Makettezés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A higításra nincs igazán bevált recept, kb. 5-2 festék-higító arányt szoktam használni (ha fémes a festék akkor 2-1). Ha kevergeted a festéket és gyöngyözõdik picit, akkor jó. Mindez a Humbrolra vonatkozik, a Revell-t próbálgatni kell, nehéz elkapni (nekem). Ha túlhigítod, nincs baj, rakj hozzá még festéket és kész.
A festésnél meg nem szabad tökölni, csak lendületesen használd az ecsetet.
Nemrég festettem Humbrollal, jól felhígitottam, és meg is voltam elégedve az eredménnyel. Gondoltam, mindegyikkel meglehet ugyanezt csinálni. Hát nagy sz.rt😄
Fogtam egy Revell matt színt, azt is felhígitottam (nem kicsit), és mit tapasztalok? -csíkoz, pedig már ugy folyt mint a víz, de mégse tudtam ugy festeni, mint a Humbrollal.
Na meg itt van a ModelMaster. Túl gyakran nem használom, de baromira meg voltam elégedve az enamel festékeivel. Alig kellett hígítani, jól fed, és nem csíkoz.
Egyszóval nem tudom, melyik a legideálisabb, mert a Humbroll állandóan leülepedik, és egyre kezelhetetlenebb az idõ múlásávak, a Revellt már említettem, szerintetek?
\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\
\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\
meg most még csak ragasztgatom, az meg nem olyan izgis. 😊
٩(×̯×)۶ Az elmélet és a gyakorlat között elméletben nem, csak gyakorlatban van különbség.
3. makettemet készítgetem, semmi tapasztalatom nincs. 😛
٩(×̯×)۶ Az elmélet és a gyakorlat között elméletben nem, csak gyakorlatban van különbség.
Ha lehet fogpiszálóval csepegtesd át a festéket egy másik dobozba, ott keverd össze megfelelõ mennyiségû hígitóval, így sokkal jobban tudod szabályozni a sûrûségét, mint ha az egészet hígítod.
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ? „Meglio Fascista che froci\" Femeia roman nici un cacat nu merita,
a festékdobozkába szoktam beleönteni a higítót, de sokszor több megy mellé mint bele. 😄 aztán ugye hamar elpárolog a higító és besûrûsödik😛
akkor marad a kisérletezgetés.<#lookaround>#lookaround>
"de sajna inkább sûrû lesz mint híg. 😛"
he?
mit használsz,lenolajat? 😊
-ez úgy hülyeség ahogy van.
"egy jobb darab 10.000FT nál kezdõdik" -(airbrush pisztoly)
nem,egy jobb darab 50-nél kezdõdik,10-ért csak kínait kapsz (nekem is az van)
"Vagy pedig vehetsz/szerezhetsz egy kompresszort. Ami a boltban 40.000 Ft-nál kezdõdik."
15-20 ezerért vehet 18/24 literes kompresszort (olyat használok 2 éve -einhell-) az a legjobb szerintem,hátránya hogy hangos,AMIKOR feltölt,viszont nem sürün kell töltenie.
stb-stb....
remélem nem sértõdsz meg,nem "bántásból" írom,de szerintem nincs igazad.
Kompresszor: Nem nagy dolog, egy kiszuperált hûtõgép kompresszor bõven termel annyi levegõt, hogy elég legyen, ráadásul csendes is. Készítettem már ilyent, de eddig csak portalanításra használtuk, plusz tartállyal.
Ecsettel való festés: Normális festék, normális hígítással, bármilyen felületen eltud szépen terülni. Bár a nagy felületekhez tényleg érdemesebb a kompresszor.
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ? „Meglio Fascista che froci\" Femeia roman nici un cacat nu merita,
Ez szerintem egy nagyon sznob mondat. Én ecsettel festek, azzal is fogok még sokáig; hidd el nagyon ritkán sóvárgok szórópisztoly után (pl. a Scud, na ott nagyon jól jött volna...<#wink>#wink>). Kezdõnek, de talán még középhaladónak is megfelel az ecset; lásd a "Hobbim a makettezés" c. kiadványban bemutatott képeket.
"Szóval szép hobbi a makettezés, én is imádom, de ha valaki nem bûnronda maketteket akar építeni, akkor bizony drága cuccokat kell vásárolnia hozzá."
Egy: nem kell mindenkinek tökéleteset alkotni, versenyezni. Én magamnak makettezek, mert kikapcsol.
Kettõ: Ez a makett dobozból készült, se feljavító, se "sztreccs". Ráadásul nem használtam szórópisztolyt...nem tökéletes, a koszolás elsõ próba, de azért talán nem bûnronda.
