Bonsai fa tartása és gondozása

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Több, mint 2 héttel a vásárlás után: egyre több hajtás a Carmonán, semmi terrárium, akvárium. 😊 A legjobb: teljesen megszûnt a levélhullás. 😊
Ha valakinek ilyen fája lenne, azzal szívesen megosztanám a tapasztalataimat.
Hy elõkaptam a terráriumomat és beletettem, rátettem egy fóliát, körberagasztottam. Tettem be mellé egy tál vizet, fölé egy 60v izzót szereltem 😊xD =pára az van és 20 fok is.
igazából nem tudom, melyik jobb. Én igyekszem a földjét vizesen tartani,meg permetezni is, mert nálunk elég száraz a levegõ.
HY csütörtökön vettem 1 kínai szilt az óta pár levél lehullt 1* meglocsoltam. Pár levél megint sárgul szoba maximális hõmérséklete 18 c. talán kicsi a tál? A fán van pár új hajtás, mérete 19cm, tál mérete 10*6,5 cm. figyelem a földjét naponta 2*. Sokat olvastam róla mielõtt megvettem, de mindenhol mást írnak. jó lenne 1 olyan személy, akinek van ilyen bonsai fája, személyes tapasztalata. Dobozára sok minden van rá írva, de ki tudja mennyire megbízható. plz írjon aki tudna segíteni.
Na, a helyzet 1,5 héttel a vásárlás után Carmona macrophylla ügyben:
1 hete kitettem az ablakba, naponta 9-10-szer permetezem (vagy aki épp itthon van) változó idõközönként a lombját, 2-3 naponta öntözöm a földjét és bár még dobál le leveleket (naponta talán 4-5-öt), de az ágacskák végén megjelentek új hajtások, rügyezik. 😊
ik0N
Szóval azt mondod öntözzem csak...?
Mondjuk a leveleit spriccelni nem szoktam, csak öntözöm...
Am. köszi!

ASUS N50Vc | Core2Duo 5850(2.2) | 3GB Ram DDR2 | 320 GB | NVidia 9300MGs 512Mb | W7 64bit regards, ikON

szia!

én 2 hete vettem az enyémet, és ahogy várható volt túl meleg volt neki a szobámban és hiába raktam ki a hûvösebb konyhába és permeteztem a levelét, az összes lehullt egy hét alatt. Beraktam egy nagyobb tálba cserepestül és annak aljára engedtem egy kis vizet és utána egy inkubátorsátorba, ami egy nagyobb zacskó volt😊 és pont most néztem meg hogy már hozza is az új leveleket.
ik0N
Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy feb. 5.-én sikerült megvennem életem elsõ bonsai-ját (ha minden igaz fajtája szil, már amennyire így kép alapján be tudtam azonosítani.....), viszont a levelei elkezdtek megságrulni.
Tudom, hogy a növény kényes, és gondoltam, hogy 1600Ft-ért nem fogja sokáig húzni, de azért azt gondoltam 1 hétnél tovább bírja.Mikor megvettem a földje enyhén nedves volt, így probáltam ezt az állapotot tartani, ami azt jelenti, hogy minden nap locsolom.

Kérdésem, hogy ez a szokásos lombhullatás, vagy kezd a növény kiszáradni?

Elõre is köszi!

Egy kép hátha valaki megmondja tutira:
epfeltoltes.hu/view/100210/20100205497_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ASUS N50Vc | Core2Duo 5850(2.2) | 3GB Ram DDR2 | 320 GB | NVidia 9300MGs 512Mb | W7 64bit regards, ikON

A fikuszfélékrõl én is sok jót hallottam. Mi alapján ismerem meg? Bár nem hiszem, hogy át akarnának verni. 😄
a virágboltosok legtöbbször nem vágják a bonsai fajtákat, de a nevelésrõl tudnak hasznos tippeket adni.

bár a bonsaiok a közhiedelemmel ellentétben a szobában nem igazán szeretnek lenni, ezek ami aránylag bírni szokták bent:

a fikuszfélék, a kínai szil, a pozsgafa (crassula), esetleg a tiszafa.
Természetesen megteszek mindent annak érdekében, hogy mégis sikerüljön megtartani a fácskát, de melyik az a fajta amit nyugodtan tarthatok a szobában télen-nyáron, és ha azt kérem a virágboltban tudni fogják, melyikrõl van szó. 😊
naponta lehetõleg többször is permetezd vízzel, ha van rá lehetõséged..

a locsolás: soha ne száradjon ki a földje, de ne is tocsogjon - a lényeg hogy legyen mindig nedves.

sajnos a Carmona egy nagyon igényes fajta, ami kifejezetten nem szereti a magyar éghajlati viszonyokat. ez persze az országba ezeket a fákat behozó multikat nem hatja meg, és hozzák be szakadatlanul...

