Makettezés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Helló!

Megnéztem pár helyen, de makettet nem találtam, bár csodálkoztam is volna, mert max Golfot szoktam, meg a Bust, esetleg Beetle-t látni. Modellben már inkább elõfordulhat! <#confused>

http://crxforum.flix.hu a Hondafórum vagy www.hondaklub.com-HBKM!!!Intel&Nvidia powa!

Akkor van munka bõven!
Képeket majd remélem dobsz fel!<#eljen>

http://crxforum.flix.hu a Hondafórum vagy www.hondaklub.com-HBKM!!!Intel&Nvidia powa!

Kit--Kat
Építek 1 Titanicot, 1 F-14 Tomcatet, 1 PZIVest, és 1 GMC WWIIes teherautót<#smile>

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Sziasztok! Nem tudtok véletlenül vw vento (eu) vagy jetta3 (usa)modellrõl vagy makettrõl???
Gordon 24! Szépen készülget a volvo! Szép lesz!!!

Építesz most valamit?

Én egy ideje nem kaptam ihletet (vagy kedvet) a makettezéshez sajna. Ezért is nem írtam sokáig a fórumba, de most lassan eljönnek a rövid és hideg nappalok, aztán folytatom a munkát.<#smile>

Kit--Kat
naná és teljesen jóindulattal írtam😊

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Oké!

Végülis úgyis meglátja, hogy mekkora, már a dobozából is!<#alien2>

Peace!<#wave>

Kit--Kat
Jó-jó bocs, de én is pl. számítottam rá, hogy a Tomcatem nagyobb lesz mint a P-40esem nem is kicsivel, de nagyot néztem, hogy 2,5x hosszabb.

MikX
hmm, szalagavató...

Hátt ja, szintúgy... 😄
nem is kell sokat várni januárig... 😄

\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85

MikX
Na sziasztok, bekukkantok egy picit újra, megint van egy kis idõm...

\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85

Szerinted nem tudom?
Én is csináltam minden félét!<#vigyor2>

Egyébként az eltérés max 2-3 cm, hacsak nem egy Boeing-et nézünk meg egy F-4-est!<#nevetes1>

modellmaker
nincs kedvem csak a képeket linkelni

1/72 Revell Blohm&Voss BV-138 C-1

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Kit--Kat
Nem mind1, hogy 1:72õn belül WWII vadász vagy mai repcsi, mert rohatt nagy eltérések vannak méretekben.

ColdFire
nem hittem volna, hogy van vitorlázó gép, de hogyha így látom, ez megéri, egy szoropityuval?

LS8
Pityukaaa😊

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

Itt találsz pár makettet, szemezgess!<#integet2>

Remélem tudtam segíteni!

Ez pl lehet éppen jó lenne, hiszen van kéked, ha jól olvastam Coldfire!

És 1200 Ft asszem, egy próbát megér.

Ez eléggé kicsi lesz, szerintem.
Én is az elsõ repcsimet (és egyben elsõ makettemet) ebben a méretarányban csináltam és nem igazán könnyû. Én 1:72-es méretarányt javasolok!

ColdFire
F-4E PHANTOM II
Méretarány: 1:144
Cikkszám: 4419
1.150 Ft

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

Jagi
Akkor 1/144-es Academy... az jó lesz gyakorolni

ColdFire
csekdiszáut repülõt építene ColdFire bácsi csekk 😄

*Kiegészítésként, kicsit nehéz megválaszolni a kérdésed, mert ha könnyût akarsz építeni, akkor egy drágább makettet kell venned (de gondolom elsõre nem akarsz 10k-s makettet venni, nem is érné meg), viszont egy olcsóbb makettel, meg több baj van, mert rosszabb minõség.

Na most megint nem értelek!

Azt sem tudod, hogy mit szeretnél építeni? Még az irányt sem? (autó, harckcosi, stb) Csak úgy összeraknál valamit?
Na várjunk, várjunk, összeszedem a gondolataim...

