Makettezés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Jó az angol felirat is, mert angol nyelvterületről több néző is jöhet.
Olyan napom volt, amit?l Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. M?kutyától, m?krokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.
Habar messze nem vagyok olyan profi, mint itt sokan masok, megis szeretnem bemutatni a jelenlegi szerzemenyemet.
A makettezessel szerzett tapasztalataim az evezred elejerol szarmaznak, amikor a beteljesulest egy osszekokanyolt, legfeljebb ket, higitatlan festekkel osszerakott valami adta. Azota a hobbi, mint virtualis tevekenysegkent letezett csak szamomra, megis nehany evvel ezelott ujra probat tettem.
Nehany nappal az ev vege elott megjutalmaztam magamat egy Opel Manta 400 Group B makettel es annyira lenyugozott a reszletessege (talan csak azert mert meg nem volt meg dolgom photo-etched alkatreszekkel vagy kezzel foghato biztonsagiovekkel), hogy ugy dontottem, ezt az apro hobbimat otvozom a videozassal.
A projektrol nem keszitettem tul sok fotot, de karpotoljon mindenkit eme nem tul rovid video az eddig elkeszult allapotrol.
Remelem tetszeni fog, szivesen varok barmilyen eszrevetelt, javaslatot, barmi tanacsot, itt vagy akar a video alatt, amit a jovoben egy jobb vegeredmeny erdekeben felhasznalhatok. Negativ kritikat beleertve. Es akkor a video:
Opel Manta Gr. B 400 Part 1
Wenson - The No.1 Source for Cross Racing Championship - http://wenson.atw.hu
"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8
felteszem máshova egyben...
https://ibb.co/album/pQYpMH
Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2020.12.31. 14:06:31
Az ég kék, a fű zöld" a Fideszes főgecik gyermekeket erőszakolnak meg!
Nos megejtenék egy kis értékelést így az év utolsó napján az újrakezdésemről.
Ha van aki fb kezdő makettezők csoportban ott van, akkor már láthatta mi azok amikkel kínlódok, illetve mi az ami épp lefoglal így lassan 3 hónap home office után...
Másrészről hálás vagyok a sorsnak hogy van/volt egy ilyen hobbim, mert enélkül kb becsavarodtam volna már a 4 fal között<#wilting>#wilting>
Kezdtem egy régi Revell 1/72-es Mig-21 F-13-al...háát volt ott minden, ponttalan stabilizátortól kezdve, az elbaszott kabintetőig minden...ment is parkolópályára és adott egy lökést ...de erről majd később...
Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2020.12.31. 09:41:42
Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2020.12.31. 09:41:44
...így hát belekezdtem életem első tankjába...<#whatever>#whatever>
Mivel vettem egy Miniart T-55A-t és nem mertem azon tanulni ezt az ágazatot, és adott volt 2005 óta polcon levő Italeri T-55A azzal kezdtem, amolyan festés és művelet gyakorló makettként...
Aztán karira családtól kaptam egy másik T-55A-t is a Miniart-tól, megegy Takom Merkava 2.D-t<#buck>#buck>
Nekem sokkal könyebb építeni mint egy repcsit, nincsnek olyan gondok mint íves törzsön nem illeszkedő panelvonalak, csiszolás utáni rémálom , 3 kiló putty hogy illeszkedjen stb...élvezem, és felüdít a repólős szenvedés után/helyett!
Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2020.12.31. 09:41:46
...nos itt tartok és élvezem! Elköltöttem egy csomó zsetont, vettem minden féle eszközt, festéket stb...kb meg 8-9x-ződött a szerszámaim meg minden a készítéshez használatos cuccaim száma..sokba került de nem bánom. Nekem ez most tényleg a becsavarodás elleni pirula!<#gonosz1>#gonosz1>
Nektek kartársak Sokkal Jobb és sokkal Boldogabb Új Évet kívánok!<#wave>#wave> (elbaszott egy év volt ez a 2020!)
Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2020.12.31. 09:45:35
A só nem igazán oldódik, leszedni elég macerás és időigényes.
"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8
képek
Alapozás után ezeket német tank barnára fújtam, vallejo festék, a kedvenc rozsda színem. Száradás után 2 világosabb barnával, szivacs segítségével átdolgoztam, a legvégén még az alap barnával rámentem. Sokat agyaltam, hogy a hajlakkos, vagy a sós koptatást alkalmazzam, végül a só mellett döntöttem. Vizes ecsettel átkentem a felületeket és durvább konyhasóval megszórtam gazdagon. Majd száradás után fogkefével megdolgozom, hogy a laza részek jöjjenek le, és jöhet a sárga fújás.Azt gondolom,hgy így kellően finom lepattógzást tudok majd elérni.
