69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • Kferro
    McFrost!

Sanyival kb. 1 órán keresztül nézegettük a maketted dobozbontását, összeállítási rajzát, hogy a Dragon nem e hagyott ki valami alkatrészt az alváz elején. De nem. Pedig simán elképzelhetőnek tartottuk. :)

Viszont az egyik Pz. II építésben egy úriember elegánsan megoldotta a kérdést. :) (Bár gondolom, már láttad.)

• stultus78
    Ez már beteges :)
  • Jagi
    Erre már nem lehet mit mondani...
  • Kferro
    Itt egy link:

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=145&t=5773

Óvatosan a megnézésével, nehogy valamelyikőtöknek elvegye a kedvét a makettezéstől...
  • Kferro
    "Szerintem ez kész dio volt, feltúrbózta, mint én."
    Nem.
    A macskaköves burkolat vasútmodellekhez készült, de az 1/48-as méretarányhoz tökéletesen megfelelt. Az alap többi eleme viszont saját gyártású.
  • Jagi
    EZERMESTERBŐL:

A nagy ólom tartalmú forraszanyagok olvadáspontja és kötési szilárdsága magas. Az ón tartalom növekedésével csökken ugyan az olvadáspont, de ezzel együtt csökken a forrasztott kötés mechanikus terhelhetősége is. Célszerű tehát az okos középutat választani, pl. csatorna forrasztásánál alkalmazzuk az F-Sn 63, vagy az F-Sn 50 jelű forraszanyagot (a jelölő szám az óntartamot jelzi). Ezek a forraszanyagok rúd kivitelűek, folyató szert nem tartalmaznak.
    Létezik olyan kialakítás, ahol a forrasztó anyagban található a folyató szer is, ezek az ún. "gyantás cinek" (11). Kémiai összetételük úgy módosul, hogy ón, ólom mellet még cadmiumot vagy bizmutot is tartalmaznak. A cadmium tartalom olvadáspont csökkentő hatásának köszönhetően a forrasztási hőmérséklet 140-160 fok közé csökken. Ez alkalmassá teszi a forrasztó anyagot a pillanatforrasztó-pákával történő használatra. Jelölése: F-Pb Sn 40 Cd, ahol a cadmium tartam 17-18%.
    10Precíziós forrasztásokhoz szükség van olyan forraszanyagokra melyek olvadáspontja 70-100 fok között, van. Ezt a hatást az ötvözet bizmut tartalmának fokozásával érhetjük el. Jelölése: F-Bi52 Sn15 Pb, ahol a bizmut tartalom 52-53%-os nagyságrendet ér el. Általában ezek a forraszanyagok folyasztó szert tartalmaznak. A folyató szert olyan módon helyezik el, hogy az több csatornán keresztül is beágyazásra került a forraszanyagba, ezzel a fokozott folyatási készséget segítik elő.
  • Jagi
    Vagy láttam, vagy linkelte valaki, de végignéztem mind a 4 részét. AZ a japán figura egy Olasz dio-t csinált 2 Sherman tankkal, az erkély korlátját ő maga forrasztotta, mint minden mást monjuk saját maga készített. Nem láttam, hogy mutatott volna bármi felületkezelő anyagot. Az is rézcsőből, vagy huzalból volt.
  • Jagi
    Akkor sztem elég csak megcsiszolni. A maratást meg mindenképpen azzal kell ugye?
  • m1garand
    Hogy a videóban a srác mit használ azt nem tudom.
  • Jagi
    Jah, kell még bele cink, de aszongyák az hidrogént szabadít fel és az robbanásveszélyes :)
    Megyek a boltba és veszek 500-ér' :)
    2 hónapos a gyerek nem fogok vegyészkedni a másik szobában xD
  • m1garand
    Jó, de még évek múlva is eszi az anyagot, horganyzott anyaghoz talán, de rézhez kicsit erős.
  • Jagi
    A forrasztóvíz jól emlékszem 1 sósav 5 víz? Vagy hogy van az arány? 1:5 vagy 5% sósav?
  • Jagi
    Úgy tűnik :)
  • m1garand
    Nagyon jó dolgokat lehet hajtogatni, forrasztani belőle.
  • Jagi
    Én sem ismertem, DE egy pár Höööhf!:
    Mi-drága trumpeterhez képest annyira nem is
    Ezdedurva Autó motortér becsövezésre sztem egyet mindenképpen
    + zártszelvények, bakker a garázshoz pont kell.
    Sok pénz lesz az első csomag.
    Ez a foghúzös kategória. amit az Airfixtől láttam, az mind fos volt eddig. Figurák tuti. valami szar anyaguk van, de még a repcsiknek is. a F-117 Nighthawk-ot 1/72-ben valami irdatlan szar volt ragasztani is (mert olvadt), meg festeni is (mert csúszott le róla a festék. (nem volt zsíros felület)Azóta már kuka.
  • stultus78
    Pont erre gondoltam.
    Sehol nem láttam még itthon ilyet!!
  • McFrost
    Tavaly a melóhelyen hentergett 4 kötegben 10 cm széles 0,3 mm-es vaslemez, volt vagy 6 köteg, aztán eltűnt:(
    F@sz voltam, mert keveset hoztam haza!
  • m1garand
    Jó lenen ezekből a réz stb. lemezekből, de ennyit sokallok érte. Nincs valahol olcsóbban?
  • McFrost
    Szerintem ez kész dio volt, feltúrbózta, mint én.
  • m1garand
    Szerintem is kafa lesz!
  • McFrost
    Most találtam egy oldalt, ahol elég sok kiegészítő van, nem drágán. Én még nem ismertem:
    makettvilág
  • stultus78
    Jó lesz az.
    Az utolsó képeidet nézegetve, őrülnék ha ilyen diót tudnék csinálni nullából.
  • Jagi
    Nem, nem. Stop flém :) Tényleg csak a lakatos beszélt belőlem. Tetszik a Dio. tényleg. xD
  • McFrost
    Nám, mer öllégedett vagyok vele :)

