553
Milyen tapasztalaitok vannak?
-
AT920 #193 Természetesen megteszek mindent annak érdekében, hogy mégis sikerüljön megtartani a fácskát, de melyik az a fajta amit nyugodtan tarthatok a szobában télen-nyáron, és ha azt kérem a virágboltban tudni fogják, melyikről van szó. :) -
viizo #192 naponta lehetőleg többször is permetezd vízzel, ha van rá lehetőséged..
a locsolás: soha ne száradjon ki a földje, de ne is tocsogjon - a lényeg hogy legyen mindig nedves.
sajnos a Carmona egy nagyon igényes fajta, ami kifejezetten nem szereti a magyar éghajlati viszonyokat. ez persze az országba ezeket a fákat behozó multikat nem hatja meg, és hozzák be szakadatlanul...
sajnos emiatt sokan belefutnak a hamar elpusztuló fába, és nem próbálkoznak tovább a bonsai neveléssel - pedig csak rossz fajtát választottak.
van rengeteg másik fajta, ami nagyobb problémák nélkül tartható.
-
#191 2-3 hónap?lol -
AT920 #190 @greg benz: igen, ilyen tálban adják! :)
@viizo: akkor, ha a szobában tartanám permetezzem naponta a lombját? Locsolás hogy legyen? :) -
viizo #189 szia, Carmona macrophylla.
szobában tartva, üvegház, vagy min. 70%-os páratartalom nélkül átlagban 2-3 hónapot bír ki (jó esetben). -
#188 Ezen én is gondolkoztam,hogy megveszem,elég olcsó..ilyen tálban adják,mint a képen?Mert akkor már csak azért is megéri:D -
AT920 #187 Sziasztok!
Én nemrég a Lidl-ben vettem 1500 Ft-ért ilyen ( http://lidl.hu/static_content/lidl_hu/images/HU/HU_bonsai_01_b_20100127094228.jpg ) fát. Meg tudná valaki mondani, hogy pontosan milyen fajta, illetve milyen teendőket, tartást stb. igényel?
Köszi! -
#186 Az én fám kiszáradt, pedig háromnaponta kapott vizet. -
mesi1st #185 Sziasztok!
vettem 3 napja egy kínai szilt. És azt szeretném megkérdezni, hogy a 25 fok szobában már nagyon meleg neki vagy az még tűrhető, mert hirtelen nagyon elkezdte hullatni a leveleit. Tudom, hogy így az elején aklimatizálódnia kell és ez normális, de azért gondoltam megkérdem a tapasztaltabbakat.
köszi -
gwesius #184 Sziasztok
Kérdésem az lenne hogy a ficus ginseng amit zöldugványozással szaporitottam kb hány éves korában alakul ki a léggyökere? -
gabex88 #183 Sziasztok!
Karácsonyra kaptam egy 'Kövér Porcsin' bonsai fát. Eddig szépen hozta a hajtásokat, de elég sok levele elkezdett ráncosodni, mintha kiszáradna, kicsit hullajtja a lombját. Milyen gyakran kell locsolni (eddig naponta 1x permeteztem a lombját és a földjét, ezt tanácsolta az eladó), és milyen környezetben kellene tartani? Segítségeteket előre is köszönöm!!!! -
vike13 #182 Szia,
köszönöm a segítséget!!! :) -
#181 Hello!
Ebben talán én is tudok segíteni :)
Nekem is az van és kicsit utána néztem és ezt írta nekem olyan amber aki elég rendszeresen foglalkozik vele:
"Szobában kell tartani (nyáron félárnyékba kiültethető), 18.....20 fok
közt.
20 fok felett nem tanácsos tartani.
Nem szabad takarítani a szobában :-)) mert kényes a huzatra, egyetlen
rányitott ablak végzetes lehet.
Öntözés, a földjére adsz annyi vizet, hogy alul kicsorduljon, majd azt
kiöntöd, nem állhat alatta víz. Legközelebb akkor öntözöd, ha a
föld
felszíne megszikkadt, Nem kiszáradt, mert a kiszáradást nem tűri, de
azt sem
ha állandóan nedves a föld.
Ne érje a fűtőtest sugárzó hője.
Nézz meg sok képet, hogyan kell egy bonszájnak kinézni, és tavasszal
aszerint metszd."
üdv! -
vike13 #180 Köszönöm a választ!
Abban még tudnál segíteni, hogy hogy is kéne tartani? Mekkora a fény és vízigénye? Milyen hőmérsékletet szeret? Próbáltam a neten nézelődni, de biztos nem jól keresek, mert elég kevés segítséget találtam.
Most a konyhában tartom a fát, ott nincs túl meleg, de hideg sem. a földjét nem hagyom kiszáradni, és közel van az ablakhoz, hogy valamennyi fényt is kapjon. Bár az az ablak keletre néz, így főleg délelőtt van ott világos. Tápot gondolom elég ha tavasszal adok neki. -
#179 Szerintetek ilyenkor télen is szabad metszeni a fát?Azt tanácsólták,h metszem vissza mert vannk hosszú hajtások és nem szabad hagyni mert
javíthatatlanul felkopaszodik.Rövidre vágjam vissza....Csak nem írték mikor :)
köszi
-
viizo #178 Szia,
Bár ilyen kis képről nehéz lenne megállapítani (levélről kellene kép mindig), de a fa jellegzetes alakja miatt itt könnyű a dolgunk:
ez egy Ficus, a vastag törzs miatt pedig 90%, hogy Ficus Ginseng a fád fajtája. -
vike13 #177 -
vike13 #176 Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, karácsonyra kaptam egy bonsait, de egyáltalán nem értek hozzá, azt sem tudom milyen fajta.
