek után skylake alatt-mögött gyakorlatilag megszűnt az élet... :)
    Utoljára szerkesztette: Moby, 2015.12.22. 00:42:19
  • rvn
    Az árfolyam nem lényeges számomra, mert fontért fogok vásárolni.
  • Moby
    Jelenleg inkább a dollár mozgatja az árakat, semmint a karácsony. Hogy az most meddig repül, azt aki tudja, az majd jól keres :)
  • SzirmosSzisza
    Én idén január végén vettem gépet, ha január elején veszem 10k-val olcsóbb lett volna (meg járt volna mellé 1-2 ingyen játék a GPU miatt). Aztán, hogy idén mi lesz kitudja.
  • rvn
    Hello!

Gépvásárlás előtt állok. Februárban tervezem. Az lenne a kérdés, hogy karácsony után az árak merre szoktak indulni? Felfelé vagy lefelé? Csak mert ugye nem mind1 mi fér bele a keretbe.
  • Laky
    Sziasztok!

Adott egy egy Colink CXA-C01 ház (microATX), AMD FX-4130 procival és ASRock 880GM-LE FX moboval (AM3+).
    Elszállt a régi CPU hűtő és helyére szeretnék egy másik halkabbat, ami nem úgy szól, mint egy vadászrepülő.

Az alaplaptól az oldallapig kb. 14 centi távolság van.

A keret kb. 8 rugó lenne, de az se baj, hogy olcsóbban kijön :)

Segítségeteket előre is köszönöm.
  • bardocz
    Nem rossz, új gép vásárlás előtt állóknak ez elég hasznos lehet. Ez se tűnik túl bonyolultnak.
  • DonnieBrasco
    Korrekt :)
  • Moby
    Itt is kb annyi, csak a BCLK-t kell állítgatni hozzá, meg a igpu-t letiltani. És asrock lap, legújabb bios.
  • bardocz
    Ezeket a nem K-s procikat hogyan lehet húzni? Mert a K-s pofon egyszerű, átírok egy számot 40-re és működik.
  • Calver

nagyon durci, ha nem lenne faszányos mostani dögöm, tuti befektetnék valami ilyenbe.
  • Moby
    Rendben, igazad van, a módosított poszt:
    Azoknak, akik nem ijednek meg egy kis tuningtól, valamivel többért van jóval erősebb, időtállóbb alternatíva (ergo jobb ár/érték arányú):
    I3-6100(tuningolva 4.2-4.5GHz) - ~38000
    Valamilyen alap Z170 alaplap - ~28000
    8GB DDR4 2666 Mhz - ~15000

teljesítményéről komperzsönvideó alant.

/remélem minden igényt kielégítettem :)
  • DonnieBrasco
    Nem is neked szántam a kommentem, hanem aki szűk keretből akar még teljesen (értsd: az elmúlt pár év játékainak 95 %-át kiválóan futtatni tudó) gépet összerakni.
    Ezt le is írtam.
    Nem ultimate hekkelhető CPU/GPU elemzés volt a cél :)

Pl. egy casual-nek sem biztos, hogy leesik, hogy a régi 1150-as alaplapjába a Skylake proc. nem lesz jó...
    Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2015.12.21. 13:43:03
  • Moby
    Mást ettől még érdekelhet :) Ott van benne a power, ingyen. Én pl ezt venném, ha ilyet vennék.
  • DonnieBrasco
    Még mindig bőven 50e fölött van a 6300 is. Ez van már icipicivel a 4170 felett teljesítményben. Semmiképpen nem 50%-kal, mint az ára.
    A húzás pedig egyáltalán nem érdekel (prociknál :D)
    Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2015.12.21. 13:18:58
  • Moby
    Miután újabban(biosokban) már az i3 skylake-et is halálba lehet húzni, már semmimást nem vennék ebben a kategóriában(+ a DDR4 egyértelmű előnye):