Remélem a jövő héten megkapom az alapot és akkor mehet bele föld! Az majd dob rajta!
  • m1garand
    Most kezdheted előröl!
  • Jagi
    Csak nem bírtam ki^^
  • Jagi
    Tudom,hogy csak ötletnek, de egy észrevétel... Jól néz ki. CSAK nekem a kapu mű olyan vastag lemezből, ha fém a kaput csak 2 ember tudja nyitni nem beszélve arról, hogy csak 1x2m-es lemezt lehet kapni áltaalában, akkpr meg pláne. Ma már nem biztos, de amit mi szoktunk venni az 1200x2000-es volt a vastagságától függentlemül. A többi viszont faszán néz ki. 1 szó mint száz a frost kapuja inkább :)
  • stultus78
    Így van :)
  • Jagi
    jófajta :)
  • McFrost
    Leszedtem, mind a 3 könyvet, át fogom nézni őket!

Ezek a képek pedig nagyon jók! Itt is számtalan dolgot meg lehetne kérdezni, hogy miért így vagy úgy van, de nem tesszük, mert az összkép a szemnek kellemes!
  • stultus78
    McFrost M1Garand dobott be egy linket.Szerintem örülnél neki.
    Tigris dioráma témáddal kapcsolatban van benne pár jó ötlet.

• McFrost
    Pirográf
  • Jagi
    Ha lesz még ránézek thx
  • McFrost
    Most volt a Lidlben ilyen bőr és fa dekoráló készülék, 500 fokot tud, szerintem ilyen célra kitűnő.
  • gumikacsa
    Köszönöm!
  • Jagi
    Végignéztem az F-104-est, nem semmi. O.o
  • Jagi
    Akkor jó^^
  • Kferro
    Nem, nem. :D
    Ezek Diego Quijano, méltán ismert spanyol makettező képei. Íme az oldala, érdeme megnézni:

http://dqscaleworks.blogspot.com/
  • Jagi
    Ha esetleg a képek is a tieid akkor a szülős dolog természetesen nem érvényes és elnézést kérek.
  • Jagi
    Lehet szégyen, de ott még nem vagyok regisztrálva xD