420
-
Zoldalma #331 Par felmeres:
http://librenix.com/?inode=2698
http://www.eweek.com/article2/0,4149,1354390,00.asp
es a vegere:
http://weblog.kestrelworks.com/archives/000209.html
idezet:
In this study the results were shown across three years of use. The results show the Linux configurations costing an average of $186,000 for the compared loads, Windows configurations costing $423,000 and Solaris configurations costing $1,475,000 over the three year period. With differences that large, it is difficult to ignore the opportunities.
es a plussz ami tetszett:
- Experience with Microsoft shows that soft costs like security could skew TCO figures much higher for Windows servers. Windows requires constant patching and configuration checking and usually requires a reboot to finish the patch which takes resources out of the pool. -
Zoldalma #330 "ok, lehet nem 2x akkorák nem emlékszem pontosan, de kb 3 felmérés volt ami a wint hozta ki olcsóbbnak méghozzá 100 amerikai vállalatot vizsgálva amit nevezhetünk reprezentativ mintának szerintem. Furcsa, hogy te nem is hallottál ezekről. Talán még sg-n is volt. (ment is a fórumban a hittéritő munka, hogy hazudik ám mindenki meg hogy nemisigaz, mert csak :))"
Nos, az hogy nem hallottam meg hogy egy linket kertem ami konkret szamadatokat mutat, az ket kulon dolog. Igen, en is olvastam azt az MS altal szponzoralt jelentest miszerint a Win TCOja hosszabbtavon jobb mint a *nix rendszereke...de mivel MS altal szponzoralt felmeres volt, a ketelkedes talan felmerulhet bennem... :o) -
Zoldalma #325 De felesleges itt most egymast cafolgatni, eleg ha berax nekem egy TCO jelentest, szamszaki adatokkal, erre voltam kivancsi. Mihelyst latom h az osszegek 2x nagyobbak, maris hiteles az adat, es elismerem h nem hasracsapasra mondtad a 2x-et. :o)) -
Zoldalma #324 "Rakd ide kérlek, mikor is állitottam ennek ellenkezőjét."
Hadd ne keressem vissza, lehet h nem pont Toled jott...
De nezzuk a tobbit:
A linuxot többet kell patchelni. - nyilvan draga patchelni
A bsd jóval kevesebb szolgáltatást nyújt - mihez kepest? Serverekhez kepest?
vagy megszoritásokkal kell élni- megint nem ertem milyen mexoritasra gondolsz...nekem meg nem jott elo pl. egy FreeBSD eseten.
vagy egy rakás kerülőmegoldást kitalálni - megintcsak www.google.co.hu ill bsd oldalon, levlistan. Epp te irtad ezelott hha nem tudsz vmit Win alatt, el kell menni Lurdyba ill kozossegekbe es kozosen megvan a megoldas. Na itt is ez a helyzet.
természetesen a idő, pénz, hibalehetőség - ez win eseteben ugyanigy fennall.
ott van még a hardvertámogatottság - ez megint korrekt...lenne. De mar elottem is megmondtak Neked, szolj mihez kell tamogatas, es megkapod. Jah, hogy botkormanyhoz kellene pl? Hat erre csak azt tudom felhozni, hogy epp a W2k3ra lett irva h miert is nem futnak alatta a jatekok...
Egyik sem rendelkezik központositott menedzsmenttel, normális szoftverteritéssel - www.freebsd.org Packages List...ajanlom figyelmedbe....a kozpontositott menedzsmentnek meg utananeznek a helyedben azert :o)
menedzselhetőséget biztositják win alatt akár konzolról - ezt megint nem ertem, mivel erre is megvannak a megfelelo programok, lehetosegek....ismetelten Packages Listet ajanlom a figyelmedbe, ill egy kis FAQ
L2TP alapú VPN kialakitása PKI alapú IPSEC-el - most mekkora halozatokrol is beszelunk? Mert neha desktop jon fel, neha kisvallalati rendszerek, neha tobb...
-
#322 VICE: MULAN? :)
Amúgy már jó ideje nemháromszázkettő :)
És igen, mindenki írt. Én is :) -
#321 Nem szenved csorbát, mert a Sunnak van JRE-je Windowsos platformra is. A MS féle Java csak egy hülye próbálkozás volt, bár a JScriptjüket jobban csípem, mint a Sunos változatot, ha böngészni kell. -
Zoldalma #320 "hogy ingyen letöltötte az oprendszert, ha utána a karbantartására 2x annyit elkölt,"
Nocsak, vegre eljutottunk odaig h megiscsak ingyen letoltheto. De aruld mar el nekem egy Linux/BSD karbantartasa miert kerul 2x tobbe mint egy Wines? Szamszakilag ertem... -
Zoldalma #319 En ugy tudtam nagy leptekekben megegyezik, elevegre azert is maradt meg a Java neve....de igy epp a multiplatform elonye szenved kart, h valtoztatjak....na mind1... -
#318 "mindenki írt az UFO 1-hez savegame-editort??? Én is!!!"
