69149
-
kivimega #68864 És melyik festékről hallottál jókat? -
Microbacchus #68863 Neten van fent, ha kinyomtatottat keresel, akkor sajnos fogalmam sincs.
http://https://www.google.com/search?q=hataka+paint+catalog&client=ms-android-samsung-ss&prmd=isvn&sxsrf=ALeKk01_WUM1lSKeBcdSTj8cJKPNeTKEzg:1603468165921&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjItsCziMvsAhUEmIsKHUlJBJ4Q_AUoAXoECAQQAQ&biw=412&bih=718&dpr=2.63https://www.google.com/search?q=hataka+paint+catalog&client=ms-android-samsung-ss&prmd=isvn&sxsrf=ALeKk01_WUM1lSKeBcdSTj8cJKPNeTKEzg:1603468165921&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjItsCziMvsAhUEmIsKHUlJBJ4Q_AUoAXoECAQQAQ&biw=412&bih=718&dpr=2.63
De a hataka-ról nagyon rosszakat hallottam, személyes tapasztalatom mondjuk nincs. -
kivimega #68862 Nem tudja valaki, honnan szerezhetnék festékkatalógust?
Mister Craft Thunderjet makettet szeretnék festeni akril Hataka Hobby festékkel vagy Italerivel, amilyen lesz, de nem találom a színkódokat. -
#68861 Igen az ilyen fényben jól "kijön" és valamiért fotózáskor még sokkal jobban látszódik
Ennek örömére megint neki ugrottam egy Lancia Deltának, mert hát azokból sosem elég
Galéria -
#68860 Nincs a makettel semmi gond, a motorháztető meg fasza.
Arra gondoltam, hogy a nap besüt az utastérbe és ott látszódik/felnagyítódik a por, ami bent ragadt és valószínű más megvilágításban nem látszódik, ennyi. Nincs gond :D -
#68859 Jah akkor már nem értem miről van szó ... :D -
#68858 akkor álljunk meg most egy kicsit vagy én értettem félre valamit vagy te :)
Én arra gondoltam hogy cinkelés, a levett motorháztetős képen megcsillanó "metál" szemcsék miatt :D
Utoljára szerkesztette: kemszi2, 2020.10.14. 12:29:39 -
#68857 Hát az rászáll utólag is, a napfény meg nagyon kihozza. -
#68856 köszi,
Pedig mit össze políroztam hogy kijöjjön belőle... -
#68855 Jól néz ki !! -
#68854 80%-os készültség, reflektorok és azok védőrácsai vannak vissza és a tolólap mint fő elem. F@sz egy készlet, napokig tömítettem és csiszoltam az eszetlen alkatrész bontás miatt
Eddig minden alkatrész úgy mozog, ahogy szeretném.
Képek. -
#68853 -
#68852 Nagyon szép lett a vas, igényes cuccos, de nem áll neki jól a napsütés, látszódik benne minden porszemcse :D -
#68851 Köszi!
A kezelhetőség a lényeg, nem a pozíció. Itt nincs sebesség, több idő jut a figyelemre. Ez pont olyan, mint a metro áruházakban azok az elektromos targoncák, ahol a hezelő oldalt ül, hogy a polcokat lássa faszán ne az utat. -
kiskorúbézoltán #68850 Imádnivaló téma, ismét mesés kivitelezésben! Grat!
Egy dolog viszont állandóan ott motoszkál bennem amikor nézegetem a képeket, hogy vajon mire gondolhatott a költő amikor a kezelő ülését a hossztengelytől elforgatva építette be? -
#68849 Elkészültem a Porsche 944 Turboval
Képek itt -
kivimega #68848 Köszönöm a választ, kipróbálom. -
Microbacchus #68847 Köszi a válaszokat!
Közben eszembe jutott, hogy lefestettem még egy pár MiniArt Sherman lánctalpat is az első nap. Ez biztosan tiszta zsír volt a kezemtől, mert előző este fejeztem be, de a festése teljesen stabil lett - ma egy órát volt a csuklómon tesztképpen:) és semmi nem történt a festéssel. Ma amúgy bátrabb voltam, és elkezdtem kapargatni/csiszolni a két problémás tankot látható részeken is, torony, stb. és semmi gond nincs, ugyanolyan jó, mint a többi. Lehet, hogy az alján elkapkodtam a festést, és alapozóból inkább csak fátyolt vittem fel, azon alapon, hogy az úgysem látszik, majd arra ment a real colors, szintén nem valami vastagon/odafigyelve. Az egyiken, lehet, hogy egy pici foltban nem lett jó a festés, itt pattant fel magától, mert azt a helyet és a két alsó lemezt leszámítva úgy néz ki, mindenhol máshol stabil a festés. Szemre szép egyenletes amúgy, és tapintásra is nagyon sima, szóval, ha nem jön le sehol, akkor nem lesz gond:)
"Nem makettezem vagy modellezem, de
az ilyen akkor történhet, szerintem, ha túl gyorsan meghúz az anyag,
mondhatni már a levegőben és ezért nem jön létre a kapcsolat a felülettel ?
