Kézi és az Olimpia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Köszi a cikkeket

Nem az elsõ tévedésük...

"ám a szigorú átigazolási szabályok nem teszik lehetõvé bárki szerzõdtetését, csak olyan játékosét, aki nem szerepelt az adott szezonban egyetlen csapat színeiben sem."

Nemcsak nemzetközi meccsen?
A NAP TÉMÁJA. Farkas Andrea még egyszer átélne egy kupasikert
Nem megváltó – kapus
Nemzeti Sport Napilap MOLNÁR CSABA - 2006-05-13 02:31 Utolsó módosítás: 2006-05-13 02:31

Tavaly Gyõrött véget ért egy hosszú sorozat, a Graboplast ETO nõi kézilabdacsapata aranyra csiszolta addig bronzból és ezüstbõl ötvözött éremkollekcióját. Bajnok lett a Róth Kálmán irányította csapat. Az idén a nemzetközi hadszíntéren is az aranykapuba ért az együttes, ma (és május 20-án) KEK-döntõt játszik.

A milliós fellépti díj csak mese, a gyôriek a két KEK-meccs idôszakában az útiköltséget térítik meg – a többi attól függ, megszületik-e a KEK-gyôzelem

Herr Orsolya, a gyõriek válogatott kapusa a lehetõ legrosszabbkor sérült meg, elõreláthatólag öt hónap múlva állhat be a kapuba, így hiányzik majd a kupafinálén. A nélküle lejátszott mérkõzéseken bebizonyosodott, hogy a junior-vb-ezüstérmes Petróczi Viktóriának és a még nála is ifjabb Oross Nillának egyelõre túl nagy feladat a többfrontos helytállás. Kell tehát egy rutinos kapus, ám a szigorú átigazolási szabályok nem teszik lehetõvé bárki szerzõdtetését, csak olyan játékosét, aki nem szerepelt az adott szezonban egyetlen csapat színeiben sem.

Vanyus Attila, a klub elnöke van olyan „régi motoros”, hogy tudja, merre kell körülnéznie. Farkas Andreára gondolt. Az elmúlt tíz esztendõ egyik legjobbja, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes tavaly ilyentájt hagyta abba a játékot a világhírû Krim Ljubljana együttesében, ám azóta sem távolodott el a sportágtól: Mocsai Lajos segítõje a Vasasnál. Hogy remek oktató is, arra nincs ékesebb példa Triffa Ágnesnél. A piros-kékek tinédzser kapusának egyre pallérozottabb védései Farkas Andrea kapusedzõ mozdulatait idézik.

„Nagyon jól éreztem magam Ljubljanában. Marasztaltak is a csapatnál, újabb egyéves szerzõdést akartak velem kötni. Én viszont már nem tudtam rávenni magam a napi könyörtelen edzésekre. Búcsúzóul kaptam tõlük egy gyönyörû, gyémánttal kirakott nyakéket, azt mondták, visszavárnak, dolgozzak a klubnál. De hazajöttem, létrehoztam a kapusiskolámat, egész Dél-Pest körzetében – Tökölön, Százhalombattán, Szigetszentmiklóson – én edzem a kapusokat férfi- és nõi vonalon, no és a Vasasnál is van dolgom bõven” – mondta Farkas Andrea.

FARKAS ANDREA
Született: Budapest, 1969. szeptember 1.
Legjobb eredményei: 131-szeres válogatott, olimpiai ezüstérmes (2000), olimpiai bronzérmes (1996), világbajnoki ezüstérmes (1995), Európa-bajnoki bronzérmes (1998), Bajnokok Ligája-gyõztes (1999), EHF-kupa-gyõztes (1998), Európai Szuperkupa-gyõztes (1999, 2004), 6x magyar bajnok (1995–2000), 7x Magyar Kupa-gyõztes (1994–2000), francia bajnok (2002), szlovén bajnok, Szlovén Kupa-gyõztes (2005), Az év kapusa (1997), Az év sportolója szavazáson 2. helyezett (1999)
Klubjai: Spartacus (1989–1993), FTC (1993–1997), Dunaferr (1997–2000), Metz (francia, 2000–2002), Cornexi (2002–2003), Vasas (2003–2004), Ljubljana (szlovén, 2004–2005)Épül tehát a sportpályafutás utáni karrier, a 131-szeres válogatott esetében mindez zökkenõmentes. De csörrent Farkas Andrea telefonja, a vonal másik végén Vanyus Attila arról érdeklõdött, volna-e kedve segíteni a csapatán. Csak két meccsen. A KEK-döntõben, a Podgorica ellen. Szerelésben, a kapuban.

„Nem mondom, meglepõdtem. Rögtön rengeteg kérdés kezdett motoszkálni a fejemben. Képes vagyok-e olyan teljesítményt nyújtani, amire a gyõrieknek szükségük van? Mi lesz addig a kapusiskolámban? Mit szólnak a Vasasnál? Aztán gyorsan döntöttem. Mocsai Lajos teljes támogatásáról biztosított, csakúgy, mint Gurics Attila, a Vasas szakosztályelnöke” – sorolja a hirtelen tornyosuló gondolatokat Farkas.
Az átlövések, ziccerek, hetesek hárítása korábban sem okozott gondot az egykori BL-gyõztes, EHF-kupát nyerõ kapusnak. Ám a Vasas edzõi stábjában már más terhelésnek van kitéve az ember.