Naná, az volt a menő dolog akkoriban. Az én változatomat sok ismerősöm használta :-) -
#316 PHEEL: m302? -
#315 Ez a stílus már tetszik:)
Bocs a magánéletedről való következtetésekért. Neked is, nekem is vannak rossz perceim :)
Akkor is BUKÉ!! :D
U.i.: mindenki írt az UFO 1-hez savegame-editort??? Én is!!! LOL -
#313 Ez így igencsak jó megoldás. Nekem is tetszik. Ésszerű is, jó is.
Eclipseről sok jót hallottam már, magam csak UMLhez használtam. -
#312 "Ime a broadband connection létrehozása a 2. next gomb megnyomása után...
http://www.tar.hu/funyirokimi/icf.jpg"
Hopsz... Mindenkitől elnézést kérek, ha megállítottam az evolúcióban... RASPPPOE-t használok, ott alapból kikapcsolódik a tűzfal. Imikénél a pont.
"Ugyan... De nekem legalább van fogalmam arról amiről beszélek és nem égetem le lépten-nyomon magam ekkora melléfogásokkal, meg blasterek beszopásával stb-stb..."
A fentiek után szzem ez felejthető. Amúgy sem érzem égve magam. Sok kell ahhoz hogy te engem beégess.
"Hát igen... Megszólalt a biztonsági szakértő, aki egy blastertől sem tudja megvédeni magát... :)
De az ekkora lámereket, még ez a primitiv tűzfal is megvédené, ha nem kapcsolnák ki.. De neem ők kikapcsolják, mert annyira értenek a windowshoz és az amúgy is gagyi. Majd lúzer módjára beszopnak egy blastert és nekiállnak billgéc-t fikázni. Szánalmas."
Az "ekkora lámereket" kijelentésedet ismét nem veszem magamra, mert nem ingem. Biztonsági szakértő sem vagyok, a cégem karbantartással foglalkozik - és az ügyfeleink visszajelzéséből ítélve jól végezzük a dolgunkat (debreceniek vagyunk, de még Győrben is van kliensünk). Biztos sok területen nagyobb tudásod van az enyémnél, de én nem is állítottam az ellenkezőjét. És abban is biztos vagyok, hogy vannak olyan dolgok, amikben én vagyok a jobb.
A tűzfal pedig igenis gagyi. Az pedig, hogy "lúzer" módjára, a feledékenységem miatt "beszopok" egy blastert (amit persze két perc alatt korrigálok) az oké; de egy szóval sem fikáztam Bill Gatest. Én szeretem a Windowst, a linux meg valahogy 6-odjára sem jön be nekem (jöhetnek a kövek:)
És ha már a "szánalmas" kategóriába sorolsz, nekem csak végig kell olvasnom az általad írott hozzászólásokat, és máris kiütközik a stílusodból, hogy elég egysikú életed lehet, ha itt éled ki magad a fórumon. Szerintem élj egy kicsit odakint is, ne csak a gép előtt.
A tűzfal témát részemről lezártam.
Még egyszer BUKÉ!!! -
Csabi #311 "A MS leépíti a Sun féle Javat, miután azok sokat kekeckedtek ugye :)"
Sun fele java-t az ms soha nem tamogatott, csak a sajat inkompatibilis implemantaciojat. Az inkompatibilitas meg nem is lett volna annyira nagy baj, de valahogy megrekedt az sun java 1.1-es szintjen.
A koltsegerzekenysegrol meg annyit, hogy olyan multiknal, ahol azt gondolnad, hogy vegtelen mennyisegu penz van, meg az A/4-es fenymasolopapir is ki van porciozva. :) Sokszor a linux sokkal olcsobb, sokszor nem az. Nekem sajat cegem van, ahol jatszik java, windows es linux is, mindegyik megtalalta a sajat helyet. javaban (personaljava es j2me) van implementalva a best seller mobilos termek ami mellesleg a sonyericsson p800 es p900 reklamkampany resze is, windows fut a desktopon fejleszteshez, linuxon megy az application server, adatbazis, web server stb. Egyikben sem csalodtam. A fejlesztes az ibm fele ingyenes eclipse platformon megy, ami szerintem egyszeruen a letezo legjobb, konnyeden veri el a borland termekeket is. -
#310 J# != Java
A MS leépíti a Sun féle Javat, miután azok sokat kekeckedtek ugye :) -
Zoldalma #308 Azert nem adjak olyan olcson azokat a win licenszeket... :o) -
Zoldalma #307 Nem ugy vettem eszre:
http://msdn.microsoft.com/vjsharp/default.aspx
J# benne van a csomagban. -
#306 Lehet nyomós érv, de ahhol egy rendszergazdit meg lehet fizetni és nem minimálbérért-félállásban vmi egyetemistát alkalmaznak, ott ez aligha szempont. -
#305 Java esetén még szép, hogy jobban bejön! VS.NET nem támogatja a Javat :) -
Zoldalma #304 Apropo, lehet hogy felig off, de mar akartam kerdezni, hogy anno nagyon leszoltatok az ingyenesseget a Linux oldalan. Ugy gondoljatok hogy a mai magyar gazdasagban a kis es kozepvallalkozasoknal ez nem egy nagyon nyomos erv? -
Zoldalma #303 Az teny, viszont Java eseten is jobban bejon a JBuilder mint a VS.NET. Bar ez mar tenyleg teljesen szubjektiv...
