Makettezés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én az F-16-ost enemal festékkel festettem és a lakk is enemal bázisú. Gondolom így is lehet befolyatást csinálni ha nem pont akril lakkal lakkozok. Gondolom ilyenkor vízbázisú festékkel kell átmosnom, ha enemal a lakk v olaj. Igazából attól tartok, hogy nem tudom eltávolítani a felesleges festéket amivel átmosom, mert rászárad a felületre.
Szerintem az lesz, hogy gyakorlok majd valami régi maketten. Van nekem Lidlis olajfestékem az enemal lakkon vajon lehet befolyatást csinálni szerinted Kferro?
Az F-16ost nem akartam ennyire koszolni, mert a valódi gép ilyen festéssel majd csaknem patika tiszta volt. De viszont tetszik így koszosan az F-16, ezért próbáltam ötvözni a 2-t. Ne legyen annyira koszos de tiszta sem😊
Szerintem az lesz, hogy gyakorlok majd valami régi maketten. Van nekem Lidlis olajfestékem az enemal lakkon vajon lehet befolyatást csinálni szerinted Kferro?
Az F-16ost nem akartam ennyire koszolni, mert a valódi gép ilyen festéssel majd csaknem patika tiszta volt. De viszont tetszik így koszosan az F-16, ezért próbáltam ötvözni a 2-t. Ne legyen annyira koszos de tiszta sem😊
Sziasztok!
Valakinek nincs véletlenül fölösleges szovjet harckocsizója 1:48-ban?
Valakinek nincs véletlenül fölösleges szovjet harckocsizója 1:48-ban?
A befolyatásnak két titka van:
1. Fényesre lakkozott felületre kell felvinni.
2. A lakkal ellentétes bázisú legyen a befolyatáshoz használt festék. Azaz, a lakk lehetõleg akril legyen, a festék pedig enamel, vagy mûvészolaj.
A technika maga egyáltalán nem nehéz, nagyon könnyen rá lehet érezni az ízére. Vagy átmosod az egész felületet a barnás-feketés festékkel, s pár perc száradás után letörlöd a felesleget, vagy csak a panelvonalakba futtatod be.
Viszont az F-16-os van annyira koszos gép, hogy érdemes lenne még valamit csinálnod azokkal a panelvonalakkal:
"Az olajfolyást pedig száraz ecseteléssel, meg óvatos festéssel csináltam meg. "
Az olajfolyást azért nem jó szárazecseteléssel csinálni, mert az olajfolyásra jellemzõ mintát (kifolyó olaj, amit a menetszél szépen "elmos" a menetiránnyal párhuzamosan) nem tudod vele megcsinálni. Ezen a képen nagyon szépen látszik az American Airlines egy gépén a függõleges vezérsíkon, de leginkább annak a tövében:
Ezt a legegyszerûbben egy kis csepp mûvészolajjal, s enyhén hígítós (szinte száraz) ecsettel tudod megcsinálni. Egyszerûen a festéket elhúzod a kellõ irányba annyiszor, ameddig megfelelõnek találod a folyást. Még annyit azért hozzátennék, hogy ehhez már viszont matt felület kell.
"Egy dolgot lenne jó megtanulni a pre-shading (ha jól emlékszem így hívják) mert akkor nem kéne utólag a panelvonalakkal foglalkoznom . "
A Pre-Shading jó dolog, látványos, de nem váltja ki a befolyatás lépését. Ezzel a technikával általában a szerelõpanelek szélének átlagostól eltérõ árnyalatát lehet kihangsúlyozni, s ezzel is plasztikusabbá, élõbbé tenni a makettet. Az már más kérdés, hogy gyakorlatilag az összes panelvonalra alkalmazzuk, sõt néha az élekre, sarkokra is. Egyáltalán nem nehéz technika, biztos kéz, s egy jól és megbízhatóan üzemelõ festékszóró kell hozzá.
1. Fényesre lakkozott felületre kell felvinni.
2. A lakkal ellentétes bázisú legyen a befolyatáshoz használt festék. Azaz, a lakk lehetõleg akril legyen, a festék pedig enamel, vagy mûvészolaj.
