69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • Marci7
    Szerintem sincs igazából értelme félfényes festéket venni, a végén úgyis lakkozni kell. De van Tamiya félfényes fekete, az X-18.
  • raptor22
    Ezt a festést fogom megcsinálni. Ami kódokat megadtam azok lesznek a külső festésnél. Én is bolondságnak tartom, hogy félfényes. Pl lesz olyan h a 374-et a 378-al összekeverve fogja kiadni a megfelelő színt, valamint a 374 és a 371.
  • Kferro
    Ezeket találtam.

Revell 374 = Tamiya XF-20
    Revell 378 = ?
    Revell 371 = Tamiya XF-14
    Revell 302 = ?

Amúgy nem értem én sem, hogy miért félfényes festékeket határoztak meg, amikor a Tomcatek brutálisan mattak (és koszosak):

Szerintem ne foglalkozz azzal, hogy félfényes, matricázás előtt amúgy is kell egy réteg fényes lakk a festésre. Melyik festéshez kellenének a festékkódok? Mutasd már meg, s akkor keresünk megfelelő Tamiyát.

• raptor22
    A 302-nél nincs írva semmi revell palettán csak a szám stimmel meg, hogy black. Ezek a festékek Solid Silk Matt besorolásba vannak. A többi név szerint stimmel igen. A Tamiyát főleg az akrilt nem ismerem egyáltalán, létezik abból félfényes? MOndjuk nem is értem, hogy mért kell az F-14-hez félfényes...
  • Kferro
    Jól sejtem, hogy ezeket a színeket rejti a Revell kód?

374 = Silk Grey
    378 = Dark Grey
    371 = Light Grey
    302 = Satin Black
  • raptor22
    Tudnátok segíteni! Próbálom átváltani Revell enemalt Tamiya akrilra de nemigazán megy... pedig van millió táblázatom...Revell száma: 374;378;371;302; ezekkel az a "baj" hogy félfényesek aztán Tamiya akrilból van ilyen egyáltalán? Köszi előre is!!
  • m1garand
    Nekem is. Kár, hogy az ISU-m már majdnem kész, de lehet építek még egyet.
  • Bandzsi0001
    Hamár mindeni E.T. zik akkor nekem ez a favorit:

• m1garand
    Bölcs döntés.
  • highlander15
    Hát,ha ennyi a probléma vele,akkor inkább keresek mást :-)
  • Marci7
    Egyébként ha nem ismered, itt épp egy Skif T-64-et épít valaki.
  • Marci7
    Úgy nézem, kb. ugyanaz a színvonal ezeknél is. Nem rossz, de nem is olyan jó... :)
  • Marci7
    Igen, már kinéztem pár lapot a jövőbeli ASzU-85-ösömhöz is... :)

• highlander15
    Igen,ezt,vagy ezt szeretném megépíteni,vagy a Zvezda T-72A-ját.
  • m1garand
    Jó ez az E.T. model és olcsó is.
  • Marci7
    Mmmm... De jól néz ki! :)
  • Marci7
    Igen, egész jó témái vannak a Skif-nek, de nem olyan jó a minősége. Még nem építettem Skif makettet, de volt már a kezemben, és képeket is néztem róluk. A lánc általában nagyon gyenge, nem csak hogy gumi, de két darabból van... Szoktak maratást is tenni a dobozba, ez mondjuk pozitívum. (az más kérdés, hogy mennyit ér :) ) Én egy MT-LB-t néztem ki magamnak (ezt senki más nem gyártja), itt bár nincs sok sorja, rengeteg a beszívódás. MT-LB Szerintem ennyi pénzért még meg is éri, végül is a belső tér is el van készítve valamilyen szinten. De kellene hozzá új lánctalp, valószínűleg új görgők is, jó sok házi feljavítás, esetleg egy rézmaratás. De gondolom dobozból terveznél Skif-et építeni. Van konkrét elképzelésed, hogy mit szeretnél?
  • m1garand
    Feldíszített Halftrack:

http://www.hobbyeasy.com/en/data/ntgppk8m27h09rm1ldjs.html
  • highlander15
    A Skif-et,mint gyártót érdemes kipróbálni?Ahogy néztem,sok olyan makettjük van,ami más gyártónál nem található meg.
  • Marci7
    Én ezeket használtam már:

Levegőn száradnak, vízzel lehet lágyítani rajta, és ki lehet sütni (ezt még nem próbáltam). A terrakotta színű kicsit másabb anyag, mint a fehér, durvább, és papírszerű szemcsék vannak benne. (olyasmi, mint amilyen egy szétszakított rajzlap) Ezért ezt ajánlanám neked homokzsákhoz. Ez az olcsóbb kategória, lehet csinálni pl. Milliput-ból, vagy más kétkomponensű gyurmából is, azzal még szebbet lehet csinálni, de drágább, nehezebben beszerezhető.

• Kferro
    Valamilyen puttyból kellene csinálnod ilyet. A hagyományos gyurma (ha esetleg erre gondoltál) azért nem jó, mert vagy kiszáradás után szétrepedezik, vagy azért, mert még évekkel később is hajlamos folyatni magából valami olajat.
    Esetleg megpróbálhatnád a művészellátókban kapható égethető gyurmákat. Jómagam ilyet még nem használtam, de szerintem az jó lesz. Ha a felületébe finoman belenyomsz valami textíliát, akkor szép textúrát is adhatsz a homokzsákodnak.
  • nono55
    Hi,

Tudna valaki egy jó technikát ajánlani homokzsák készítéshez gyurmából?
    Vagy csak téglalapegymásrapakolgatás oszt jónagyot?
  • Bala10
    köszönöm szépen a segítséget! :)
  • Marci7
    "2.A T-34/76-os belsejében minden fehér volt,a lövegzárat is beleértve, vagy az is zöld színű volt?"