Egyedul az MSDN amire azt mondom h az MS nagyon korrektul megoldotta...
-
Zoldalma #302 Nem kellene mar ennyire Neked is szemelyeskedned.... -
#301 "Hat en ma probaltam a VS Prof-ot MSDNel kiegeszitve....ami tetszett az MSDN, de maga a fejlesztokornyezet sztem a Borland eszkozei mogott van. Persze ez szubjektiv..."
Ez már abszolút szubjektív kategória, igen. Csak annyit tennék hozzá, hogy aki a környezetemben Borlandos, az Delphizik. Aki nem, az VS-t használ vagy Javazik. Tény, hogy a Delphihez nincs olyan VS, ami jobb lenne, mint a Borland termékei :) -
#299 "Nekem elegem volt már az MS-ből, volt Amigám, azon jobb és stabilabb volt 3 floppyn az oprendszer mint ez a 800megás rettenet."
Nekem meg volt C64-em, ami SOKKAL megbízhatóbb volt és az ma is, mint bármelyik Amiga. Na és? Valahogy mégis PC-m van és neked is az van...
Szerintem kissé butaság összekeverni az oprendszerek piacát az egypártrendszerrel, de értem, hogy miért írtad le. Igen, biztosan nagyon kellemetlen volt, hogy az általad ismert Novellt leváltotta egy számodra kevésbé ismert rendszer és ezért újra tanulni kellett valamit. DE! Az informatika ilyen. 3-5 évente dobhatod ki a tudásod egy jelentősebb részét és tanulhatsz valami újat.
Ezen az alapon most jöhetne ide sírva az összes clipper programozó, hogy milyen rossz nekik, mert már szinte senkinek sem kell clipper program. Magam is ismerem a dBaset. Én nem bánom, hogy egyre kevesebbet hallok róla. Képtelen volt fejlődni, hát elbukott.
A MS viszont SZERETNE és AKAR fejlődni. Erről szólt többek között ez a felkérés is, amiről a cikk szól. Ráadásul azon emberek igényeket is szeretné figyelembe venni a jövőbeli fejlesztéseinél, akik valamiért nem az ő oprendszerét választották. (Lehet ezek után sem fogják)
"Én megpróbálok egy kicsit érteni a Linux-hoz, sőtt ha kijön valami új és terjedni látszik, akkor majd ahoz is"
Ez dicséretes, csak az a gond, hogy ferde szemmel nézed a világot. Már kijött több új is. Java és .NET. Ebben van a jövő és nem a Linuxos C-ben. Meg fogsz lepődni, de a Java kódok már most is több platformon futnak, a .NET-esek pedig bármikor többplatformossá tehetők, ha szükség lesz rá, hogy azok legyen. ByteCode és CLR. Remélem ezek mondanak neked valamit!
"hidd el, skat láttam már, és rosz irányba eveztek ezzel a nagy MS imádattal."
Igen! Igazad lehet azzal, hogy inkább a piac kisebb részén használható és eladható dolgokat tanuljanak meg az emberek ugyanakkora munkával, mint azt, amivel a legjobban lehet érvényesülni. A jövő nem a Linuxos C-ről szól. És már a jelen se. Ha akarsz valamit, akkor nem árt értened a Java/JSP/PHP/Perl/Python/Oracle vagy a .NET/C#/ASP/MSSQL dolgokhoz.
"állj be PHEEL mögé a zázlóddal, és örülj a koncnak amit az ms eléd ved a jó kis pénzedért."
Jó, hogy nem asszociálsz egyből mondjuk Adolfra velem kapcsolatban. Kissé megint elszállt a képzeleted... -
Zoldalma #296 Hat en ma probaltam a VS Prof-ot MSDNel kiegeszitve....ami tetszett az MSDN, de maga a fejlesztokornyezet sztem a Borland eszkozei mogott van. Persze ez szubjektiv... -
#294 Nem :-) -
#293 Nem baj, ha azt mondom, hogy nem ismered? -
#292 Komoly cél az, hogy lusta voltam neten keresni egy progit, ami egy könyvtárban lévő képeket egy html file-ba összeszedi? Vagy egy cheat az UFO I-hez?