Képek.
Flickr link
A kicsi modelleket olyan perspektívából fényképez, esetenként valós háttér mellet, hogy valódi 1:1 -nek hatnak a képeken.

Szóval már áztatom , megrendeltem az új matrica szettet, annak örülök hogy legalább rögtön az elején kiderült és nem maszkolás és festés után,bár így is jó pár munkaóra ment a 3.14csába
Képek.
Közben haladtam megint,kész a lakkozás, a beltér és a padlólemez is többé kevésbé kész van
Sajnos a lakkozás 1-2 helyen vastag lett :(
Galéria
Utoljára szerkesztette: kemszi2, 2020.11.01. 14:44:54
Nagyon változó egyébként a nehézség, ez amikkel eddig dolgom volt a 2. legnehezebb, inkább csak a méret és főleg a karosszéria formája miatt, lágyító nélkül kb esélytelen szerintem felrakni. A legrosszabb élményem eddig a 2001 Subaru Impreza WRC matricája volt a Tamiya kiadásában. Az meg nagyon vékony és nagyon érzékeny a lágyítóra,az átlátszó részeket rögtön összekapja és az első simításnál gyűröd is felfele ,a festett részére meg elég csak ránézni és szakad elfele.
A legjobb pedig a Beemax Lancia Delta S4ese, hiába viszonylag nagyok voltak a matricák ,egy kis lágyító után simán felfeküdt minden felületre ráncosodás/szakadás nélkül. Amit most csináltam Deltát, 2 este kb 5-6 óra hossza volt mire minden dekor felkerült, a Beemax Delta S4 szerintem kb fele ennyi időt igényelt.
AK akril - nagyon nem ajánlom (könnyen megsérül, gyakorlatilag nem lehet csiszolni, mert szakad, festés közben pedig állandóan rászárad a tűre/köpköd, retarder is csak részben oldotta ezt meg)
Vallejo akril alapozója - eleve retarderrel használtam, a legkisebb kiszerelést vettem (4 makettre volt elég); nem volt vele semmi gondom, pedig csiszoltam is; ugyanakkor sok helyen és sokan rosszakat írnak róla
Mr. Finishing Surfacer 1500 - (Mr. Color Leveling Thinnerrel használom) nekem ez lett a tökéletes primer, most már kb. 8 tankot is lefestettem vele, gyönyörű tükörsima felület, jól lehet csiszolni is, ha kell, stb.
Badger Stynylrez - nincs tapasztalatom vele, csak sok videót láttam róla, elvileg ez is egy tökéletes megoldás (ez akril), de maradok a Mr. Colornál
Festékszórós festés:
Mr. Color lakk; Tamiya lakk - még szinte csak kipróbáltam őket, de egyből ezek lettek a kedvenceim, elvileg az MRP még jobb, majd kipróbálom azt is, ha új szín fog kelleni, hosszútávon erre a vonalra akarok átállni, az elfogyó AK RC színeket már ezekből pótlom.
AK Real Colors akril-lakk: saját hígítójával használva sem rossz, bár fehér és szürke színek nálam eléggé rászáradtak, illetve volt elakadás, köpködés is (retarder adása nagyjából megoldotta); Mr. Color leveling thinnerrel (lakk hígító) viszont nagyon jók. Teljesen mattra száradnak, ami nekem annyira nem tetszik (elvileg lehet clear varnish-t adni hozzá, úgy még nem próbáltam, festés után szoktam félfényes lakkal lefújni).
