Kézi és az Olimpia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Breki33
Mátéfi: Az elnökség dönt arról, számít-e rám

A tizedik helyen végzett a magyar nõi kézilabda-válogatott a dán-norvég közös rendezésû Európa-bajnokságon, amelynek végkifejlete még csak ezután, hétvégén jön. De már nélkülünk. Mátéfi Eszter szövetségi kapitány reálisan, higgadtan értékelte az átélteket, és elmondta: tiszta lelkiismerettel utazik haza.

http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/matefi-az-elnokseg-dont-arrol-szamit-e-ram-2056951/
Breki33
Pálinger Katalin: Nem tudom, folytatom-e

Pálinger Katalin, a magyar nõi kézilabda-válogatott kapusa a svédek elleni vereség és az Európa-bajnoki búcsú után a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, egyelõre nem tudja, folytatja-e a nemzeti csapatban. A kapus szerint nem lett volna reális, ha az elõdöntõbe jutunk, de úgy véli, a 9-10. hely sem tükrözi a valós helyzetet.

http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/palinger-katalin-nem-tudom-folytatom-e-2056838/

Az alább elhangzott, hogy a dánok ellen a montenegróiak a korábbi magyar válogatottakat idézte, ez esetben ma az elsõ félidõben viszont az aktuálisat. Úgy tûnik a kisebb-nagyobb sérülések, a kulcsemberek nagyobb igénybevétele, illetve a két nappal ezelõtti komoly meccs (egyáltalán az águkon nekik nem túl sok lazítósabb ellenfél jutott) mentálisan és fizikailag is felõrlõdtek a végére. Különösen Popovic, akinek a hiánya túl nagy tehernek bizonyult. Félreértés ne essék, a franciák jók voltak, keményen védekeztek, jól rendezõdtek vissza, feltudtak mutatni egy kimagasló kapusteljesítményt (Leynaud nagyon jó volt az egész tornán), valamint megvoltak az embereik, akik szállították a nyerõ lövéseket.

Ehhez képest az abszolút pozitív, hogy Montenegró védelme és visszarendezõdése nem omlott össze, mint a miénk szinte percek alatt egy Hollandia ellen. És míg a második félidõben, pontosabban annak is inkább a második felében a franciák fáradtabbak voltak, az õ védelmük agresszivitása nem lanyhult, így törvényszerûen jöttek az ellenfelüknél is az elhibázott lövések, és a jobb délszláv kapusteljesítmény. Akár még szoros is lehetett volna, ha a franciák nem csípik el remekül az erõltetett kontráikat, és nem szereznek ezekbõl, illetve a technikai hibáikból több könnyû gólt. Nagyon szép ez a hatodik hely, mi magyarok most nagyon tudtuk volna értékelni, ahogy a második félidei küzdést is.

Gabcának természetesen gratulálok a csapat jó szerepléséhez, valamint ahhoz is, hogy ma õ lõtt egyedül 100%-os hatékonysággal a balkáni csapatban! 😊 Ugyanakkor Popovic elõtt csak meghajolni tudok, mert az elsõ félidõ után valahonnan még mindig elõ tudott szedni annyi erõtartalékot, hogy bár nem brillírozott, de a csapat hasznára vált a góljaival (sõt a lövõszázalék is stimmelt), bejátszásaival, és a kínai figura sem volt éppen csúnya. Az a szomorú, hogy ezzel a teljesítményével szinte bármely magyar meccsen ellenfele lehetett volna a mienknek (vagy inkább Szucsánszkinak) a csapat legjobbja címén folyó "versenyfutásban". Hiába, igazi világklasszis, hatalmas akarattal és rutinnal.
Isthy
Sztem is esélytelen, ezt már láthattuk az elmúlt 5 év sikertelensége kapcsán is.

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Na ezt a 6. helyet én is szépnek gondoltam volna magunknak, de másként alakult.

Azért a szünet után egész jól feljöttek a montenegróiak és ha nem rontanak el annyi lerohanásos támadást rossz passzokkal még esélyük is lett volna. De ugye a mentális és fizikai fáradtság miatti dekoncentráltság közbeszólt... Így csak szorosabbá tudták tenni az eredményt.
Gabinak gratulálok a 2 szép góljához! <#eljen><#taps>

DUNAFERR FOREVER!!!

kaloz174
Mit mondjak? A franciák azért praktikusabban idõzítették a formájukat, mint mi, úgy tûnik. Bár ez is csak egy dolog, ez után az EB után. Ami túl keserû pofont hozott nekünk. Lehet gondolkodni, hogy elég keserû-e ahhoz, hogy gyökeres változások történjenek...Félek, nem.

