553
Milyen tapasztalaitok vannak?
-
mate1260 #313 Köszi megpróbálom
-
schummi #312 Mintha teljesen kiszáradt volna...
egy dolgot próbálj még meg, tedd be egy zacskóba és hagyd benne pár napot (valahogy pöcköld fel a zacskót hogy ne érjen a szilhez), ne hagyd a napon, árnyékos helyen hagyjad, de akár be is viheted, a zacskóba tevés előtt öntözd meg kicsit (utánna nem kell naponta locsolni mert a zacskóban páradús környezete lesz), pár napon belül ha elkezd jönni hajtása, akkor túlélte ... -
midrat #311 ez a dolog engem is érdekel, vannak kéeim is, de valahogy nem tudom feltenni. -
mate1260 #310 Kb 1 éve van meg ez a kínai szil. Átültetés után, most mikor jó idő volt kiraktam az erkélyre de valami baja lett.
Valaki zud segíteni hogy mi a baja -
#309 Ide töltsd fel! Ha megvan akkor a direkt linket másold be. Nyomd a meg a Kép Beszúrása gombot. Oda másold. -
lajura #308 Bocsi de be akartam illeszteni egy képet a fámról de nem engdte!
-
#307 ez alapján szerinted ki fogja megmondani, hogy milyen faj?
-
lajura #306 sziasztok! én nem rég kaptam meg a fámat és szeretnék egy kis segítséget kérni, mert nem tudom a fajtáját és azt sem tudom h mennyi vizet adjhak neki. úgy h szeretném h ha segítenétek kideríteni a fajtáját és szeretném ha tanácsokat adnátok nekem!!!!!
Előre is köszi! -
#305 Bocs a kései válaszért, a Savoya Parki OBI-ban láttam a kaspót, és ha jól emlékszem 2e-be került!
Am. még mindíg nem ültettem át, de kaspóm már van... ;)
(Nem merem, most olyan szép.... :D ) -
#304 Szerintem van valami Kínai szil betegség. :D Az enyém is olyan csúnya lett.
Levél még van rajta, de nagy %-ban barnásak. -
mbab #303 Hát az-az igazság, hogy tudom a metszés csak jót tesz neki, de nekem valahogy azóta lett ilyen kis beteges a fám, lehet ez nem abból adódik csak én véleményem ez. Pedig párologtattam is meg tényleg minden,de nem akarnak nőni a levelei vagyis nincsenek új hajtások:( -
#302 hi! nekem is ugyanaz a problémám, mint mbab-nak. Ezek szerinte a metszés jó megoldás lehet? Bár én permeteztem is vízzel, majd abbahagytam és vízkőtelenítettem. Azóta hozott 1-2 levelet és úgy vegetál. Szóval a metszéssel esetleg újraéleszthető? -
gaara20 #301 Minden héten szoktam metszeni! Sokszor hagyom őket elkanászodni. A kicsi február óta van meg. A nagy meg március óta. -
mbab #300 Megnéztem a képeket, amit linkeltél és ahogy látom a tiéd nagyon szép az enyémhez képest:(:), De megpróbálom, hogy jobban megmetszem csak félek, hogy a metszés ellenére sem nőnek majd új hajtások...
A tiéd mióta van meg és hányszor metszetted már meg?
Majd próbálok beszerezni egy nagyobb tálat neki, hátha az is a gond, hogy nem kellemes neki. -
gaara20 #299 Nézzed meg ezek a sajátjaim.
http://iaro.3dmax.hu/kep/KisBonsai2010.maj.14.JPG
http://iaro.3dmax.hu/kep/NagyBonsai2010.maj.14.JPG
Köszi a linket!!! -
#298 Ide töltsd fel a képeket! -
mbab #297 gaara20 Esetleg majd ha engedi, akkor légyszíves probáld meg, mert kiváncsi lennék, hogy a tiéd milyen:) De én is kiszoktam tenni a párkányra,de olyant is hallottam hogy a túlzott nap sem jó neki,de persze kell neki a fény! -
pisti002 #296 sziasztok! ma kaptam egy bonsait a neve: Zelkova valaki tudna nekem mondani róla egy kisinformációt? ha lehet e-mailben irjatok. előre si köszönöm szépen! én még kezdő bonsai-os vagyok remélemtudtok segíteni. Szevasztok! -
gaara20 #295 Sziasztok!!! Én azt ajánlom hogy mindenki tegye az ablakpárkányra a kínai szíljét.
