69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • m1garand
    Szép lesz csak ezt a fekete olajszerű koszt, tompítsd pigmentporokkal. De előtte különböző színű olajfestékkel öregítsd az alapszíneket. Máskor a visszamosást még frissen csináld meg.
  • Freeda Krueger
    Szép.
  • McFrost
    Panzerkampfwagen VI, Tiger I. Late Version:

-visszamosás után

• m1garand
    Majd képet, pls!
  • Freeda Krueger
    A szerelékes doboz nem gáz ha roncs,de a kupola tényleg nem jó.
  • McFrost
    Szereztem egy Alder AD 319 pisztolyt. Majd meglátom milyen.
    Ma megcsináltam a Tigris további antikolását, holnap mosom vissza.
  • Kferro
    Eleddig 5 magyar nyelvű makettezős könyv jelet meg, de ebből kettő igen régen, s inkább a repülőkkel foglalkozik.
    Tavaly jelent meg a "Makettező ABC(D)" című könyv, de ez is inkább a repcsiépítőknek szól. Természetesen az alaptechnikák (ragasztás, tömítés...stb.) univerzálisak.
    Valamint Adóba László könyve, az "Építsünk diorámát" első és második kötete, ami kifejezetten a diorámákban használatos épületek, növényzet készítésével foglalkozik.

Ami viszont nagyon sokat segít, s abban nagyon sok technikai segítség van, mind repülősök, mind harcjármű makettezőknek, az a Pro Modell újság, ami kéthavonta jelenik meg. Sőt, abban a harcjárművesek mintha több segítséget kapnának, főleg, hogy szokott benne lenni (szinte minden számban) step-by-step építés, ráadásul olyan nevesebb makettezőktől, mint Mig Jimenez, Adam P. Wilder, s a nagy kedvencem, Luciano Rodriquez.
  • McFrost
    Amúgy van valamiféle magyar nyelvű könyv? Segítség, tippek, trükkök, ilyenek?
  • Kferro
    Jómagam sokáig Revellt és Humbrolt használtam. Aztán egyszer nem volt otthon megfelelő színű festékem, csak Tamiya akril, s hiába olvastam azt róla, hogy szinte lehetetlen ecsettel szépen festeni vele, kipróbáltam.
    Meglepetésemre szebb lett a végeredmény, mint a másik kettővel. Azóta szinte nem is veszek sem Revellt, sem Humbrolt.
  • McFrost
    Én is revellt használok és az a tapasztalatom, hogy bármennyi hígitót elbír.
  • Kferro
    Maximálisan egyetértek.
  • vass17
  • vass17
    Gyakorlás kérdése az egész, ha megfelelően hígitod a festéket, elég egyszerű felvinni. Csak nem szabad belejavítani a már festett részbe, nem baj az, hogy nem fed tökéletesen a festék, a következő réteg úgyis eltünteti a hiányosságokat.
    Nekem az a tapasztalatom a Revell festékkel (amikor új és még nagyjából tele van), hogy gyakran teljesen fel kell tölteni a még szabad térfogatot hígítóval, nagy valószínűséggel még így sem lesz túlzottan híg, gyakran ez már elegendő, természetesen festék függő és lehet hogy még több kell neki. A festéket tökéletesen össze kell keverni a hígítóval, ez nagyobb mennyiség esetében pár perc. Kezdetnek sztem így próbáld meg és máris egyszerűbb lesz a festés. A második réteggel pedig még óvatosabban, kísérletezz az öntőkereten és ha kell még hígabb legyen.
  • highlander15
    Kéne a szerelékes doboz a hátuljára,és a parancsnoki búvónyílás újabb mint amit Afrikában alkalmaztak.Eltaláltam?
  • Freeda Krueger
    Elnézést a közbeszolásért,de ez a torony Afrikai Tigrishez nem jó.
  • Kferro
    Semmiképpen sem olyat, ami tele van maratással, vagy műgyanta alkatrésszel, de nem is valami drága Hasegawát.
    Tudom ajánlani 1/72-es méretben az Academy repülőit. Meglepően jó minőségűek. Italerit és Revellt már nem tudom ilyen nyugodt szívvel ajánlani, mert nagyon hullámzóak makettjeiknek a minősége.
    Ha 1/48-as méretben akarsz repülőt, akkor szintén Academy, vagy külföldről olcsóbban kaphatsz Hobbyboss és Tamiya maketteket.
  • McFrost
    Pedig simán.
  • m1garand
    Nem igazán mobil darab.
  • m1garand
    Nagyon király! De ez 1:1 maketthez van nem 1:35-höz
  • highlander15
    Amúgy ha már repülőmakettezésnél tartunk, egy kezdőnek milyen makettet ajánlotok?
  • Kferro
    Ez nagyon jó! Ügyes munka!
  • McFrost
    Festőkabin:

