Kézi és az Olimpia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
DUNAFERR FOREVER!!!
Na igen, elszúrták a tisztelt illetékesek, nem is kicsit...
DUNAFERR FOREVER!!!
Vajon mi értelme van? Különösen ebben a formában...
A média érdeklõdése nem mutatja, hogy különösebb szükség lenne rá, hogy valami haszna lenne.
MINDÖRÖKKÉ DUNAFERR!!! HAJRÁ MAGYAROK!!! HAJRÁ MAGYAR KÉZISEK!!!
Mindegy, hogy mekkora embernek érzed magad, hogy mit értél el, a temetési meneted hosszát az időjárás határozza meg. Nyugodj békében Pinokkió!
A probléma persze sokrétû, kezdve a szövetségen, keresztül a hazai társadalmi környezeten és morálon egészen a játékosokig és a csapatoknál dolgozókig. Szinte mindenhol komoly változásra lenne szükség.
DUNAFERR FOREVER!!!
Nagy-nagy köszönet neki, és további sikeres pályafutást, egy már új szerepkörben!
Szememben a Szövetség a leggyengébb láncszem. Konkrétan és általában is, mert nekik kellene (kellett volna) a menedzselést, szervezést hatékonyan, elõrelátóan végezni, nem ráülni az éppen aktuális hullámhegyre.
Akkor, amikor még jobbak voltak a lehetõségek.
(Feltételezem, nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel.)
Sztem bármilyen bírálat a szakmai stáb illetve a játékosok felé jogtalan.
Szóval remélem, hogy más már nem érzi magát megszólítva emiatt. Csak tényleg túlzásokba kár esni, mert akármennyire is benne van mindebben Sinkáék keze, Balingenben nem õ állt például a kapuban. (Nem akarom Pálingert bántani, csak kiemeltem, hogy ott õ például õ is gyengébb volt, ezt amúgy le is nyilatkozta, sõt konkrétan részletezte is a hibáit, mert a helyén kezeli dolgokat. Idehaza aztán javított.)
Már nem a múltért, mert az, már - sajnos - történelem, hanem a jövõért, természetesen. (Igaz, ez részemrõl csak okoskodás és szurkolói vágyálom.)
De miért nem sajnálja senki a kisebb csapatokban, akár a másodosztályban szereplõ játékosokat, akik biztosan nem keresik halálra egy életre magukat (fõleg a skandináv modellt követõ, kézilabda mellett dolgozó FÕGÁZ-játékosok), pedig õk is hoznak áldozatot, hogy a világbajnok búvárúszóinkról ne is beszéljünk. A sztárjátékosaink csak a jéghegy csúcsát jelentik.
Mással viszont valóban van vaj. Többször elõkerült már, hogy a sportolóink sem folytatnak egészséges életmódot, holott ezt nyugaton egyre szigorúbban veszik, illetve sportegészségügy szempontjából sem állunk jól, de ez a probléma nem a válogatottnál, hanem a klubjainknál kezdõdik - melyek viszont még sikeresek, és abban biztosak lehetünk, hogy a válogatott riválisai közül sem elõz meg minket mindenki, tehát ebben elõrelépni kéne, de ezzel takarózni erõs túlzás. Jó kérdés (és tényleg minden elítélés nélkül vetem fel), hogy például a dohányzás mennyire megengedhetõ egy élsportolónál (hogyan kezelik máshol), manapság Görbét szokták ezzel fórumokon támadni, de magam is láttam hajdanán füstölni Siti Esztit a népligeti csarnoknál, vagy éppen Nicolas-t egy válogatott meccs elõtt vagy után (Az elõtt durva lenne, de nem esküdnék meg, hogy utána láttam, és nem az érkezésemkor.)
A kapitány fõállású mivolta sem mellékes dolog, ahogy az anyagi megbecsülése sem, de aligha hiszem, hogy Eszter a bére mértéke miatt teljesített alul, nem hiszem, hogy a kenyér árán rágódott, amikor szakmai hibákat követett el. Más dolga pedig már egy ideje nem volt. Mellesleg Heine Jensennek is ott volt még a Lipcse, a németeknek meghiúsult egy összetartása, és az EB-szereplés után, valamint az Osmann vs sztárok kapcsán állt ott is a bál. Rangosabb volt az õ húsvéti tornájuk, de most a miénk is elõrelépésnek tûnt, elõnyt talán szereztek ezzel, de erre sem lehet kihegyezni a kudarcot.
Hiába vannak máshol a sportág egészét tekintve a fõ problémák, a kapitány és a játékosok teljes körû felmentését védhetetlen álláspontnak tartom, ezt támasztják alá a mérkõzések is.