sajnos emiatt sokan belefutnak a hamar elpusztuló fába, és nem próbálkoznak tovább a bonsai neveléssel - pedig csak rossz fajtát választottak.

van rengeteg másik fajta, ami nagyobb problémák nélkül tartható.

greg benz
2-3 hónap?lol<#wilting>

@greg benz: igen, ilyen tálban adják! 😊

@viizo: akkor, ha a szobában tartanám permetezzem naponta a lombját? Locsolás hogy legyen? 😊
szia, Carmona macrophylla.

szobában tartva, üvegház, vagy min. 70%-os páratartalom nélkül átlagban 2-3 hónapot bír ki (jó esetben).
greg benz
Ezen én is gondolkoztam,hogy megveszem,elég olcsó..ilyen tálban adják,mint a képen?Mert akkor már csak azért is megéri😄

Sziasztok!

Én nemrég a Lidl-ben vettem 1500 Ft-ért ilyen ( http://lidl.hu/static_content/lidl_hu/images/HU/HU_bonsai_01_b_20100127094228.jpg ) fát. Meg tudná valaki mondani, hogy pontosan milyen fajta, illetve milyen teendõket, tartást stb. igényel?

Köszi!
Higany
Az én fám kiszáradt, pedig háromnaponta kapott vizet. <#zavart2>

Sziasztok!
vettem 3 napja egy kínai szilt. És azt szeretném megkérdezni, hogy a 25 fok szobában már nagyon meleg neki vagy az még tûrhetõ, mert hirtelen nagyon elkezdte hullatni a leveleit. Tudom, hogy így az elején aklimatizálódnia kell és ez normális, de azért gondoltam megkérdem a tapasztaltabbakat.
köszi
Sziasztok

Kérdésem az lenne hogy a ficus ginseng amit zöldugványozással szaporitottam kb hány éves korában alakul ki a léggyökere?
Sziasztok!
Karácsonyra kaptam egy 'Kövér Porcsin' bonsai fát. Eddig szépen hozta a hajtásokat, de elég sok levele elkezdett ráncosodni, mintha kiszáradna, kicsit hullajtja a lombját. Milyen gyakran kell locsolni (eddig naponta 1x permeteztem a lombját és a földjét, ezt tanácsolta az eladó), és milyen környezetben kellene tartani? Segítségeteket elõre is köszönöm!!!!
Szia,
köszönöm a segítséget!!! 😊
jamekka
Hello!

Ebben talán én is tudok segíteni 😊
Nekem is az van és kicsit utána néztem és ezt írta nekem olyan amber aki elég rendszeresen foglalkozik vele:

"Szobában kell tartani (nyáron félárnyékba kiültethetõ), 18.....20 fok
közt.
20 fok felett nem tanácsos tartani.
Nem szabad takarítani a szobában :-)) mert kényes a huzatra, egyetlen
rányitott ablak végzetes lehet.
Öntözés, a földjére adsz annyi vizet, hogy alul kicsorduljon, majd azt
kiöntöd, nem állhat alatta víz. Legközelebb akkor öntözöd, ha a
föld
felszíne megszikkadt, Nem kiszáradt, mert a kiszáradást nem tûri, de
azt sem
ha állandóan nedves a föld.
Ne érje a fûtõtest sugárzó hõje.
Nézz meg sok képet, hogyan kell egy bonszájnak kinézni, és tavasszal
aszerint metszd."

üdv!

\"Vannak ellenségeid? Jó. Ez azt jelenti, hogy valamikor, valamit felépítettél már az életedben\" Winston Churchill

Köszönöm a választ!
Abban még tudnál segíteni, hogy hogy is kéne tartani? Mekkora a fény és vízigénye? Milyen hõmérsékletet szeret? Próbáltam a neten nézelõdni, de biztos nem jól keresek, mert elég kevés segítséget találtam.
Most a konyhában tartom a fát, ott nincs túl meleg, de hideg sem. a földjét nem hagyom kiszáradni, és közel van az ablakhoz, hogy valamennyi fényt is kapjon. Bár az az ablak keletre néz, így fõleg délelõtt van ott világos. Tápot gondolom elég ha tavasszal adok neki.
jamekka
Szerintetek ilyenkor télen is szabad metszeni a fát?Azt tanácsólták,h metszem vissza mert vannk hosszú hajtások és nem szabad hagyni mert
javíthatatlanul felkopaszodik.Rövidre vágjam vissza....Csak nem írték mikor 😊
köszi

\"Vannak ellenségeid? Jó. Ez azt jelenti, hogy valamikor, valamit felépítettél már az életedben\" Winston Churchill