Szóval, szubjektív véleményem szerint, ha valaki makettezni kíván, akkor két dolog miatt: maga az építés miatt, és az adott témában való rajongásának köszönhetõen (autó, harckcosi, stb). (Ált.)
De te most beállítassz a hogyan építsek/fessek kérdéseddel, most meg a mit rakjak összével.
Tehát ha nem az építés miatt (mert arról fingod sem volt), és nem egy téma miatt (mert azt nem jelezted), akkor miért akarsz makettezni??

Nah hozzászólásom nem kell hót komolyan venni, de azért néha lehetnél pontosabb, összeszedettebb, konkrétabb! Mert mint látod, hasonló idegbajjos emberektõl, mint én, ilyen hsz-t szülhet.
Vagy ha csak nálad ez egy ideiglenes fellángolás (mármint a makettezés), akkor szerintem hanyagold, mert rövidtávon sok értelmét nem látom.

Igen van különbség:

a modell angol eredetû szó
a makett francia eredetû szó

Jelentésük azonos, csak ki lett forgatva a magyar nyelvben (ahogy sok másé is). Nézz meg pl egy Heller dobozt. Találkozni fogsz rajta mind a két szóval. Azaz ez is modellezés.

A kiforgatott értelmû "modell" egyáltalán nem biztos, hogy RC. A gumimotorosok pl egyáltalán nem RC-k, mégis "modell"-ek.

gordon 24
Fuuu... Az nem sok fajta.. Gondolkozom rajta hogy kezdõnek mit kellene.. Majd mondom..

Downhill!!

ColdFire
hat nem tudom, mondj vmi konnyut😊 van szurke es kek revell festekem😄

gordon 24
Nem Gond semmi baj.. Tudom persze mi köztük a különbség.. És mivel akarod kezdeni a makettezést?

Downhill!!

ColdFire
nem kötekszem, de ugye azt tudod, hogy a modell, és a makett között van egy sik különbség...

A modell ugye RC távirányítású, a makett meg nem😊

bocs ha kötekvõnek tûnök, álmos vagyok 😄

gordon 24
Lehet... Na mind 1 majd õ is megtanulja egyszer. De nem voltam Bunko ugyhogy nincs gáz..

Downhill!!

DJ Skyline
miért,nem hiszem,hogy bárki is vágná,aki soha nem látott még makettet! 😊

gordon 24
Akkor jó végülis ugy válaszoltam neki.. De ennyire nem vágja ezt a témát? Ez elég hihetetlennek tünik. Mind1..

Downhill!!

DJ Skyline
mind2 válasz igaz
úgy mûködik,hogy a boltban megveszed,rajta van a kereten! ez az átlag makettezõ
aki ezen túltesz,az már magának faragja / készíti az alkatrészeket pluszban a makett mellé kiegészítés / feljavítás képpen!

DJ Skyline
nem kötekszik,ismerem a srácot félig meddig innen a fórumról (ismerd fel a repülõt topik)! 😊

gordon 24
Szia!!

Na most egy dolgot nem tudok eldönteni. Te most kötekedsz és akarsz még egy sárgát. Vagy tényleg nem tudod mivan. Vegyük azt hogy jó indulatból kérdezed.
Akkor az a szitu, hogy legalábbis én besétálok egy boltba ahol ilyeneket arulnak és megveszem majd kifestem szépitgetem csinositgatom összerakom fényezem és kész van. Nem én öntöm ki. De ha te csinlod a makettet amit a kérdéseid után nem hiszek akkor le a kalappal elöted.

Downhill!!

ColdFire
de ti ugy maketteztek, hogy megveszitek a boltba a részekre szedett pl gépet, és csak összepakoljatok, vagy kiötötök formát stb...

én modellezek, mindent magam csinálok, a bordákat kivágom, ragasztom, mintha életnagyságú gépet csinálnék kicsibe

modellmaker
ez azért alap. 😊 (legalábbis nálam már)

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Csak mielõtt nekiáll az ember fegyvert szárazecsetelni/koptatni, azért nézzen utána melyik része mibõl van! Hányni tudok, mikor egyesek ezüsttel/krómmal/stb fémszínnel koptatja pl az M16 elõágyát, vagy az MP40 elsütõszerkezetházát (mind a kettõ mûanyagból van).