Kérlek segítsetek, szeretném életben tartani!
Köszönöm! -
#175 mennyire kell rá vigyázni?mennyire igényes szerinted?hehe youtubon is van video róla :)
thx -
viizo #174 ficus ginseng a fád fajtája ;)
nyugodtan metszheted a túl nagy hajtásokat, de a fa levélzetének nagyobb része azért maradjon meg. -
#173 -
#172 [IMG]http://kephost.com/images/46STA40006.jpg
igazábol nemtom milyen fajta lehet.a papírkán az van c.macrophylla.de neten rákerestem és nemnaon hasonlítanak rá :)
thx[/IMG] -
viizo #171 egy képet mutass róla, így látatlanban nehéz megmondani :) -
#170 hello!szerintetek most érdemes visszavágni a fámat?elég sok a levele...
thx! -
#169 Értem. Köszi! -
viizo #168 akkor kell locsolni, amikor kezd kiszáradni a földje - ha túlöntözöd, az legalább olyan káros a fára, mintha nem locsolnád hetekig. -
#167 Hát annyira elkezdtem aggódni, hogy kiszáradhat, hogy locsolom minden nap. -
#166 Lehet,hogy pont azért! Vannak olyan fajták,amelyek egyáltalán nem igényesek..pl az enyém állítólag a telet kihúzná locsolás nélkül,de én azért nem merem bejátszani:D De a mindennapi locsolás szerintem sok..egy héten 2-3x elég max -
#165 Erősen elkezdtek száradni a fámon a levelek. Pedig minden nap öntözöm. -
#164 Értem,köszi a választ! Akkor asszem ezzel nem is próbálkozok többször már:( -
#163 Köszi! Csak így hírtelenjébe összeütöttem őket. De nem csak blur és kontraszt van rajtuk, hanem pár action-nal szórakoztam este, fáradtan. -
viizo #162 látom megtaláltad a PS-en a blur és a kontraszt csúszkákat, de jók :)
a hupikék törpikékes ász :) -
#161 Hi!
Nah, teszek fel pár, az előbb készült képet:
Tetszenek? -
viizo #160 1200-at megért, én a Serissámat 4000-ért vettem anno - bár az 25 centis, nagyobbacska és idősebb fa volt már.
A fádat egyébként hamarosan majd ültesd át vmi nagyobb edénybe, túl kicsi a tál amiben adták - nehéz megtartani a bonsaiokat benne.
Nekem ha jól számolom, most éppen 10 bonsaiom van :)
Négy kínai szil, két pozsgafa (crassula), két fikuszféle (egy ficus retusa és egy ficus wiandi), egy fenyő (picea glauca), és egy kínai fagyal (ligustrum chinensis). -
#159 Jah, és még valami eszembe jutott. Az nem lenne jó megoldás az üvegházhatás létrehozására, ha esetleg egy nagy befőttes üveg alá teszem az egészet? -
#158 Köszi! Hát én mindent el fogok követni, hogy ne haljon ki. Amúgy a Tesco-ba vettem, 1200 Ft-ért. Ennyit szerinted megér? Majd este teszek még fel pár jobb képet is róla. Neked milyen fáid vannak és mennyi? -
viizo #157 elég nagy a páratartalom-igénye (szubtrópusi a fa), és az üvegházban lehet ezt legjobban biztosítani a magyar klíma alatt.
én pl. hiába permeteztem vízzel napi 2-3szor a leveleit, az sem volt neki elég.
egyébként azon ritka, itthon is kapható bonsai-ok egyike, ami virágzik, emiatt sokan próbálkoznak a tartásával - valszeg én is teszek még egy próbát tavasszal vele.
-
#156 Köszönöm az infót! Majd azért megpróbálom életben tartani minél tovább.
Miért kell neki az üvegház? Köszi! -
viizo #155 a moha roppant kényes dolog, ritkán marad meg a bonsai alatt a mi éghajlatunkon.
cseles, mert kiállításokon rengetegszer moha van a talajon (hiszen milyen jól mutat)- de jó tudni, hogy közép-európában kifejezetten a kiállítás előtt szokták rátenni, utána pedig kuka.
a moha lakásban egyáltalán nem marad meg pár napnál tovább az alacsony páratartalom miatt, kint tartott bonsainál pedig csak a tavaszi / öszi csapadékos hetekben van rá esély, hogy huzamosabb ideig kibírja.
-
viizo #154 az első kép cseles, mert annyira fényesnek tünnek a levelei, mint egy Sagaretia-nak, de a második képen már látszik hogy ez egy Serissa Foetida.
itt találsz róla anyagot:
link1
link2
volt ilyen fám, de üvegház nélkül csak fél évig sikerült megtartani - ez a fajta sem kedveli a közép-európai klímát. :(