MINDÖRÖKKÉ DUNAFERR!!! HAJRÁ MAGYAROK!!! HAJRÁ MAGYAR KÉZISEK!!!

kaloz174
Kb. azon a helyen végeznek, amit én már szép eredménynek gondoltam a magyar válogatott számára is. (Azt azért szerettem volna, ha ott lehettünk volna a legjobb 8-ban, még ezzel a kerettel is. De ez már csak álom maradt.)

Isthy
Nem bizony. Töménytelen ziccert hagytak ki és Popovicsnak nagyon nem megy. Azt gondolom õ kihajtotta magát a dánok ellen. A többiek sem tudnak érdemben hozzátenni, úgy látom nagyon elfáradtak. A védekezésük még elmegy, de elöl... A sok sérülés és a fáradtság miatt rontanak sokat. Az edzõjük tegnap nyilatkozta, hogy ha ma nem nyernének ez akkor is szép szereplés nekik az elsõ világversenyükön ezzel a kerettel.

DUNAFERR FOREVER!!!

kaloz174
Meglepõen kevesen vannak ezen a meccsen. Azért ez már egy komoly helyosztó, szerintem.

kaloz174
Ez ma nem Montenegró napja, sajnos.
A francia kapus eddig sem volt rossz, de ma különösen sokat tud hozzátenni a számukra kedvezõ eredményhez, eddig.

Ha jól látom, félidõ: 5-12

kaloz174
Örülök, hogy most azért többször volt kedved és idõd elmondani a véleményedet. <#eljen>

Sajnos az utóbbi idõben a korábban megszokottnál kevesebb idõm és pénzem jutott erre a hobbimra (ez nyilván rajtam is múlott), emiatt megnyilatkozni sem volt kedvem. Példának a okáért a kínai vb volt a jéghegy csúcsa, nehézkesen tudtam követni, mert elég lehetetlen idõpontban voltak számomra az élõ meccsek (munkaidõ ugye), hétvégén pedig egy rémálom volt a stream minõsége is. Kényelmesebb lett volna kiutazni 😊
Isthy
Mai program:

Montenegró-Franciaország 11:30 (EB oldal stream)
Románia-Svédország 14:30 Sport1
Dánia-Norvégia 17:00 Sport1

Balatonfüred-Csurgó 18:00 Sportklub

A francia-montenegrói meccset Kékesék vezetik, aminek nem tudok örülni...

DUNAFERR FOREVER!!!

kaloz174
Ma voltam felk. meccsen. Láttam a Siófok új brazil szerzeményét. Egy mozgékony, elég robbanékony játékos, aki társait is jól észreveszi. Erõsítést jelenthet.
A Fehérvár ellen játszottak a helyiek. Nyertek több góllal, de nem volt egy szokványos meccs, mivel nem tartottak a csapatok szünetet.
A Fehérvár vezetett sokáig, de láthatólag nagyon tartalékos összeállításban játszottak, na és mindenki lehetõséget kapott náluk.
A Siófok fõ szempontja az új játékos beépítése volt.
Tipikus edzõmeccset láthatott az - ehhez képest - szép számú közönség.

no látom egyetértünk megint, helyreállt a rend 😄 😉)

Mindegy, hogy mekkora embernek érzed magad, hogy mit értél el, a temetési meneted hosszát az időjárás határozza meg. Nyugodj békében Pinokkió!

ez volt az elsõ jó meccs amit az EB-rõl láttam, élvezetes, pörgõs, látványos! (jó, eddig szinte csak a mi csoportunkból láttam meccset, ott nem volt nehéz "melósruhás" meccseket találni 😄

Gabcának külön gratulálok!!! szurkoltam, szurkolok nekik!!!

Mindegy, hogy mekkora embernek érzed magad, hogy mit értél el, a temetési meneted hosszát az időjárás határozza meg. Nyugodj békében Pinokkió!

Isthy
Régóta itt van õ már, de irogatni keveset szokott. Én örülnék neki - és szerintem mások is - ha ezen a szokásán változtatna <#wink>

Nem tudom írta-e már valaki, de végül 10. lett a csapat az EB-n.