Tamiya akril: hasonló a tapasztalat (bár csak egyetlen fehér színt próbáltam), kicsit jobb volt, mint az AK RC, alig száradt rá a tűre, stb. A matt sem annyira mattra szárad, mint az AK.
ecsetes festés (részletekhez):
eddig akármelyik akril jó volt, sőt az AK RC, Tamiya akril-lakk is, egy csepp retardert adok hozzá, hogy az ecsetvonások ne látszódjanak, (Revell aqua color, AK sima akril - ezeket próbáltam)
Galéria
http://https://www.google.com/search?q=hataka+paint+catalog&client=ms-android-samsung-ss&prmd=isvn&sxsrf=ALeKk01_WUM1lSKeBcdSTj8cJKPNeTKEzg:1603468165921&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjItsCziMvsAhUEmIsKHUlJBJ4Q_AUoAXoECAQQAQ&biw=412&bih=718&dpr=2.63https://www.google.com/search?q=hataka+paint+catalog&client=ms-android-samsung-ss&prmd=isvn&sxsrf=ALeKk01_WUM1lSKeBcdSTj8cJKPNeTKEzg:1603468165921&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjItsCziMvsAhUEmIsKHUlJBJ4Q_AUoAXoECAQQAQ&biw=412&bih=718&dpr=2.63
De a hataka-ról nagyon rosszakat hallottam, személyes tapasztalatom mondjuk nincs.
Mister Craft Thunderjet makettet szeretnék festeni akril Hataka Hobby festékkel vagy Italerivel, amilyen lesz, de nem találom a színkódokat.
Ennek örömére megint neki ugrottam egy Lancia Deltának, mert hát azokból sosem elég
Galéria
Arra gondoltam, hogy a nap besüt az utastérbe és ott látszódik/felnagyítódik a por, ami bent ragadt és valószínű más megvilágításban nem látszódik, ennyi. Nincs gond :D
Én arra gondoltam hogy cinkelés, a levett motorháztetős képen megcsillanó "metál" szemcsék miatt :D
Utoljára szerkesztette: kemszi2, 2020.10.14. 12:29:39
Pedig mit össze políroztam hogy kijöjjön belőle...<#idiota>#idiota><#hehe>#hehe>
Eddig minden alkatrész úgy mozog, ahogy szeretném.
Képek.
A kezelhetőség a lényeg, nem a pozíció. Itt nincs sebesség, több idő jut a figyelemre. Ez pont olyan, mint a metro áruházakban azok az elektromos targoncák, ahol a hezelő oldalt ül, hogy a polcokat lássa faszán ne az utat.
Egy dolog viszont állandóan ott motoszkál bennem amikor nézegetem a képeket, hogy vajon mire gondolhatott a költő amikor a kezelő ülését a hossztengelytől elforgatva építette be?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Közben eszembe jutott, hogy lefestettem még egy pár MiniArt Sherman lánctalpat is az első nap. Ez biztosan tiszta zsír volt a kezemtől, mert előző este fejeztem be, de a festése teljesen stabil lett - ma egy órát volt a csuklómon tesztképpen:) és semmi nem történt a festéssel. Ma amúgy bátrabb voltam, és elkezdtem kapargatni/csiszolni a két problémás tankot látható részeken is, torony, stb. és semmi gond nincs, ugyanolyan jó, mint a többi. Lehet, hogy az alján elkapkodtam a festést, és alapozóból inkább csak fátyolt vittem fel, azon alapon, hogy az úgysem látszik, majd arra ment a real colors, szintén nem valami vastagon/odafigyelve. Az egyiken, lehet, hogy egy pici foltban nem lett jó a festés, itt pattant fel magától, mert azt a helyet és a két alsó lemezt leszámítva úgy néz ki, mindenhol máshol stabil a festés. Szemre szép egyenletes amúgy, és tapintásra is nagyon sima, szóval, ha nem jön le sehol, akkor nem lesz gond:)
"Nem makettezem vagy modellezem, de
az ilyen akkor történhet, szerintem, ha túl gyorsan meghúz az anyag,
mondhatni már a levegőben és ezért nem jön létre a kapcsolat a felülettel ?
Messziről fújod, sok a levegő nem tudom."
Amikor először festettem szórópisztollyal, akkor pont ez volt a gond, távolról, és szárazon érte el a festék a felszínt. Kimondottan közelről szoktam már festeni (gyakran csak 2-4 cm), kis nyomással, híg festékkel, így beférek a tankokon gyakran ilyen árokszerű részekhez is anélkül, hogy komolyabb örvények keletkezzenek, amiből a megszáradt festék a makett más részeire rakódik. Azóta csak AK primer okozott ilyen durva felszínt, egyszer a torony tetején, egyszer a motort fedő egyik panelen, mindkettő jól, derékszögben festhető felszín volt (Shermaneken), nem is értettem, miért lett ilyen, de könnyen le lehetett csiszolni jóra. A real colors festékeikkel sosem volt ilyen gondom.