Szerintem nem, de jópofa dolgokat lehet vele csinálni. Amúgy grafikus felületig nem jutottam el, de nem is érdekelt különösebben. -
#291 De hobbiból vagy valami komoly célból? -
#290 "És ismered is vagy csak kipróbáltad?"
1 évig zugprogramoztam vele :-)
"Én anno használtam olyat. Ennyi. A régmúlt szelleme :)"
Én is használtam és én is meg mertem volna esküdni rá, hogy az az Isten.
-
#288 Egytaszkos, egyfelhasználós, szolgáltatások nélkül. Ha valaki betör rá, akkor az a user volt, aki előtte ül. Minek ide biztonság? -
#286 Miiiii????? Tudod te, hogy a DOS milyen sz@r biztonságilag? Átírható megszakításvektorok (0000:0000 címen), írható cmos terület (0040:0000 címen), stb.
A DOS alatt nincs olyasmi, hogy biztonság. -
#284 "A dir nem Windowsos program. Még csak nem is program."
Tudom, csak viccnek szántam.
"Gondolom te állandóan figyeled, hogy hány % az üresjárat és hőmérőzöd a gépet."
Ha az ölembe veszem a gépet, akkor érzem a merevlemez, proci, stb. melegségét :-)
"Az meg mi már, hogy nem tudod bekapcsolva hagyni. Túlmelegszik?"
Nem melegszik túl, csak melegszik.
"Minek veszel asztali procit laptopba?"
Nem olyat vettem bele. -
#282 A beszerzési költség egy nagy cég esetében ELHANYAGOLHATÓ. Miről is beszélünk? -
#281 "Ott nem ingyenes a Linux sem"
A Linux ingyenes, csak a supportja nem. Az mind Win, mind Linux alatt elég húzós. A rendszer maga ingyenes, a cég is letöltheti és használhatja nagyban is, csak éppen jobban megéri, ha supportot is kérnek hozzá.
Legalábbis ez tűnik logikusnak.
-
#280 A laptopos gondodra nincs mit írni. Gondolom te állandóan figyeled, hogy hány % az üresjárat és hőmérőzöd a gépet. Az meg mi már, hogy nem tudod bekapcsolva hagyni. Túlmelegszik? Minek veszel asztali procit laptopba?
A dir nem Windowsos program. Még csak nem is program. -
#279 Amit most használok, az laptop. Win2000 alatt soxor tapasztalom, hogy "üresjárat" esetén is melexik a procim, ezért nem tudom Win2000 alatt olyan sokáig bekapcsolva hagyni a gépemet.
Off-topic, de megjegyzem, minden idők legjobb Wines programja a dir. Nem kell patchelni, kicsi és hasznos. :-) -
#278 "Én előbb ismertem meg a VS-t"
És ismered is vagy csak kipróbáltad?
"Amúgy hogy jön ide a Borland Pascal?"
Én anno használtam olyat. Ennyi. A régmúlt szelleme :)
"Rég tudják, mi tetszik a linuxosoknak a Linuxban: az, hogy ingyenes és megbízható (nem megbízhatóbbat írtam, azt előre leírnám)"
A megbízhatóról már esett elég szó, abban nem kell fejlődnie jelenleg a Windowsnak. Ingyenesség. Háááát... Gondolom nagyon tartanak Redmondban a kis házi linux hekkerektől, hogy nem fognak Windowst használni. Ezek a kérdőívek NAGY CÉGEK VEZETŐ rendszergazdáihoz mentek ki. Ott nem ingyenes a Linux sem.
"Különben is, mi lenne, ha megkérdezné az UHU Linux Kft. vezetője a Microsoft magyarországi főnökét, hogy mit tanácsolna az UHU terjesztésének sikerességéhez?"
Szerintem semmi. Minimum hivatalból válaszolna. Rosszabb esetben felsorolna 40-60 rövidítést, hogy ez kellene még bele :) De nem lepődnék meg, ha időnként találkoznának és beszélgetnének 1-1 rendezvényen... -
#276 Jól bírjátok! Eddig ki vezet? -
#275 Ettől még van szép számban Wines hiba is. Amúgy aki keres ilyen hibákat is a forrásban, az lehet jóindulatú is, lehet hogy pont hibajavítást küld be, ami a Windows esetén - valljuk be - nem így megy.
Az egy dolog, hogy kevesebb a "gonosz szakértő" Windowshoz, de jóindulatú segítőjük is kevesebb van. Lehet, hogy idealista vagyok, de a linuxnál sok idealista van, aki jobban érti a dolgát, mint én.