A technika maga egyáltalán nem nehéz, nagyon könnyen rá lehet érezni az ízére. Vagy átmosod az egész felületet a barnás-feketés festékkel, s pár perc száradás után letörlöd a felesleget, vagy csak a panelvonalakba futtatod be.
Viszont az F-16-os van annyira koszos gép, hogy érdemes lenne még valamit csinálnod azokkal a panelvonalakkal:
"Az olajfolyást pedig száraz ecseteléssel, meg óvatos festéssel csináltam meg. "
Az olajfolyást azért nem jó szárazecseteléssel csinálni, mert az olajfolyásra jellemzõ mintát (kifolyó olaj, amit a menetszél szépen "elmos" a menetiránnyal párhuzamosan) nem tudod vele megcsinálni. Ezen a képen nagyon szépen látszik az American Airlines egy gépén a függõleges vezérsíkon, de leginkább annak a tövében:
Ezt a legegyszerûbben egy kis csepp mûvészolajjal, s enyhén hígítós (szinte száraz) ecsettel tudod megcsinálni. Egyszerûen a festéket elhúzod a kellõ irányba annyiszor, ameddig megfelelõnek találod a folyást. Még annyit azért hozzátennék, hogy ehhez már viszont matt felület kell.
"Egy dolgot lenne jó megtanulni a pre-shading (ha jól emlékszem így hívják) mert akkor nem kéne utólag a panelvonalakkal foglalkoznom . "
A Pre-Shading jó dolog, látványos, de nem váltja ki a befolyatás lépését. Ezzel a technikával általában a szerelõpanelek szélének átlagostól eltérõ árnyalatát lehet kihangsúlyozni, s ezzel is plasztikusabbá, élõbbé tenni a makettet. Az már más kérdés, hogy gyakorlatilag az összes panelvonalra alkalmazzuk, sõt néha az élekre, sarkokra is. Egyáltalán nem nehéz technika, biztos kéz, s egy jól és megbízhatóan üzemelõ festékszóró kell hozzá.
Jó lesz!
Vettem izzót a fotózáshoz: http://makett.tk/?p=317.
makett.tk
Köszi szépen! A panelvonalakat vékony rotringgal húztam ki, a befolyatást valahogy nem merem bevállalni, félek, hogy elrontom a gépre felvitt festést. Van Lidlis olajfestékem azzal talán mehet ez a befolyatás.
Az olajfolyást pedig száraz ecseteléssel, meg óvatos festéssel csináltam meg.
Egy dolgot lenne jó megtanulni a pre-shading (ha jól emlékszem így hívják) mert akkor nem kéne utólag a panelvonalakkal foglalkoznom .
Az olajfolyást pedig száraz ecseteléssel, meg óvatos festéssel csináltam meg.
Egy dolgot lenne jó megtanulni a pre-shading (ha jól emlékszem így hívják) mert akkor nem kéne utólag a panelvonalakkal foglalkoznom .
Igen, tudod vele használni. Valóban csak a csatlakozó a kérdéses, meg az, hogy a hagyományos retuspisztolyoknak, makettezõ festékszóróknak viszonylag alacsony nyomás (akár 0,5-0,6 Bar) kell, fõleg a precízebb munkákhoz. Nem ismerem a nagyobb kompresszorokat, de gondolom, azokon is be tudod állítani precízen a nyomást.
Raptor!
Alapvetõen tetszik a Falcon, látszik a belefektetett sok munka. Azonban két apró észrevételem volna:
1. Befolyattad a panelvonalakat? A képeken nem igazán látom, bár lehet, hogy csak nem túl hangsúlyos.
2. Az orrsegédszárnynál is látható olajfolyásokat hogyan csináltad?
Alapvetõen tetszik a Falcon, látszik a belefektetett sok munka. Azonban két apró észrevételem volna:
1. Befolyattad a panelvonalakat? A képeken nem igazán látom, bár lehet, hogy csak nem túl hangsúlyos.
2. Az orrsegédszárnynál is látható olajfolyásokat hogyan csináltad?
"Am ezek illetve a vadászbombázók kb. milyen magasan repültek?"
