553
Milyen tapasztalaitok vannak?
  • lausz
    Kéne egy kis segítség. Karácsonyra kaptam egy carmona-t és nagyon sok honlapot végignéztem a gondozásáról, de egyszer azt írják hogy 20°C körüli hőmérsékleten tartsam máshol meg azt írják 15°C-nál ne legyen melegebb helyen. Elkezdte lehullatni a leveleit és fogalmam sincs hogy most mit csináljak.
  • mumiaaa
    Helló! Szeretnék egy kis segítséget kérni: Egy hete vettem egy bonsai-t, még a fajtáját se tudom (valószínűleg fikusz), barátnőmnek lesz karácsonyra és hát addig valahogy ki kéne bírnia nálam :) Ha valaki tudna a gondozásáról írni pár szót azt megköszönném. Nekem úgy tűnt hogy valami baja lehet, mert elkezdtek hullani a levelei, meg olyan mintha megégett volna a levél széle... Belinkelek 2 képet róla, nagyon hálás lennék ha vki írna vmit róla!
    [IMG]http://kepfeltolto.hu/i/?294697&t=img [/IMG]
    [IMG]http://kepfeltolto.hu/i/?294696&t=img [/IMG]
  • janobonsai
    szia,az igazság az sok oka lehet miért hullik a lombja! Először is tudni kellene milyen fajta növényről van szó! Másodszor lehet hogy tényleg a melegtől hullik,vagy kevés vizet kapott! De semmi képpen ne tápoldatozd télen! Télen a növény pihen az csak árthat neki ilyenkor!!! Ablakban tartsd mindenképpen!Ha kérdésed van a club MSNen megtalálsz lent vannak az elérhetőségeim.
    Jano
  • viizo
    sokminden lehet sajnos, a legjobb ha linkelsz képet a fáról

ha pl. közelében van fűtőtest, azonnal vidd arrébb, mert az is okozhat ilyet :|
  • Warti
    Sziasztok.Nemrég kaptam egy kisfácskát a páromtol.Egy ideig minden rendben volt vele.De pár napja sárgulnak és száradnak a levelei.már kapott tápoldatott is de az sem segit ugy látszik:(Mi lehet a baj???
    A tápoldat a Substral terméke.
  • janobonsai
    üdv! hát én nem tudtam megnézni a fádat! ide külgy képet vagy gyere msnre a www.bonsai-kaposvar.extra.hu
    Msn:[email protected]
    üdv jano
  • Devergo Boy
    Nemt udom sikerült e a képet felraknom,de elég gáz ahogy kinéz a fa.:(
  • Devergo Boy
    [IMG]http://[/IMG]
  • Devergo Boy
    Hali! Kaptam a páromtól egy Bonsai fát,de 2 nap után azt vettük észre hogy esnek le a levelei meg száradnak.:(
    Mi lehet a probléma?
  • viizo
    szombaton voltam én is, nagyon jó volt a kiállítás, gyönyörű fák voltak
  • janobonsai
    Üdv mindenkinek!Voltam kiállításon nagyon jó volt a klub honlapján van nak képek!
    www.bonsai-kaposvar.extra.hu
    Bonsai klub MSN: [email protected]
  • greg benz

Akadama bonsai föld 1,6l
    Japán minőségű bonsai föld, 1,6l / zsák . Semleges kémhatású, 3-5 év lebomlású, szemcsézett szerkezető kevéssé égetett föld, amely azon túl, hogy csíramentes, nagyon könnyen kezelhető, valamint rendkívül jó gyökérképződést tesz lehetővé. Kisebb növények átültetéséhez méretezett kiszerelésben!

Ez jó ezekhez a fákhoz nem?:) Ilyenből veszek kettőt az elég mindkettőhöz nem?
  • viizo
    jó kérdés, nálunk pont Praktiker nincs :D

egy próbát megér, elmész és megnézed :)
  • greg benz
    Köszi!:)

Praktikerben nincs ilyesmi?mert itt a közelben max az van...
  • viizo
    forgasd körbe a fát, nézd meg melyik a legelőnyösebb oldala, és előtte takard le a kezeddel, milyen lenne ha levágnád azt az ágat.

föld: vannak bonsai földek pl. az OBIban vagy hasonló boltban, érdemes beruházni rájuk, bár én saját magamnak keverem ki a bonsai-aimnak a földkeveréket - teszek bele kis kavicsokat, minimálus homokot, sódert, és az itthoni kiváló tápértékű fekete földet.
  • greg benz
    Köszi!

A törzsén kinőtt hajtásokat is levágjam?ahogy elnéztem a többin nincsen ott hajtás..

94-es kérdésre válaszolj pls még:)
  • viizo
    Azt hiszem, néhányatokat érdekelheti:

"Felhívás!

2008. október 17.és 19. között 9-17.30-ig NEMZETKÖZI bonsai és suiseki kiállítás és vásár lesz az Állatkertben a Nagyszikla belsejében.

Bonsai alakítási bemutató, origami, sushi bár és kóstolóval egybekötött teaszertartás a Kisszikla Barlangtermében.

A kiállítás az állatkerti belépőjeggyel látogatható.
    Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Egyetemi Bonsai Club
    http://www.bonsaiclub.fw.hu/"
  • viizo
    az alatta lévő az már jobb, 1-2 évet ellessz benne a növény, de hogy nőjön rendesen, kell neki egy még nagyobb majd később.

a metszést bármikor megteheted, egy éles olló vagy metszőolló kell hozzá csupán, de fontos hogy az ágakon maradjon egy-egy levélpár, és ne sértsd meg a fán lévő leveleket.

