Makettezés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ez nem is makettezõ, hanem karosszérialakatos. 😄

Radííír? Uhh!
Szerintem ahhoz, hogy szép, és minõségi munkát produkálj, ne kísérletezgess a radírral. 😊
Fotót tudsz majd dobni?

highlander15
Radír eddig úgy látszik beválik,mert azzal próbálkoztam,csiszolgatni is lehet.

\"Gondoltál már valaha arra, hogy egyszer egy olyan emberrel fogsz találkozni, akivel nem kellene baszakodni?\" -Clint Eastwood- TRABANT-VOLVO-ZSIGULI

skate00
hát ez nagyon kemény
fõleg ez a weber karburátor<#eljen>

am õ csinálta a 4a-ge motort is

A Neoflexen kivül nem tudok ilyenrõl.
Esetleg még a pillanatragasztót szokták erre a célra használni, de az elég kemény, s épp ezért nehéz elcsiszolni.

highlander15
Igen,otthon fellelhetõ anyagokra gondoltam.

\"Gondoltál már valaha arra, hogy egyszer egy olyan emberrel fogsz találkozni, akivel nem kellene baszakodni?\" -Clint Eastwood- TRABANT-VOLVO-ZSIGULI

Házilag? Mármint otthon fellelhetõ anyagokból?
Régebben, mikor jómagam elkezdtem a makettezést, még szinte semmiféle speciális makettezõ anyagot nem lehetett kapni. Így ilyen célra Neoflex tömítõpasztát használtunk. Ha jól tudom, még mindig vannak makettezõk, akik ilyet használnak.
De érdemesebb speciálisan makettezõknek kifejlesztett tömítõpasztát használni. Én pl. Italerit használok, s meg vagyok vele elégedve.

highlander15
Tömítést "házilag" hogy lehet készíteni?

Hinnye, de randa munka! Jó, látom, hogy 13 éves srác csinálta, de azért legalább a tömítésekre odafigyelhetett volna.
A harcjármûvek színeihez nem értek, de talán ez segít:

Német harcjármûvek festése 1922-2000

McFrost
Ezen profin látszik.

"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8

McFrost
Sötétsárga.

"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8

highlander15
Csak azért kérdezem mert ebben a színben szeretném megépíteni és attól félek,hogy történelmileg nem lenne helyes ezzel a toronyszámmal,mert a dobozon olívazöld/homokszín-ben van ugyanezzel a számmal.
PzKpfw VI Tiger Ausf. H

Random work

Olyan napom volt, amitől Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. Műkutyától, műkrokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

highlander15
Az a harmadik variácó,a homoksárga.Asszem '43 után már minden német jármûnek a homokszín(dunkelgelb) lett az alapszíne.

Random work
Azok nem voltak szerintem zöldek csak sárgák nem?

Olyan napom volt, amitől Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. Műkutyától, műkrokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

highlander15
Az Afrika Korps Tigrisei csak olívazöld színben voltak vagy szürkében is?

Tomika boy
Heló mindenkinek!
Azt akarom kérdezni hogy mi a véleményetek errõl a makettrõl?!
9 990 Ft!Megéri megvenni?

ITALERI Scania R620 V8

Szétkaplak mint mongol gyerekek a segélycsomagot!

A visszamosás a befolyatás egyik része. Ez utóbbi a jimenezi terminológiában a Washing, vagy Washes megnevezést kapta. A lényege, hogy a különbözõ részleteket erõsen felhígított fekete, vagy barnás (mûvészolaj, vagy szintetikus) festékkel kiemeljük.
A visszamosás során a felesleges festéket eltávolítjuk a felületrõl.

Ezen a négy képen látszik a lényeg:

McFrost
Köszi!

Bár tudnám mi az a visszamosás.

greg benz
Szépen alakul<#worship>

m1garand
Szép lesz csak ezt a fekete olajszerû koszt, tompítsd pigmentporokkal. De elõtte különbözõ színû olajfestékkel öregítsd az alapszíneket. Máskor a visszamosást még frissen csináld meg.

makett.tk

Szép.<#eljen>

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

McFrost
Panzerkampfwagen VI, Tiger I. Late Version:

-visszamosás után

m1garand
Majd képet, pls!

makett.tk

A szerelékes doboz nem gáz ha roncs,de a kupola tényleg nem jó.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

McFrost
Szereztem egy Alder AD 319 pisztolyt. Majd meglátom milyen.
Ma megcsináltam a Tigris további antikolását, holnap mosom vissza.

Eleddig 5 magyar nyelvû makettezõs könyv jelet meg, de ebbõl kettõ igen régen, s inkább a repülõkkel foglalkozik.
Tavaly jelent meg a "Makettezõ ABC(D)" címû könyv, de ez is inkább a repcsiépítõknek szól. Természetesen az alaptechnikák (ragasztás, tömítés...stb.) univerzálisak.
Valamint Adóba László könyve, az "Építsünk diorámát" elsõ és második kötete, ami kifejezetten a diorámákban használatos épületek, növényzet készítésével foglalkozik.

