873
SATA meghajtókról mindent ide
  • hocza
    Hi! Volna egy kérdésem. Sata HDD-t szeretnék venni, és nem tudom, hogy a SATA 2 vinyót lehet-e sata 1-es alaplappal használni (nekem abit is7-v2). A választ előre is köszönöm.
    Hocza
  • Serpa
    kösz az infot.
  • ChaosTeam
    Én az Aqua oldalán láttam ilyesmit :
    S-ATA tápkábel átalakító/CC-SATA-PS/

Ez alakítja át a sima 4 pin-est SATÁSRa... az ára 960 Ft.

• Serpa
    pontosan mi a neve annak a kábelnek, ami a 4pines tápkábelt átalakítja olyanná, h a sataba is bele lehessen dugni?
  • Storung
    Hali!

Tapasztalataim szerint nagy adatmennyiségnél ill. sok apró fájlnál van észrevehető különbség a 16 MB cache javára...
  • scs17
    Még annyi h egy 8Mb és egy 16 Mb cache méretű SATAII merevlemez között teljesítményben mennyi a különbség? (számottevő?)
  • scs17
    Ok tnx, csak gondoltam megkérdem mert hallottam ilyet is meg olyat is
  • czky
    És ez így van.
  • reaper4
    szvsz nem kell semmilyen driver telepítéskor.
  • scs17
  • scs17
    Hi! A héten szeretném lecserélni a jelenlegi vinyómat egy SATAII-re. Az alaplapi driverek közül a raid 1.7.1.92 -re lehet szükségem vista installáslása közben? (ezt irjam ki flopyra?)
    A választ előre is köszi
  • autoszimulator
    Sajnos ez is mind mind megvolt már :S Ez már hárdveres hiba szagú..
  • Storung
    Üdv!

Partíciók eltávolítása, újrapartícionálás? Előbb XP és utána Vista?
  • autoszimulator
    Egy érdekes problémába ütköztem egy 160GB-os MAXTOR SATA vinyónál. Volt rajta pár operációs rendszer, nevezetesen xp-k és visták, többször újratelepítve, s minden, mi a vinyónak csak kedvez... De a probléma csak most kezdődött a napokban. A vistám mellé akartam volna feltenni egy XP, mert az még mindig használhatóbb mint a Vista, legalábis számomra. Igen ám, de az XP nem hajlandó feltelepülni. Van, hogy a legelején sima fekete képernyő a hardwarevizsgálat közben, de van hogy még a fájlokat is felmásolja, de rebootolni már nem tud, kiirja hogy hiba az operációs rendszer betöltésekor. És ilyenkor természetesen a boot menüt is elrontja.
    Volt már teljes format, minden mit felhasználóént tenni lehet, az XP mégsem települ. A CD nem hibás, ez biztos. A Vista viszont azóta is gond nélkül felmegy. Mi lehet a probléma?
  • Storung
    Üdv!

Örülök, hogy sikerült...
  • Kovász
    OK köszi, közben megtaláltam, és most már megy!:)
    Hihetetlen, hogy egy egész napom elment egy ilyen kis hülyeség miatt..
  • Storung
    A boot közben megjelenik egy táblázat (amit a pause billentyűvel megfoghatsz)abban minden benne van. Módosítani (ha nem LBA) nagyjából így tudod:
    BIOS>Main(Itt kiválasztod a vinyódat - mondjuk First SATA Master)>Enter>Acces Mode (beállítod az LBA-t)>nyomsz egy F10-et(ment és kilép) Mielőtt bármit csinálsz távolítsd el a jelenlegi partícíót legyen teljesen üres és formázatlan a vinyó...
  • Kovász
    Ööö... és azt hol lehet beállítani? mert nem nagyon láttam olyan opciót, hogy LBA vagy CHS formázás..
  • Storung
    Üdv!

Elképzelhető, hogy nem LBA hanem CHS módban formáztad meg...Ilyenkor a win felmegy de a telepítés végén az újraindulás nem sikerül...
  • Kovász
    Én is pont ezzel szo.ok most... sehogy se bírom rányomni az XP-t a SATA2-es vinyóra, az első újrainduláskor kiakad... ha a régi PATA vinyóra nyomom fel az XP-t, akkor onnan látja meg működik, meg XP telepítésekor is egyből látja, lehet particionálni, stb.. Persze próbáltam már úgy is, hogy csak a SATA van rákötve, de akkor is ugyanez a helyzet... Vki árulja már el légyszi, hogy mi a megoldás:S
    Ja, a konfig: ASUS M2N-E alaplap, Seagate 250 SATA2 vinyó
  • n3whous3
    Valószínűleg a BIOS-ban kell keresgélni "nemfelismerési problémák" esetén. A RAID-et kapcsold ki, ez több vinyó esetén (adatbiztonságok érdekében) használatos dolog, nem kéne úgy hagyni. Nálam a BIOS-ban külön kellett aktivizálni a SATA menüpontot, keresgélj csak, hátha.