„KEK-et még nem nyertem. Felvillanyozott Vanyus Attila telefonja. Azonnal tudtam, hogy szeretném még egyszer átélni, milyen érzés kupagyõztes csapat kapujában állni. Azóta viszont nem alszom. Egyszerûen nem tudom kikapcsolni a vegetatív idegrendszeremet. Záporoznak bennem a gondolatok. Mi van, ha éppen azt a labdát nem fogom meg, amely miatt elveszítjük a kupát? Persze az a kép is ugyanennyiszer felvillan elõttem, amikor megfogom a sorsdöntõ hetest vagy ziccert. Elõtörnek régi nagy meccsek emlékei.”

Farkas Andrea állt már a Fradi, a Dunaferr, a Vasas és a Cornexi kapujában is. A debreceniek kivételével a gyõri szerepvállalás teljessé teheti a mezkollekcióját – már ami a magyar kézilabda elitklubjait illeti.
„Nem ismertem a gyõrieket. A játékosok közül Nagy Krisztával játszottam együtt még a válogatottban. Kíváncsi voltam, miként fogadnak. Nagyon kedvesek. Görbicz Anita, aki még tinilány volt, amikor egymás ellen játszottunk, mára a világ egyik legjobb kézilabdázója lett. Két puszival fogadott. Tetszik a többiek vagánysága is. Nem kérdeznek, elfogadják, amit Róth Kálmán mond nekik. Az edzõ elmondta a lányok elõtt, hogy nem egy megváltó érkezik, hanem egy kapus, aki a csapat segítségére lehet. Elmondtam Petróczi Vikinek, nem azért jöttem, hogy hatvan percet védjek, hanem annyit, amennyire az együttesnek szüksége van. Talán le tudtam róla venni egy kis terhet. Persze, amikor elõször beálltam a kapuba a múlt pénteki edzésen, rettenetesen elfáradtam. Eleinte nem értem oda a felsõ sarkokra, az nagyon zavart. Aztán belejöttem. Róth Kálmán mondta is, a vége már hasonlított egy igazi kapusra. Úgy készülök, ha kell egy hetesre állok be, ha kell többre.”

Farkas nemcsak gondolatban, a valóságban is járt már a montenegrói hegyek között.
„A Dunaferr-rel játszottam Podgoricában. A lelátóról valaki egyfolytában lézerezett a szemembe, azt hittem, megvakulok. A bírók meg csak széttárták a kezüket. Mindegy. Nem zavar semmi. Már megnéztem három kazettát a podgoricaiakról, elemeztük a játékosok minden mozdulatát” – folytatja Farkas Andrea, aki nem titkolja, jólesett neki, amikor sokan felhívták, hogy bátorítsák. Régi játszótársak, vezetõk, egyszerû szurkolók. Persze nem Magyarországon lennénk, ha páran nem próbálnának gonoszkodni, és nem a milliókról faggatóznának. Már ami a hamisan mosolygók szerint a kapus markát üti a két fellépésért.
„Abban maradtunk Vanyus Attilával, fizesse ki az útiköltségemet. Aztán, ha úgy alakul, biztos vagyok benne, hogy nem lesz szûkmarkú a gyõriek elnöke. Ismerem rég.”
„Már az edzéseken is úgy pörög, mint egy tinédzser”

Nem várunk csodát
„Hamar beilleszkedett. Biztos vagyok benne, hogy mûködni fog a védõ–kapus kapcsolat a mérkõzéseken. Nem várunk tõle csodát, de a rutinja sokat segíthet.” (Róth Kálmán vezetõedzõ)

Mint 15 éve
„Nem hittem volna, hogy egyszer én fogok neki kapusedzést tartani. Ugyanolyan õrült és megszállott, mint tizenöt éve volt. Úgy kell lelõni, hogy hagyja már abba az edzést. Fejben teljesen ott van, a gyorsításra helyezzük a hangsúlyt a felkészülésben.”
(Hoffmann Beáta kapusedzõ)

Sokat segít nekem
„Nagyon sokat segít nekem, ha vele közösen készülhetünk a mecscsekre. Megnyugtat, ha egy ilyen kiváló kapus ül a kispadon, aki bármikor beállhat, ha nekem nem megy. Mindegy, mennyit védek, a lényeg, hogy megnyerjük a kupát.”
(Petróczi Viktória kapus)

Pörög, mint egy tini
„Nagyon örülünk, hogy segít nekünk. A rutinja aranyat érhet. Már az edzéseken is úgy pörög, mint egy tinédzser, mintha sohasem hagyta volna abba.”
(Görbicz Anita csapatkapitány)
NÕI EHF-KUPA, DÖNTÕ, 1. MÉRKÕZÉS. Két szövetségi kapitány klubcsapata csatázik ma az európai szövetség trófeájáért
Ferencváros: jöhet a ráadás!
Nemzeti Sport Napilap SIMON JÓZSEF - 2006-05-13 02:31 Utolsó módosítás: 2006-05-13 02:31

Káprázatos évadot tudhat maga mögött az FTC: a bajnokságban aranyéremért küzdhet szerdán Gyõrött, az EHF-kupában pedig szombaton megkezdi a finálé párharcát a horvát Podravka Koprivnicával.

fotó: Meggyesi Bálint
A ferencvárosi Laluska Esztert (balra) lábsérülése zavarta a felkészülésben, de szombaton ott lesz a pályán

Kevesen gondolták az idény elején, hogy az átalakuló, megfiatalodó Ferencváros remek eredmények sorozatával lepi meg szurkolóit. Németh András mester tanítványai a nagyszerû bajnoki menetelés mellett az európai kupaporondon is megállták a helyüket, sõt minden várakozást felülmúlva bejutottak az EHF-kupa fináléjába. A döntõ szombati elsõ összecsapásán a Podravka Koprivnicát fogadják. A minap újra horvát bajnokságot nyerõ csapat edzõje, Josip Sojat egyben a válogatott szövetségi kapitánya is, és Kaproncán játszik a keret zöme.