Pusztán véleményeztem két mondatodat, nem személyeskedni/okoskodni akartam.
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!
egyik, itt kulcsszavakra kell keresni, és úgy mazsolázni, dobozbontások, összerakási útmutatók vannak fent.
másik, ha tudsz németül akkor elõnyben vagy, ha nem az sem baj. szintén dobozbontás, kisebb leírással társítva, a Kit-Ecke részre kattintva tudsz mazsolázni.
harmadik, van itt dobozbontás, összerakás, kész makett, amit akarsz. bár én még nem jöttem rá, hogy a dobozbontások külön vannak-e szelektválva, nekem úgy tûnik mintha ömlesztve lenne minden.
negyedik, angol nyelvû oldal, dobozbontásokkal, építésekkel
pl ebben a videóban ecsettel is, meg szórópisztolyal is fest az emberünk... külömbség nemsok. 😊
én is ecsetelek még, míg össze nem spórolok egy pisztolyra... föleg az elején bõven jó ez is. 😊
"Messzire kerüld el az 1:72-es méretarányú cuccokat, túl kicsik, halál nehéz velük dolgozni"
az hogy kicsi még nem jelent semmit, és nem nehéz velük dolgozni. mivel pici, ezért kevesebb alkatrészbõl állnak, így az építési idõ jóval rövidebb például. persze a végeredmény nem feltétlen lesz olyan mint az 1/35-ös esetében, de lehet szép végeredményt kapni 1/72-es méretben is. igaz egy darab 1/72-es tankot raktam össze, ezt, de semmi gond nem volt az összerakásával. a lánctalp az egyik oldalon kb 10 darbból állt, és le is lett festve az egész makett. 😊 bár kicsit viharvert már, nem mai készlet, meg nem ma lett összerakva
Italeri harcjármûvekkel az a baj, hogy a lánctalp egy nagy gumilap tulajdonképp, amit én anno 2 lépésbõl raktam össze:
a lánctalp egyik végén van 2 lyuk, a másik végén 2 pöcök. pöckök mennek a lyukakba, most lehet azt hogy pillanatragasztóval összefogjuk (ha sikerül), vagy felhevített csavarhúzóval megolvasztjuk kicsit a pöcök végét. én az utóbbit alkalmaztam. na de ez még nem a vége a dolognak, mert ugye a lánctalp nem lóg a levegõben, hanem a görgõkön van. ezt valahogy oda kell rögzíteni, megint vagy pillanatragasztó, vagy pl cérnával odakötözi az ember. puritán megoldás, de ha ügyesen csinálja az ember akkor semmi nem látszik belõle.
"Összeépítesz két három ilyet és utánna már az építés része a dolognak nem fog gondot okozni." azért messze van még az, hogy ne okozzon gondot. 😊 hol vagyunk még a tömítéstõl, komolyabb makettektõl, esetleg feljavítóktól.
"Ember legyen a talpán ugyanis, aki ecsettel valamirevaló festést csinál egy makettnek."
nagyon sok olyan makettet lehet látni, amirõl csak utólag derül ki, hogy ecsettel készültek, de eleinte azt hitted hogy szórópisztoly van a háttérben. 😄 szórópisztoly nem garancia a szép munkára, azt megint meg kell tanulni használni, az egy külön történet a festésben. nem feltétlen kell kezdésnek a 10 ezres (vagy drágább) szórópisztolyt megvenni. az kicsit macerásabb, szétszedni, megtisztítani, stb stb. vannak kezdõknek kialakított dolgok, Revell pisztoly + gáz, 7400,-. de én ettõl függetlenül inkább ecsettel próbálkoznék kezdésnek, ha rendesen felkeveri a festéket, nem pamacsol, egyenletesen viszi fel a festéket, hagyja rendesen megszáradni, esetleg nem csak egy réteget visz fel, akkor lehet szép munkát is csinálni. nagyon sok múlik a szerzett tapasztalaton, meg hogy mennyire akar komolyan foglalkozni a dologgal. de ahogy olvastam túl akar azért lépni a gyerkõcnek készített terepasztal szinten. 😊 pl anno elég sok autót raktam össze, gondoltam összerakok egy kamiont is, jármû mind a kettõ, nagy különbség nem lehet. gondoltam én, de a kabin összerakásánál totális agyrákot kaptam, szétvertem az egészet, és PVC vágóval rommá karistoltam. nem volt hajlandó az a kabin összerakódni. 😊 Italeri Merci Actros volt.
szóval kezdésnek jó az 1/35-ös Italeri makett (egyedül a lánctalp lesz egy finomabb procedúra, ha gumiból van), de az 1/72-es is ugyanúgy jó. kezdésnek nem ajánlok szórópisztolyt, de ha mindenképp szórni akarjuk a festéket, akkor meg a Revell féle kezdõ cucc, az nem szívja le úgy a pénzünket mint egy komolyabb pisztoly.
