Makettezés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Frog Grumman F6-F3 Hellcat 1/72 ocó, gyakorolni jó lenne."
Ó, életem 4. makettje volt! A doboza még a mai napig megvan. Ha jól emlékszek, mozgatható (ki/be csukható) futómûvei voltak. :)

Az általad felsoroltak közül én az Academy Wildcatét ajánlanám neked. A P-38-as a dobozbontás alapján elgé bonyolult makett, ráadásul igen sorjás is.
Hol akarod venni? Webshopokban nem is nézted? Mennyi pénzt szánnál rá?

több makettre is licitáltam.

Frog Grumman F6-F3 Hellcat 1/72 ocó, gyakorolni jó lenne.

Academy Grumman F4 F-4 Wildcat 1/72 ez nagyon tetszik és ami a lényeg, hogy van egy színû változata is. :)

Revell P-38 M/J Lightning 1/72 ez meg marha jól néz ki.

٩(×̯×)۶ Az elmélet és a gyakorlat között elméletben nem, csak gyakorlatban van különbség.

Na, milyen repülõt építesz?

Valószínû az, hogy nem higítottam eléggé. :) ha Isten is megadj, akkot jövôhéten nekikezdek egy repülönek és addig gyakorlom amíg jó nem lesz. Lehet kezdésnek nagy falat lesz, de igyekszem majd minél élethübbre elkészíteni.

٩(×̯×)۶ Az elmélet és a gyakorlat között elméletben nem, csak gyakorlatban van különbség.

:D

stultus78
Akkor gyere amikor nem esik az esõ <#vigyor1>

Ennek is lockolt már a bootloadere?

Szuper!
Valamelyik nap, majd felszaladok érte. Tudod, "bicikli idõben". :D

Az MM-mel is ugyanúgy kell festeni, mint a Revellel. Ha a Revellel nem ment, akkor ezzel sem fog.
Kivéve, ha megfogadsz pár tanácsot. :)
Az elsõ, hogy mindig jól felhígított festékkel fess. Hogy ez milyen hígítást jelent, ki kell tapasztalni. Ha szépen fel van hígítva, akkor szép, sima, nem csíkos festést fogsz kapni.
A másik, hogy sose próbálj egy makettet egy rétegben lefesteni. Ha sikerül egy rétegben lefesteni, akkor valószínüleg túl sûrû a festék (emiatt takar jól), viszont sanszos, hogy a festést csíkos lesz.

Amúgy a Revellel mi volt a baj?

stultus78
Feri jó hírem van!
Van itt neked 5mm-es plexi.

Ennek is lockolt már a bootloadere?

jó, köszönöm! ha nem sokkal rosszabb az MM, akkor ennél maradok, mert mást is rendelek onnan és akkor kedvezõbb a szállítási díj. régebben revellt használtam, de azzal nem sikerült szépen festeni. :)

&#1641;(×&#815;×)&#1782; Az elmélet és a gyakorlat között elméletben nem, csak gyakorlatban van különbség.

nagyon szep makett... :)
Egy idõben ilyen festéket használtam. Nagyon jó festék, szépen lehet ecsetelni. Azonban egy idõ után annyira rászárad a kupak az üvegre, hogy szinte reménytelen vállakozás kinyitni.
Sajnos azt nem tudom, hogy mi a különbség az FS és az II között (gyanítom, hogy a színskála más. Ha jól sejtem, az "FS" a Federal Standard színskálát jelöli), de bevallom neked õszintén, én enamelbõl inkább a Tamiyát ajánlanám. Itt kapható:

http://automakett.hu/kategoria/enamel_festekek.html

Én régebben használtam MM enameleket, szerintem egész jó minõségûek.

Jo ez a kompresszor :)
a Modelmaster enamel festékei milyenek? és mi a különbség a Modelmaster FS és a Modelmaster II között?<#fejvakaras> megamaketten nézem éppen...

&#1641;(×&#815;×)&#1782; Az elmélet és a gyakorlat között elméletben nem, csak gyakorlatban van különbség.

Nincs kompresszorja az embernek? Sebaj! Így is lehet csinálni. :D

http://www.youtube.com/v/MZIlNb4KIRk&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Dave Manter BRDM-2-ese a Missing Lynx-rõl. Kicsit hivalkodó, de nekem tetszik:

Alapvetõ problémának azt tartom ennél a T-34-nél, hogy nagyon csíkos a festés. Nagyon sûrû volt a festék.
Hány rétegben festetted le a makettet?

highlander15

\"Gondoltál már valaha arra, hogy egyszer egy olyan emberrel fogsz találkozni, akivel nem kellene baszakodni?\" -Clint Eastwood- TRABANT-VOLVO-ZSIGULI

highlander15
Most ezt csinálgatom:

\"Gondoltál már valaha arra, hogy egyszer egy olyan emberrel fogsz találkozni, akivel nem kellene baszakodni?\" -Clint Eastwood- TRABANT-VOLVO-ZSIGULI

Jaja azt megtaláltam én is:) jobban belegondolva tényleg nincs

Szerintem sincs igazából értelme félfényes festéket venni, a végén úgyis lakkozni kell. De van Tamiya félfényes fekete, az X-18.