Az utánpótlás mûhelyek fenntartása és mûködtetése klub ügy és mûködik is ott ahol nem idegen tollakkal akarnak a felnõtt csapatok ékeskedni. S ha jól mûködnek, akár még jövedelmezõek is lehetnének. Megfelelõ szabályozás keretében. Ha Izland, Montenegro, stb. annyi lakossal amennyijük van képesek megoldani az utánpótlás kérdését, akkor Mo-on nem jelenthetne problémát. Csak az utánpótlásnál nem a csapatok eredményességét kellene nézni, hanem a kinevelt és a felnõtt csapatokban a különbözõ posztokon használható játékosok számát és minõségét! Lehetetlen állapot, hogy mind férfi, mind nõi vonalon képtelenek legyünk évek óta balkezes átlövõket felhozni! Vagy szintén hiányposzt a megfelelõ beállók kiválogatása és képzése. Ez szervezési és szakmai kérdés. Az meg válogatási, hogy akaratgyenge játékosokra- bármenynire is trehetségesek lennének technikailag- felesleges az idõt, munkát, pénzt pazarolni.
A kapitány és a válogatott pedig kapjon megbecsülést minden téren, megfelelõ felkészülési lehetõségeket - ez például most nagyon hiányzott és visszaütött, véleményem szerint - ne csak az eredményeket várjuk tõlük.
Azt egyébként nem hiszem, hogy a mai csapattagok ne akartak volna. Más kérdés: mennyire tud akarni a ma játékosa, valamint mennyire tehetséges.
A magyar kézilabda története egyébként egy hullámvasút. (Gondolj bele, hány évente is sikerült az elsõk közé jutni?) A kiválasztódás véletlenszerû, így nem minden generációban jön össze egy klasszisokból álló gárda.
Azt is meg kell jegyezni, hogy voltunk mi a "C" csoportban is. Pedig az nem "ma" történt.
Ha szeretnénk az élvonalban maradni ebben a sportágban, akkor minél elõbb meg kellene teremteni a minõségi utánpótlás mûhelyeket, mivel az elõzõ évtizedek mennyiségi szemlélete itt sem fog mûködni. A csapatok és az igazolt játékosok száma - sajnos a mai helyzetbõl adódó törvényszerûséggel - folyamatosan csökken.
Látok egyébként erre utaló jeleket (akadémiák, pl.), de ezeket sokkal jobban kellene menedzselni és összefogni, hogy igazából esélyt adjanak arra, hogy magyar játékosokkal sikerüljön feltölteni a felnõtt játékoskereteket is, így a nemzeti csapatba is BL-szintû játékosok kerülhessenek, akik - magyar létükre is - egyenrangú ellenfelei a legjobbaknak.
"Túl fiatalok vagytok ahhoz, hogy ismerjétek azokat a felkészülési lehetõségeket amelyek a 70-es évekig léteztek."
Ezt a bókot - én személy szerint - köszönöm. 😊
Túl fiatalok vagytok ahhoz, hogy ismerjétek azokat a felkészülési lehetõségeket amelyek a 70-es évekig léteztek. Ennek ellenére az akkori élsportolók, válogatottak sokkal többet próbáltak nyújtani mint a maiak, s már akkor is jóval rosszabb körülmények közt készültek fel mint nyugati ellenfeleik.
Az meg költõi túlzás, hogy a sportolók családja átlagban nyomorogna s az kihatna a sportolóra.
Ami a lelkesedés hiányát jelenti, érdekes a külföldieknél mintha nem érzékelné ezt az ember. Õk azért szoktak megsértõdni, ha kihagyják õket a címeres mez alatti szereplésbõl. A mieinknél ez egy rossz beidegzõdés, nevelési hiányosság. Rosszul lehet játszani, flegmán, nemtörõdöm módon nem! Ha a válogatott tagjaként sem éreznek + motivációt, akkor mikor?
Az nyilvánvaló, hogy a nemzetközi top szinten kézilabdázók nem felejtenek el rögtön mindent, amit tudnak attól, hogy felveszik a címeres mezt. Az, hogy a klubjukban beleadnak x-et, ám a válogatottban csak x/4 teljesítményt produkálnak, és az eset egyáltalán nem egyéni, az jelent valamit. Ott egyáltalán nem az önbizalomban van a probléma, s a minimális lelkesedés csak okozata már valaminek.
Sztori szemle (http://sztoriszemle.wordpress.com)
Na de én sem gondolom, hogy a konkrét esetben ez számított volna. Viszont úgy általában igenis jelentõsége van, hogy pl. a válogatott felkészülési lehetõségei nagyon szegényesek az ellenfelekhez képest.
