Makettezés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Törölt felhasználó
Én is ragasztottam, hamar odaragadt nem is tudtam megigazítani mire visszatértem hozzá😞
ferde 😞
ez az lett egy kicsit 😞
modellmaker

Ahogy összeilleszted a két felet, szárazon, az illesztési hézagba folyatod be a ragasztót.

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

DJ Skyline
taníts Yoda <#vigyor3>

modellmaker
Mert az ecsetelõset nem úgy kell használni <#idiota>

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

DJ Skyline
én mindíg bénáztam ezekkel az ecsetes ragasztókkal, mire eljutottam addig, hogy összeillesszem a két alkatrészt, addigra már félig megszáradt a ragasztó <#idiota> sosem szerettem, tubusos meg tûs az amiket preferálok

Totya0001
Kösz a választ, én is pont ezt a ragasztót néztem. Még annyi lenne a kérédésem hogy,nem ismer-e valaki oylan oldalt ahonna lehet jó minõségû maketteket, ragasztókat, festékeket..stb.. lehet rendelni?

A 14mles festékek - ha ügyesen használod és higítod - elég lehet 2-3 1:35-ös jármûre is. Nem néztem meg a linket, én ezeket használom, és mindkettõvel nagyon elégedett vagyok:

A ragasztók sok makettre elegendõek, számot nem tudnék mondani.
Lakkot ritkán használok, lényegében a festett felületek és a matrica védelmére, felhelyezésének megkönnyítésére (fényes lakk) szolgál(na). Namegpersze a helyes fényesség beállítására.
Hmmmmm....lehet elkezdek figurákkal foglalkozni. <#crazya>
Totya0001
Amugy lenne egy kérdésem. Pl egy 1:72, vagy 1:35 ös méretarányú tankhoz menni festék és ragasztó kell? Tudodm hogy változó, de ugy általában, mert szeretnék venni é nem tudom hogy mennyi kell vagy egy 14ml s festék amit neten láátam meddig elég, vagy pl egy ilyen ragasztó mennyore elég: http://makettek.hu/index.php?mid=747&b=,,13,,,1, . És lehet hogy hülyeséget kérdezek de a lakk mire jó ?

modellmaker
Nem ezzel az olajjal szokták kezelni a vásznat festés elõtt?

SgtChris
És nem lehet, hogy ez a lötty az üvegben higítja ezt a tubusos akármit? Nah mindegy, majd kivallatom jobban a eladónõt...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Glpetyus
ecsettel,vagy pisztollyal?
nem mindegy...
ecsettel persze,hogy lesz szinTkülönbség,míg pisztollyal nem.

Én lakkbenzinnet szoktam használni, de megy állítólag terpentinnel is <#wink>
Az igaz, hogy nem kell az egész makettet fényes lakkozni matricázás elõtt, csak a matrica alatti felületeket?
Matrica után jöhet a fényes\matt lakk és eltûnnek a "foltok", vagy látszódni fog valami szintkülönbség?

\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

SgtChris
És ezt az olajos bázisú "temperát" mivel higítom, hogy futtatásra alkamas, kellõen híg legyen?

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

modellmaker
Bár így jobban megnézve a képet, a merevítés az elsõ gépnél is világos, és a vásznazás széle sötétebb csak. Ugyanúgy, ahogy a második képen lévõ gépnél is. Szal a merevítésnél fakó a vászon mindenhol.

Ajánlom szives figyelmedbe a munkáit. <#vigyor4>
Arra értettem, hogy ha valaki csak ezen a területen "mozog", akkor lehet annyi ismerete, tapasztalata a dologról, hogy a valóságnak megfelelõen ábrázolja.
Aviatik
Fokker

\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

modellmaker
Amit te akarsz venni az a festék. Ugyanolyan tubusban van, mint a tempera pl., csak olajos bázisú. Hogy ezt az olajat mire használják azt nem tudom. 😄

modellmaker
"profi készítette, tehát gondolom megfelel a valóságnak." <#hehe><#wow3>

nincs olyan, hogy profi, csak aki már régóta makettezik. és õk is tudnak fasságot csinálni. 😊

SgtChris
Mondhatnátok valamit errõl a mûvészolajról, mert felbuzdultam, bementem egy mûvészellátóba, ahol mutattak egy olyan orvosságosüveg kiszerelésû (barna üvegcse, kb. 1 decis) átlátszó, olajosan mozgó folyadékot. Rá volt írva, hogy mûvészolaj. De ez most hogy van? Ezt még külön kell színezni? Ugye panelvonalak befuttatásához kellene, fekete, vagy sötétbarna színben...

Nekem is jobban tetszik valamiért, valószínûleg én is hasonlót fogok csinálni.
A másik a Makettinfóról van, és profi készítette, tehát gondolom megfelel a valóságnak.

Glpetyus
ha számit a személyes véleményem,szerintem az elöször belinkelt az élethübb -vagy legalábbis jobban néz ki.