• highlander15
    Olyasmi:-)
  • McFrost
    Az alap 2 széle nagyon jó, de középen az mi? Földút?
  • Bala10
    öntőkereten ki tudod próbálni a festéket, meg érdemes hosszú időt hagyni a 2 réteg között, az okosabbak megmondják mennyit érdemes. :)
  • Kferro
    Az egyik Pro Modellben Mig Jimenez szépen leírja, ő hogy csinálta.
  • Kferro
    Ráadásul én másként csinálnám.Lefesteném alapszínre, majd onnan rozsdásítanám be pigmentporral (porpasztell kréta), és felhígított szintetikus-, vagy olajfestékkel.
  • highlander15
    Az lesz,megvallom őszintén nekem sem tetszik így.
  • Kferro
    Ezzel is ugyanaz a baj, mint a Fókával:túl vastag a festékréteg, annyira, hogy elvesznek a részletek.
    S ugyanazt tudom csak mondani, mint az előbb: marasd le a festéket, majd egy jobban meghígított festékkel fesd újra.
  • highlander15
    Nagyobb méretarányban majd megpróbálok egy másikat,ha sikerül hozzá eszközöket szerezni( pisztoly stb.). Ezt a tornyot fabrikálgattam még mostanában. Afrikai Tigris rozsdás tornya akar lenni.

• Kferro
    Te tudod, de egy balul sikerült munka miatt nehogy hanyagold a repcsiket.
  • highlander15
    Inkább így hagyom,és elteszem úgy hogy a szemem előtt legyen példaként,hogy hogyan nem szabad festeni :-)
  • Kferro
    Ujjuj! Tapasztalatom szerint a Revell elég sűrű festéket tölt a tégelyekbe, ami sokszor igen komoly fejtörést okoz, hogy hogyan hígítsa meg annyira az ember, hogy elférjen a tégelyben. Ez mondjuk rendszerint nem szokott összejönni, mert egész egyszerűen nincs annyi hely a tégelyben. :)
    Javaslom, hogy marasd le a festéket a Fókáról (én most legutóbb Cillit Banget használtam erre a célra), s fesd újra. Ha másra nem is, gyakorlásnak jó lesz.
  • highlander15
    Pont ez most a bajom hogy nem hígítottam semennyire sem, meg 2 rétegben festettem.
  • Kferro
    Ahogy látom, a hígítás nem volt megfelelő. Alapszabály ecsetes festésnél, hogy soha nem festünk 1 rétegben. Gyanítom, hogy te annyira hígítottad fel a festéket, hogy már egy réteg takarjon.
    A fényes felület mitől van? Lakkoztad?
  • highlander15
    A festék is Revell:-)
  • Kferro
    De milyen márkájú festéket használtál? :)

Ez a makett nekem is megvan. Nem a legjobb makett, amit valaha építettem, de nem volt vele gond. Sima világosszürkére van lefestve, ecsettel, de nem tudtam tovább folytatni, mert elvesztek a matricái.
  • highlander15
    Aha,1:72-es Revell.A festékek pedig RLM 47,67 és 77.
  • Kferro
    Milyen festéket használtál?
    Ez Revell makett?
  • highlander15
    A Tigrist meg lehet megvásárolom holnap,kárpótlásként.Nem akartak illeszkedni az alkatrészek, volt amelyik tiszta sorja volt, reszelni kellett rengeteget, az orrot is újra kellett ragasztani a művelet közepén mert amikor beraktam fölé az orrgéppuskák paneljét,szétnyílt. A futómű egyszerűen nem akart megragadni, a farokfutó letörött, 10-20 percet szórakoztam a visszaragasztásával mert nem akart megmaradni az sem. Szóval rendesen összeesküdtek ellenem a kis alkatrészek és a világért nem akartak Fw-190-essé válni,ami egyébként a kedvenc gépem.Pedig készültem rá, a festékeket is megvettem hozzá,hogy na majd lesz egy szép német vadászgépem,de hát,ez van.