Ami viszont nagyon sokat segít, s abban nagyon sok technikai segítség van, mind repülõsök, mind harcjármû makettezõknek, az a Pro Modell újság, ami kéthavonta jelenik meg. Sõt, abban a harcjármûvesek mintha több segítséget kapnának, fõleg, hogy szokott benne lenni (szinte minden számban) step-by-step építés, ráadásul olyan nevesebb makettezõktõl, mint Mig Jimenez, Adam P. Wilder, s a nagy kedvencem, Luciano Rodriquez.

McFrost
Amúgy van valamiféle magyar nyelvû könyv? Segítség, tippek, trükkök, ilyenek?

Jómagam sokáig Revellt és Humbrolt használtam. Aztán egyszer nem volt otthon megfelelõ színû festékem, csak Tamiya akril, s hiába olvastam azt róla, hogy szinte lehetetlen ecsettel szépen festeni vele, kipróbáltam.
Meglepetésemre szebb lett a végeredmény, mint a másik kettõvel. Azóta szinte nem is veszek sem Revellt, sem Humbrolt.

McFrost
Én is revellt használok és az a tapasztalatom, hogy bármennyi hígitót elbír.

Maximálisan egyetértek.

<#eljen>

\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

Gyakorlás kérdése az egész, ha megfelelõen hígitod a festéket, elég egyszerû felvinni. Csak nem szabad belejavítani a már festett részbe, nem baj az, hogy nem fed tökéletesen a festék, a következõ réteg úgyis eltünteti a hiányosságokat.
Nekem az a tapasztalatom a Revell festékkel (amikor új és még nagyjából tele van), hogy gyakran teljesen fel kell tölteni a még szabad térfogatot hígítóval, nagy valószínûséggel még így sem lesz túlzottan híg, gyakran ez már elegendõ, természetesen festék függõ és lehet hogy még több kell neki. A festéket tökéletesen össze kell keverni a hígítóval, ez nagyobb mennyiség esetében pár perc. Kezdetnek sztem így próbáld meg és máris egyszerûbb lesz a festés. A második réteggel pedig még óvatosabban, kísérletezz az öntõkereten és ha kell még hígabb legyen.

\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

highlander15
Kéne a szerelékes doboz a hátuljára,és a parancsnoki búvónyílás újabb mint amit Afrikában alkalmaztak.Eltaláltam?

Elnézést a közbeszolásért,de ez a torony Afrikai Tigrishez nem jó.

Semmiképpen sem olyat, ami tele van maratással, vagy mûgyanta alkatrésszel, de nem is valami drága Hasegawát.
Tudom ajánlani 1/72-es méretben az Academy repülõit. Meglepõen jó minõségûek. Italerit és Revellt már nem tudom ilyen nyugodt szívvel ajánlani, mert nagyon hullámzóak makettjeiknek a minõsége.
Ha 1/48-as méretben akarsz repülõt, akkor szintén Academy, vagy külföldrõl olcsóbban kaphatsz Hobbyboss és Tamiya maketteket.

McFrost
Pedig simán.

m1garand
Nem igazán mobil darab.

makett.tk

m1garand
Nagyon király! De ez 1:1 maketthez van nem 1:35-höz <#nevetes1>

makett.tk

highlander15
Amúgy ha már repülõmakettezésnél tartunk, egy kezdõnek milyen makettet ajánlotok?

Ez nagyon jó! Ügyes munka!

McFrost
Festõkabin:

highlander15
Olyasmi:-)

McFrost
Az alap 2 széle nagyon jó, de középen az mi? Földút?

öntõkereten ki tudod próbálni a festéket, meg érdemes hosszú idõt hagyni a 2 réteg között, az okosabbak megmondják mennyit érdemes. 😊

&#1641;(×&#815;×)&#1782; Az elmélet és a gyakorlat között elméletben nem, csak gyakorlatban van különbség.

Az egyik Pro Modellben Mig Jimenez szépen leírja, õ hogy csinálta.

Ráadásul én másként csinálnám.Lefesteném alapszínre, majd onnan rozsdásítanám be pigmentporral (porpasztell kréta), és felhígított szintetikus-, vagy olajfestékkel.

highlander15
Az lesz,megvallom õszintén nekem sem tetszik így.

Ezzel is ugyanaz a baj, mint a Fókával:túl vastag a festékréteg, annyira, hogy elvesznek a részletek.
S ugyanazt tudom csak mondani, mint az elõbb: marasd le a festéket, majd egy jobban meghígított festékkel fesd újra.