Nekem kettő van:)
(mbab) Én a hejedben jobban megkopaszítanám azt a fát, ágrendszereket is simán levághatsz róla. Túl nagy a tömörülés. Beszúrnák képet, de nem engedi az oldal. -
1:25 től faszák vannak -
mbab #293 Sziasztok!!!!
Igazából azért írok a fórumra, mert már nem sok ötletem van,hogy igazából mi lehet a "baj"...
Februárban kaptam egy BONSAI-t(betudtam azonosítani, ha minden igaz,akkor kínai szil,azaz Ulmus)ami az első hónapokban nagyon szép volt, semmi gond nem volt vele, utána hétről-hétre hullottak a levelei, ami természetes, viszont miután meg lett metszve nem nagyon akarnak nőni a levelek, ami nő az is nagyon hamar elszárad, de viszont van szép új hajtás is ezért nem értem.
Rendesen ápolva van, mert kap elég vizet és tápoldatot is kapott már, sőtt vizet is csak úgy adok neki, hogy felforralom, hogy ne okozzon "betegséget" a vízkő. Egy tálcában van a fám, amiben köveket tettem, mert párologtatás szempontjából jobban megfelel a növekedésében is.
Sajnos nem tudom, hogy mi lehet a probléma, esetleg ha nektek is volt ilyen gond és helyre jött vagy tudtok adni valami tanácsot,akkor nagyon megköszönném, mert nagyon szép kis fa és szeretném ha sokáig "élne" még... :)
Linkelek egy képet, amin láthatjátok, az első képen,amikor megkaptam nagyon szép sűrű levélzettel, és utána pedig a metszés utáni jelenlegi képeket láthatjátok!
http://noob.hu/2010/05/18/Bonsai_3.jpg -
gabex88 #292 Vízzel tilos permetezni, mert a vízkő lerakódik rajta és tönkremegy a fa (nekem ezt mondták egy boltban).
Egy másik boltban (ahol vettem a fát), ott meg pont az ellenkezőjét mondták: Permetezzem a levelét, és nagyon kevés vízzel locsoljam. Egy darabig ezt csináltam, majd elkezdtek száradni a levelek és lehullottak.
Viszont megfogadtam a másik bolt tanácsát, ott azt mondták, hogy nagyon sok vizet adjak neki, és a levelét meg ne permetezzem. 2(!) nap alatt rendbe jött az enyém, és tele lett új hajtásokkal. -
#291 Hali!
Próbálkozott innen valaki már akáccal? Magról nevelek egy palántát, gondoltam rá, hogy törpén hagyom. -
schummi #290 Az előző hozzászóláshoz tartozó kép linkje
-
schummi #289 Hello
Nálam ugyanez jelentkezett sajna, nekem is február óta van meg és most jött rá ez... Ma elvittem virágoshoz egy levelét, azt mondta tegyem ki a szabadba, nem tűző napra, magától helyre kéne jönnie elvileg, azt mondta lehet túl lett vizpermetezve (sztem ez hülyeség)... ha tudsz más megoldást majd írd le ide, bár én sztem nem fogom kivinni a szabadba, most kitettem az ablakpárkányhoz.
Amúgy így néz ki az említett dolog (én valami gombára vagy tetűre gondolnék hogy az lehet...) : -
Bell18 #288 Sziasztok!Szeretnék egy kis segítséget kérni!Van egy kínai szil fám február óta!Eddig semmi baj nem volt vele!De most kb.1 hete elkezdtek sárgulni,majd barnulni a levelei és hullanak le szorgalmasan!:( Nem tudom mi a baja,mit csináljak vele!Ültessem át?Tápoldatozzam?Párásítsam?Fogalmam sincs.....!Légyszi segítsetek,mert nem akarom,hogy végleg megkopaszodjon és tönkre menjen!Előre is köszönöm! -
#287 Na vettem egy tálat 15 cm-s 1500-ért.
