Makettezés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kicsiben? Menten tökönszúrom magam! A 72-es, na az kicsi, de egy 48-as? Ehh! :)
[i]" A törzs tetelyén ha összecsiszolom a 2 darabot száradás után, a panelvonalakat javitani kell amúgy is."[i]
De nem mindegy, hogy egymással pontosan szemben álló panelvonalakat kell karcolnod, vagy olyanokat, amik egymáshoz képest el vannak csúszva. Ez utóbbi az egyik legundorítóbb dolog, amit makettezésben el tudok képzelni...
Ráadásul nézd csak meg a monográfiákat, amiket adtam. A Messzer törzsén felül és alul a valóságban is van "illeszkedési" vonal...
No, akkor szépen összeilleszted a törzsfeleket, s Tamiya maszkolószalaggal összefogod. Amikor meggyõzõdtél arról, hogy mindenhol pontosan és szépen passzol, befolyatod a törzs illesztési vonalát. A maszkolószalagok mellé lehetõleg ne jusson, mert az felszívja a ragasztót, s megmarhatja a felületet. Ha ez megtörténik, akkor sincs baj, mert könnyen javítható.
"Mit mondasz mivel karcoljam. "
Lehet kapni karolótûket, ezeket érdemes beszerezni. De ha házilag is lehet készíteni. Én anno egy körzõ tûjébõl csináltam.
De itt is van egy karckés készítési mód Ricardo Rodriquez-tõl:

[i]" A törzs tetelyén ha összecsiszolom a 2 darabot száradás után, a panelvonalakat javitani kell amúgy is."[i]
De nem mindegy, hogy egymással pontosan szemben álló panelvonalakat kell karcolnod, vagy olyanokat, amik egymáshoz képest el vannak csúszva. Ez utóbbi az egyik legundorítóbb dolog, amit makettezésben el tudok képzelni...
Ráadásul nézd csak meg a monográfiákat, amiket adtam. A Messzer törzsén felül és alul a valóságban is van "illeszkedési" vonal...
No, akkor szépen összeilleszted a törzsfeleket, s Tamiya maszkolószalaggal összefogod. Amikor meggyõzõdtél arról, hogy mindenhol pontosan és szépen passzol, befolyatod a törzs illesztési vonalát. A maszkolószalagok mellé lehetõleg ne jusson, mert az felszívja a ragasztót, s megmarhatja a felületet. Ha ez megtörténik, akkor sincs baj, mert könnyen javítható.
"Mit mondasz mivel karcoljam. "
Lehet kapni karolótûket, ezeket érdemes beszerezni. De ha házilag is lehet készíteni. Én anno egy körzõ tûjébõl csináltam.
De itt is van egy karckés készítési mód Ricardo Rodriquez-tõl:

Igen azt. A törzs tetelyén ha összecsiszolom a 2 darabot száradás után, a panelvonalakat javitani kell amúgy is. Mit mondasz mivel karcoljam. Még nem csináltam ennyire kicsiben.
Ennek is lockolt már a bootloadere?
Hogy mire figyelj? Az elsõ és legfontosabb dolog, hogy még ma ragaszd össze, s tegyél fel róla fotókat. :D
Komolyra fordítva a szót, a legfontosabb, hogy az illeszkedés pontos legyen, és a panelvonalak szépen passzoljanak egymáshoz. Ha egy picit is elcsúszik a törzs, akkor kénytelen vagy a panelvonalakat összekötni, újrakarcolni.
Milyen ragasztót is használsz? Tamiya Extra Thin-t?
Komolyra fordítva a szót, a legfontosabb, hogy az illeszkedés pontos legyen, és a panelvonalak szépen passzoljanak egymáshoz. Ha egy picit is elcsúszik a törzs, akkor kénytelen vagy a panelvonalakat összekötni, újrakarcolni.
Milyen ragasztót is használsz? Tamiya Extra Thin-t?
Ha koszolni szeretnéd a makettet, pl. enamel, vagy olajfestékkel, akkor mindenképpen kell rá akril lakk. Lehetõleg fényes lakk.
A lakkokat ugyanúgy kell kezelni, mint a festékeket, azaz ezeket is hígítani kell.