Ezt a festést fogom megcsinálni. Ami kódokat megadtam azok lesznek a külsõ festésnél. Én is bolondságnak tartom, hogy félfényes. Pl lesz olyan h a 374-et a 378-al összekeverve fogja kiadni a megfelelõ színt, valamint a 374 és a 371.

Ezeket találtam.

Revell 374 = Tamiya XF-20
Revell 378 = ?
Revell 371 = Tamiya XF-14
Revell 302 = ?

Amúgy nem értem én sem, hogy miért félfényes festékeket határoztak meg, amikor a Tomcatek brutálisan mattak (és koszosak):

Szerintem ne foglalkozz azzal, hogy félfényes, matricázás elõtt amúgy is kell egy réteg fényes lakk a festésre. Melyik festéshez kellenének a festékkódok? Mutasd már meg, s akkor keresünk megfelelõ Tamiyát.

A 302-nél nincs írva semmi revell palettán csak a szám stimmel meg, hogy black. Ezek a festékek Solid Silk Matt besorolásba vannak. A többi név szerint stimmel igen. A Tamiyát fõleg az akrilt nem ismerem egyáltalán, létezik abból félfényes? MOndjuk nem is értem, hogy mért kell az F-14-hez félfényes...

Jól sejtem, hogy ezeket a színeket rejti a Revell kód?

374 = Silk Grey
378 = Dark Grey
371 = Light Grey
302 = Satin Black

Tudnátok segíteni! Próbálom átváltani Revell enemalt Tamiya akrilra de nemigazán megy... pedig van millió táblázatom...Revell száma: 374;378;371;302; ezekkel az a "baj" hogy félfényesek aztán Tamiya akrilból van ilyen egyáltalán? Köszi elõre is!!

m1garand
Nekem is. Kár, hogy az ISU-m már majdnem kész, de lehet építek még egyet.

makett.tk

Bandzsi0001
Hamár mindeni E.T. zik akkor nekem ez a favorit:

m1garand
Bölcs döntés.

makett.tk

highlander15
Hát,ha ennyi a probléma vele,akkor inkább keresek mást :-)

Egyébként ha nem ismered, itt épp egy Skif T-64-et épít valaki.

Úgy nézem, kb. ugyanaz a színvonal ezeknél is. Nem rossz, de nem is olyan jó... :)

Igen, már kinéztem pár lapot a jövõbeli ASzU-85-ösömhöz is... :)

highlander15
Igen,ezt,vagy ezt szeretném megépíteni,vagy a Zvezda T-72A-ját.

m1garand
Jó ez az E.T. model és olcsó is.

makett.tk

Mmmm... De jól néz ki! :)

Igen, egész jó témái vannak a Skif-nek, de nem olyan jó a minõsége. Még nem építettem Skif makettet, de volt már a kezemben, és képeket is néztem róluk. A lánc általában nagyon gyenge, nem csak hogy gumi, de két darabból van... Szoktak maratást is tenni a dobozba, ez mondjuk pozitívum. (az más kérdés, hogy mennyit ér :) ) Én egy MT-LB-t néztem ki magamnak (ezt senki más nem gyártja), itt bár nincs sok sorja, rengeteg a beszívódás. MT-LB Szerintem ennyi pénzért még meg is éri, végül is a belsõ tér is el van készítve valamilyen szinten. De kellene hozzá új lánctalp, valószínûleg új görgõk is, jó sok házi feljavítás, esetleg egy rézmaratás. De gondolom dobozból terveznél Skif-et építeni. Van konkrét elképzelésed, hogy mit szeretnél?

m1garand
highlander15
A Skif-et,mint gyártót érdemes kipróbálni?Ahogy néztem,sok olyan makettjük van,ami más gyártónál nem található meg.