Holnap sor kerül az átültetésre.
Van valami amire nagyon figyeljek a művelet során? -
gaara20 #286 OBI-ban mennyiért láttál kaspót? És meikbe? -
schummi #285 Rutin kérdése :) ... nekem nem volt kevés idő, de semmi ördöngősség... alulra kis kavicsdarabok azért ne túl nagyok, fél centiseket kéne megcélozni, fölé bonsai föld vagy tőzeg+szitált sóder+a virágföld, 1/3 arányban mindenből összekeverve, ja és érdemes ledrótozni a tálhoz a gyökerénél a bonsait..
Hogy mikor szabad űtültetni március eleje-tavasz lehetőleg rügyfakadás előtt kéne, vagy ha épp most kezdenek fakadni
BONSAI NAPTÁR -
#284 Ez engem is érdekelne. -
#283 A napokban láttam az OBI-ban direkt Bonsai kaspót, nagyon jól nézett ki, és megjött a kedvem átültettni, mert most a növény is nagyon szépen helyre jött.
Kérdésem: van valami intervallum, hogy mikor nem szabad?
Gondolom télen nem, de most így tavasszal mehet?
Itt lejebb olvastam, hogy több óra egy ilyen, hát kiváncsi vagyok, hogy sikerül.... :) -
gaara20 #282 Lehet műanyag cserépbe ültetni, nekem legalábbis abban van. -
mate1260 #281 Lehet műanyag cserépbe ultetni bonsait?? -
gaara20 #280 Sziasztok! Én speciel nem szoktam spriccelni a lombját. De attól még rügyezik és a leveleknek nincsen semmi bajuk. viszont megint megjelent néhány hangya de egyszerre csak 1, de az nem azt jelenti hogy csak néhány van. Kéne pár jó tanács erre a helyzetre akár növény védő szer márka. -
schummi #279 Legjobb ha van ilyen minirózsás mini kannád vagy mifene :D ... de pl én fél literes üvegből locsolok, a kupakon forró tűvel lyukasztottam kb 10 kis lyukat, így mármár úgy lehet vele locsolni mint egy locsolófejes kannával..
Leveleket vízzel nem árt permetezni napi 1-2 szer -
#278 De óvatosan locsoljam vagy spriccelve?
Levelet kell? -
schummi #277 Üdv
Öntözés nagyon egyszerű, általánosítani nem lehet mennyiség/idő arányában. Egyszerűen a földet megtapogatod, sose száradjon ki, amint már érzed hogy nem túl nedves, csak éppen kicsit, mármár kezd száradni akkor locsold.
Nálam nagyjából naponta 1, néha 2 alkalommal kell öntözni, 21 fokos szobában, és jó nagy bonsai tálban van, de ebből ne indulj ki... -
gaara20 #276 Szia az a legjobb ha kitapasztalod. Az én fámon kevés levél maradt ezért annyi vizet nem kell neki adnom max 1 decit, de még azt is sokallom. Akkor öntözd ha már a földön látod hogy kezd kiszáradni. Eszetlenül ne öntözd, legalábbis ne napra pontosan, csak akkor ha látod hogy, kezd kiszáradni a földje. -
#275 Sziasztok!
Olvasgattam, ez az áztatós dolog tényleg szar.
Most akkor pontosan hogy kell jól öntözni?
Kérlek segítsétek.
Köszi
Üdv
Falkon -
gaara20 #274 Hello foggalmam sincs mi lehet az de, valahol mint ha azt olvastam volna ha kártevők vannak a földben vagy rajta kikel főzni pár darab csalánt. és avval permetezni ,de nézz így rá a interneten ez talán segít. még 1* mondom nem biztos.