A Ferencváros edzõje, Németh András, aki szintén szövetségi kapitány, okkal büszke csapatára, amely az õ szigorú mércéje szerint is kitûnõen teljesített az utóbbi hónapokban. Ugyanakkor az ellenfélrõl is jó a véleménye. Ezt arra alapozza, hogy az FTC az õsszel felkészülési mérkõzést játszott a Koprivnicával, valamint a vb-n is látta a horvátok legjobbjait, akikkel végül az õ csapata is összecsapott.

,,Jól ismerjük a Podravkát, amelyrõl friss videofelvételeket is kaptunk a debreceniektõl – mondta Németh András. – Elmondhatjuk, hogy teljes képünk van a taktikai repertoárjáról, amely igen színes. A legfontosabb, hogy sokat alapoz az egyéni játékra, amit érdekesen ötvöz a csapatmunkával. Támadásban az örmény Marina Naukovicsra épít. Kitûnõségei közül nem akarok többet kiemelni, hiszen szinte a teljes keretet felsorolhatnám.”

Út a döntõig
Nõi EHF-kupa, a 16 közé jutásért
FTC–Madeira (portugál) 33–22, 46–26
Koprivnica–Hafnarfjördur (izlandi) 39–23, 37–24
Nyolcaddöntõ
FTC–Ankara Havelsan (török) 42–29, 46–32
Koprivnica–Akaba Bera (spanyol) 35–26, 29–32
Negyeddöntõ
FTC–Gudme (dán) 31–23, 29–30
Koprivnica–Cornexi-Alcoa 26–24, 28–26
Elõdöntõ
FTC–Zaporizzsja (ukrán) 24–23, 27–27
Koprivnica–DVSC 29–24, 26–21Saját tanítványairól a ferencvárosi edzõ elmondta, hogy szakmai és emberi értékeiket tekintve kiemelkedõek voltak az utóbbi hónapokban, és ennek köszönhetõen érte el az FTC a sikereit. ,,Pályafutásom egyik legnagyobb szakmai eredménye, hogy a megfiatalított ferencvárosi keretbõl egységes, eredményes csapatot sikerült faragnom ebben az évadban – folytatta Németh András. – Mind az EHF-kupában, mind a bajnokságban lépésrõl lépésre haladva értük el a kiemelkedõ sikereket, amelyek után már az NB I-ben és a kupában is csak ráadás, hogy finálét játszhatunk. Ugyanakkor nem titok, hogy ha már eddig eljutottunk, mindent meg kell tennünk a minél eredményesebb befejezésért. Ha ez mégsem sikerül, akkor sem kell csalódottnak lennünk.”

Az edzõ panaszkodott amiatt, hogy több játékosa is kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódott az utóbbi napokban. Tóth Tímeának és Lucia Uhrakovának kórházba is kellett mennie a hét közepén, a Dunaferr elleni rangadót követõen. Tóth rosszullétre panaszkodott, Uhraková pedig túlságosan kimerült, ezért mindkettõjüket infúzióval hozták rendbe az orvosok. Laluska Eszter lábsérülése is kezelésre szorult, de várhatóan õ is pályára léphet szombaton a kaproncaiak ellen. Nem lesz ott viszont a csatában Németh Helga, akinek a megmûtött térdét még pihentetnie kell, valamint Szamoránsky Anikó sem, aki vakbélmûtéten esett át.

Az esélyeket latolgatva Németh András arról beszélt, hogy már az ukrán Zaporizzsja elleni elõdöntõben sem az FTC volt az esélyes, mégis bejutott a fináléba. Hasonló a helyzet jelenleg a horvát bajnokkal szemben is. A mester nagyon bízik együttesében, valamint a lelkes és sportszerû FTC-szurkolókban, akik már elõvételben elkapkodták a belépõket. Ezt bizonyítja, hogy a csapat vezetõi mellett a Fradi hívei is maximálisan elégedettek Kirsner Erika, Katarina Mraviková, Szamoránsky Piroska, Pastrovics Melinda és a többi népligeti kitûnõség eddigi teljesítményével.NÕI EHF-KUPA-TÖRTÉNELEM 1994 HK Viborg (DEN)–DVSC-Symphonia (HUN) 23–20
DVSC-Symphonia (HUN)–HK Viborg (DEN) 24–21
1995 DVSC-Symphonia (HUN)–Bakkelagets Oslo (NOR) 22–14
Bakkelagets Oslo(NOR)–DVSC-Symphonia (HUN) 30–22
1996 HK Larvík (NOR)–DVSC-Symphonia (HUN) 23–20
DVSC-Symphonia (HUN)–HK Larvík (NOR) 18–15
1997 Olimpija Ljubljana (SLO)–Borussia Dortmund (GER) 26–18
Borussia Dortmund (GER)–Olimpija Ljubljana (SLO) 30–26
1998 SCP Banská Bystrica (SLV)–Dunaferr SE (HUN) 22–26
Dunaferr SE (HUN)–SCP Banská Bystrica (SLV) 34–27
1999 Gyõri Graboplast ETO (HUN)–Viborg HK (DEN) 24–21
Viborg HK (DEN)–Gyõri Graboplast ETO (HUN) 28–21
2000 Ferrobus Milslata (ESP)–Tertnes Idrettslag (NOR) 24–22
Tertnes Idrettslag (NOR)–Ferrobus Mislata (ESP) 19–18
2001 Montex Lublin (POL)–Podravka Koprivnica (CRO) 28–21
Podravka Koprivnica (CRO)–Montex Lublin (POL) 24–24
2002 Gyõri Graboplast (HUN)–Ikast (DEN) 30–25
Ikast (DEN)–Gyõri Graboplast (HUN) 36–23
2003 Dunaferr SE–Slagelse (DEN) 27–22
Slagelse (DEN)–Dunaferr SE 27–20
2004 Gyõri Graboplast–Viborg (DEN) 27–27
Viborg (DEN)–Gyõri Graboplast 37–21
2005 Gyõri Graboplast–Cornexi-Alcoa 27–21
Cornexi-Alcoa–Gyõri Graboplast 28–19