ColdFire
ha acc egy linekt az utánnanézésnek, azt megköszönném 😄

Lehet, hogy most arrogáns-õsmakettezõ-fasznak fogok tûnni (mitszámít...),
de láttál már életedben makett készletet, vagy van valami fogalmad róla?

Mert nem tudom felfogni, hogy valaki hogy a rákba lehet ilyen tájékozatlan, ha már egyszer makettet akar venni.

Egyáltalán miért akarsz ilyet venni? hogy díszelegjen valami a polcodon? vagy ajándéknak? Ha igen akkor inkább menj valami burago-s boltba, ahol készen kapsz mindenféle porfogót!

Mert ha te TÉNYLEG makettezni szeretnél, akkor feltételezem hogy az ilyen ALAP, sõt, EGYÉRTELMÛ, hangsúlyozom EGYÉRTELMÛ dolgoknak már utánna néztél, és pont ezért tetszett meg a hobbi!!!
Vagy, vagy nálad mi a szitu??!

ColdFire
emberek, ha veszek egy makettet, amit festeni kell, azt hogy fessem?
festés aztán építés? vagy építés közbe festés? vagy a végén festés? elõre thx a helpet

gordon 24
Na haladtam a kamzival.

Downhill!!

modellmaker
Igen. Egy sima papírlapon kihúzod a festéket az ecsetbõl, hogy már alig fogjon a lapra. A "kezelni" kívánt felületre merõlegesen húzogatod az ecsetet, de csak éppen hozzáérintve. Ha úgy látod kevés, akor még egyszer végighúzod. Inkább többször keveset, mint egyszer sokat vigyél fel, mert utána nehéz lesz kijavítabi.

Kösz a helpet. Szárazecsetelés az, amikor papíron kifested a festéket az ecsetbõl, és rányomva azt a felületre mozgatod, ugye?

modellmaker
"Akril festékre rá lehet festeni/fújni olajfestékkel?És fordítva?"

Igen.

"Jól tudom, hogy akril és olaj fújásánál is 1:1 arányban kell betölteni a hígítót és a festéket?"

Nem. Ez mindig adott festék-függõ. Tehát két azonos gyártmányú festék hígítása között is lehet eltérés. Rá kell jönni, hogy mit milyen arányban kell, érdemes hígítani.

"Amúgy ti mit szoktatok kézifegyverek festésére hasznáni?

Feketét, Gun Metalt. A végén vagy szárazecsetelés ezüsttel, Gun Metallal, vagy HB-s grafit ceruzával.

"Ti miket szoktatok fényes lakkal lefújni a végén?

Csak az autót. A többi kb. selyemfényû. Nagyon vékony rétegben a fényes lakknak is ilyesmi hatása lesz.

"Vettem egy fújható acryl fényes lakkot, ezt majd ugyanúgy 1:1 arányban kell higítóval kevernem fújás elõtt, mint a festékeket?

Milyen gyártmány? Mert ha Vallejo akkor igen, 1:1 arányban, pláne ha olajos felületre fújod. Ha ennél "sûrûbb" akkor csepekbe összeáll a felületen a festék, és lefolyik. A többi gyártmányra lásd elõbb, miszerint rá kell jönnöd.

Helló emberek, lenne néhány újabb kérdésem:
Akril festékre rá lehet festeni/fújni olajfestékkel?És fordítva?
Jól tudom, hogy akril és olaj fújásánál is 1:1 arányban kell betölteni a hígítót és a festéket?

Amúgy ti mit szoktatok kézifegyverek festésére hasznáni? Én most a Modellmaster Gunmetalját használtam, de csalódtam benne, szvsz nemigazán emlékeztet a fegyverek színére,amolyan sötétkék-szürkés az egész.

Ti miket szoktatok fényes lakkal lefújni a végén? Repülõket csak, vagy tankokat is? Vettem egy fújható acryl fényes lakkot, ezt majd ugyanúgy 1:1 arányban kell higítóval kevernem fújás elõtt, mint a festékeket?

éltek még? :c
------------------------
dekénee' :o
------------------------

Ezer éve nem jártam erre, de látom még mindig vannak szép makettek!<#wow1><#eljen>

modellmaker

F2H-3 "Banshee"

modellmaker
OMG! :o