Utoljára szerkesztette: Moby, 2015.12.21. 12:45:56
  • DonnieBrasco
    Elég jó kis proci ez, single-threadben a csúcsprocik is csak 20%-ot vernek rá max.
    Az AMD meg... LOL :)
    I3 4170 single thread benchmarks
  • DonnieBrasco
    Üdv,

Ha valakinek esetleg hasznos:

i3 4170 (2 mag, 3,7 Ghz) - ~32-35000
    Valamilyen alap Z97 alaplap - ~22-23000
    8GB DDR 1600 Mhz - ~11000

Ezekhez van még egy R9 270x GPU, meg egy 128 GB Samsung SSD (régebből, ezért árat nem tudok).

Ezzel a konfiggal (csökkentett büdzséjű gépfelújítás) most minden 2014 előtt megjelent játék 50-60 FPS-en fut (max beállítás, DX11, 1080p), úgyhogy ha valaki hasonló felújításon vagy max 150ezerért teljes, játékra alkalmas gépen gondolkodik, a fentiek talán hasznosak lehetnek.

(A CPU nekem azért tökéletes, mert régebbi, 1 magot használó játékokra is kell - pl. Oblivion. Így nem kell 4 mag, de fontos volt a magas GhZ).

DB
  • smog15
    Köszi!
  • Maala
    Pl:

Asus H110M-C alaplap 22 535 Ft
    Intel Core i5-6500 processzor 63 681 Ft
    Kingston 2x4GB DDR4 2400MHz HyperX Fury Black HX424C15FBK2/8 memória 17 770 Ft
    Sapphire R9 390 8GB DDR5 Nitro 11244-01-20G videokártya 117 348 Ft
    Kingston 120GB HyperX Fury SHFS37A/120G SSD meghajtó 15 958 Ft
    Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX merevlemez 14 100 Ft
    FSP 550W Raider S 550 80+ tápegység 21 620 Ft
    Corsair Carbide 200R fekete számítógépház 22 166 Ft

Összesen: 232 424 Ft + áfa 295,179 Ft

A chipsetek a featureökben különböznek.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.12.18. 21:59:54
  • alyr2
    nincs
  • bfbc2
  • smog15
    I7 + gtx970 és i5 + gtx970 között észre lehet venni játék alatt teljesítménybeli különbséget?
  • Csabesz6
    Nagyon köszönöm az összes tanácsot és véleményt! Úgy érzem, sínen van az ügy. :)
  • gforce9

" Mondjuk az is igaz, hogy régebbi, 2-3 éves cikkek voltak ezek"
    2-3 éve sem volt gond velük. Azok a cikkek szokás szerint az okoskodó írók tollából származtak ami kishazánkban sajnos általános.

"Nálam megszokott, hogy a "C"-n nem csak a Windows van, hanem a dokumentumok, illetve a programok is."
    Teljesen full mindegy. A fontos adataid nem attól lesznek biztonságban, hogy milyen típusú (hdd, ssd) vagy milyen gyártójú adattárolón vannak. Hanem attól, hogy van róluk biztonsági másolat. Adatbiztonságban olyan, hogy odabízunk egy adatot egy db eszközre, olyan nincs. Az az adat, ami 1 helyen van tárolva, azt úgy kell tekinteni, mintha meg sem lenne.

"Ha SSD-re váltanék, akkor gondolom az egész dokumentum felállást át kéne irányítanom a HDD-re."
    Nem szükséges, de persze meg lehet lépni. Ízlés kérdése. Én hdd-n tárolok doksikat, mert sok van és sok helyet foglal, a lassabb elérés pedig engem nem zavar. De mindenkinek más az igénye.

Elmondható, hogy arányaiban nézve, kevesebb a döglött ssd, mint hdd egy-egy életciklust tekintve. De ez semmiben sem befolyásolja azt, hogy adatbiztonságot, csak a biztonsági másolat jelent. Egyébként érdemes is úgy rendezni az adataid a tárolókon, hogy (pótolhatatlan-pótolható).
    Pótolhatatlan: családi képek, videók, ilyesmi
    Pótolható: filmek, játékok, stb.