Marina Naukovics a mumus

Tóth Tímea: – A Dunaferr elleni szerdai találkozón néhány kisebb sérülést szedtem össze, de egyik sem súlyos. Nagyobb gond volt, hogy rettentõen rossz volt a közérzetem, emiatt rövid idõre kórházba kellett vonulnom. Most azonban már jól vagyok, és biztosan pályára léphetek a Kapronca ellen. A horvát bajnok Európa egyik élcsapata, és az utóbbi napokban nem is volt kitéve akkora terhelésnek, mint mi. Legveszélyesebb játékosa Marina Naukovics, akire gyakorlatilag a taktikáját alapozza. Balátlövõt játszik, de gyakran húzódik középre, és innen dirigálja társait. Gyors és erõszakos a horvátok védõfala, nagyon nehéz lesz átlõni.

Laluska Eszter: – Lábsérülésem miatt már a Dunaferr ellen is csak keveset játszhattam. A lábfejemet alaposan megvizsgálták az orvosok, de semmilyen elváltozást sem észleltek. Mégis fáj, vagyis biztosan zúzódás keletkezett rajta. Az utóbbi napokban különféle kezelésekre jártam, valamint igyekeztem sokat pihenni, hogy szombaton minden rendben legyen, és pályára léphessek. Ellenfelünk játékát videofelvételekrõl tanulmányoztuk, és megállapítottuk, hogy kulcskérdés lesz Naukovics kikapcsolása. Ha az õ összjátékát meg tudjuk akadályozni társaival, akkor elérhetjük célunkat, elõnyt szerezhetünk a jövõ heti visszavágóra. A Dunaferr ellen bebizonyítottuk, hogy fáradtan, sérülésektõl tizedelve is tudunk nagy szívvel, lelkesen küzdeni.

Magyar iskola

A kaproncai együttes kijárta a magyar iskolát... Josip Sojat szövetségi kapitány klubcsapata a negyeddöntõig izlandi és spanyol vetélytársat búcsúztatott el az EHF-kupától, ám ettõl kezdve magyar ellenfelekkel hozta össze Fortuna.

A negyeddöntõben a vegetás lányok a Cornexivel találkoztak, és már az elsõ, fehérvári összecsapáson kétgólos elõnyt szereztek. A fehérvári szurkolók, játékosok és vezetõk egyaránt abban reménykedtek, hogy a visszavágón ez a különbség ledolgozható, de tévedtek. A gyakorlatilag a horvát válogatottal megegyezõ együttes a saját csarnokában is bebizonyította, hogy jobb ellenfelénél.

Ezután a DVSC-vel találkoztak a horvátok. Az elsõ találkozót otthon játszhatták, és bár a Loki fantasztikusan küzdött, öt góllal nyertek. A visszavágón sem örülhettünk Bíró Imre edzõ csapatának teljesítménye láttán: a Podravka Debrecenben is biztosan gyõzött.

Ezután nem csoda, hogy Josip Sojat abban reménykedik, hogy együttese a következõ megméretésen is jelesre vizsgázik, vagyis szoros eredményt ér el a Népligetben, majd a visszavágón otthon tartja a díszes EHF-trófeát.
kézilabda
NÕI KEK-DÖNTÕ, 1. MÉRKÕZÉS. Róth Kálmán: A félelmetes hírû Moracsa-csarnokban pokoli hangulat vár ránk
A gyõriek balkáni kalandtúrája
Nemzeti Sport Napilap Havasréti Béla, Heka László, Simon József - 2006-05-13 02:31 Utolsó módosítás: 2006-05-13 02:31

Embert próbáló, idegõrlõ, óriási csatákat láttunk az utóbbi napokban a hazai nõi bajnoki rájátszás felsõházában, és a két aranyesényes csapatnak, a Gyõri Graboplastnak (KEK), valamint az FTC-nek (EHF-kupa) az európai kupák szombaton kezdõdõ fináléiban is meg kell állniuk a helyüket.
1/4 következõ oldal
1. oldal: A gyõriek balkáni kalandtúrája 2. oldal: Szombaton megmutatják 3. oldal: Újra a serlegért – 19 év után 4. oldal: Függetlenedõ montenegróiak

fotó: Mirkó István
Róth Kálmán mester elégedett Oross Nillával (1) és a többi fiatallal, akik ebben az évadban az európai kupasorozatban sok nemzetközi rutint szereztek

