69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • modellmaker
    Passz, sose próbáltam. Állítólag jó, főleg a régiek voltak jó, ezekben az újakban már annyira kicsi a szemcseméret, hogy alig használ.
  • modellmaker
    Na szóval.

Vannak ugye a csiszoló papírok. Minél nagyobb a számozása, annál finomabb.

Csiszold ki a karcot egy 1000-es papírral, lehetőleg vizesen, aztán 1200, 1500, 2000, 2500. Így szépen sorban. Ezeket nálunk egy egyszerű háztartási boltban is meg lehet venni. Lehet venni 3000-től 12000-ig polírpapírokat, de az neked lehet nem fog kelleni.

Polírpasztát Tamiya Compound néven találsz makettboltokban, főleg online boltokban. Ezzel lehet a végső fényét megadni, üveg esetén az átlátszóságát. Persze lehet venni autós festékboltokban is autóhoz való polírpasztát, az ugyanarra való.
  • CrazyCharlie
    1200-as csiszolóvásznat bármely barkácsáruházban/boltban be tudsz szerezni, először ezzel polírozod vizesen (benedvesíted a felületet és úgy csiszolod) aztán jöhet a 2000-es és a 2500-as. Polírpasztája a Tamiyának van jó minőségű ezt makettboltokban (akár internetes boltban) szerezheted be.
  • Bala10
    fogkrém?
  • GrandVitara
    Köszi! Én "zöldfülű" vagyok ebben a témában, ezért nem mondanád meg, hogy milyen az az 1200-as papír és melyik polírpaszta jó? Esetleg makettes boltban kapható? Köszi!
  • modellmaker
    1200-as papírtól felfelé, majd a polírpasztával.
  • GrandVitara
    Sziasztok!
    Hilfe! Help!
    Van egy olyan modellem, aminek a szélvédőjén súrlódásnyomok, láthatók. Szerencsére nem mély karcolásokról van szó, hanem felületi sérülésről. Van ötletetek arra, hogyan és mivel tudom eltüntetni, felpolírozni?
    Előre is köszi!
  • Jagi
    Kesz lett az R-Type.
    kep majd akkor, a Petyus is rak fel az italeris borzadajrol :)
  • zozo8211
    Halli 1 makettezö oldalt szeretnék bemutatni ami mostanába hoztam össze még nincs kész teljesen de várok ötletekkel mindenki meg tanácsokkal,nagyon nagyszeretetel mindenkit föként a kezdöket mert nekkik szeretnék segiteni /tudom mijen nehéz elkezdeni mindeféle segotség nélkül/De a halado és profikat is várjuk segiteni a kezdöknek

http://www.freeweb.hu/minimakett/
  • gakel
    :D Én anno mikor szemenkénti lánczos Wespe rohamlövegek raktam össze, a tiprólánc részt inkább meghagytam az öcsémnek :D
  • m1garand
    félre értettem, a tamiya is-2 mellé adtak egy jo kis sablont azzal a felső láncsort szépen össze lehet rakni
  • Glpetyus
    talán megnyugodhatsz,mert ez nem MT,hanem "sima" szemenkénti, öntőkereteken.
  • m1garand
    az nem jó hír, rám is vár jó pár MT ,
  • Glpetyus
    szenvedek a szemenkénti lánccal.
    rakhattak volna bele inkább olyan DS gumi láncot,nem kell vele szenvedni,és szép is.
    persze lehet én vagyok az igénytelen,de sztem jobban néz ki,mint a müanyag,hisz nem sorjás,nincs rajta beszívódás,egyéb "szépség".
    Párducnál azt használtam,nagyon bejött.
  • Glpetyus
    hát nem tudom.
    mert ha 1-2 hónap alatt jelentkezik a jelenség,az még "oké",nade 4-5 ÉV?

mindegy,veszek még tamiya-t inkább :D
  • modellmaker
    én soha nem használtam még neoflexet, egyik klubtársam mondta, hogy az ő makettjein mit tett. :D de asszem 4-5 éves cuccokról van szó. majd írok neki, hogy dobjon már róla egy képet.
  • CrazyCharlie
    Én meg a Bedfordot: egyrészt nem occsó, másrészt még egyszer biztosan nem állok neki (legfeljebb, ha valaki élete múlik rajta )

Mindenesetre nagyon nem örülnék, ha igaz lenne a Neoflex hibája, mert hihetetlen könnyű dolgozni vele!
  • Glpetyus
    tévedtem.
    ami 6-7 évesnek saccoltam,az 2001-es évben készült,ellenben NEM neoval,hanem vmi más -külföldi- gittel.Vmi autós gitt :D

A nemrég készült Panther fél alja is neoból van :C
    Meg ha emlékeztek az Mtlb-re,amit olyan 2 éve készítettem..
    Ezeken kívűl csak a Mig-re ment el sok,azért kár lenne,mert mondjuk a panther alján leszarom a hibát,de egy repülön nem igazán lehet felületi hiba.