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Sztem egész évben ugyanezt a sok "önjelölt zsenit" olvashatjuk, brutális eszmefuttatásokkal, csak most sûrítve kapod, azért érzed többnek. <#wink>

DUNAFERR FOREVER!!!

Megmondta a frankót az biztos, magyarra felfordítva az egész MKSZ vezérkar takarodjon a picsába!
Én úgy tudtam, hogy te nem szereted a Montenegrói válogatottat!!<#mf1>
Az meggyõzõ belépõ volt az biztos, azóta viszont az épp aktuális kapitányoknál valamiért kevesebb lehetõséget kap mit amit érdemel szerintem, persze neki is mint mindenkinek vannak gyengébb periódusai. Nálam minimum második számú, szerintem ketten jól kiegészítenék egymást.

Egy kérdés amit már korábban akartam kérdezni bár közöm nincs hozzá, eddig hol voltál?
kaloz174
Mielõtt valaki véletlenül félreértené, természetesen nem e helyre gondoltam. <#kacsint>

kaloz174
Hirtelen milyen sok "kéziszakértõ" lett a különbözõ fórumokon.
Na és ennyi értelmetlen, logikátlan sületlenséget is régen láttam már leírva.
<#levele>

Isthy
Sokak szerint - sztem is - a tegnapi dán-montenegrói meccs tényleg az EB legjobb meccse volt eddig. Valóban sok ilyen kellene még, jó propagandája lenne a sportágnak. Lehet, hogy a montenegróiak minket testesítettek meg, de egy kis eltéréssel. Õk nyertek, nekünk meg sajnos nem nagyon sikerült ellenük anno... Persze tudom mire gondoltál <#wink>
Sajnos a francia-montenegróit nem adják, így azt nem tudom rögzíteni dvd-re, de a dán-norvégot felveszem neked. Ahogy olvasom a döntõt hétfõn este ismételni fogják, tehát meg tudod majd nézni.

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Ez szép gyõzelem volt, fõleg Boki nélkül. <#taps> Mihamarabbi gyógyulást neki!

DUNAFERR FOREVER!!!

Duby
Jókat írtatok, mindenkinél egyet tudok érteni a legtöbb dologban. Kiegészíteni nem tudom, vitatni nem akarok semmit, ismételni meg fõleg nem.
Az EB-vel kapcsolatban az a véleményem,hogy ilyen alacsony színvonalú kontinenstornát én még nem láttam. Vagy ha ez az új stílus, ez a "korszerû" kézilabda, akkor az én érdeklõdésem eddig tartott a sportág iránt. Patadobogás, eszetlen rohanás, kapkodás, ütés, rúgás, csípés harapás, iszapbirkózás. Egy nagy fejetlen tusakodássá vált az egész.
Tegnap a dán-montenegró volt az eb kiemelkedõen legmagasabb színvonalú legjobb meccse. Mintha a régi szép idõkbeli nagy dán válogatottat láttam volna. Visszatért a klasszikus gyönyörû dán kézilabda, és fájdalom, de Montenegró, mintha minket testesített volna meg. Az egész meccsen borsózott a hátam: ez volt az igazi nõi kézi.

Sajnos számomra ez volt az utolsó meccs ezen a tornán, mert vidékre kell mennem a hétvégén, de a francia-montenegrót, a dán-norvégot és a döntõt nagyon szívesen megnézném. Ha esetleg itt valakinek nem jelent problémát archiválni ezeket, annak elmondhatatlanul hálás lennék.

Sztori szemle (http://sztoriszemle.wordpress.com)

kaloz174
Edzõmeccs Veszprémben
Mielõbbi gyógyulást Bokinak!

Isthy
Ha emlékeim nem csalnak, akkor a 2005-ös szentpétervári VB-n elég jól mûködött a védekezésünk is. De másikat valóban nem tudnék mondani.

DUNAFERR FOREVER!!!

Jogos, nem figyeltem eléggé. Az imént viszont igen, így nem kell külön utánanéznem, hogy Bulatovic és Dokic mikortól lehet a segítségükre 😊 Hát, nem szerettem volna ha a második kalapba kerülünk, és õket húzzuk...
Isthy
Írtam a #47145-ben, hogy a "tarcsi" játszott, a lényeges játékosok pihentek.

Azt is hozzátehetjük, hogy ugye a montenegróiak meg is verték az oroszokat, így az is mellettük szól.