<#vigyor2>Köszönöm, már nagyjából világos a dolog😄
Mielõtt azt gondolnátok, nem vagyok szellemileg visszamaradott, csak most valahogy fennakadtam a két koszolás közötti különbségen..

A sötét csíkoknál homorú a felület, gonodolom azt akarta megjeleníteni, hogy ott megül a kosz és/vagy a nedvesség. A bordáknál meg felfeszül a vászon, ott is a víz sötétítheti meg azt a részt. Valszeg ezér ilyen, amilyen (<#conf>)
Így is megértettem. Már csak az a furcsa, hogy itt például pont fordítva van, a sötét csíkok mellett van a két világos sáv.

modellmaker
Ez nem csak ezeknél a gépeknél van így, hanem jóformán mindennél. (Kb csak az autóknál nem.) A lényeg, hogy a kopások, fakulások a panelek közepén jobban érvényesülnek. Ha megnézed, a modern repülõk is úgy vannak festve, hogy a panelek közepe világosabb.

A WWI-es gépeknél meg pont a két merevítõ közé esik a "panel" közepe, így ez lesz világosabb.

Ez így szar, de nem tudom most értelmesebben elmagyarázni.

Itt nem sokan kétfedelûznek, de azért megkérdezem, hátha tudjátok a választ. Tehát a legtöbb Nieuportnak és más WW1-es gépnek ilyen a szárnyak koszolása:
Azt nem értem, hogy miért van a feketített részek közepében világos alapszín? Tehát miért van így megtörve a koszolás?

Hát az király, még egy elgondolkodtató probléma...Annyira mondjuk nem kopik a weathering cucc, kivéve, ha az ember fürdetni akarja a maketteit😄

Tamiya Weathering-et nem, pasztelkrétaport meg olajos krétából reszelem. Nehezebb szépen felvinni, mint a porpasztelt, de kellõen megtapad a felületen...leszedni sem mindíg egyszerû <#eplus2>
Glpetyus
ecsettel sajnos nem lehet.
feljön,és szétkenõdik.

Charlie, ugye használsz Tamiya weathering-et vagy pasztelkrétaport?
Ha igen, akkor mi a tapasztalatod, miután felvitted a szükséges helyekre a koszolást, hogy lakkozod le???
Gondolom ecsettel.., de nem hordja szét a port a makett többi részére?

Hecker007
amúgy általában ecsetet is kell használni a festéshez, legalábbis a tankokhoz és ágyúkhoz én használom mindkettõt 😊

Gondolkodtam közben, és arra jutottam, nem biztos, hogy igazat szóltam.<#wow3> Volt régen egy palack Humbrol spraym matt fehér, és az már gyárilag sárgás volt kicsit. Mindenesetre , amióta tálkából festek és nem a festék dobozából, azóta sosem kellett utánahigítanom festéket.
Na figyi! <#worship>
Azt, hogy, idézem: "Ez szerintem egy nagyon sznob mondat." nem arra értettem, hogy szórópisztolyt ajánlasz, hanem csupán erre a mondatodra: "Ember legyen a talpán ugyanis, aki ecsettel valamirevaló festést csinál egy makettnek." (azt hiszem, nem kell külön kommentár)
Azért, mert mások (esetleg sokan) azt mondják, hogy a "festés"="szórópisztoly használata", még nem kell feltétel nélkül elhinni. Az általam említett könyvben szereplõ makettek a példák ennek igazolására. Lehet, hogy Neked tényleg jobban fekszik majd a pisztoly, én meg talán gutaütést kapnék tõle<#hehe>

Nekem is volt szerencsém Italeri maketthez, és félkész állapotban van az Academy Tigrise. Tõmítettem néhány felesleges nyílást + 1-2 csúnya kilökõtüskenyomot és kész. Egyvalamibe tudnék belekötni, és az az áttört lövegcsõrész a testen belül. Na az tényleg szívás volt, de ezt leszámítva nekem nincs bajom vele.
Az Italeri szép munkát szokott végezni, náluk viszont rengeteg a rossz helyen levõ kilökõtüske; szerintem macerásabb mint az Academy (ízlések és pofonok)<#idiota>
m1garand
képet, képet.........képet

makett.tk

Akkor a hígitónak lehet köze a festékek tönkretételéhez, ezentúl akkor elõvigyázatosabb leszek.

