553
Milyen tapasztalaitok vannak?
-
#153 Sziasztok!
Tegnap vettem egy ilyen fát és azt szeretném kérdezni, hogy ez pontosan milyen fajta és mik az igényei. Előre is nagyon köszönök minden segítséget! Amúgy meg, régóta szerettem volna egy ilyesmit.
-
#152 nos itt is va:
new bonsai :) -
#151 dobok majd egy képet mert a neten nézegettem a képeket de nem stimmel amit vettem azzal a kinézetük -
#150 a linken ngyobb a méret:)
Bonasi
aham.remélem azért sikerül:)
a másikat is közel 3-4 év után "vesztettük" csak el... -
viizo #149 bár nagyon kicsi a kép, de úgy látom kínai sziled volt.
a szil tartás szempontjából egy átlagos bonsai, nincsenek túl nagy igényei - ellenben a carmona sokkal nehezebb dió.
sok szerencsét hozzá, de ha a szilt nem sikerült megtartani, a carmonára jóval kisebb az esély :( -
#148 én pl körömollóval csináltam. -
#147 Hello!Ma vettem karácsonyra egy Carmona Macrophylla-t.Csak olvastam,h elég kényes kis fa és vhogy elkéne gondoznom az ünnepekig,h szép állapotban oda tudjam adni mutternak :)
Van valakinek?Tényleg nagyon kényes?
Volt másik fám is csak a nyáron megadta magát sajnnos...
Ilyen volt: -
mate1260 #146 Sziasztok
Azt szeretném kérdezni, hogy a fa metszését metszőollóval vagy esetleg körömollóval is el lehetne-e végezni??
Köszi
-
#145 Sziasztok!
Egy oldalon ezt olvastam: "Ahogy a természetben is megfigyelhetjük, a fák aljánál sokszor fedezhetünk fel különböző aljnövényeket így a bonsaifa is örül a társaságuknak.
"Ha van, rá mód gyűjtsünk be mohát és helyezzük rá a talaj felszínére. Ez meggátolja a föld kiszáradását és növeli a környezet páratartalmát is."
Én ezt már többször is próbáltam,a végeredmény mégis az volt,hogy 1-2 hét után a moha kiszáradt és csúnya volt,a szemetesben landolt...mit csinálok rosszul? -
mate1260 #144 Köszi -
efem #143 amikor uj helyre kerul, klimatizalodik (ledob par levelet) ha nagyon dobalja a leveleit, vidd kevesbe vilagos helyre, es csak napi 1x locsold. nekem lassan fel eve megvan, azota 2x koltozott, mind2x ugyanez volt a jelenseg, de utana rendbejott. -
mate1260 #142 Tisztelt Fórumozók!
Nemrég kaptam egy kínai szilt. Néhány levele elkezdett sárgulni.
Ez természetes ilyenkor vagy sem.Kérlek segítsetek.
Segítséget előre is nagyon köszönöm! -
#141 Tisztelt Fórumozók!
Néhány hete kaptam egy kis fikusz bonsai fácskát. Kis cserépben van, minden rendben volt vele. Erkély közelében, huzatmentes helyen van (nem felé nyílik az ajtó), rendesen kapott vizet. Aztán elkezdett virágokat hozni, de rengeteget; két hétig egyfolytában virágzott. Szép, kicsi, fehér virágokat hozott. Aztán el kezdte hullajtani a levelét, és teljesen megkopaszodott, pedig ugyanott van, ugyanolyan körülmények mellett. Még rendesen kap vizet, naponta. Az ágaiban még van tartás, nem törnek el.
Szeretném valahogyan, bárhogyan megmenteni. Mit tegyek? Milyen tápanyag kell neki? Hányszor kell öntözni egy nap?
Segítséget előre is nagyon-nagyon köszönöm! -
barna00 #140 de jó lenne tudni hogy kell metszeni és mikor lehet. ha vlaaki lenne kedves meírni megköszöném.. -
barna00 #139 háháá :D -
barna00 #138 látom mindenki az obi-ban beszi a bonsai-t ott árülnak Carmonnát...! -
Katarina 60 #137 A locsoló víz legyen mindig langyos,soha ne legyen hideg.
Csapvízzel ne permetezd a levelét csak állott vízzel, erre a legjobb a légkondícionáló desztillált vize,amit össze lehet gyűjteni más virágok számára is.A klóros vizet nem bírja. -
#136 Sziasztok!
Két napja kaptam ezt a szép kis bonsai fát.