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Természetesen én is Montenegrónak szurkoltam <#wink> Nem is gondoltátok volna ugye? <#vigyor>

A dánokat amúgy sem szeretem már nagyon régen, a másik csapatban meg ugye...<#wink> Azért képzeljük el ezt a csapatot kiegészülve Bulatoviccsal és Dokiccsal. Nem lesz egyszerû senkinek sem márciustól ellenük. Nem véletlenül szerepelt úgy a Buducnost a BL-ben, ahogy. Ha az EHF nem "meszeli el" kettejüket az utolsó pillanatban, akkor most simán éremért játszhatnának.
Ezzel a csapattal pedig a legjobb hatban lenni szép siker az ország elsõ világversenyén. Mert ne feledjük az egyetlen megmaradt beállósuk (Dokicsot ugye nem engedték játszani) végig sérüléssel bajlódott az EB-n, ma is csak a szünet után játszott. Az elsõ számú irányítójuk megsérült az Eb elsõ meccsének elsõ félidejében, azóta nem játszhat. Többen is bajlódnak kisebb sérülésekkel és rengeteg a fiatal a csapatban. Popovicson, Szavicson és Gabin kívül a többiek mind 17-24 évesek.
A franciák ellen nagyon nehéz meccsük lesz, mert Krumbholz nagy mágus és belelendült a csapata. A kérdés, hogy mennyire fogják még bírni a terhelést a rutinosak és mennyit bírnak hozzá tenni a fiatalok. Ma ez jól sikerült, de minden meccs más. Én nagyon szurkolok nekik, hogy sikerüljön, ráadásul a franciák ugye nem a szivem csücskei <#wink>

DUNAFERR FOREVER!!!

Én pedig fõként azért szurkoltam Montenegrónak, mert az eddigiek alapján jobban megérdemlik az 5-6. helyet, mint az oroszok. Mindenesetre éltek a lehetõséggel, és be is bizonyították ezt. Bár a román-oroszt nem láttam, de ha jól sejtem, keleti szomszédjaink "csöppet" kevésbé vették komolyan az utolsó csoportmérkõzést, mint a házigazdák.
kaloz174
"Ez azt jelenti, hogy a mostani Eb-n kilencedik vagy tizedik helyen záró csapat Németország, Szlovénia, Izland, Lengyelország, Csehország, Macedónia, Szerbia vagy Törökország közül kap ellenfelet."

Elég széles a választék...

kaloz174
Én is nagyon szurkoltam Montenegronak. Több okból is. Egyrészt már nagyon uncsi a skandináv dominancia. Ráadásul, bár nagyon eredményesek, nekem annyira nem tetszik a stílusuk. Nem árt, ha néha kikapnak. <#vigyor2>
Másrészt ugye Gabca miatt is.
Popovics, azok közül a meccsek közül, amikor én láttam õt, most volt a legmeggyõzõbb.
Gratulálok nekik a gyõzelemhez.

Igen, nekem is nagyon unszimpi volt a dán publikum. Különösen nem kellett volna ezt csinálniuk egy számukra tét nélküli meccsen.
Inkább tanulnának meg rendesen szurkolni.

kaloz174
Szinte mindenki mondott olyan dolgokat, amikkel egyet lehet érteni. Legkevésbé viszont RK véleményével tudok azonosulni, bár abban is vannak igazságok.
Megmondom õszintén, õt szeretném a legkevésbé látni a válogatott szakvezetõjének. Számomra a legkevésbé hihetõ, hogy jól tudná azt csinálni, kétségtelen szakmai tudása ellenére.
(Pedig a szavaiból azt érzem, nem bánná, ha felkérnék).

Azt gondolom, változatlanul, sokakkal egyetértve, hogy ez az egész nem elsõsorban személyi kérdés. De legalábbis nem a válogatott szakvezetõje a legnagyobb gond.

Amúgy már annyian leírták a véleményüket, megszólaltak. Remélem, lesz annyi hatása az egésznek, hogy tényleg lényegi változások indulnak el végre.