A bevetési magasság bombázók (B-17, B-24) esetén tudomásom szerint olyan 8-9000 méteren volt. Az elfogásukra indított vadászok értelemszerûen ilyen magasra mentek fel.
A kisebb bombázók (Do-17, Do-217, He-111) olyan 5-6000 méter körül repkedtek.
A bevetési magasság bombázók (B-17, B-24) esetén tudomásom szerint olyan 8-9000 méteren volt. Az elfogásukra indított vadászok értelemszerûen ilyen magasra mentek fel.
A kisebb bombázók (Do-17, Do-217, He-111) olyan 5-6000 méter körül repkedtek.
Itt airbrush kiegészítõk találsz többféle átalakítót, tömlõt stb.
makett.tk
Általában ilyen 1/8" méretû az airbrush menete:
http://makett.tk/?p=267
http://makett.tk/?p=267
makett.tk
sziasztok,
készülök venni egy airbrush szettet,viszont nem tudom
hogy lehet -e használni normál(nagy) kompresszorral vmilyen átalakítóval
készülök venni egy airbrush szettet,viszont nem tudom
hogy lehet -e használni normál(nagy) kompresszorral vmilyen átalakítóval
ez mindenkit érdekelhet töltsétek 😊
Szerintem megérte a sok munkát, az elsõ makettnél talán az a legfontosabb, hogy szépen befejezze az ember és tudjon tovább lépni és fejlõdni. Gratula, csak így tovább!
makett.tk
A 2 fajta zöldnek megtudja valaki mondani a szinkódját?
Vagy bármilyen olyan képet oldalt ahol ezzel a szinsémával és szinekkel szerepel a 24-es. Mert magyarorzságra tudtommal ilyen szinnel érkeztek természetesen V-változatra gondoltam nem a P-re mint ahogy a képen van.
Vagy bármilyen olyan képet oldalt ahol ezzel a szinsémával és szinekkel szerepel a 24-es. Mert magyarorzságra tudtommal ilyen szinnel érkeztek természetesen V-változatra gondoltam nem a P-re mint ahogy a képen van.

A mai nappal elkészültem az F-16-al (1/72) hosszú és olykor nehéz volt az építés. Hibák vannak rajta bõven, a matricáknak továbbra is látszódik a körvonala, de az elõzõ maketthez képest már kevésbé (ezt még gyakorolnom kell). Kicsit túl is vállaltam magam a sok maratással, legközelebb nem lesz ennyi egy gépen. Akinek bármi építõ jellegû kritikája tanácsa van várom, ugyanígy a dicsérõ szavakat is ha van😊 Ízelítõnek egy képet linkelek a többit picasa-n lehet megnézni. Következõ projekt 1/48 F-14D 😊
picasa
picasa
A második egész fasza kicsit fura nekem a kabintetõ, de ez van 😄
Majd hó-végén eldõl mi lesz
Am ezek illetve a vadászbombázók kb. milyen magasan repültek?
A méretek meg kb úgy vannak hogy a szárnyfeszt. kb max 24cm <#whatever>#whatever>
a hossza az szinte mindegy
Majd hó-végén eldõl mi lesz
Am ezek illetve a vadászbombázók kb. milyen magasan repültek?
A méretek meg kb úgy vannak hogy a szárnyfeszt. kb max 24cm <#whatever>#whatever>
a hossza az szinte mindegy
Annak idején megépítettem ezt a Dorniert, s nincsenek jó emlékeim róla...
4000 ft alatt ezt a két készletet merném ajánlani, igaz egyik sem német.
http://replica.hu/repulk-/37454-p-40m-kittyhawk-easy-kit-148.html
Dobozbontás:
http://www.model-making.eu/products/P-40E-Kittyhawk-2426022.html
A másik készlet:
http://replica.hu/repulk-/32532-t-6-g-texan.html
Dobozbontás:
Az utóbbi gépnek az a pikantériája, hogy nagyon sok repül mind a mai napig, így be lehetne mutatni egyik oldalán a régi festést fekete-fehérben, a másik oldalán meg egy modernebb festést színesben. Pl.