Azt hittem, ilyen alap dolgokon már túl vagyok, hígitóval legdurvább esetem még nagyon kezdõ koromban volt. Egy Ferrari 360-at akartam jól lefesteni, és katepox-al hígitottam a festéket.
Hát meg is lett az eredménye, durván felmarta a mûanyagot, azóta nem próbálkoztam vele😄

Hecker007
nekem is van egy Academy belsõs tigrisem, de még nem mertem hozzákezdeni 😄
szerencsés vagy hogy az italerivel még nem volt gondod, amiket én láttam azok eléggé hát nem is tudom hogy fogalmazzak többet kellett rajta csiszolni meg tömíteni mint 3 tamiya tankon, és azért azokon is akad olykor munka, sõt még a dragon maketteken is van néha tömíteni való igaz nem sok, de hát ez a szép a makettezésben 😊
az Academy tigrisrõl nem raksz be egy-két képet a topikba? 😛

m1garand
az a baj, hogy a sk kompresszor is majdnem annyiban van mint a vásárolt

makett.tk

Nézd, én nem értem miért gondoljátok hogy sznobizmusból javasoltam a festékszórót neki. Képzeld el, jó ideig maketteztem én is ecsettel. Lehet, hogy csak az én ecsetezési képességeim hiányosak, de számomra az elejétõl világosnak tûnt, hogy jó minõségû festéshez szórópisztolyt kell szereznem. A sznobizmus nem volt tényezõ ebben a gondolatmenetben. 😄 Csak a tapasztalataim.

Én is csak magamnak makettezek egyébként, és feljavítókat se használok.

Egyébként meg nem fogjátok elhinni, de nekem a legutóbbi makettemig soha nem kellett tömítenem és hasonlókat. Jónéhány "gagyibb" Italerit raktam össze bármi gond nélkül.
Aztán most nyáron beruháztam egy igazi nagyágyúba, egy 1:35 Academy Tiger I-be, interiorral. Hát ne tudjátok meg mennyit szívtam vele, mennyit kellett tömíteni és a többi. 😄

Hát akkor te azon ritka kevesek közé tartozol, akiknek nem gond a kompresszor elõállítása. Sok makettezõ ölni tudna ezért.

Én nekem ha ilyen tudás lenne a birtokomban, egy pillanatig se használnék ecsetet, rögtön összeraknék egy kopmresszort és vennék egy kezdõ szórópisztolyt hozzá.

Glpetyus
Thx 😊

Igen, a vevõcsalogató és gyerekbiztos kék dobozban...<#nyes>
Glpetyus
<#idiota>
<#eljen>
még mindig abban a kék dobozban van?

Szerinted miért nem fér a be a kocsim a garázsba? <#eplus2>
Én festékboltban szoktam venni, mindíg van náluk egy rakat <#wink>
Glpetyus
errefelé már sehol nem kapni sziti-t :C

Ha nem a gyári higítót használod, akkor nem hálálja meg. Én a fehér festékeimet szoktam tönkretenni, a szintetikustól besárgulnak <#shakehead>
Az elsõ mondatodra talán a "bedöglés" a megfejtés. Hogy ez a kifejezés pontosan mit takar, azt nem tudom megmondani, a túl sokat állt festékre szokták mondani (valami vegyi folyamat lehet)<#conf>
A Humbrol nekem is bevált festéskor. De sok festékem teljesen tönkrement, van olyan is amivel nem is festettem, és mégis történt vele valami. Hiába kevertem perceken át, amíg minden darab eltûnt belõle, ragadós maradt még egy héttel a festés után is, és fénylett, annak ellenére, hogy matt kellett volna legyen.
De volt olyan is, amiben nagyon apró rögök képzõdtek, és egyszerûen nem lehetett velük mit csinálni<#csodalk>

Persze meglehet, hogy nem jól kezelem õket, nem tudom, hogy mi lehet a baj. Sokszor a tégelyben is hígitom, lehet, hogy az tesz benne kárt hosszú távon?

"A Revell azért csíkozott, mert túlhigítottad" - helyett- azért MARADT csíkos, mert túlhigítottad <#crazya>
Nekem a Humbrol vált be leginkább. Nem szokott leülepedni, amikor elõször használom, jó alaposan felkeverem (gyakran 5 percet is rászánok), utána már csak felrázni szoktam, azt is jó alaposan. Ha jól megtisztítod a doboztetõt és jól a helyére passzírozod, akkor sokáig jó lesz az! (van egy 126-osom, már 5 éve használom és semmi baja)

A Revell azért csíkozott, mert túlhigítottad. Alapból sûrûbb, mint a Humbrol, de takarékosabb, akár egy réteg is tökéletesen elegendõ. Elég nehéz megtalálni a tökéletes arányt (szinenként is változhat) és még úgy is csíkos lesz, egészen addig, amíg meg nem szárad. Utána már csak egységes, foltmentes felületet látsz.

A ModelMaster (Testors) nem való ecsetre, és nagyon kényes, bármilyen higító képes felmarni, én kerülöm.

Ez az én véleményem, sokáig csak Humbrolt használtam, lehet, hogy elfogult vagyok vele egy kicsit.
Akril nemigazán ecsetbarát. Kis dolgokat persze jó vele festeni, mert kevésbé macerás a tisztítás, de nagy felületre nekem nem vált be. Olajokat használok inkább.<#wink>