Az 1:35-ös méretarány szép nagy, jól lehet vele dolgozni, és a kész makett is szép tud lenni. Messzire kerüld el az 1:72-es méretarányú cuccokat, túl kicsik, halál nehéz velük dolgozni, és olyan aprók, hogy egyáltalán nem szépek.
Úgyhogy feltétlenül 1:35 méretarányú makettekkel dolgozz.
Az Italeri márkát pedig azért ajánlanám, mert minden hipermarket makettrészlegén találsz ilyen márkájú harcjármûveket, olcsó is a kategóriájában (a hipermarketekben egy átlagos 1:35 ös Italeri harcjármû 4000Ft körül van), és a minõsége is teljesen megfelelõ egy kezdõ makettezõ számára. (sõt, az utóbbi idõben egyre jobb szerintem).
Ugyanott a polcokon találsz hozzá tûs makettragasztót is. Emellett kelleni fog még kisolló és reszelõ is.
Ezzel gyakorlatilag az összerakás részével meg is vagy.
Összeépítesz két három ilyet és utánna már az építés része a dolognak nem fog gondot okozni.
A dolog másik része a festés, ami viszont sokkal nehezebb már, és halál szivatós egy kezdõ számára.
Eleve a szükséges festékeket, ecseteket, higítókat csak a megfelelõ makettboltokban tudod beszerezni, és ha sikerül is, utána se vagy ki a vízbõl.
Ember legyen a talpán ugyanis, aki ecsettel valamirevaló festést csinál egy makettnek. Hamar rá fogsz jönni, hogy valamirevaló festést nem fogsz tudni készíteni szórópisztoly nélkül. Az pedig többezer forintos beruházás, egy jobb darab 10.000FT nál kezdõdik. És ott van még ugyebár a meghajtás kérdése is. Vehetsz sûrítettlevegõs palackokat 3000 Forintokért, amik jó ha egy makett festésére lesznek elegek, és az általuk biztosított nyomás se lesz állandó és egyenletes.
Vagy pedig vehetsz/szerezhetsz egy kompresszort. Ami a boltban 40.000 Ft-nál kezdõdik.
Szóval szép hobbi a makettezés, én is imádom, de ha valaki nem bûnronda maketteket akar építeni, akkor bizony drága cuccokat kell vásárolnia hozzá.
"UD000101480 TA 35169 1/35 German King Tiger Porsche Turret
1/4/2009 SHIPPED"
Csak mondja valaki, hogy nincsenek is csodák...persze rögtön rendeltem egy-két kieget a nagy örömre <#buck>#buck> (ügyi voltam, most minden "in stock" <#hehe>#hehe>)
De biztosan vannak profik, akik tudnak jobb megoldásokat O.o
Szigorú vagyok, de igazságtalan... Már ötvenezerszer megmondtam, hogy ne túlozz!
A következõ képet meg elnézve.. hogy én mennyire utálom a modern harci repülõket 😄
Annyira undorítóak(szerintem) hogy az õrület😛 Mennyivel szebb bármelyik vh I, vagy II-es gép!? (persze csak szerintem, teljesen szubjektív)
Más téma, inkább kérdés: szereztem fugaport, ki is próbáltam, persze csak keveset egy rámás doboztetõn. A por/víz arányát magáról a por dobozáról lestem le, de, hogy mennyi faragasztó(itt olvastam O.o) kell bele, és egyáltalán kell-e... azt nem tudom. Meg is kötött, nem is mutat rosszul, néhány régi, sárgás festõecset csombékot is nyomtam bele, és egy kübelwagennel meg egy kettenkraddal tök jól mutat 😄 Viszont itt-ott kirepedezett. Mit ronthattam vajon el?(sosem csináltam ilyesmit eddig)
Szigorú vagyok, de igazságtalan... Már ötvenezerszer megmondtam, hogy ne túlozz!
Az a jó, hogy ezek drótszörnyetegek dobozzal együtt is nagyon kis helyet foglalnak, szóval annyira nem zavaró😊
Szerintem sokkal egyedibbek, mint a modern gépek. Igaz, a formája mindegyiknek hasonló, de a festésmintákban hihetetlen nagy változatosságot tudtak produkálni😊
Másrészt az Eduard elég komoly munkát végzett a kidolgozásukkal, ha megnézed a maratást és a kiegészítõket, ennél már talán csak a Camel durvább.

<#hehe>#hehe>