Messziről fújod, sok a levegő nem tudom."
Amikor először festettem szórópisztollyal, akkor pont ez volt a gond, távolról, és szárazon érte el a festék a felszínt. Kimondottan közelről szoktam már festeni (gyakran csak 2-4 cm), kis nyomással, híg festékkel, így beférek a tankokon gyakran ilyen árokszerű részekhez is anélkül, hogy komolyabb örvények keletkezzenek, amiből a megszáradt festék a makett más részeire rakódik. Azóta csak AK primer okozott ilyen durva felszínt, egyszer a torony tetején, egyszer a motort fedő egyik panelen, mindkettő jól, derékszögben festhető felszín volt (Shermaneken), nem is értettem, miért lett ilyen, de könnyen le lehetett csiszolni jóra. A real colors festékeikkel sosem volt ilyen gondom. -
#68846 Supralux h100 higító, minden olajhoz jó, nem agresszív és nem bántja az akrilt. Én ezt használom. -
#68845 "de lett durvább, „poros”, rücskös rész is"
Nem makettezem vagy modellezem, de
az ilyen akkor történhet, szerintem, ha túl gyorsan meghúz az anyag,
mondhatni már a levegőben és ezért nem jön létre a kapcsolat a felülettel ?
Messziről fújod, sok a levegő nem tudom. -
kivimega #68844 Egy repülőmakettet csinálok (EF 2000 Typhoon), és koszolni szeretném, olajfestékkel a Vallejo akril festékkel lefestett felületet. Sok oldószert kéne használjak és félek, hogy alatta kikezdi az akrilt is. Az akril festék oldószerének Mr. Color Thinnert használtam, kb. 1:10 arányban.
Vagy más koszoló festéket kéne használjak vagy más oldószert hozzá... -
#68843 Szerintem is. -
#68842 MR surfacert dierekt megnéztem poros ezeréves plexin, csak zsíros kézzel letöröltem... Lekaparni se lehet.... Szóval nem az előkészíteéssel van ott gond hanme valami higitás-.fújás gebasz volt . -
Microbacchus #68841 Köszi!
Elképzelésem sincs, hogy mi lehet az oka:( mert akkor ezek szerint összefogdosott maketten is működnie kellene, ami amúgy jó hír:)
A lapot, ami tökéletes lett, és az első tankot, ami a legrosszabb, közvetlenül egymás után fújtam, ugyanazzal a hígítással, sőt eleve benne volt a tartályban a festék:) A második (jó) és harmadik (rossz) tank szintén egymás után készült közvetlenül (de az előző kettőhöz képest másnap), és ott is ki volt hígítva előre a kb. 2 tankra való alapozó (betöltés előtt mindig átkeverem a már beoldottat is).
Az első tank (Dragon T-34) amúgy már alapszínt is kapott, mert ott spontán nem is vettem észre, hogy van ez a gond (AK Real Colors Protective 4BO; Mr. Color Leveling Thinner-rel hígítva hasonlóan hígra). Szerinted/szerintetek, ha egy félfényes lakkal lefújom, az megvédi a weathering alatt? Semmi sérülés nincs rajta, csak az alján a teszt kapirgálások, csiszolások, de az nem érdekes.
Még arra tudok gondolni, hogy nem szoktam nagyon nedves réteget felfújni, inkább (az első fátyol után) több olyat, ami 5-10 másodperc alatt szárad fel a szemem láttára; tehát látom, hogy nedves, de amikor ugyanazon a panelen 2-3 sorral feljebb járok, akkor már felszáradt (igyekszem sorokban festeni, úgy, hogy a fordulók na a makett felett legyenek, hanem tőle jobbra és balra). Lehet, hogy az erős kötéshez csak a nedves szakaszban zajlik a reakció, és nem elég rá az 5-10 másodperc? Az akril alapozóknál és festékeknél nekem ezzel a módszerrel (híg festék + retarder, és ilyen festési mód; 0,2-es tűs pisztolyom van csak) sikerült szép sima és egyenletes felületeket elérnem, lehet, hogy ide ez pont nem ideális? Te inkább egy vastag rétegben viszed fel, ami sokáig szárad?