Azt azért nem is merném állítani, hogy ez a mostani a valaha volt legjobban védekezõ válogatott 😊 Ugyanakkor az évtizedben gyakran éltük át, hogy a saját védelmünket kell többé-kevésbé a kompenzálni, a 2007-es vb pedig valami egészen különös mélypont volt, ha volt egy-két ebbõl a szempontból már-már vállalható meccsünk is.
Baravóóóóó Montenegró!!!
Ez egy gyönyörû, és élvezetes meccs volt, és komolyan szurkoltam a montenegrói csapatnak, mert iszonyú akarásal küzdöttek!!! Igaz a dán csapat is kitett magáért, mert nagyon színvonalas mérkõzést játszottak!
Viszont a dán közönség azért tanulhatna egy kis sportszerûséget, és ellenfél tiszteletet! Nagyon nem tetszet, hogy mikor az elenfélnél volt a labda, elég rendesen csinálták a fütty koncertet, pedig az elenfél semmi mást nem tett, csak a lelkét kitette a pályán! Lehet, ha nem õk csinálják, akkor ez nagyon nem tetszik!
Sok dologban nem értek egyet Ágaival, de most igaza volt, sajnos mi ettõl a színvonaltól, bizony messzire kerültünk, sajnos!
Remélem mindannyiunk érdekében, hogy nem sokáig!!

Hajrá Magyar Kézilabda!!!!!!!!!!!

Az biztos, hogy Vincze Melindát sosem fogom elfelejteni, a 2004-2005-ös BL-szezonban elég meggyõzõ belépõt tett, de idén õsszel nem láttam meggyõzõen játszani, a Telenor-kupán gyenge ellenfelek ellen viszont kellemes meglepetés volt, és megmondom õszintén, nálam jelenleg legfeljebb harmadik számú játékos a poszton. Ezzel együtt amikor pályára lépett nem okozott csalódást, és keveselltem a szerepeltetését, csak éppen többet tõle sem vártam volna.
Isthy
Montenegró-Dánia 30-29 (14-18)

Nagyon nagyot játszottak a montenegróiak a szünet után! <#taps>
Megérdemelten verték a dánokat egy jó meccsen. A dánok pedig próbáltak nyerni és pörögtek is, egészen addig, amíg a szünet után megfogta õket egy jó védekezés és a tudatosan játékot lassító montenegrói csapat. Ezzel Gabiék játszanak a franciákkal az 5. helyért.

DUNAFERR FOREVER!!!

kár, kár, kár......üss a szádra! -😊)
Ó, Misikétõl elnézést, õ természetesen szándékomon kívül maradt ki a jobban teljesítõk közül.
Isthy
Ahogy olvasom Farkas Ági megint nem sz*rozott:

"Fejétõl bûzlik a hal"

Mit is mondhatnék? <#wink> Bizony sok mindenben igaza van a megszólalóknak...

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Közben a mai eddigi eredmények:

Oroszország-Románia 35-20
Horvátország-Spanyolország 23-22

A románok pihentek és a tarcsi játszott. A horvátok meg besegítettek az oroszoknak. Mert ha Montenegró nem szerez pontot a dánok ellen - ami nagyon valószínû - akkor az oroszok jönnek ki jól a 3-as holtversenybõl és játszhatnak az 5. helyért.

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Majd megkapjuk a németeket <#wink>

DUNAFERR FOREVER!!!

azért van biztató dolog is:
http://sportgeza.hu/kezilabda/hirek/2010/12/16/kiemelt_a_noi_kezilabda-valogatott/
Isthy
Ahogy látom szinte minden dolgot hasonlóan látunk, mondjuk ezen nem csodálkozom.

A védekezésünk valóban a jobb csapatainknál sem volt jobb, de ott a támadásbeli tudásunk messze ellensúlyozta azt. Bár anno 2001 elõtt a védekezésünk sem volt rossz Simicsék idejében.
Az utánpótlás dolog valóban évtizedes probléma, már a 2000-es évek legelején kezdõdött. Azután a hatásai 2005 után kezdtek komolyabban jelentkezni és mára végleg kiteljesedett. Szerencsére mostanában vannak próbálkozások több helyen is, ami bíztató. De ez akkor lenne igazán jó, ha egy koncepció keretében tervszerûen összefogva sikerülni végigvinni, megfelelõ támogatással mind anyagi, mind szakmai oldalról.

DUNAFERR FOREVER!!!