Négy elbukott EHF-kupa-finálé (1999, 2002, 2004, 2005) után szombaton idegenben és egy hét múlva itthon a KEK-trófea megszerzésével próbálkozhat a kiugró sikerre már nagyon vágyó Gyõri Graboplast ETO KC. Görbicz Anitáék a Debrecen elleni szerdai bajnoki sikert követõen pénteken Gyõr-Pér repülõtérrõl indultak Montenegróba. Egyelõre bizonytalan, hogy az Achilles-ín-gyulladással bajlódó Nagy Krisztina tudja-e vállalni a játékot, az viszont biztos, hogy a vállsérülésébõl éppen csak felépülõ Simona Gogirlát – aki ugyan tagja az utazó keretnek – a mérkõzésre nem nevezik. Róth Kálmán azt mondta, Gogirla annál értékesebb játékos, hogy a kiélezett küzdelemben kockáztassa a rásérülést.

– Edzõi tevékenységemnek talán legnagyobb és legfontosabb idõszakát élem – hangoztatta a gyõri tréner. – Szerencsémre ebben a munkában nem vagyok egyedül, valamennyi játékos és közremûködõ nagyszerû partnerem. A Magyar Kupa elhódítása után most a bajnoki cím megvédésével és a KEK elnyerésével olyan sikert érhetünk el, mellyel beírhatjuk nevünket a sportág történetébe.

– Jó fõpróba volt a KEK-döntõre a DVSC elleni csata?
– Minden úgy sikerült, ahogyan elterveztük. Arra kértem a játékosokat, hogy kezdjék el a találkozót, hogy legyen lehetõségük a kulcsembereknek idõnként a pihenésre. A sorozatmérkõzések során ez a lehetõség sorsdöntõ lehet. Ezt a lányok maximálisan teljesítették. Görbicz Anita az elsõ félidõben is többször pihent a védekezés során, és akkor a magas játékosok, Mörtel, Bradeanu, hatékonyan küzdöttek a kapunk elõterében.

– Támadásban valósággal villogott a Vérten, Juhász balszárny.
– Õk jól érvényesítették gyorsaságukat és kitûnõen alkalmazták a lerohanásokat is. A második játékrészben a fiatalok, Bognár Barbara, Herr Anita vagy Oross Nilla, is remekeltek.

– Miként készültek a KEK-döntõre?
– A két csapat már többször találkozott egymással, de azt mondanom sem kell, hogy a KEK-döntõnek merõben más a hõfoka, a hangulata. Különösen a félelmetes hírû Moracsa-csarnokban pokoli hangulat vár ránk. A szerb-montenegrói aranyérmes Podgorica a Bajnokok Ligájában is bizonyította, hogy közönsége fergeteges biztatása milyen nagy erõt ad neki.

– Erre is van receptje?
– Minden körülmények között meg kell õriznünk a higgadtságunkat. A játék hevében is!

– Milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Szeretnénk elérni, hogy a visszavágóra maradjon meg a végsõ gyõzelem reménye. Döntõ lehet, hogy védekezésünk miként fog összeállni, és hogy milyen sikerrel tudjuk alkalmazni gyors lerohanásainkat. Türelmesen kell játszanunk, nem szabad kockáztatnunk.

Út a döntõig
A KEK-döntõbe jutott két csapat a Bajnokok Ligájában kezdte az európai kupaévadot. A gyõriek a D-csoportban a macedón Szkopje és a dán Aalborg, míg a montenegróiak a C-csoportban az osztrák Hypo NÖ és a spanyol Astra Sagunto Valencia mögött hat-hat pontot szerezve érték el a harmadik helyet, s így mindketten a KEK-ben menetelhettek tovább.