Én ezeket használtam már:

Levegõn száradnak, vízzel lehet lágyítani rajta, és ki lehet sütni (ezt még nem próbáltam). A terrakotta színû kicsit másabb anyag, mint a fehér, durvább, és papírszerû szemcsék vannak benne. (olyasmi, mint amilyen egy szétszakított rajzlap) Ezért ezt ajánlanám neked homokzsákhoz. Ez az olcsóbb kategória, lehet csinálni pl. Milliput-ból, vagy más kétkomponensû gyurmából is, azzal még szebbet lehet csinálni, de drágább, nehezebben beszerezhetõ.

Valamilyen puttyból kellene csinálnod ilyet. A hagyományos gyurma (ha esetleg erre gondoltál) azért nem jó, mert vagy kiszáradás után szétrepedezik, vagy azért, mert még évekkel késõbb is hajlamos folyatni magából valami olajat.
Esetleg megpróbálhatnád a mûvészellátókban kapható égethetõ gyurmákat. Jómagam ilyet még nem használtam, de szerintem az jó lesz. Ha a felületébe finoman belenyomsz valami textíliát, akkor szép textúrát is adhatsz a homokzsákodnak.

Hi,

Tudna valaki egy jó technikát ajánlani homokzsák készítéshez gyurmából?
Vagy csak téglalapegymásrapakolgatás oszt jónagyot?

köszönöm szépen a segítséget! :)

"2.A T-34/76-os belsejében minden fehér volt,a lövegzárat is beleértve, vagy az is zöld színû volt?"

Tudtommal a löveg zöld volt, a többi fehér. Persze a mûszerek meg feketék, vagy más színûek.

"1.egy 1/35-ös figurát hogyan lehet élethûvé tenni?"
Festéssel. :D
Na jó, félre a tréfát, a figurafestés egy igen nehéz tudomány, sok gyakorlást igényel. Az alapja a megfelelõ árnyékolás.

Korábban így írtam itt errõl:

"Három elterjedt technika van figurafestéshez:

1. Akril
2. Mûvészolaj
3. Enamel

Az akrilnál a színeket gyakorlatilag egymás mellé fested, óvatos átmenetekkel. Itt kell a legtöbb árnyalatot használni, amit azonban csak 3-4 színbõl keversz ki.

Mûvészolajnál a színeket egybehúzod, nagyon szép átmeneteket hozva létre. Azonban a mûvészolajos technika szerintem a legnehezebb, mert egyfelõl igen nehéz szép, sima felületet létrehozni, emellett igen hosszú a száradási idõ, ami a türelmetlenebb makettezõknek nem kedvez. Plusz erre a technikára nagyon rá kell érezni.

A harmadik technika az enameles. Ez hasonlít a mûvészolajoshoz, de itt a színeket nem egymásba húzzuk, hanem enyhén hígítós ecsettel "összetunkoljuk" azokat. Ezzel a technikával is nagyon szép átmeneteket lehet elérni, s szerintem a három közül ez a legkönnyebb."

highlander15
Köszönöm a kritikát!A festése egyébként világosabb,csak nem fényben kaptam le :-)
Két kérdésem lenne még: 1.egy 1/35-ös figurát hogyan lehet élethûvé tenni?
2.A T-34/76-os belsejében minden fehér volt,a lövegzárat is beleértve, vagy az is zöld színû volt?

"Szép a Messzer nagyon, eddig csak 1/72-ben építettem II.vh-s gépeket, 1/48-ba szívesen kipróbálnám magam:)"
Az biztos, hogy más dimenzió.
Tudnám ajánlani a Tamiya és a Hobbyboss 48-as gépeit. Egész baráti áron hozzájuk lehet jutni, fõleg, ha külföldrõl rendeled meg. De pl. az Academy is szép maketteket készít, s azt még itthon is jó árban megkapod.

Nekem ezzel a T-72-essel két alapvetõ gondom van:

1. Nagyon sötét a festése. A gyári festékeket minden esetben világosítani kell, mert a méretarány változás miatt egy adott festék más összhatást nyújt egy 72-es, 48-as, vagy 32-es, 35-ös méretarányú maketten.

2. Hiányolom a befolyatást, amivel a részleteket tudod kiemelni.

Amúgy szép munka. Egyszer én is szeretnék megépíteni egy T-72-est, lehetõleg magyart.

"megkérdezhetem, hogy az orr résznél a két szín elválasztását hogyan oldottad meg? :)"
Persze. Tamiya maszkolószalaggal maszkoltam ki.
Sajnos kritikán aluli fotókat sikerült csak anno csinálnom, de a lényeg talán látszódik.
Itt már fel van fújva a világosbarna (RLM02) felsõ szín a törzsre:

Itt maszkolószalaggal már ki vannak takarva azok a részek, amik megmaradnak világosbarnának. Ahol szabadon hagytam, azok a részek lesznek sötétzöldek (RLM71):