Amúgy pedig nem ártana az újonnan vett vinyókat leformatálni, ugyanis addig teljesen használhatatlanok, asszem nem is fogod látni XP alatt amíg ez van. Szerezz be Partition magic-et, azzal lehet mindent csinálni
  • aqua
    Hello!
    Nem a vinyóval van baj, illetve nem azt nem ismeri fel, hanem a csatoló felületet! Telepítés indításakor felkínál rövid ideig f2-re valami egyéb illesztő programok megadására lehetőséget, ha ilyenkor nyomsz egy f2-őt akkor később a kismeghajtón keresi a lemezt, ahol például megadhatsz nf4 illesztő programot, és akkor már lárni fogja a vinyót.Vannak típusok, (pl srock) ahol előbb a gyári cd-ről kell kislemezre megcsinálni a drivert. Elvileg automatikusan felkínálja ezt a lehetőséget ha a gyári cd-t a meghajtóba teszed, + kismeghajtóba lemez és a kérdésre igennel felelni.
  • ajem kisa
    Arra akarod telepíteni az xp-t?
  • hunter03
    Sziasztok!
    Vettem egy Seagate Barracuda SATAII-es 160GB-os vinyót,és az xp nem ismeri fel.Mi lehet a baj?A BIOS-ban igazából nem is találok SATA-ra utaló menüpontot,de a RAID IDE/Serial ATA controller-t bekapcsoltam.Ez lenne az?De így sem ismeri fel a gép.Mit tegyek?
  • mardal
    Hello.

Én érdeklődni szeretnék hogy most akarok majd új alaplapot venni meg hozzá új sata2es vinyót és a régi ide-s vinyót csak háttértárnak szeretném mellette használi.Olvastam itt a hozzászólások között hogy együtt a kettő nem mindig működik zökkenőmentesen.Lehet majd együtt használni a kettőt gond nélkül?
  • Danecay
    Sziasztok!
    Olyan gondom lenne, hogy alaplapcserén vagyok túl, ami jelenleg egy MSI K8N SLI, de valamiért nem ismeri fel a Seagate 250GB-os SATA2-es winyómat, sem a BIOS sem az SP2-es Windows. Próbáltam már az összes alaplapon található SATA satlakózóba dugni a SATA kábelt, de nem jelenik meg mint hardware. Már a RAID-et is bekapcsoltam de semmi.
  • ajem kisa
    de
  • hunter03
    Sziasztok!
    Van egy Maxtor ATA vinyóm és akarok venni egy 160GB-os SATA-t,de az megoldható lesz utána hogy együtt működjön a kettő?Vagy az ATA és a SATA együtt már nem használható?
  • ajem kisa
    Nekem ata vinyó volt (maxtor), a vista felsem ismerte, via chipsetes az alaplap, ahoz találtam drivert, azzal már látta a c-t, meg a d-t, felrakta 100%ig a vistát, de restart volt állandóan, semmi több, akkor meguntam, beraktam az én gépembe, nekem ott egyből felismerte a satámat, és települt...Egy szervizbe elvittem a gépet, lemezzel, otthagytam náluk, és másnap az volt a válasz, hogy nem jo (nem kompatibilis) a vistával(?) az ata vinyó...
    Szóval nézz szerintem egy drivert hozzá, lehet via chipseted van?:)
  • bazza
    huhh nekem nagy help kéne...
    Vistám van, de a gép nem ismeri fel a sata vinyómat, ha bootnál az is be van kötve, akkor meg 5perc lesz a boot idő, de még így sem látja a gép a vinyót. (alap vistás sata driver)
  • craymond
    Van egy sataI-es alaplapom. Meg lehet-e azt csinálni, hogy a sataI-es hard diskemről átmásolom a cuccokat egy sataII-es hardra
  • irkass2
    Sziasztok!
    Az miért lehet hogy ha SATA vinyórol telepítek játékot SATA vinyóra akkor 98%-ban kiírja hogy CRC hiba, és ha IDE vinyóról telepítem SATA vinyóra akkor meg simán feltesz ?
    Előre is kösszi
  • repvez
    tud valaki egy jo megbizhato diagnosztikai és tesztelö progit SATA2-es vinyohoz XP-hez és 64bites vistahoz.Olyat ami kijelzi az esetleges badsectorokat és homérségletet.
    Fontos lenne köszi
  • gematta
    nem rég vettem sata
    irót
    samsung shw 163
    és eddig csak jót tudok mondani róla
    aki mostanában irót tervez venni ijet vegyen
    rendkivül stabilan megir minden lemezt
    és bármit beolvas
  • ajem kisa
    A sata II vinyóra egy floppy lemez kell, amit az alaplaphoz kaphattál, azt a boot elött kell beolvastatni, de már nem is emlékszem melyik gomb (f6, f11?), és azután jónak kell lennie!
    Ha visszaolvasol pár oldalt, akkor valahol le van irva részletesen...
  • baloghzr
    Sziasztok!
    Vettem egy Western Digital 250GB 16MB cache 7200rpm SATA2-es raid edition vinyót.
    Még nem volt sataII-es vinyóm,és nem tudom,hogy jól kötöttem-e be.
    A serial ata kábel egyik végét az alaplapra a másik végét a vinyóra dugtam.Kaptam egy ide átalakítót,amit szintén rádugtam a vinyóra.Le is formáztam és most nem tudom felrakni az xp-t,mert valami error kodot ír ki és kiakad a gép.Mit ronthattam el?A biosba nem kell valamit beállítani?
  • izb
    lefelé okés a dolog.
  • craymond
    sata I-es hard üzemel sata II-es lappal?
  • repvez
    sziasztok tudnátok mondani egy olyan progit amivel azt tudom leelenörizni hogy nem sérült-e a vinyom,mert tegnap egy játékbol csak restartal tudtam kilépni és utána csak a win betöltö cikig jutott el az indulásnál.Most ujraraktam a rendszert de ki akarom zárni a vinyo hibát.Nem tudom hogy mi lehetett vele 3 hetes az egész gép.Egyébként egy seagate 320gb SATA2 16MB cach-es vinyorol van szo
  • RelakS
    frankó, köszönöm!