Alapvetõen én fõleg nem a játékosokat hibáztatom, inkább a körülményeket, mert ilyen körülmények között szerintem nem lehet egy ilyen fontos eseményre felkészülni. A szövetségi kapitány munkájával sem vagyok elégedett, szerintem nem jól cserélt sokszor, örök vesszõparipám Tóth, továbbra sem értek egyet behívásával, nem is igazolta, bár ez szerintem a sérülésébõl adódott. De kérdezem miért nem játszott például Vincze, a másik vesszõparipám nem titkolom Tóthal ellentétben kedvenc játékosom, de lehetõséget alig kapott amikor kapott szerintem élt is vele, pedig szerintem tud már annyit mint Vérten. Itt felmerül bennem egy másik kérdés, vajon vannak e kötelezõen válogatott játékosok akiknek szerepelni kell, felsõbb utasításra, tartok tõle, hogy vannak...
Én egyébként a csapat szereplésen nem lepõdtem meg, hasonlót vártam, mondjuk kisebb zakókkal, de lehet így jobb..., csak az a baj, hogy ettõl semmi nem fog változni, a fent jó helyeken ülõk továbbra is szarnak majd az egészbe, élen Sinkával, Ágaival és a többiekkel, mert valakik ebbõl nagyon is jól élnek, a balhét meg majd elviszi valamelyik játékos és persze a kapitány.
Felvetõdött itt a Gyõr kérdése, én sem értek vele egyet, de szerintem az Audit kibaszottul nem érdekli mennyi Magyar játékos szerepel, õ eredményt akar, és fõleg azt, hogy minél kevesebb adót kelljen különbözõ trükkökkel fizetnie, hisz tudja azt csinál amit akar jelentõs munkaerõt foglalkoztat, különben is az ország ezer szállal függ a németektõl, pofáztok majd kihívjuk az aktuális vezért és elmondjuk neki mit tehet és mit nem.
Kicsit elkanyarodtam a témától, vagy talán mégsem, mert ennek az egésznek szerintem sok összetevõje van...
Isthy
Az én véleményem és meglátásaim:
(látom közben már mások is írtak, kíváncsian fogom olvasni)

Kezdeném ott, hogy igazából nem vártam túl sokat az EB-tõl, mint ahogy ezt itt le is írtam. Ennek fényében a 7-10. helyet gondoltam a csapatnak, amit leírtam itt is illetve azt is írtam, hogy az 5-8. hely már jó szereplésnek tekinthetõ. Mindezek után az EB-n a csapat a 9-10. helyen végzett. Úgy tûnik sikerült elég jól felmérnem a helyzetet elõzetesen. Azt kell mondanom, hogy sajnos ez az EB-n szerepelt csapattal a jelenlegi helyzetben reálisnak is tûnik. Annak ellenére, hogy jó sorsolásunk volt, ami a szebb szereplés lehetõségét is magában rejtette, de nem a csapat jelenlegi helyzetében.

Sajnos ismét meg kell állapítsam – mint ahogy azt már vagy 3 éve folyamatosan teszem – hogy a kézilabda világ élvonala fokozatosan távolodik tõlünk. Ez 2005 óta szépen megfigyelhetõ és mára egyre markánsabban jelentkezik. Ez több dologból tevõdik össze, ezekrõl igyekszem majd részletesen is szólni.

Igazából azt kell mondjam, hogy csak az történt, ami az utóbbi évek történései alapján várható volt. A csapat játéka korszerûtlen, dinamikátlan, lassú és körülményes. Ma már nem arról szól a kézilabda, mint 7-8 éve. Sokkal jobban és dinamikusabban védekeznek a csapatok és ennek az átjátszásához is sokkal dinamikusabb, gyorsabb játék szükséges. Na nekünk itt komoly lemaradásaink vannak. Köstner ezt nagyon jól megfogalmazta a handball.hu-n és igaza van. De ugyanez igaz a védekezésünkre is, ott is megvannak ugyanezen lábmunkával és dinamizmussal kapcsolatos problémáink, ezért „nyúlkálunk”és „rángatunk” állandóan mert le vagyunk maradva és kapjuk a kiállításokat érte. A labdabiztonságunk sem megfelelõ, mert a futtában elkapott átadások még két kézzel is sokszor problémát okoznak. Az egy kézzel elkapott átadásokról már nem is szólva. Beállóban is látszik, hogy gondot okoz elkapni a bejátszásokat a beállóinknak két kézzel is, pedig ma már az egykezes elkapás is szükséges a világ élvonalában. A fentebb felsoroltak tanulhatók, fejleszthetõk, gyakorlással jól elsajátíthatóak csak idõt és energiát kell rá fordítani. Sok helyen ezt egyre inkább felismerik és ennek megfelelõen képzik a játékosokat már egészen fiatal koruktól. Mert látják, hogy ezek nélkül a mai korszerû, dinamikus kézilabdában nem lehet jó eredményt elérni. Nem súlyzózni, medicinlabdázni kell orrba-szájba… Az is kell, de ma már nem arról szól a dolog. Ha ezek az alapok megvannak – gyorsaság, lábmunka, labdabiztonság – akkor lehet rá építeni a többit kinek-kinek a posztja és szerepe szerint a specifikusságoknak megfelelõen. Majd azután a különbözõ csapattaktikákat és variációkat elöl és hátul is. Ezt kellene végigvinni a serdülõ-ifi-junior korosztályon keresztül egészen felnõttig. Anno 2005. márciusában amikor Viborgban voltunk BL meccsen, láthattam élõben, hogy ezt a dánok, hogy csinálják. Kezdõdtek az edzések a legfiatalabb korosztállyal délelõtt és tartottak délutánig a juniorokig. Ezeket csinálták elsõsorban, amikrõl itt beszéltem. Azóta láthatjuk, hogy a dánok visszajöttek az élvonalba mostanra, mert felismerték, hogy erre van szükség az eredményességhez. Sztem ugyanezt a sémát követték a svédek is és ezen úton járnak a hollandok is. Készülnek a 2012-es EB-re, amit ugye õk rendeznek (mármint Hollandia).