Carmona
Nagyon sokmindent olvastam már a tartásról neten, de nem tudom, hogy ennek a fajtának milyenek a pontos igényei. Az volna a kérésem, ha valaki tudja mi a legjobb ennek a tipusnak az írja meg pár mondatban
A lakásomban elég száraz a levegő, most 20-24 fok közötti a hőmérséklet. 2 nap alatt 4-5 levél fakult meg és hullott le, de vannak friss hajtások és 10-15 virág kezdett nőni rajta. Pár napig még az asztalomon fogom tartani, de szeretnék neki kialakítani egy külön kis asztalt kavicsággyal.
A meleg levegő miatt többet öntözzem, vagy permetezzem egy nap kevés vízzel sokszor?
Minden tanácsot szívesen fogadok és szeretném ha nálam hozzáértőbb emberek segítenének, hogy sokáig élvezhessem az egészséges fám látványát. -
Zsoma #135 Bonsai fám -
Zsoma #134 Valamiért nem tette be a képet:
-
Zsoma #133 Segítségeteket kérném: az alábbi fát vettem 1 hónapja az IKEÁ-ban, és azontúl, h "bonsai" nem sokat tudok róla, mivel a füzetecskéje sem árult el többet.
Pár napja (amint a képen is látható) elkezdte jobban hullajtani a leveleit (a füzet azt mondja 2-3 hét után ez természetes, mert szoknia kell az új helyet (...), de most már vészesen megritkult a közepe. Locsolni hetente 2x szoktam úgy, h lavórba állítom és hagyom, h megszívja magát vízzel, permezetni nem szoktam (talán hiba...), huzatot nem kaphatott, a fényerősség közepes. Már elolvastam az eddigi hozzászólásokat itt, de lehet valami elkerülte a figyelmemet.
Előre is kösz! -
Murray #132 Hali!
"Friss" bonsai nevelő vagyok, s még nem sokat tudok a kis fákról. Megjelent valami fehér cucz a bonsai-om földjén. Ez baj? Vagy normális?... Légyszíves segítsetek.
Köszi:) -
efem #131 koszonom! valoban, tobb kepet megnezegetve annak tunik .. :) mit jelent a nem tul igenyes? beeri szurt fennyel? sajnos az angolok nem tudnak epitkezni logikusan, es egesznap csak szurt fenyt kapna
mas: van par vakhajtas, azokkal mit kezdjek?
-
viizo #130 bár a törzse nem látható igazán, a levelei kínai szil-re utalnak (ulmus parvifolia)
nekem 7-8 kínai szilem van, szeretem őket mert nem túl kényes fák ellentétben sok fajtával, és az ágrendszerük és a levélzetük is elég sűrű :)
arra ügyelj hogy sosem száradhat ki a földje, de ne is öntözd túl, ne legyen sáros a talaj.
páratartalomigénye semmi extra, szobában és kint is szeret (bár kint jobban) -
efem #129 sziasztok,
a minap vasaroltam egy helyes kis fat(kemeny 5 fontert), szeretnem kideriteni milyen tipusu(elsore gyertyannak nezem), es milyen kornyezetet kell szamara biztositanom
-
Josse #128 Oks.Köszi! -
Adi81 #127 Szia!
Elvileg sátorban nem lehetne neki baja, mivel a magas páratartalom csak használ neki. Arra tudok gondolni, hogy túl magas neki a hőmérséklet. Permetezd a lombját napi 2-3 alkalommal vízzel és 20 fok körüli hőmérsékletet próbálj tartani neki. Ja és minél több fényt kapjon. Gyere az oldalam fórumába is továbbiakban is segítek majd.
Üdv: Jani -
Josse #126 Üdv. Csináltam a Carmona microphyllámnak egy fa keretes fóliasátrat 30x30x30 cm-es.
A páratartalom megnőtt a belsejében ezt érezni lehet.
Megfigyeltem,hogy kezd konyulni és hullni a virága . Mitől lehet??
20-25 fok van a sátorban. Mennyit kell szellőztetni és hogyan??
Vegyem le róla a sátrat vagy csak a tetejét hajtsam kicsit fel??
Köszi Üdv -
Adi81 #125 Köszönöm! Jól esnek a dícsérő szavak. :) -
#124 Nagyon jó kis oldal,gratulálok hozzá! -
Adi81 #123 Sziasztok!