Asszem MM-nek sikerült beparáztatni engem is.
    Még jó,hogy Br-52-esnél szinte csak a kabin belső falán kellett tömítenem vele.
  • Glpetyus
    a mig-et sajnálnám,arra kurva sokat használtam el,gyakorlatilag a fél makett az :D

• Glpetyus
    hát olyan 6-7 éves.

ellenben van ez a tamiya "homokzsák" szett.
    mostmár jó 15 éve építettem egy diorámát (most a kivitelezést hagyjuk... :D) ,és mivel kevés zsákom volt a dobozban,így neo-ból csináltam rá még vagy 30 db zsákot. Szó szerint kötés után telenyomtam ragasztóval a müa. és a gitt közti réseket.
    a dio. már vagy 8-10 éve kidobásra került,de az egész "zsák-egységet" levettem egyben.

MOST megkerestem a padláson a mindenes dobozban,és garantálom,hogy ennyi idő alatt a tamiya müanyagját nem bántotta.
    Igaz,festékréteg is van rajta egy pár miliméter :D

• CrazyCharlie
    Hmmm...nem hangzik túl jól (sikerült magamban félrefordítani a confirmed-et )
  • Glpetyus
    képet!!
  • modellmaker
    nem folyik el az egész, de kisebb beszívódások megjelennek a neoflex helyén. nem a neoflex tűnik el, hanem a műanyag. ne kérdezd miért.
  • CrazyCharlie
    Mennyi idős a legrégebbi "neoflexes" maketted?
  • CrazyCharlie
    Hajrá!
  • Glpetyus
    persze sose tudni...,lehet tényleg lefolyik 10 év múlva a polcról
  • Glpetyus
    haladtam az E-100-al
  • CrazyCharlie
    Okés, kösz mindenkinek!

Szerintem is hülyeség, de azért egy pici félsz volt bennem ...tudod, ha a némely vinyl gumi képes megmarni a sztirolt, akkor ebben is lehet szemernyi igazság.
  • Glpetyus
    érted,ami egyszer megköt,az meg van kötve :D
    vagy gondol egyet mondjuk 15 év múlva,és elfolyik?
    aha,ja :D

annó volt olyan okos,aki azt terjesztette,hogy a humrollal lefestett makett 5 év alatt tönkremegy -mert addigra feloldja a müanyagot- (??),...persze...
    vannak 40-50 éves makettek egy idős barátomnál,vitrinben,semmi bajuk,csak a matrica sárgult meg némelyiken.
  • Glpetyus
    baromság.
    fizikai képtelenség,nem tudom mire gondolt,aki ezt írta.

• modellmaker
    confirmed. :D
  • Hecker007
    nem tudom én mióta kipróbáltam a tamiya putty-t nem nyúlnék még egyszer se neoflexhez vagy fatapaszhoz
  • CrazyCharlie
    Petyus!

Most olvastam a Makettinfón:

"Neoflex: sokak által használt tömítőpasztát vékonyan felhordasz, és vársz addig, míg félig megszáradt! Ha lágy akkor csak maszatolsz, ha túl kemény akkor meg nem lesz jó a mintád.Hidd el ráérzel majd.
    Neoflexről annyit hogy "megeszi" a műanyagot!Idővel belágyul és beszívódik majd"

Vélemény?
  • Daniel BMW
    Köszi a segítséget!
  • greg benz
    Szia!

Az Aoshima gyártja,itt is meg tudod venni például. De szerintem ebay-en is találsz ilyet.
  • Daniel BMW
    Sziasztok!
    Most találtam egy Toyota Cresta-t kisebb koromban nagyon szerettem, vigyáztam rá, csak a költözés és az idő megviselte. Esetleg meg tudná mondani valaki, hogy milyen gyáró és hogy lehet-e még fellelni valahol?
    Előre is köszönöm!

• Lt.Balu
    Sziasztok!

Pár (sajna elég silány minőségű) kép egy 737ről,mely Kedvesem születésnapjára készült tavaly.Nem remekmű,csak hogy ne pangjon a topic:)

És egy kérdés: van valakinek ötlete,hogy honnan tudnék Italeri mi-24 (1/72) kitemhez kabintetőt szerezni? a gyárit sajnos baleset érte.
    Előre is köszi a tippeket!
  • Glpetyus

:)
  • Glpetyus
    most nem is fogsz,mert most elmegyek 3 napra,majd csak szombaton jövök haza
  • modellmaker
    tőled meg még mindig nem láttam a képeket! -.-