• greg benz
    Köszi!

Az alatta lévő tálka mérete jó lesz hozzá? És a metszést mikor csinálhatom meg? Lehet akár mostanában is?
  • greg benz

Ez nagyon szép:)

Egyébként ez valami speckó földbe van ültetve,vagy micsoda?mert nagyon jól néz ki,sima mint a tükör:) Ilyen is jó lenne az enyémhez,most virágföldben van,de az is elég ramaty...
  • viizo
    metszés: vissza lehet vágni nyugodtan egészen az utolsó levélpárig, itt a crassula ketté fog ágazni, és úgy nő tovább majd.

nem szabad túl hosszúra növő ágakat hagyni neki, mert úgy nem tünik majd dús lombúnak.

a tapasztalatom szerint a fajta kifejezetten szereti a meleget, és a földje nyugodtan ki is száradhat néha picit, nem kell állandóan öntözni. mivel úgy látom, hogy nagyon picike tálban van, mindenképp ültesd át, amint tudod!

• greg benz
    Értem,köszi! Egyébként eltaláltad,kb pont annyi:)

Amúgy így ránézésre szerinted milyenek?egészséges? jól elcsesztem őket?:D
  • viizo
    figy, a leveleiből megmondom, a többi bonsaiom mellett nekem is van néhány crassulám :)

amiket belinkeltem netről, azok már 15-20 éves nevelések, a tiéd pedig 3, max 4 éves fiatal fácska :)
  • greg benz
    Köszi mindkettőtöknek!:)
    Viizo,egészen biztos hogy ilyen a fajtája az enyémnek is? Egész mások ezek a képen:D Valahogy tömöttebbek,vagy azért mert ezeknek nem cseszték el a metszését?:) Esetleg egy pontos metszési útmutatót tudtok mondani,mutatni? Milyen ollóval érdemes végezni?nameg mikor? Köszi!
  • viizo
    Szia!

a fácskád pozsgafa (crassula)

• jacky87
    Szia. Szerintem írj a gazlap fórumba, van 1-2 szakértő, aki a fa fajtáját is tudni fogja. A metszésről annyit, hogy ezekre a fákra már igencsak ráférne. :) Ja és az átültetés, természetesen át kell ültetni, de a gyökereket is meg kell kicsit metszeni! De ezekről bővebben írnak majd neked az ajánlott fórumon! Amúgy szép fák, sok sikert hozzájuk. ;)
  • greg benz
    Sziasztok!

Nekem megvan pár éve két tök egyforma Bonsai,eredetileg az egyik bátyámé,de ő nem foglalkozik vele,így mindkettőt én nevelgetem:) Viszont ami a legfontosabb lenne,a fajtája,és hogyan kell "metszeni" (ha kell),arról fogalmam nincsen.. esetleg nem ismeri valaki a fajtát,és ha igen,hogy mit kell vele csinálni? Egyébként már 1x (de lehet 2x,már nem emlékszem) átültettem,mindíg egyre nagyobb cserépbe természetesen:) Amiben most bennevannak az a nagyobb,az lesz a következő

• janobonsai
    Üdv mindenkinek!!
    Örömmel értesitek minden bonsai kedvelőt,hogy kaposváron elindult a bonsai klub! szivesen látok mindenkit a honlap forumán!
    www.bonsai-kaposvar.extra.hu

• presztee
    hello mindenki
    ezt a könyvet ajánlom és még azt, hogy keressetek egy klubot (vagy olyat aki nem egy éve kezdte) a környéketeken...
  • pTk
    köszi, feltettem.
  • jacky87
    Szia. Szerintem tedd fel ezt a kérdést ITT is! Ott biztos megkapod a választ!
  • pTk
    Sziasztok, kaptam egy bonsait, de nem tudták megmondani hogy milyen fajta, de adtak hozzá tápoldatot, az van ráírva hogy 3 hetente egy kupaknyit kell adni, de mivel nem tudom a nevét nem tudok jobban utánaolvasni, valaki meg tudja mondani milyen fajta? :)

sajnos csak ilyen rossz minőségűt tudtam csinalni.
  • Csillubaba
    Szia Babli és Mindenki.

Tanácsot szeretnék kérni: kaptam egy carmona microphylla-t és ez az első bonsai-om.
    Azt irtad a tiéd virágzik.
    Hogy gondozzam, hogy ne menjen tönkre, mert úgy olvastam elég kényes és nehezen tartható.
    Előre is köszi
  • blackgamer
    én is vennék egyet, bár akváriumot jobban szeretnék de azzal mégtöbb a gond
  • Larrra
    A galériámban lehet megnézni. Aki tud segíteni akkor segítsen. Köszönöm.
  • Larrra
    Sziasztok! Most kaptam ezt a Bonsai fát és nem tudom megállapíani hogy milyen fajta és nem tudom hogy kell gondozni mert nem mondták, ha valaki tud segítsen. Küldöm a képet.
  • Babli
    Nem látom a képet! Próbáld mégegyszer!
  • newviki
    Babli!
    Itt a kép, meg tudnád mondani, hogy milyen fajtáról van szó, én nem tudtam rájönni, de megnézem az oldalon is amit ajánlottál.
    Köszi
  • newviki
    Köszi válaszod majd utánanézek, meg töltök fel képet!
  • Babli
    Sziasztok! Ha valakinek Carmona-ja van, akkor tok segíteni!!! Az enyém virágzik!!! :):):):)