Következõ dolog, hogy mivel a csapatrészek egymással nagyon összefüggenek és kellenek a begyakorolt mozgások és figurák is a támadójátékban. Persze szükség van az egyéni improvizációkra is bizonyos helyzetekben. Nálunk azonban sajnos nem nagyon fedezhetõk fel tudatosan megkomponált támadások, leginkább az egyéni kezdeményezõképesség határozta meg a támadásainkat. Átlövõjátékunk nem nagyon volt, így a beállósainknak is nehezebb volt a dolga. De igaz ez fordítva is, mert beállóban sem nagyon sikerült zárnunk a lövõknek. A széleket szinte teljesen kikapcsoltuk a játékból, alig jutott el hozzájuk labda. Az átlövõink nem tudták bekapcsolni õket a játékba. A jobb szélre még néha mentek labdák, de a balszélre nagyon kevés. Magyarul nem igazán van tudatosan kialakított támadójáték. A lerohanásaink pedig nem mûködtek, mert nem volt meg a megfelelõ gyorsaságunk hátul a védekezésben, hogy labdákat szerezzünk és indulhassunk. Illetve az általában induló Vérten Orsinkra meg felkészültek és figyeltek rá. Nem ártana a lerohanásokat is megkomponálni, akár több résztvevõvel, több variációban és több lépcsõben felhozni a labdát. A védekezésünkben voltak bíztató jelek, leginkább a franciák ellen illetve a svédek elleni elsõ félidõben. De amíg nem lesz meg hozzá a dinamikus lábmunka és gyorsaság, addig rendszeresen fogjuk kapni a lekésésekbõl adódóan a kiállításokat. Tehát elöl és hátul koncepcióra és sokkal több gyakorlásra lenne szükség. Nem beszélve arról, hogy nem kellene széthajtani a sorozatmeccseken a „húzó” játékosokat, hanem pihentetni õket és megfelelõen használni a kiegészítõ embereket. Máshol ez megy és bevállalják az idõleges eredmény visszaesést is, de tudják, hogy hosszútávon ez kifizetõdik. Sajnos nálunk ez már régóta nem divat, hogy a cseremberek is megfelelõ lehetõséget kapjanak. Azután csodálkoznak, hogy elfáradnak és nem bírják végig. Ennek következményeként már megnyertnek tûnõ meccseket veszítünk el. Mert a fizikailag fáradt játékos mentálisan sem tud megfelelõen teljesíteni, így rossz döntéseket hoz, nem úgy lõ ahogy elõtte és hibázik. A tetejébe még õk a hibásak mert nincs megfelelõ erõnlétük. Elképesztõ… Tehát komoly szemléletváltásra lenne szükség szinte minden szinten. Meg ugye a fentebb említett másfajta képzésre az alapok kialakításához.