Nõi KEK, Negyeddöntõ
Graboplast ETO - Besancon (francia) 34–24, 30–33
Bayer Leverkusen (német) - Buducsnoszt Podgorica 21–18, 23–29
Elõdöntõ
Graboplast ETO - Larvík (norvég) 33–28, 22–23
Buducsnoszt Podgorica - Gjerpen (norvég) 37–29, 28–24NÕI KEK-TÖRTÉNELEM 1977 TSC Berlin (GDR)–Szpartak Baku (URS) 18–15
1978 Ferencváros (HUN)–SC Leipzig (GDR) 18–17
1979 TSC Berlin (GDR)–Ferencváros (HUN) 20–15
1980 Iskra Partizanske (TCH)–Lokomotiva Zagreb (YUG) 16–16
Lokomotiva Zagreb (YUG)–Iskra Partizanske (TCH) 19–21
1981 Bane Szekulic Sombor (YUG)–Bp. Spartacus (HUN) 17–18
Bp. Spartacus (HUN)–Bane Szekulic Sombor (YUG) 22–17
1982 Bp. Spartacus (HUN)–RK Osijek (YUG) 21–27
RK Osijek (YUG)–Bp. Spartacus (HUN) 27–17
1983 SC Magdeburg (GDR)–RK Osijek (YUG) 27–21
RK Osijek (YUG)–SC Magdeburg (GDR) 25–19
1984 Dalma Split (YUG)–TJ Gottwaldov (TCH) 26–15
TJ Gottwaldov (TCH)–Dalma Split (YUG) 19–20
1985 Buducsnoszt Titograd (YUG)–Topolniky (TCH) 33–18
Topolniky (TCH)–Buducsnoszt Titograd (YUG) 18–22
1986 VfL Engelskirchen (GER)–Radnicski Beograd (YUG) 25–24
Radnicski Beograd (YUG)–VfL Engelskirchen 27–23
1987 TSC Berlin (GDR)–Kubany Krasznodar (URS) 17–21
Kubany Krasznodar (URS)–TSC Berlin (GDR) 23–23
1988 Kubany Krasznodar (URS)–Vasas (HUN) 28–17
Vasas (HUN)–Kubany Krasznodar (URS) 20–20
1989 Stiinta Bacau (ROM)–Kubany Krasznodar (URS) 25–25
Kubany Krasznodar (URS)–Stiinta Bacau (ROM) 19–22
1990 Rosztszelmas Rosztov (URS)–DVSC (HUN) 17–21
DVSC (HUN)–Rosztszelmas Rosztov (URS) 18–28
1991 Radnicski Beograd (YUG)–Szpartak Kijev (URS) 18–25
Szpartak Kijev (URS)–Radnicski Beograd (YUG) 15–28
1992 DVSC (HUN)–Radnicski Beograd (YUG) 26–21
Radnicski Beograd (YUG)–DVSC (HUN) 24–19
1993 TV Lützellinden (GER)–Rosztszelmas Rosztov (RUS) 32–21
Rosztszelmas Rosztov (RUS)–TV Lützellinden (GER) 22–25
1994 Spectrum-FTC (HUN)–TuS Walle-Bremen (GER) 23–21
TuS Walle-Bremen (GER)–Spectrum-FTC (HUN) 24–21
1995 TV Lützellinden (GER)–Dunaferr SE (HUN) 25–23
Dunaferr SE (HUN)–TV Lützellinden (GER) 26–18
1996 Kras Zagreb (CRO)–TV Lützellinden (GER) 19–28
TV Lützellinden (GER)–Kras Zagreb (CRO) 22–22
1997 Isztocsnyik Rosztov (RUS)–VfB Leipzig (GER) 25–18
VfB Leipzig (GER)–Isztocsnyik Rosztov (RUS) 24–24
1998 Kras Zagreb (CRO)–Baekkelagets Oslo (NOR) 23–23
Baekkelagets Oslo (NOR)–Kras Zagreb (CRO) 28–17
1999 Baekkelagets Oslo (NOR)–FM Tortajada (ESP) 26–13
FM Tortajada (ESP)–Baekkelagets Oslo (NOR) 22–24
2000 Kubany Krasznodar (RUS)–Milar Valencia (ESP) 24–31
Milar Valencia (ESP)–Kubany Krasznodar (RUS) 31–30
2001 Motor Zaporizzsja (UKR)–Nordstrand Oslo (NOR) 26–20
Nordstrand Oslo (NOR)–Motor Zaporizzsja (UKR) 18–23
2002 Oltchim Vilcea (ROM)–Lada Togliatti (RUS) 32–27
Lada Togliatti (RUS)–O. Vilcea (ROM) 28–20
2003 Szpartak Kijev (UKR)–Besancon (FRA) 30–27
Besancon (FRA)–Szpartak Kijev (UKR) 20–15
2004 Hypo NÖ (AUT)–Ikast (DEN) 35–30
Ikast (DEN)–Hypo NÖ (AUT) 36–22
2005 Podravka Koprivnica (CRO)–Larvik (NOR) 26–31
Larvík (NOR)–P. Kopvrivnica (CRO) 37–27

Szombaton megmutatják

Ana Djokics: – Sajnos nekem a Debrecen elleni mérkõzésen nem ment úgy a játék, ahogy szerettem volna, de nagyon remélem, hogy a montenegróiak ellen már jobb teljesítménnyel fogok elõrukkolni. Ellenfelünket nagyon jól ismerem. Kemény, óriási csatára számítok, s nagyon bízom benne, hogy a kupagyõzelem a visszavágón fog eldõlni, mégpedig a javunkra.

Mörtel Renáta: – A DVSC elleni mérkõzésen védekezésben is pályán maradtam, és a feladatomat talán nem oldottam meg rosszul. A jobbátlövõ szerepkör kissé szokatlan volt, de így is sikerült eredményesen teljesítenem. Szombaton megmutatjuk, nagyon együtt van a csapatunk. A visszavágón pedig nagy akarattal, elszántsággal megnyerjük a kupát.

Újra a serlegért – 19 év után

1. oldal: A gyõriek balkáni kalandtúrája 2. oldal: Szombaton megmutatják 3. oldal: Újra a serlegért – 19 év után 4. oldal: Függetlenedõ montenegróiak

„Bajnokok, bajnokok” – zúgott a legendás podgoricai Moracsa-csarnok lelátóiról a közel ötezer szurkoló torkából. A KEK-elõdöntõ telt ház elõtt rendezett visszavágóján a Buducsnoszt újra nyert a norvég Gjerpennel szemben (37–29), vagyis biztosan jutott a fináléba (az elsõ találkozón 28–24-re diadalmaskodott Nikola Petrovics mester együttese).