Köszi:)
Utoljára szerkesztette: Microbacchus, 2020.09.30. 22:40:45 -
#68840 Én nem emléxem rá, hogy valaha is lemostam volna a cuccot fújás előtt. Az utóbbi időben mr. surfacer felületkitöltő alapozóval fújok. Vagy ha olyan kedvem van, akkor olaj humbrol alapozó szürkével. De sosem mostam le makettet!
Szerintem egyszerűen nem volt jó a keverési arány, vagy a hőmérséklet. Sosem fújtam több higítóval ködölésen kívül. -
Microbacchus #68839 Sziasztok!
Technikai segítséget szeretnék kérni:) Pár hete lealapoztam egy ismerősöm 3 tankját is, mert nincs festékszórója. Mr. Finishing Surfacer 1500 Black primert használtam Mr. Color Leveling Thinner-rel hígítva (kb. 50-70% közötti hígító aránnyal). Most próbáltam én is először lakk alapú festéket (légzőmaszkban). Elsőre egy fátyolszerű réteget vittem csak fel, majd utána több vékony, de nedves rétegben fújtam, amíg teljes fedést nem értem el. Szemre nagyon szép lett az eredmény, tapintásra is teljesen sima, üvegszerű, semmi „poros” durva rész, mint amilyet néha az akril AK alapozóval kapok.
Tehát eddig minden jónak tűnt, viszont az egyik tankon egy külön festett kibúvó felrakása során egy élnél lepattant a festék egészen a műanyagig, ami megdöbbentett, mert ez a primer úgy tudom kémiailag hozzáköt a műanyaghoz, nem úgy, mint az akril alapú, ami egyfajta „bőrt” képez csak. Próbát tettem a tank alján, és körömmel fel tudtam kaparni a műanyagig (könnyedén), utána 1200-as csiszolóval megcsiszoltam picit az alját, ami úgy szakadt fel, mint a legrosszabb AK primer régebben. Megnéztem az elsőre festett tankot, ugyanez, sőt szinte rosszabb, viszont, amit másodikként festettem, ott akárhogy kaparom, nem pattan fel, még a széleken sem, csiszolásra nem szakad, hanem csak viszonylag komolyabb csiszolás után szépen lejutok a műanyagig, szép megcsiszolt felszínt kapva. Elsőre arra gondoltam, hogy biztos másképp hígítottam, stb. de eszembe jutott, hogy mivel nekem is új volt a technika, próbaképpen festettem két 5x5-ös négyzetet egy sima A4-es sztirénlapon, ugyanazzal a kihígított festékkel, amivel az első tankot is lefestettem (ami a legrosszabb lett). A sztirénlapon lévő réteget nem tudom körömmel megkarcolni, nem tudom lepattintani, gyönyörűen csiszolódik, tehát ugyanúgy viselkedik, mint a második tank… Most arra gondolok, hogy a felszínek voltak eltérő minőségben előkészítve, és ez lehet az ok. A sztirénlapot gyári tasakból vettem ki, majd egy száraz konyhai törlővel letöröltem, mert kicsit műanyagporosnak tűnt. A másodikként festett tank langyos vízzel lett átmosva (szappan nélkül), az elsővel nem csinált semmit az ismerősöm, mert tisztának tűnt, a harmadikat IPA-s törlőkendővel tisztította, de csak a nagyobb felületeken, és az alján valószínűleg nem, de utóbbira már nem emlékszik pontosan.