A Pótolhatatlanakról legyen másolat mindig. Ha ez megvan, akkor onnantól úgy használod az ssd-det ahogy jólesik :)
  • Maala
    Persze. A mai álláspont az, hogy használd az SSD-t, mint egy sima HDD-vel tennéd.
  • Csabesz6
    Köszi! Ezek szerint nem kell amiatt aggódni, hogy rakok rá bőven adatot, nem fog számottevő (gyakorlatban érezhető) élettartam rövidüléssel járni a dolog.
  • Maala
    Nekem nincs a 120-as partícionálva. Samu Magic Tool-lal adtam neki 10%-ot saját használatra, a többit meg használom. Windows, progik, doksik, minden rajta van, plusz WoT.
  • Moby
    Hátőőőő izé. Nekem egyedül az 500-as ssd van ma már a gépben. Oké nem torrentezek, de játszok. Csak erre van ez a gép. Namost óriási macera volt vele, mert fogtam a samu data migration tool-t, és átdobtam reá a korábbi a 128-as ssd-ről a rendszert, hdd-ről meg a játékokat.
    Mondjuk így lehet, hogy az élettartamár 9 évről 6-ra csökkentem, de ha ez a tendencia marad, vagy esetleg gyorsul, akkor tippre két éven blül az egész tartalma egy 1(vagy 2) terás ssd-n landol :D
  • Csabesz6
    Na kérem. Odáig jutottam, hogy ha veszek bármit is, akkor csak 1db SSD lesz, méghozzá egy 850-es Samsung, 250GB-s. Mellette megmaradna a mostani HDD, elég lenne az az 500GB háttértár, úgy hogy ott van mellette az SSD. Ugye a másik kombó a 120GB-s hyperX SSD + 1TB Seagate Barracuda lett volna. De egyrészt nincs kedvem a millió adatot átmásolgatni a mostani vinyóról a Barracudára, másrészt nem túl sok jót olvasok a Seagate efféle kiadásáról. Persze tudom, ki lehet fogni jót, de aránytalanul sok panaszt olvastam róla.

Szóval SSD. Már csak kevés aggályom maradt. Tényleg megéri ez nekem? Nincs sok macera ezzel az egésszel? Nem szokásom elherdálni a Win-t, most is bootol a rendszer kb 1-2 percen belül, legyen max 4. Nekem ez nem vészes, abszolút kibírható, pedig nem friss install. A gyorsaság mellett mi szól még az SSD mellett? Persze, egy PS Cs6 már több idő míg elindul, de még ezt is kibírom.
    Nincs sok macerás tényező? Olvastam lapozófájl korlátokról, meg hogy minél kevesebb adatot tároljunk az SSD-n, macerás telepítések, stb stb. Mondjuk az is igaz, hogy régebbi, 2-3 éves cikkek voltak ezek. Mára már nem ilyen macerás?
    Nálam megszokott, hogy a "C"-n nem csak a Windows van, hanem a dokumentumok, illetve a programok is. Az összes kép, jópár zene, és a fontos adatok (pl főiskolás cuccok).
    A "D"-re mennek a játékok, torrent adatállomány.
    Ha SSD-re váltanék, akkor gondolom az egész dokumentum felállást át kéne irányítanom a HDD-re. De onnantól kezdve megint ott vagyok, ahol a part szakad, mert a vinyóról kénytelen beolvasni a sok-sok fotót a mappákon belül. És még számos ilyen dolog adódhat. Jól érzem, hogy ez elkerülhetetlen velejárója a dolognak?

Bocsi a sok huly& kérdésért, de nem akarok "fölöslegesen" fejleszteni. Amúgy is egy komplett konfig csere kéne már.:)
    Köszi!