Nemrég készült el új bonsai témával foglalkozó lapom. Örülnék ha minél többen csatlakoznátok hozzám is és segítenétek az oldal tökéletesítésében.
http://bonsai.weboldala.net/
várok mindenkit
Üdv: Jani
Bonsai Weboldala -
bonsaimi #122 Közlemény:
Az érdi bonsaibolt nyitvatartási ideje megváltozott.
Új nyitvatartás:
Hétfőtől - szombatig: 10 - 18-ig
Vasárnap: zárva
Fehér Imre
Bonsai Hungary
30 2477600
2030 Érd Bajcsy Zs. u. 171.
www.bonsaihungary.hu
www.bonsaiblog.hu
-
viizo #121 sziasztok,
ha megengeditek, akkor egy kérdés: KITŐL LÁTTÁTOK / HALLOTTÁTOK hogy naponta (többször) kell locsolni egy fát?
téli időszakban kizárt hogy egy nap alatt kiszáradjon a bonsai földje, és az eleve vizes földet pedig minek locsolni?
tehát: locsolni általlában akkor kell, amikor úgy látjátok, elkezdett kiszáradni a föld felszíne. kezdőknek ezért kifejezetten nem javallott moha, kavics, stb használata, mert nem lehet látni, mikor kezd kiszáradni a föld. Ez nyáron lehet naponta, de téli időszakban általában 3-4 naponta is elég, attúl függően, mekkora tálban van a fa.
azt azért jó tudni, hogy sok fajtának vannak speciális igényei, pl. a fikuszok elviselik, sőt néha szeretik is ha kiszárad a földjük, míg vannak trópusi fajok, amiknek nem szabad kiszáradni hagyni a földjét, és 70-80%-os páratartalmat kell biztosítani.
ki kell deríteni, kinek milyen fája van, és utánaolvasni - itt a neten is sok infó van róluk, de jó szakkönyveket is lehet már kapni.
néhány hiba:
ha fűtőtest van a fa közelében, akkor sürgősen el kell onnan vinni, az kinyírja a fát - lehullik a lombja és game over.
sajnos a boltokban nagyon pici tálakban adják őket, ezeket egy minimum kétszer akkorára ki kellene cserélni, mert nehéz megtartani egy ilyen pici fát ekkora tálban.
a levelek hullása akkor jelentkezik, ha nem érzi jól magát a fa, így mindenképp változtatni kell a körülményein, gondozásán.
-
Josse #120 Sziasztok. Nekem ugyanez a problémám annyi különbséggel,hogy a fennmaradt leveleim száma :2
Igaz én csak naponta 1szer öntözöm és max 2szer kap vízpermetet.
Most kiprobálom a floráriumos módszert mert eddig csak anélkül volt de neked látom nincsenek jó tapasztalataid :( -
#119 Hát a túl sok locsolástól el tud rohadni a növény gyökere,vagy maga a növény..és az első jele ennek az,hogy lehullanak a levelek:) -
piciusmarcus #118 a sok locsolás miatt száradnának el a levelei?? -
#117 A napi 2-3 locsolás nem sok?Én erre tippelnék -
piciusmarcus #116 Sziasztok!
Sürgős segítségre lenne szükségem... Rendelkezek 1 nemrég vett bonsai-al. Szobában tartom (17-19fokon), és napi 2-3 alkalommal locsolom. A gond az hogy hullanak a levelei hihetetlen mértékben. Megsárgulnak, elszáradnak és lehullanak... Írtam már más bonsai fórumba is, és azt javasolták hogy rakjam lefóliázva fényes közegbe és a fólia alatt 1 vízzel teli tartályba helyezzem a fát, ami nem érintkezik közvetlenül a talaj felületével (alul sem). Ennek eredményeképpen még több levele lehullott... nem tudom mit kezdjek vele, kérlek segítsetek!
-
roberto87 #115 sajna nem tom még belinkelni a képeket, aki tudna segíteni, annak szívesen elküldöm a képeket!
-
roberto87 #114 Üdv mindenkinek! Én is karácsonyra kaptam egy fát, :), nem tom sem a fajtáját így tehát pontosan azt sem, hogy mit kell vele csinálni, hogy kell gondozni!Csak fórumokon, meg össze vissza olvasok utána és így próbálom életben tartani:), most lehullott az összes levele, (leszáradt, vagy mi fene) de most megint hajt:):) (örülök is neki:)) !
Megköszönném ha valaki adna valami tanácsot hogy hogy lenne a legjobb neki!
képeket nemsokára felrakok:)