Szia,

Bár ilyen kis képrõl nehéz lenne megállapítani (levélrõl kellene kép mindig), de a fa jellegzetes alakja miatt itt könnyû a dolgunk:

ez egy Ficus, a vastag törzs miatt pedig 90%, hogy Ficus Ginseng a fád fajtája.
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, karácsonyra kaptam egy bonsait, de egyáltalán nem értek hozzá, azt sem tudom milyen fajta.
Kérlek segítsetek, szeretném életben tartani!
Köszönöm!
jamekka
mennyire kell rá vigyázni?mennyire igényes szerinted?hehe youtubon is van video róla 😊
thx

ficus ginseng a fád fajtája 😉

nyugodtan metszheted a túl nagy hajtásokat, de a fa levélzetének nagyobb része azért maradjon meg.
jamekka

jamekka

egy képet mutass róla, így látatlanban nehéz megmondani 😊
jamekka
hello!szerintetek most érdemes visszavágni a fámat?elég sok a levele...
thx!

Higany
Értem. Köszi!

akkor kell locsolni, amikor kezd kiszáradni a földje - ha túlöntözöd, az legalább olyan káros a fára, mintha nem locsolnád hetekig.
Higany
Hát annyira elkezdtem aggódni, hogy kiszáradhat, hogy locsolom minden nap. <#szomoru1>

greg benz
Lehet,hogy pont azért! Vannak olyan fajták,amelyek egyáltalán nem igényesek..pl az enyém állítólag a telet kihúzná locsolás nélkül,de én azért nem merem bejátszani😄 De a mindennapi locsolás szerintem sok..egy héten 2-3x elég max

Higany
Erõsen elkezdtek száradni a fámon a levelek. Pedig minden nap öntözöm. <#wow3>

greg benz
Értem,köszi a választ! Akkor asszem ezzel nem is próbálkozok többször már😞

Higany
Köszi! Csak így hírtelenjébe összeütöttem õket. De nem csak blur és kontraszt van rajtuk, hanem pár action-nal szórakoztam este, fáradtan. <#integet2>

látom megtaláltad a PS-en a blur és a kontraszt csúszkákat, de jók 😊

a hupikék törpikékes ász 😊
Higany
Hi!
Nah, teszek fel pár, az elõbb készült képet:

Tetszenek? <#vigyor2>

1200-at megért, én a Serissámat 4000-ért vettem anno - bár az 25 centis, nagyobbacska és idõsebb fa volt már.

A fádat egyébként hamarosan majd ültesd át vmi nagyobb edénybe, túl kicsi a tál amiben adták - nehéz megtartani a bonsaiokat benne.

Nekem ha jól számolom, most éppen 10 bonsaiom van 😊

Négy kínai szil, két pozsgafa (crassula), két fikuszféle (egy ficus retusa és egy ficus wiandi), egy fenyõ (picea glauca), és egy kínai fagyal (ligustrum chinensis).
Higany
Jah, és még valami eszembe jutott. Az nem lenne jó megoldás az üvegházhatás létrehozására, ha esetleg egy nagy befõttes üveg alá teszem az egészet? <#vigyor5>

Higany
Köszi! Hát én mindent el fogok követni, hogy ne haljon ki. Amúgy a Tesco-ba vettem, 1200 Ft-ért. Ennyit szerinted megér? Majd este teszek még fel pár jobb képet is róla. Neked milyen fáid vannak és mennyi?

elég nagy a páratartalom-igénye (szubtrópusi a fa), és az üvegházban lehet ezt legjobban biztosítani a magyar klíma alatt.

én pl. hiába permeteztem vízzel napi 2-3szor a leveleit, az sem volt neki elég.

egyébként azon ritka, itthon is kapható bonsai-ok egyike, ami virágzik, emiatt sokan próbálkoznak a tartásával - valszeg én is teszek még egy próbát tavasszal vele.
Higany
Köszönöm az infót! Majd azért megpróbálom életben tartani minél tovább.
Miért kell neki az üvegház? Köszi!

a moha roppant kényes dolog, ritkán marad meg a bonsai alatt a mi éghajlatunkon.

cseles, mert kiállításokon rengetegszer moha van a talajon (hiszen milyen jól mutat)- de jó tudni, hogy közép-európában kifejezetten a kiállítás elõtt szokták rátenni, utána pedig kuka.

a moha lakásban egyáltalán nem marad meg pár napnál tovább az alacsony páratartalom miatt, kint tartott bonsainál pedig csak a tavaszi / öszi csapadékos hetekben van rá esély, hogy huzamosabb ideig kibírja.
az elsõ kép cseles, mert annyira fényesnek tünnek a levelei, mint egy Sagaretia-nak, de a második képen már látszik hogy ez egy Serissa Foetida.

itt találsz róla anyagot:

link1

link2

volt ilyen fám, de üvegház nélkül csak fél évig sikerült megtartani - ez a fajta sem kedveli a közép-európai klímát. 😞