553
Milyen tapasztalaitok vannak?
  • Bori092
    Sziasztok!
    Idén Valentin-napra, a párom egy trópusi szil bonsai fával ajándékozott meg. (1. kép)
    Nevelgettem, szépen nőtt, makk egészséges volt az első vágás után (2. kép)
    Pont 2 hete megnyírtam a gyökerét, és átültettem ebbe a földbe (3. kép)
    Azóta száradnak a levelei, és egy új hajtást sem hozott, jelenleg így néz ki (4. kép)
    Tapasztaltabb bonsai tulajok segítségét szeretném kérni! Hogyan tudnám megmenteni?

http://s15.postimage.org/9e0nczr8r/417297_2951073629184_1631680957_2493037_42861812.jpg

http://s17.postimage.org/wqrc9jbhr/425798_3066429753015_1631680957_2537071_10328860.jpg

http://s13.postimage.org/vpurvf94n/DSC00804.jpg

http://postimage.org/image/mckzztqlv/
  • Nandiee
    Sziasztok!
    Beléptem én is a Bonsai tulajok köreibe.
    2 hete vettem az első bonsaiom(ficus ginseng).
    Valakinek valami jó tanácsa a kis fikuszhoz?:)
    Locsolás mennyi időközönként? Illetve én úgy gondoltam, hogy beleteszem egy lavorba 1-2 perce aztán vissza.
    Illetve szeretnék valami szép beltérit.
    Japán cseresznye mennyire bírja a szobában?
  • Kontrakcio
    Már rég volt kép :)

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]
  • Kontrakcio
    nah, csináltam házilag egy régi ficus benjaminből ami túlélte :) 1 hete vágtam vissza a gyökerét meg metszettem meg és drótoztam. már jönnek az uj hajtások :) ha kilombosodik szúrok be képet. ma meg vettem egy fekete fenyőt oazisban, remélem ő is túléli. kiraktam a teraszra. elcseszettűl szép lesz ha megmarad :)
  • Kontrakcio
    köszi :) már a cserepem meg van , csak várom h kitavaszodjon és drukkolok neki h túlélje, permetezem meg agyaggranulátumot szortam a cserép alá majd azt nedvesítem h párás legyen neki a közeg. Mihamarabb süssön ki a nap!!!
  • Kontrakcio
    halisztok. remélem mihamarabb kisüt a nap huzamosabb időre napi szinten mert ahogy bejött ez a felhős szürke idő elkezdte ledobni a levelét, igaz rügyezik és hajt mert nem volt alkalmam teletetni, de kezt többet hullajtani mint hozni...
  • Tenzing
    Kínai szil.
  • Androow
    Sziasztok. Most vásároltam egy fát, és ez az első. Ha valaki tudná azonosítani, megköszönném:

• Tenzing
    Szép kis Kínai szil. Majd ültesd nagyobb cserépbe, hogy erősödjön. Ötletes a keret a drótozáshoz!
  • Kontrakcio
    pff, majd ha jobban leszek belinkelem :D
  • Kontrakcio
    [IMG]http://filefeltolto.hu/letoltes/80e67de41a4cf6d6/dscf6260.jpg[/IMG]
  • Kontrakcio
    bocs
  • Kontrakcio
    2. bonsaiom