Hol vannak ezek a körülmények a nyugati, valóban profi, adottságokhoz? Nemcsak Mátéfi, vagy Székely küszködik kihívásokkal azokban, amit említesz, hanem bárki, aki helyükbe lenne/lesz.
Sztem bármilyen bírálat a szakmai stáb illetve a játékosok felé jogtalan. Amíg ilyen körülmények veszik körül õket egy válogatottnál, addig nincs mirõl beszélni.
Sztori szemle (http://sztoriszemle.wordpress.com)
Ami a kettõs magyar-német párharcot illeti, jellemzõ volt, hogy a technikailag gyengébben képzett, de fizikailaig s fõleg lelkileg erõsebb csapatok jutottak tovább! Nem mindegy, hogy az akarat görcsös kinlódásban vagy az ellenfél megevésben nyilvánul meg.Ez egyrészt lelki alkati kérdés, másrészt felkészitési probléma is. Mind Mátéfi, mind Székely N. ebben gyenge, nem képesek sem fanatizálni sem plusz erõt adni játékosaiknak. Lanyha tûznél a rajta levõ étel sem forr, hanem csak gyengén fõ/sül.
Kosarasaink is pórul jártak velük szemben.<#boxer>#boxer>
Magyarázat a kudarcra: Nyuszik voltunk
(Buli szemszögébõl.)
Nem tudom, hogy másoknak is feltûnt-e de a németek valahogy megint a gyenge csoportot és a könnyebb ágat "kapták"...<#violent>#violent>
DUNAFERR FOREVER!!!
A-csoport: Lengyelország, Dánia, Szerbia, Szlovákia
B-csoport: Németország, Svédország, Csehország, Macedónia
C-csoport: FRANCIAORSZÁG, MAGYARORSZÁG, SPANYOLORSZÁG, OROSZORSZÁG
D-csoport: Horvátország, Norvégia, Izland, Szlovénia
Köszönet nekik!<#taps>#taps>[<#eljen>#eljen>#worship] Még akkor is sokszorosan megérdemlik, ha a búcsú nem volt a legszebb.
Na igen, a jelenlegi környezetben nem igazán tud az ember optimista lenni.
DUNAFERR FOREVER!!!
DUNAFERR FOREVER!!!
Mellesleg õk voltak azok, akik az egyik Fradi-Loki elõdöntõnek még az eredményét sem közölték le, miközben a teljes másodosztályú fordulót (foci) felsorolták. Persze ezek lehetnek elírások is, d enálam sok van a rovásukon.
"Persze reménykedni lehet, de ha józanul vizsgáljuk a közelmúlt történéseit, szomorúan kell megállapítanunk: egyáltalán nem sikerült meglovagolni és kiaknázni egy bámulatos eredményeket hozó korszak sikereit, és a sportág, a szakág irányítói képtelenek voltak kiépíteni egy olyan rendszert, amely utánpótlás- és képzési szinten ontaná a tehetségeket és a kiváló szakembereket, akik versengenének a válogatottért.
Ez az igazi tragédia, és nem az, hogy 18(!) év után nem leszünk ott egy világversenyen."
Kérdés, most amikor a "csillagok állása" egyáltalán nem kedvezõ, lesz-e olyan vezetése a Szövetségnek, aki ezt megkísérli legalább??
Epés megjegyzésem:
Ha továbbjutunk, biztos nem kapja meg a szakág ezt a figyelmet. 😞
http://www.telesport.hu/Hirek/2011/06/13/16/Maradt_meg_eselye_a_londoni_reszvetelre_a_noi.aspx
A gond, hogy a szerencsének túl nagy szerep jutott már, ilyen feltételek mellett.
Kérdés, lesz-e lehetõség a jövõben, hogy nem legyen ennyire lutri az egész.
Egyébként ha még nem írtam volna, számomra talán 1 edzõ lenne, aki - a maiak közül úgymond megfelelne, szakmai és emberi szempontból is. Németh András. Sajnos, nem vállalja. Amit egyébként megértek.
De mint mondom, újra és újra, hátha mûködik a ráolvasás<#confused>#confused>, nem ez az elsõdleges gond.
Az pedig, hogy nincs tovább hülyeség, tudom én is sokszor mondtam az elmúlt idõszakban, aztán mégis van tovább. Remélhetõleg most ott vannak a játékosok mellett a szeretteik akik segítenek és azt mondják gondolom, én ha más is beleszarik akkor te is tedd azt most egy kicsit, menj nyaralni pihenni, utána jön az új bajnokság.
Én neked csak azt tudom mondani ne éld bele magad ennyire, tudom monitor elõtt könnyû ilyet írni, de ha másnak nem számít az edzõk nem tudnak összefogni akkor tök kettõ...