Akkor ezzel el is jutottam mindennek az alfájához és omegájához. Azokhoz akiknek ehhez a megfelelõ hátteret és egyéb körülményeket biztosítani kellene. Azt gondolom megállapíthatjuk, hogy az õ „tevékenységük” igencsak messze áll attól ami szükséges lenne a sportágban. Nem kis felelõsségük van abban, hogy a helyzet idáig fajult az elmúlt 5-6 évben. Kezdõdött talán azzal, hogy kitalálták, nem kell nekünk fõállású kapitány, szerintük az a pénz máshol jobb helyen lesz. Azután szép lassan sikeresen egyre lejjebb került a fontossági listán az utánpótlással történõ foglalkozás. Csatlakozott ehhez a klubok helyzetére történõ egyre kevesebb odafigyelés, meg is lett a következménye. A meglévõ szakembereinket is magukra hagyták a klubokkal együtt. Semmi koncepció nem volt látható, hogy mit is akarnának kezdeni a sportággal. A válogatott körülményeiben is egyre több visszásság került felszínre. Kezdve a felkészülési körülményeik biztosítási problémáival, folytatva a megfelelõ orvosi, mentális és technikai háttér hiányosságaival és még sorolhatnám. Nem a sportág érdekei lettek a fontosak, hanem mások. Nem a sportágat menedzselték, hanem a saját érdekeiket és magukat. Itthon és az EHF-ben egyaránt. Jöttek a gálák és a szakmailag egyre értéktelenebb Pannon (Telenor) kupák. Meg lehet nézni, hogy 2005 óta kik vettek részt rajta évrõl évre (a 2005-ös még igencsak színvonalas volt, a VB-n kamatoztattuk is, még utoljára). Szépen látszik a „fejlõdés”… Teljesen PR rendezvényekké degradálódtak, aminek az lett a lényege, hogy a szponzorral megmutassák magukat és mi nyerjünk egyre gyengébb ellenfelek ellen. Szakmai értéke konvergált a nullához… A válogatott felkészülésére is egyre kevesebb idõ jutott, a ráadásul másodállású kapitányoknak… Az Ágai féle „bohócgálákról” ne is beszéljünk… Másik teljesen felesleges PR rendezvény, ami nem kevés millióba kerül… Persze a lóvét szépen el lehet mutyizni… Igaz, hogy szakmai értéke semmi, de mindenféle degenerált celebet meg lehet hívni rá… persze nem ingyen… Biztos olyan jól áll a sportág, hogy már nincs mire költeni a pénzt és lehet ilyenekre áldozni… Népszerûsítés ezekkel? Ugyan már… És még folytathatnám az áldásosnál áldásosabb tevékenységeiket… Persze a tudatosan kialakított belterjes társaság jól elvan és mindig megfelelõen kommunikálja a médiával karöltve az egyre súlyosabb problémák elkenését… Mert mindenféle haszontalan menedzser meg ilyen-olyan igazgató az van ám dögivel… A sportág meg szép lassan haldoklik…
Sajnos amíg ezek nem tûnnek el a színrõl addig azt gondolom nem reménykedhetünk abban, hogy a sportág megmenekül a süllyesztõbe kerüléstõl és a foci sorsára jutástól…

Az EB teljesítményekkel kapcsolatban még pár szó. A csapatból azt gondolom a 2 kapussal nem volt probléma. Ahhoz képest sokszor milyen „védelem” volt elõttük, jól teljesítettek. Zizi volt a csapat legjobbja és még Misivel elégedettek lehetünk. Meg némileg Bulival, de leginkább az akarása miatt, mert a játéka miatt már nem annyira. De ugye õ már teljesen kifacsarva érkezett az EB-re is, nincs min csodálkozni. Legfeljebb azon, hogy talpon maradt az EB végére. A többiek? Van aki szinte értékelhetetlen, mert alig játszott. Mások meg labda nélkül nem nagyon tudtak játszani, leginkább balszél… Meg vannak akik nagyon gyengén muzsikáltak… Eszter a franciákra jól felkészítette a csapatot, de a többi fontos meccsen nem tudott maradandót alkotni. Részben az egyéb körülmények és problémák, részben a saját nem megfelelõ tevékenysége miatt.

Ennyi az én véleményem, ami lehet eléggé szubjektív (meg hosszú is <#wink><#vigyor>) és biztos van amit nem jól látok, de azt gondolom valamennyire tükrözi a valóságot. Ami viszont sztem biztos, hogy komoly és drasztikus változásokra lenne szükség ahhoz, hogy megállítsák a zuhanást és sikerüljön talán 4-5 éven belül visszakerülni a világ élvonalába.

DUNAFERR FOREVER!!!

Így van azok nagy ívben basznak erre az egészre, mert kurva jól élnek belõle ennyi!
Hagyjuk már ezt a marhaságot, õ semmivel sem különb!