4000 ft alatt ezt a két készletet merném ajánlani, igaz egyik sem német.
http://replica.hu/repulk-/37454-p-40m-kittyhawk-easy-kit-148.html
Dobozbontás:
http://www.model-making.eu/products/P-40E-Kittyhawk-2426022.html
A másik készlet:
http://replica.hu/repulk-/32532-t-6-g-texan.html
Dobozbontás:
Az utóbbi gépnek az a pikantériája, hogy nagyon sok repül mind a mai napig, így be lehetne mutatni egyik oldalán a régi festést fekete-fehérben, a másik oldalán meg egy modernebb festést színesben. Pl.

Javaslom akkor, hogy legalább 48-as méretarányban gondolkozz. De simán el tudnék képzelni pl. egy 72-es B-17-est is...
Szerintem jó ötlet. Milyen német gépre gondoltál?
Olyan napom volt, amit?l Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. M?kutyától, m?krokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.
Csinálnám én de kéne valmi donor 😄 de talán majd hóvégén lesz rá 2-4 ezrem 😄... (valami háborús német gépre gondoltam szerintetek?)
Ez hatalmas ötlet! Tessék gyorsan megvalósítani!
Simán azt hittem hogy fekete-fehér kép.
Ez nagyon jó ötlet.Tetszik!
Ez nagyon jó ötlet.Tetszik!
Ennek is lockolt már a bootloadere?
én is találtam már ki hasonlót csak az repülõ lenne és hossztengely mentén felezném meg a színeket és az alap alja félig régi légifotó, félig meg google mûhold térkép lenne
Fasza, ez a ki....ott SG hozza a formáját...

Na srácok, ez a nem semmi. A faszi csak a szürke különbözõ árnyalataival festette meg ezt a diorámát:

Köszi! megpróbálom lassan átgondoltan csinálni!
Na, most már látom. Nagyon tetszenek a gumiperemek sérülései.
Nekem sajnos nem hozza be, "500 Internal Server Error" hibaüzenetet kapok.
Én nem értek egyet veled. Sem az árakkal (egy JÓ Tamiya repülõmakett 3-4000 Ft körül is van, amennyiért egy harcjármûvet is kapsz; de például a szenzációs Italeri 1/48-as Stukája is 6.000 Ft alatt kapható, még itthon is), sem a minõséggel. De ez utóbbinál ha esetleg konkrét példát hoznál fel, akkor könnyebben meg tudnánk vitatni a dolgot. Mert ilyetén téren az általánosítás nem helyénvaló. Harcjármûmakettek között is van csapnivalóan rossz, akárcsak repülõk, autók, vagy hajók esetén.
De Sanyinak ma linkeltem pár makettet, amik árban sem vészesek, s a minõséggel is jól állnak, hátha megosztja veled.
De Sanyinak ma linkeltem pár makettet, amik árban sem vészesek, s a minõséggel is jól állnak, hátha megosztja veled.
Álmomban sem gondoltam volna, hogy milyen drágák a repülõmakettek eddig csak lánctalpas v. gumikerekes dolgok érdekeltek viszont nemrég a War Thunder nevû repülõs játéktól kedvet kaptam, hogy a hazai légierõt is megalakítsam viszont meglepve tapasztaltam, hogy egy repülõ árából akár 2 tankot is ki tudok hozni ami kicsit elszomorító. Illetve ahogy nézem minõségben meg sem közelítik a tankokat (illesztési problémák, hézagok) még a top gyártók sem, mindenhol olvasni kritikákat ez ügyben.
Ok. 😊
Nem raktam el emlékbe 😊 de a következõt belinkelem!
Rossz válasz. 😊
Én pl. egy sima mezei A4-es papíron próbálgattam. Azon jól be tudtam lõni, hogy ilyen hígítás kell, s hogyan kell kezelni az Evo-t.
Úgyhogy tessék lefotózni, bescannelni azt a kartont.
Én pl. egy sima mezei A4-es papíron próbálgattam. Azon jól be tudtam lõni, hogy ilyen hígítás kell, s hogyan kell kezelni az Evo-t.
Úgyhogy tessék lefotózni, bescannelni azt a kartont.