Visszagondolva azért az itthoni meccsre, többen azért elég mérsékelt teljesítményt nyújtottak, ahhoz képest, amire számítottam tõlük.
Ezek közül az egyik Zácsik Szandra volt, akiben nagyon bíztam, de a meccs napja nem az õ napja volt, sajnos. (ezt egyébként Elek Gábor is nyilatkozza)
Azóta is értetlenkedem, miért ment neki (is) ilyen gyengén. Görbe nyilatkozta egy helyen, hogy többen még nem értek meg az ilyen tét elviseléséhez a csapatból. El kell, hogy fogadjam ezt, mert õ azért elég közelrõl látta és tapasztalta a dolgokat.
Mentálisan a németek sokkal jobbak voltak, pedig õket kellett volna, hogy nyomassza a minimális hazai gyõzelem, valamint az idegen környezet.
Kovács Péter látszik közülük a legvalószínûbbnek, kimondottan azért, mert jelenleg szabad, valamint már régen szeretne kapitányi posztot magának.
Azok alapján, amiket vele kapcsolatban tapasztaltam, illetve hallottam, amikor Újvárosban dolgozott, õt tartom az egyik leggyengébb jelöltnek.
Maradjunk annyiban, hogy nem nõi csapat mellé való szakvezetõ.
(Amit nálunk az utolsó meccsen mûvelt, nem sportemberhez és edzõhöz méltó.)
Na de majd az "okosok" eldöntik. Ez lesz a legkönnyebb dolguk, úgy gondolom.
Szerintem, laikus szurkoló szemével, legalábbis.
- fõállású kapitány kellene, de határozottan kimondva, mögötte egy precízen és korszerû magas szintû szakmai igényességgel mûködõ segítõ csapattal,
- a válogatott legalább egyenrangú legyen, amikor a versenynaptár összeállításra kerül,
- ennek megfelelõen kellene igényes, magas szintû felkészülés, ami magában foglalna komoly ellenfelek ellen megvívott felkészülési meccseket,
- jobb sportdiplomácia: országon belül és kívül,
- ...
Hirtelen ezek jutnak eszembe.
Na és az, hogy mindez álom, már ha csak a Szövetség 150 milliós adósságára gondolok.
Így aztán marad egy másik szövetségi kapitány megbízása... Kényszermegoldásként. Aminek eredményessége közelít a lottó ötös megnyeréséhez. <#confused>#confused><#boxer>#boxer>
Semmi jóra nem számítok. <#schmoll2>#schmoll2>
Amit az edzõk mondanak, azzal mind egyet tudok érteni - Róth jelölését elszámítva. Az Origo színvonala már más kérdés, nekem több fenntartásom van néhány szakemberünkkel szemben, Kiss Szilárdnál pedig konkrétan tárgyi tévedést is elkövettek(BL-döntõ). A 2004-es EB-bronz kicsúszott eredménynek minõsítése pedig barokkos túlzás.
Gyurka János - a veszprémi lobbi és az MKSZ pénzhiánya vezethet az õ kinevezéséhez is (de akkor ugye a junior csapat élére kell más), rossz döntésnek tartanám, hiszen klubedzõ, nem bizonyított, és talán lemásolhatnánk vele a Mátéfi-modellt, azáltal, hogy idõközben fellázadnak ellene a játékosai, így lehetne beálló olcsó fõállású kapitány...
Róth Kálmán - felnõtt szinten erõs csapattal ért el többnyire elvárható eredményeket, ez nekem kevés, személye megosztaná a lehetséges válogatott játékosokat (vajh az egykori pucccsistákkal miylen lehet a viszonya), ráadásul bár elismerem az utánpótlásban végzett munkáját, mégiscsak õ az egyik legnagyobb rákfenénk a magyaros, "nem baj ha lemaradsz lábbal, majd löksz rajta két kézzel" védekezõ iskola legfõbb képviselõje; ugyanakkor elõnye, hogy jól ismeri az utánpótlást
Papp György - jó szakember, nem tapasztalatlan (Eszterhez képest, bár felnõtt szinten a Békéscsaba komolyabb volt, mint az általa irányítottak), jól ismeri magyar és a nemzetközi utánpótlást, a játékosokat, ugyanakkor számomra kicsit sötét ló, mert kevés meccsét láttam, illetve kevésre emlékszem
Kovács Péter - a törökéknél való munkáját nem ismerem igazán, azon kívül pedig régen bizonyított, és inkább a junior válogatottal, egyelõre a legnagyobb érv mellette, hogy szabad, a neve pedig ismert