A Sherman görgõinek a gumipereménél arra figyelj, hogy ne egyszerûen feketére fesd. A méretarány miatti világosításon kivül tegyél még a feketéhez egy pici barnát is. Ha kimész az utcára, s megnézed a legközelebbi autó gumiját, felfedezheted, hogy az nem egyszerûen fekete.
A lakkokat ugyanúgy kell kezelni, mint a festékeket, azaz ezeket is hígítani kell.
A Sherman görgõinek a gumipereménél arra figyelj, hogy ne egyszerûen feketére fesd. A méretarány miatti világosításon kivül tegyél még a feketéhez egy pici barnát is. Ha kimész az utcára, s megnézed a legközelebbi autó gumiját, felfedezheted, hogy az nem egyszerûen fekete.
Ma-holnap össze akarom ragadxtani a messer törzsét. Gyerekek mire figyeljek?
köszi!:)
a gumis összecsapolt lánctalpat színben pontosítsuk légyszives:)
a gumis összecsapolt lánctalpat színben pontosítsuk légyszives:)
!Forza Ferrari!
ill a lakk kérdés ami még érdekelne.
Ha a rétegek közé nem is de a végsõ rétegre mindenképp kell 1 lakk réteg ugye?
Hülye kérdés következik: lakkot is higítani kell vagy az nyersen mehet fel?
A lakkréteg-re kell majd a weathering et csinálni vagy alá?:D tudom, hogy még messze van, csak érdeklõdöm:)
Ha a rétegek közé nem is de a végsõ rétegre mindenképp kell 1 lakk réteg ugye?
Hülye kérdés következik: lakkot is higítani kell vagy az nyersen mehet fel?
A lakkréteg-re kell majd a weathering et csinálni vagy alá?:D tudom, hogy még messze van, csak érdeklõdöm:)
!Forza Ferrari!
köszönöm a segítségeket ismét!<#worship>#worship>
Tettem még két képet Flick képek, sajnos sok idõm nem volt haladni, de az apróságokon kívül már minden a helyén, szóval holnap ha ráérek, akkor elkezdem a festést.
Nézegettem a shermanek rõl sok-sok képet, a kerekek peremén fekete gumi van mindegyiken?
Illetve még az érdekelne, hogy a lánctalpat milyen színûre kell festeni?
Tettem még két képet Flick képek, sajnos sok idõm nem volt haladni, de az apróságokon kívül már minden a helyén, szóval holnap ha ráérek, akkor elkezdem a festést.
Nézegettem a shermanek rõl sok-sok képet, a kerekek peremén fekete gumi van mindegyiken?
Illetve még az érdekelne, hogy a lánctalpat milyen színûre kell festeni?
!Forza Ferrari!
Vagy egy öntõkeret darabot/fogpiszkálót az üveghez szorítod, és úgy öntöd ki valamibe a festéket.
Ha keverned kell a színt, javaslom, keress egy légmentesen záró üvegcsét, és abban tárold a festéket.
Ha keverned kell a színt, javaslom, keress egy légmentesen záró üvegcsét, és abban tárold a festéket.
Én a fecskendõt nem szeretem, fõleg enamel festéknél, mert nehéz rendesen kitakarítani használat után, s igen pazarló is ez a megoldás. Én magam jobban szeretem, ha egy öntõkeret darabbal cseppenként emelem át vagy egy üres üvegcsébe, vagy pl. egy kupakba. Nem árt ha közben számolod a cseppeket, s felírod a késõbbiekre.
még 1 kérdés:D
a festéket fecskedõvel adagoljam a festékes dobozból?
azért kérdem, mert ha nem egyszerre festek le mindent hanem 2 kül. idõpontban akkor pontosan tudjam kikeverni ugyan azt a keveréket:)
a festéket fecskedõvel adagoljam a festékes dobozból?
azért kérdem, mert ha nem egyszerre festek le mindent hanem 2 kül. idõpontban akkor pontosan tudjam kikeverni ugyan azt a keveréket:)
!Forza Ferrari!
rendben köszi!
NEmsokára nekiállok, még megnézem, hogy mit lehetne összerakni festés elõtt de már nem sok minden maradhatott, az apróságokat, lefestem elõbb.
szóval ha összeállt festés elõtt akkor teszek képet!
NEmsokára nekiállok, még megnézem, hogy mit lehetne összerakni festés elõtt de már nem sok minden maradhatott, az apróságokat, lefestem elõbb.
szóval ha összeállt festés elõtt akkor teszek képet!