Tudtommal a löveg zöld volt, a többi fehér. Persze a műszerek meg feketék, vagy más színűek.
  • Kferro
    "1.egy 1/35-ös figurát hogyan lehet élethűvé tenni?"
    Festéssel. :D
    Na jó, félre a tréfát, a figurafestés egy igen nehéz tudomány, sok gyakorlást igényel. Az alapja a megfelelő árnyékolás.

Korábban így írtam itt erről:

"Három elterjedt technika van figurafestéshez:

1. Akril
    2. Művészolaj
    3. Enamel

Az akrilnál a színeket gyakorlatilag egymás mellé fested, óvatos átmenetekkel. Itt kell a legtöbb árnyalatot használni, amit azonban csak 3-4 színből keversz ki.

Művészolajnál a színeket egybehúzod, nagyon szép átmeneteket hozva létre. Azonban a művészolajos technika szerintem a legnehezebb, mert egyfelől igen nehéz szép, sima felületet létrehozni, emellett igen hosszú a száradási idő, ami a türelmetlenebb makettezőknek nem kedvez. Plusz erre a technikára nagyon rá kell érezni.

A harmadik technika az enameles. Ez hasonlít a művészolajoshoz, de itt a színeket nem egymásba húzzuk, hanem enyhén hígítós ecsettel "összetunkoljuk" azokat. Ezzel a technikával is nagyon szép átmeneteket lehet elérni, s szerintem a három közül ez a legkönnyebb."
  • highlander15
    Köszönöm a kritikát!A festése egyébként világosabb,csak nem fényben kaptam le :-)
    Két kérdésem lenne még: 1.egy 1/35-ös figurát hogyan lehet élethűvé tenni?
    2.A T-34/76-os belsejében minden fehér volt,a lövegzárat is beleértve, vagy az is zöld színű volt?
  • Kferro
    "Szép a Messzer nagyon, eddig csak 1/72-ben építettem II.vh-s gépeket, 1/48-ba szívesen kipróbálnám magam:)"
    Az biztos, hogy más dimenzió.
    Tudnám ajánlani a Tamiya és a Hobbyboss 48-as gépeit. Egész baráti áron hozzájuk lehet jutni, főleg, ha külföldről rendeled meg. De pl. az Academy is szép maketteket készít, s azt még itthon is jó árban megkapod.
  • Kferro
    Nekem ezzel a T-72-essel két alapvető gondom van:

1. Nagyon sötét a festése. A gyári festékeket minden esetben világosítani kell, mert a méretarány változás miatt egy adott festék más összhatást nyújt egy 72-es, 48-as, vagy 32-es, 35-ös méretarányú maketten.

2. Hiányolom a befolyatást, amivel a részleteket tudod kiemelni.

Amúgy szép munka. Egyszer én is szeretnék megépíteni egy T-72-est, lehetőleg magyart.
  • Kferro
    "megkérdezhetem, hogy az orr résznél a két szín elválasztását hogyan oldottad meg? :)"
    Persze. Tamiya maszkolószalaggal maszkoltam ki.
    Sajnos kritikán aluli fotókat sikerült csak anno csinálnom, de a lényeg talán látszódik.
    Itt már fel van fújva a világosbarna (RLM02) felső szín a törzsre:

Itt maszkolószalaggal már ki vannak takarva azok a részek, amik megmaradnak világosbarnának. Ahol szabadon hagytam, azok a részek lesznek sötétzöldek (RLM71):

• Marci7
    Te látod? :D
  • stultus78
    De van még itt elképzelés.

• Marci7
    Ez a másik, ami tetszik.
    Jól megjött a kedvem a saját E-4-esem festéséhez... :)
  • stultus78
    Köszi.
    Ezt akartam
  • Marci7
    Kitartást a tankhoz! :)
    Nem látom a képet.
  • stultus78
    hoppá :)
  • stultus78
    Azon még nem gondolkodtam.

De ez tetszik legjobban.
  • Marci7
    Ja, meg a fékszárnyak vásznazása feltűnően gyenge. A Tamiya sem túl élethű (a legszebb a Zvezda :) ), de nem ilyen "baltával faragott" szögletes...
    A festésen gondolkoztál? Nekem ez tetszik. :)

• stultus78
    Hát az sajnos áll.Nem tudok vele haladni mert a kisfiam nem hagy.Mostanában hétvégén kell mindent megcsinálni akkor meg azért nincs idő. De most már valahogy szakítok rá időt.
  • Marci7
    Persze, gondolom ugyanannyiba kerül. Nekem (meg Ferinek) is kéne egy ilyen Messzer, az Overtrees kiadásban néztük (nincs hozzá matrica, összeállítási útmutató, és egy sima kartondobozban van) úgy eléggé megérné, de sajnos azt csak közvetlenül a gyártótól lehet rendelni, úgy meg már drága. :( Pedig gyönyörű makett, sokat dob rajta a szegecselés. A motor picit gyenge. A kabin sem egy műgyanta szint, de alapból elég jó makettnek tűnik.
    Amúgy hogy áll a T-90?
  • stultus78
    Azt is abban az árban adja mint ami ott van?