A montenegróiak nagyon remélik, hogy a döntõben legyõzik a Gyõrt, s újra európai kupasikert ünnepelhetnek, ugyanis legutóbb 1987-ben még jugoszláv színekben gyõzött IHF-kupát a csapatuk (Buducsnoszt Titograd). Érdekesség, hogy akkor is a mostani tréner, Nikola Petrovics ül a kispadon.
Az idei KEK-elõdöntõ visszavágójának 43. percében 29–19-re vezettek a hazaiak, és ekkor már elõkerültek a montenegrói zászlók. A nemzeti büszkeség mámorában úszó – egyben a Szerbiától való elszakadásról döntõ szavazásra készülõ – nézõk hosszasan ünnepelték Knezovics kapust, valamint Dmitrijevát (8 gól), Tanasét (7), Damjanacot (7), a kitûnõen játszó Burmisztrovát, Orlandics-Milicskovicsot, Radovicsot, Radicsevicset és Vlahovicsot.

Nikola Petrovics edzõ: ,,Külön is örülök annak, hogy Dragica Orlandics-Milicskovics gazdag pályafutása csúcsán végre európai kupa döntõjében játszhat. Sok volt a sérültünk az utóbbi hetekben, de a Gyõr elleni csatára a többségük teljesen felépült.”

Snezsana Damjanac csapatkapitány: „A City-kupában a Napredak Krusevaccal 1999-ben már jutottam döntõbe, de most úgy kerültünk fináléba, hogy három kulcsjátékosunk, Szanja Jovovics, Andjela Dragutinovics és Marija Jovanovics nélkül léptünk föl. Nagyon harciasan játszottunk, jól védekeztünk, és a közönség is sokat segített.”

Függetlenedõ montenegróiak
Nemzeti Sport Napilap Havasréti Béla, Heka László, Simon József - 2006-05-13 02:31 Utolsó módosítás: 2006-05-13 02:31

elõzõ oldal4/4

A Buducsnoszt a BL-selejtezõ második körében kiverte a horvát Podravka Koprivnicát (22–28, 24–18), és éppen a horvát bajnoktól igazolta a horvát válogatott kapusát, Sanela Knezovicot, akit a csapat legjobbjai között emlegetnek, és a román Gabriela Tanasét. A cserekapus a korábbi válogatott Ana Vojcsics.
A Podgorica már nem engedi el játékosait a közös szerb-montenegrói válogatottba, de a korábbi válogatottak közül Sznezsana Damjanac a legismertebb, de jól cseng Dragica Milicskovics (most Orlandics-Milicskovics) neve is. Három átlövõje – Jovana Jovovics, Andjela Dragutinovics és Marija Jovanovics – hosszabb ideig sérült volt.

A klub az elmúlt nyáron a néhány rutinos játékos mellé sok fiatalt épített be a csapatba, és ezek rutintalansága érezhetõ volt a BL-ben a világklasszisok ellen. A rövidebb kispad miatt a Buducsnoszt gyengélkedik a nagy iramú mérkõzések hajrájában. A fokozatosan erõsödõ csapatba már beépült az orosz Jelena Dmitrijeva, az egyre jobb formába lendülõ Ana Radovics, az orosz Anna Burmisztrova és a cseh Petra Valová, illetve a még juniorok: Jovanka Radicsevics (már a kezdõcsapatban jobbszélsõ) és Vinka Vlahovics.

A KEK-döntõ, különösen a május 20-i visszavágó idõpontja azért különleges Podgoricán, mert május 21-én rendezik Montenegróban a függetlenségi népszavazást (az ország elszakadna Szerbiától), és a kézilabdázók lehetnek az elsõk, akik európai sikert érhetnek el az önálló országnak.

kaloz174
Csak a hangulatért!😊) (A sajtótermék elhanyagolható.)

MINDÖRÖKKÉ DUNAFERR!!! HAJRÁ MAGYAROK!!! HAJRÁ MAGYAR KÉZISEK!!!

kaloz174
20-án más dolog van!😊 De majd drukkolunk a Fradinak (is).😊)

Isthy
Mindenkinek jó éjszakát és jó utat holnapra! A kora délutáni órákban találkozunk!
Biztos vagyok benne, hogy a kajálást mindenki meg fogja tudni oldani. Egyébként én is imádom a hasam és rajtam sem látszik szerencsére! <#wink>

DUNAFERR FOREVER!!!

SomogyiG
Mse 2006-05-12 18:16:03

ott leszünk, szurkolunk 😊
Hajrá Fradi 😄
De csak holnap 😊
(Najó meg szerdán is ;D )

Hééééééééjjjj! És jövõ szombaton, azaz 20-án? Akkor lesz a visszavágó!!!

A számítógép segít azon problémák megoldásában, amelyek nélküle be sem következtek volna.

SomogyiG
Méghogy beképzelt?! Inkább szerény!!! Óooo, szegény...

Viszont javára kell írnunk, hogy a honlapot feltehetõen õ maga követte el, s nem mással csináltatta.
A látottak/olvasottak alapján nem valószínûsíthetõ, hogy mostanában a Fradi '93-as csapatába igazoljon... 😊

A számítógép segít azon problémák megoldásában, amelyek nélküle be sem következtek volna.

szép összeszedett mondat... 😊))

Megmarom magam....😊

VMan
egy idézet a kezdõoldalról:

"Sokan azt hiszik beképzelt vagyok csak azért mert apa a másodedzõje a LOKINAK, de elárulom nem így van.
Nem szeretem a Ferencváros 93-as csapatát mert elszálltak maguktól csak mert 2 góllal nyertek"

😄DD

HAJRÁ MAGYAROK! :]

VMan
Stanley örömére egy újabb gportalos oldal, ráadásul az egyik kedvencérõl (ha jól rémlik) 😊

HAJRÁ MAGYAROK! :]

😊)

kaloz174
De jó, hogy nekem nincs ilyen gondom!😊 Nagyon elkényesztetett helyzetben vagyok!😊)

Jó van na.... csak azon gondolkodom, hogy hánykor is kéne indul, meg hogy mint kéne parkolni... stb....
Hogy mint kéne be állítani a dvd felvevõt...