!Forza Ferrari!
Ha látod a különbséget a festett és a nem festett felület között akkor nem kell alapozni. De szívesen megnéznék pár képet festés elõtt a mûvedrõl. Hátha kell még valamit javítani.
makett.tk
Azért azt számítsd bele, hogy egy repülõgép jellemzõen alumíniumból épült, ergo kevés helyen volt benne vas, fõleg ami a törzsszerkezetet illeti, így az nem is rozsdásodhatott.
Igazad van nem kelett vlkna fémszín az ülésre. A lepattogzódás is nagy lett, és fekete. Majd szerzek barnásfeketét. (amit ideadtál 1x). Nem bántom tovább.
Alapozás szerintem akkor szügséges ha sok fémalkatrész van rajta. De egyenlöre te csk alaposan mosd meg szappanos vízben ecsettel a festés elõtt.
Alapozás szerintem akkor szügséges ha sok fémalkatrész van rajta. De egyenlöre te csk alaposan mosd meg szappanos vízben ecsettel a festés elõtt.
No, ez a kabin már sokkal jobb. Sokkal élõbb, és élethûbb.
Egyedül a kopások nem tetszenek, de most már hozzá ne nyúlj! :)
Egyedül a kopások nem tetszenek, de most már hozzá ne nyúlj! :)
"illetve most jól át kell gondolnom, hogy a tornyot , lefestett elemekbõl rakjam össze vagy, a kész cumót fessem majd be."
Nem ismerem annyira a Shermant, így nem tudom, pontosan mik mennek rá. Az viszont biztos, hogy a magam részérõl általános tanácsként azt szoktam javasolni, hogy amit lehet, külön fessünk meg, egész egyszerûen azért, mert így egy-egy alkatrész nagyobb figyelmet kap, mintha összeragasztva festenél, s egyfelõl szebb lesz a festés, másfelõl kisebb az esélye hogy hagysz festetlen részeket.
" kezdesnek szukseges egy alapozo réteget felvinni ugye?"
Felesleges. Míg ecsettel festettem, soha nem alapoztam. Sõt, jobbat mondok: mióta festékszóróval festek azóta is csak egyetlen makettemnél használtam alapozót.
Ez a makettezõ társadalomban amúgy is örök kérdés. A nagyok között is vannak, akik alapoznak, s vannak akik nem.
Összefoglalva: ne alapozz, szerintem.
Nem ismerem annyira a Shermant, így nem tudom, pontosan mik mennek rá. Az viszont biztos, hogy a magam részérõl általános tanácsként azt szoktam javasolni, hogy amit lehet, külön fessünk meg, egész egyszerûen azért, mert így egy-egy alkatrész nagyobb figyelmet kap, mintha összeragasztva festenél, s egyfelõl szebb lesz a festés, másfelõl kisebb az esélye hogy hagysz festetlen részeket.
" kezdesnek szukseges egy alapozo réteget felvinni ugye?"
Felesleges. Míg ecsettel festettem, soha nem alapoztam. Sõt, jobbat mondok: mióta festékszóróval festek azóta is csak egyetlen makettemnél használtam alapozót.
Ez a makettezõ társadalomban amúgy is örök kérdés. A nagyok között is vannak, akik alapoznak, s vannak akik nem.
Összefoglalva: ne alapozz, szerintem.
Volna még egy kérdésem, kezdesnek szukseges egy alapozo réteget felvinni ugye?
Maga anyers anyag sötét zöld színû, ezért gondolom hogy kene talan valami szürke alapszín.
Maga anyers anyag sötét zöld színû, ezért gondolom hogy kene talan valami szürke alapszín.
!Forza Ferrari!
Bármilyen alumíniumszínnel ,ezüsttel lehet. Minél kiesebb a szemcse nagysága annál jobb.
had kérdezzek, egy olyat, hogy a nyers fémes részeket, melyik festékekkel érdemes csinálni?
Mert olyat nem vettem, van kifejezetten olyan szürke?
Mert olyat nem vettem, van kifejezetten olyan szürke?
!Forza Ferrari!
Nekem tetszik!
Fém hálót ragasztottam vele mûanyagra. Sima CA van benne. Conrad termék. Az ecset ami különleges, szépen oda kened ahova kell.
makett.tk
Próbáltad jó a maratásokhoz?