Jó lenne beazonosítani, mi lehet a hiba oka, mert ezt leszámítva nagyon tetszik ez a primer. Az AK és Vallejo akril alapozókról pont azért akarok váltani, mert bizonytalannak érzem őket (négy teljesen sima felületű festés után megint előjött egy olyan tank, amin kis részeken, de lett durvább, „poros”, rücskös rész is, amit mondjuk simára tudtam csiszolni, de ha valami kellemetlenebb hajlatba esik, akkor nem biztos, hogy odaférek; talán rosszabb, hogy egy amúgy szép felületű festés pedig HS chipping során beszakadt a műanyagig – fogpiszkáló, nem nagy erővel – ezek mind saját, először enyhén szappanos, majd sima vízzel elmosott tankok voltak). Szóval pont a bizonytalanságoktól való megszabadulás miatt szeretnék váltani, de így nem nagyon vagyok előrébb:)
Köszi!:)
Utoljára szerkesztette: Microbacchus, 2020.09.30. 19:27:23 -
kivimega #68838 A festése nagyon jól sikerült. -
#68837 beteg, a szó jó értelmében -
#68836 A belső térrel végeztem, most kivülről kapja a szörny: képek -
#68835 de legalább ha kérdezik akkor tudod mondani hogy van :D
Ha éppen van szike készlet a Lidl-be komoly önmegtartóztatás kell hogy nem vegyek még egyet ,nem lehet soha tudni...lehet egyszerre kopik el mindegyiknek az éle a cseredarabokkal együtt :D -
kivimega #68834 Egyszer csak jó lesz minden valamire... :) -
#68833 Én mindig találok valamit,ami nem értem miért is kellett nekem... :) -
#68832 ha ez nekem szólt akkor köszi! :D
a felszerelésben van már kb 15 évnyi gyűjtögetés ,de mindig találok vmi szirszart amit meg kell vennem...lassan eljutok odáig hogy nem a cuccaimon múlik hogy-hogy cseszem el a maketteket :D -
#68831 köszi!
Így utólag már nem is tűnik vészesnek, szerencsére csak egyenes vonalakból áll a dekor is :D
Inkább az eredeti festék leszedése az amit utáltam/ utálok csinálni, ezeket még kromofággal kezeltem, de benne vagyok egy másik fém 1:18-as átalakításban is azt már fék olajjal dolgoztam meg, az eredmény kb ugyanaz, de legalább a fék olaj nem bántja a műanyagot és nem is büdös
Hétvégén jó lenne eljutni odáig ,hogy túl vannak a polírozáson is ,azután pedig lehetne már pakolgatni összefele őket :D -
kivimega #68830 Nagyon remek lett.
Jó felszerelésed van! -
#68829 Nagyon látványos lesz/lett!
Megérte a sok melót! -
#68828 Egy kis 1:18-as átépítés azt hiszem talán elfér itt is, tavaly november ugrottam neki ennek a projektnek. Nevezetesen két Mol-os autót akartam megépíteni. Az egyik a Ranga féle 4 ajtós Subaru, a másik pedig már a Kiss-Büki páros féle kétajtós WRC-je. Mivel elég nagy gyűjteményem van 1:18-ban és többek között a Subarukból is, ezért esett erre a méretarányra a választásom. Persze nincs kizárva hogy egyszer 1:24-be is neki ugrok :D Így utólag már nem is tűnik annyira vészesnek a sok maszkolás... :D
Nem kapkodtam el ezt a projektet sem az az igazság, de már azért látom az alagút végén a fényt, a dizájn és a matrica múlt héten elején került fel rá, fogyott rendesen a maszkoló szalag mire a két zöld és a piros felkerült
tegnap pedig rá került a lakk réteg is végre
És persze hogy biztosan legyen megkezdett makett a többi kb 5 mellett elkezdtem egy 944-es Porsche-t is építeni
-
kivimega #68827 Én is több mint 15 éve már nem maketteztem, és azóta nagyot változott a világ. Régen orosz makettekkel dolgoztam. Mercury utasszállító, Mig 21, Saab 37, Auróra cirkáló. Akkor nem kellett festeni a maketteket – vagy nem volt muszáj. A múltkor megint felnyitottam a régi asztalt, és vettem új felszerelést.
-
#68826 Hali!
Én már néztem és megyek is nevezni! -
ricardo666 #68825 Elindult a Magyar Makett Nagydíj verseny
Ez egy évente megrendezett online makettverseny, amire magyar témájú makett alkotások nevezhetők.
A verseny weboldala: www.makettnagydij.hu
Itt el tudod olvasni a verseny szabályzatát, az adatkezelési tájékoztatót és a Nevezés menüpontban be tudod nevezni a makettedet vagy makettjeidet.
A nevezés már elindult, a menetrendről röviden:
Nevezés lezárása: 2020. december 1.
Zsűrizés: 2020. december 1-5.
Eredményhirdetés: 2020. december 6.
A díjak átadása: 2020. december 7-től
A versenynek van egy Facebook csoportja is:
www.facebook.com/groups/makettnagydij
Fontos, hogy a versenyre nevezésnek nem feltétele a Facebook profil, tehát az is nevezhet, akinek nincs Facebook fiókja.
A csoportban folyamatosan bemutatjuk a nevezett makettek fotóit, a díjakat és a támogatók ajándékait.
Ha kérdésed, észrevételed van:
E-mail: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/groups/makettnagydij