SomogyiG
Ma aztán kiteszel magadért bõbeszédûség terén... <#vigyor>

cola....

kaloz174
off: tudathasadásom van <#nevetes1>
Hétvégén vitorlás évednyitó, megkoszorúzzák a Balatont a hagyományoknak megfelelõen. <#eljen> Végre nyár!!! <#eljen>

on: De a bajnokságnak meg vége! <#rinya>

SomogyiG
Ez az, amit az én gyermeteg koromban bambinak hívtak? Vagy már az új idõk szavára hallgatva a Cola-ra gondoltál...

SomogyiG
Igen, és nagy valószinüséggel élnék is a lehetõséggel...

Breki33
Akkor mindenkinek jó utat holnap
Breki33
vetted amit a parkolásról írtam?
az is jó csak az a kátrányos löty ne legyen....

SomogyiG
És az ásványkavíz...?

Breki33
nekem is jó a pizza csak ne kocsmában kajáljunk már

lehet nem látszik rajtam de imádom a hasam :-)
Nagyon remélem, hogy nyer!

Hát igen mintha õsszel ennél többet ígértek volna...
Reméljük, hogy következõ évadban több lesz...

gyros vagy pizza jöhet ... meki kizárt ott csak az eper shake jó

kaloz174
Ha még nem olvastátok volna:
Farkas KEK-et nyerne a gyõri kézisekkel

kaloz174
Helga nagyon aranyos volt a Fradi meccs után, odajött hozzánk, amikor letörten álldogáltunk a bejárat elõtt.
Mondta, hogy kicsit korai volt számára a visszatérés, mert bevizesedett a térde, különben jól van.
(Tényleg jól volt, õ azon a napon nem veszíthetett.)

Isthy
Hoppá! Majdnem átsiklottam felette. Az utolsó héten méltóztatnak végre közvetíteni?
Ahhoz képest, hogy mekkora igérgetések voltak a rengeteg kézimeccs közvetítésrõl, szinte alig adtak a valamit az utóbbi évek legizgalmasabb rájátszásából. Szégyen és gyalázat! <#levele><#gun>

De legalább kedden és szerdán az utsó meccseket láthatjuk. Ez is valami...

DUNAFERR FOREVER!!!

SomogyiG
A gyrosnak én sem lennék ellensége, de azt sem bánnám, ha egy ferdeszemûek által vezényelt konyha lenne a közelben...

hát azért a melegszenyánál tartalmasabb ebédrevágyom 😊)) minimum egy pizza, vagy akkor majd elvilizek a népligeti buszállomásra,és ott fincsi gyros van 😄 az sem rossz 😊
mekibe nem kajálok 😄

Mindegy, hogy mekkora embernek érzed magad, hogy mit értél el, a temetési meneted hosszát az időjárás határozza meg. Nyugodj békében Pinokkió!

Isthy
Láttam, az egyikhez éppen az elõbb szóltam hozzá.

DUNAFERR FOREVER!!!

handball.hu-n is van két cikk.

Igen nagy kár, hogy nem léphet pályára. 😞

Isthy
Riport Kökével a várakozásokról.

Az utsó válasza miatt egy kicsit szomorú vagyok, persze Mse valszeg még inkább...

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Úgy emlékszem van kaja is a Zöld Elefántban, én is ott tervezek majd harapni valamit. De, hogy milyen kaják vannak arról halvány sejtelmem sincs, mivel mi elsõsorban a folyékony termékek iránt érdeklõdtünk. <#wink><#pias><#vigyor>
Ha nem csalnak az emlékképeim meleg szenyák vannak, de, hogy még mik, arról tényleg gõzöm sincs.

DUNAFERR FOREVER!!!

züd elefániba nincs kaja? Isthy? egy jókis velõspirítós? 😄DDD pepperónis pizza? 😄

Mindegy, hogy mekkora embernek érzed magad, hogy mit értél el, a temetési meneted hosszát az időjárás határozza meg. Nyugodj békében Pinokkió!

Breki33
itthon nincs nyomtató

kajálásról nem nyilatkoztatok hogy lesz

mindeki szendó vagy beülünk egy mekibe?
jah, és majd ráragasztod hurkapálcikára és a lesz a drapink 😊
egy 73-ast nyomassál rá 😄DDD

Breki33
uhh akartam nyomtatni supergames forum feliratokat
Isthy
Már megint frizuraváltás?!? Meg fogunk ismerni? <#nyes>

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
A Ferencváros szurkoló és Gin imádó Tomiról van szó, aki volt velünk Koppenhágában tavaly szeptemberben.

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Kishitû vagy velem kapcsolatban <#wink><#vigyor>

DUNAFERR FOREVER!!!

Csbalázs válasz | megnéz 2006.05.12 10:18:47 (67341)
JÓ HÍR: szerdán az m1 KÖZVETÍTI az ETO-Fradit, de nem 18 hanem 17 órakor kezdõdik!

index-rõl

téged is? engem is bas.zus 😞
most olyan tépett bubis lett 😊

majd ha látunk egy fiút melegítõben az anyukájával, az vagy Te 😄DD