Igen, bebújik és belülrõl kifesti. XD
Akinek gondja van a pillanatragasztó használatával, annak ajánlom ezt:
http://www.electronic.hu/Szerszamok/Ragasztok_gyuruk_anyak_tomitok/Ragasztok/Pillanatragaszto_ecsettel
Ecsetes, mint a Tamiya ragasztói.
Akinek gondja van a pillanatragasztó használatával, annak ajánlom ezt:
http://www.electronic.hu/Szerszamok/Ragasztok_gyuruk_anyak_tomitok/Ragasztok/Pillanatragaszto_ecsettel
Ecsetes, mint a Tamiya ragasztói.
makett.tk
Festésben Feri biztosan tud segíteni. Ahogy láttam ügyes ecsettel!
Az ecsetes festésrõl elképzelésem sincs. Fõleg a felragasztott futómûvet elnézve. Nem tudom hogyan jut a festék be oda airbrush nélkül.
makett.tk
igen, tudom precízebben kéne, de az elsõ lépések kicsit aggasztóak voltak:)
próbálom minnél finobannam kezelni a szikét és a csiszolót, meg fogom csinálni ezt a borotvapengés verziót is, nagyon komoly:)
festéssel kapcsolatban?
próbálom minnél finobannam kezelni a szikét és a csiszolót, meg fogom csinálni ezt a borotvapengés verziót is, nagyon komoly:)
festéssel kapcsolatban?
!Forza Ferrari!
Az alkatrészeket precízebben kellene levágni, kis ráhagyással. A maradék öntõcsapot pedig lecsiszolni. Vigyázz, hogy vágáskor ne szakadjon be a mûanyag. Ha van borotvapengéd akkor ajánlanák egy ilyen mini fûrészt, kicsorbítod azaz egy szikével merõlegesen megütögeted az élét.
A sorjákat, és az öntõforma feleknél létrejövõ csíkokat is el kell csiszolni, kivéve ha öntöttvas és tényleg volt ilyen vonal a formák miatt vagy esetleg a gumiabroncsoknál. Ezért kell sok képet nézni és beleásni magad egy kicsit a jármû történetébe.
Képek:
https://picasaweb.google.com/gebinder01/M4A3ShermanTanksInNebraska#
Én képgyûjteményem
Felújított tankok
A sorjákat, és az öntõforma feleknél létrejövõ csíkokat is el kell csiszolni, kivéve ha öntöttvas és tényleg volt ilyen vonal a formák miatt vagy esetleg a gumiabroncsoknál. Ezért kell sok képet nézni és beleásni magad egy kicsit a jármû történetébe.
Képek:
https://picasaweb.google.com/gebinder01/M4A3ShermanTanksInNebraska#
Én képgyûjteményem
Felújított tankok
makett.tk
apróságokat raktam össze a tank hátuljára ma este, a kiegészítõket nem tettem még fel, majd csak a festés után fogom. illetve most jól át kell gondolnom, hogy a tornyot , lefestett elemekbõl rakjam össze vagy, a kész cumót fessem majd be.
gondolom külön kéne festeni.
gondolom külön kéne festeni.
!Forza Ferrari!
igértem, de azóta még nem dolgoztam rajta:)
most viszont linkelek 3 képet. tudom ,hogy a kerekeket nem kellett volna, de majd legközelebb festés után teszem fel, mind1 legalább a szöszmötölõsebb festéssel és tanulok kicsit:)
Flickr
most viszont linkelek 3 képet. tudom ,hogy a kerekeket nem kellett volna, de majd legközelebb festés után teszem fel, mind1 legalább a szöszmötölõsebb festéssel és tanulok kicsit:)
Flickr
!Forza Ferrari!
makett.tk
Pár kép egy kész makettrõl:
http://modelismoymodelistas.blogspot.hu/2012/08/army-su-152-esc-135-by-oleg-rozhkov.html
http://modelismoymodelistas.blogspot.hu/2012/08/army-su-152-esc-135-by-oleg-rozhkov.html
makett.tk
Kis haladások...
Lassan-lassan festem a Zero-t és a SU-152-t is:

Lassan-lassan festem a Zero-t és a SU-152-t is:
Irigylem Ferit a szemei miatt. A hangya tökén is meglátja a pattanást :)
Átnézem.
Átnézem.