• gsg16
    Üdv!
    most kezdek foglalkozni ezekkel a fákkal,és lenne mindjárt egy gondom.karácsonyra kaptam egy tescoban vásárolt bonsait ajándékba.ha felteszek egy képet,esetleg valaki meg tudja mondani milyen fajta fa ez?mert a dobozáról ez nekem nem derült ki.hálás lennék érte!
  • Nett000
    Biztonsági okból a regisztrációtól számítva 30 napig nem szúrhatsz weblapcímet a hozzászólásodba...ez most komoly?!?! :oS
  • Tenzing
    Feltöltöd egy tárhelyre vagy képmegosztó oldalra a nagyobb képet és belinkeled.
  • Nett000
    Tudom, de 20 kb a max...ötlet hogyan tudnék nagyobbat?
  • Tenzing
    Némileg nagyobb kép nem ártana...
  • Nett000
    Szóval ez lenne a fa és a következő a probléma:
    Sziasztok!
    A képen látható fa elkezdet hullajtani a leveleit. Tudnátok segíteni mit tehetnénk érte? Egy hónapos a fa, kertészetből vettem.
    Előre is nagyon köszönöm!!
    Anett
  • Nett000
    [IMG][/IMG]
  • Tenzing
    Válasz ment priviben.
  • Tinush
    Eltévesztettem a fajtát, ficus ginseng-em van.
  • Tinush
    Hosszúkás a fürdőnk, és az egyik fal az ablak, szerintem annyit kap hogy ne legyen problémája. Sajna képet nemtudok feltölteni mert lekell ahhoz kicsinyítenem és úgy meg nemjó. Így akkor ha esővizezem meg fürdőben tartom lesz rá esély hogy helyrejöjjön? Semmi zöld nincs már rajta:(
  • Tenzing
    Ha megszárad és jól szellőzik a fürdőszoba akkor nem. Fényt kap eleget?
  • Tinush
    Volt a fürdőbe, az a legpárásabb lakrész. De még zöld volt pár levele, bevittem és bebarnult, azért is zacskóztam újra. Holnap csinálok képet és feltöltöm, siralmasan néz ki. Attól hogy ha letusolom nem fog ugyanúgy bepenészesedni a törzse a fürdőben?
  • Tenzing
    Zacskót le, penészt fogkefével eltávolítani, lezuhanyozni. Bonsai-t fűtőtesttől távol tartani lehetőleg páradús környezetben. Nekem a fürdőszobaablakban kiválóan érzi magát a carmona. Gyakran kell locsolni (persze nem csapvízzel), a földje mindig legyen nedves, de kerüljük a pangóvizet. Egy kép azért jó lenne róla.
  • Tenzing
    A képfeltöltés gombbal?
  • Tinush
    Sziasztok! sajnos képem még nincs róla, de ha minden igaz carmona nevezető bonsaiom van. Lehullajtotta az összes levelét, pedig egész nyáron szé pdús csodaszép zöld leveleket hozott. Gondoltam biztos a tél és a fűtés maitt, így bezacskóztam( sok helyen olvastam hogy a páratartalom miatt jó neki) de az enyémen semmi fejlődés semmi hatás, sőt bepenészesedett a fa, az ágak majdnem hogy az egész. nemtudom mi tévő legyen, egyáltalán még megmenthető e a fácskám. Nagyon szeretem és olyan szép volt, fájó szívvel válnék meg tőle. Akinek van valami tippe vagy ötlete légyszi osszátok meg velem! köszi előre is a segítséget!!
  • Nett000
    ömm..képet vajon hogyan tudnék feltölteni? :o)
  • Nett000
    IMG]/forumkepek/2011_12/bonsai_comp.JPG[/IMG]
  • Nett000
    Sziasztok!
    A képen látható fa elkezdet hullajtani a leveleit. Tudnátok segíteni mit tehetnénk érte? Egy hónapos a fa, kertészetből vettem.
    Előre is nagyon köszönöm!!
    Anett
  • Tenzing
    Nem tudom. Hosszútávon mindenképp a teleltetés lenne jó neki.
  • csernus2
    Köszönöm szépen a segítséget, meg az infókat. A téli tartással lesz némi problémám, de majd megoldom. Ha szobában teleltetem, nagyon megsínyli a telet?
  • Tenzing
    csernus2 a fád valószínüleg egy Sageretia theezans. A biztonság kedvéért ellenőrizd le itt:Sageretia levelei
    Nyáron szabadban , félárnyékban, párás mikroklímát biztosítva tartható, naponta öntözd.
    Télen alacsony, de minimum 12 fokon kell tartani. A szobai száraz levegőt még rendszeres permetezéssel sem bírja tartósan, ezért szobai üvegházban érdemes tartani.
    Ha szükséges bármikor drótozható, metszését a tavaszi, nyári időszakban végezd, a hosszú hajtásokon egy-két levélpár maradjon.
    Két évente ültesd át, idősebb korban - a növekedéstől függően- ritkábban.
    Tápanyag-utánpótlás nyáron kéthetente, télen havonta ajánlott.
  • Tenzing
    Semmiképp sem kínai szil. Mostanában sajnos minden fát ebben a csúnya és túl kicsi kék tálban adnak el a szupermarketekben, úgyhogy ne ez alapján, vagy forma alapján azonosítsunk egy fát.
  • kriszwells
    Richard49 nekem is Pozsgafának tűnik, csak kicsi bonsai formásított változatnak, nekem most van két hajtás belőle most akarom én is valami hasonló formájúra növeszteni. Kevés öntözést igényel, hisz sok vizet tud tárolni magában. Egyébként könnyen szaporítható, hajtásól simán kihajt, és viszonylag gyorsan nő ha szaporítani akarod.

Csernus 2, nekem nagyon Kínai szil fa kinézete van a te fácskádnak nekem is olyan van, de nem vagyok száz százalékban biztos benne, mert nekem nem ilyen kerekek a levelei, viszont formára hasonlít meg a tál is amiben van. Arra kell vigyázni hogy ne száradjon ki akkor hullajtja le leveleit. Abban a kis tálban hamar kiszárad, főleg hogy nem könnyű öntözni mert púposan van a földje és lefolyik oldalt a víz. 18-20 fok körül télen is zöld marad, de ha csak 10 fok körül telelteted akkor lehullajtja leveleit tavasszal újra hajt, ez talán a jobb neki.
  • csernus2

• csernus2
    Sziasztok. Vásároltam pár hónapja egy szép fácskát. Elég jól érzi magát nálam, viszont eddig nem tudtam kideríteni, hogy milyen fajta. Most lassan kéne tudnom, mert lehet, hogy teleltetni kell. Tudnátok segíteni? Előre is köszi.

• kisskatalin
    sziasztok!
    lehet szalonnafa is, több mint valószínű, hogy inkább az.
    könnyű összekeverni a majomkenyérfával.
  • anetts
    Sziasztok! Richard49 és Angel309 nektek pozsgásotok van, Majomfa (Crassula ovata). Richard49 szerintem túl sok vizet adsz neki, vagy pont fordítva. A vastag levelű virágok általában vízraktározók, ezáltal nem igényelnek sok öntözést. Angel309 olvass majomfa tartásáról szóló oldalakon, vagy úgy keress rá, hogy majomfa bonsai. :)