HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://www.w3.org/TR/REC-CSS1
http://www.w3.org/TR/CSS21/
http://htmlinfo.polyhistor.hu/css_new/cssmain.htm
http://htmlinfo.polyhistor.hu/css2ref/cover.htm
http://www.w3schools.com/css/css_reference.asp
http://weblabor.hu/cikkek/cssalapjai1
http://css.lap.hu/
Illetve jóbarátod a Google...
és azt hogy oldjam meg css-sel,hogy a táblázatok szegélyei is fehérek legyenek?
nem nagyon ismerem a css-t,ezért kérdezek ennyit 😊
ReaL MaDRid x siempre
1. A <font> tag elavult, ellenjavallt. Helyette ott a CSS.
2. CSS-ben meg nincs font-color tulajdonság. color van.
Cat 02:
"akkor akadtam ki mikor alapból volt 16 hiba és mikor megadtam doctype ot lett 64 ..."
A hibák csoportosíthatóak, ismétlõdõek - így a 64 hiba valójában kevesebb.
"böngészõk megjelenítik elég ez nekem 😊"
Nem. Az alt tag elhagyása csökkenti a keresõhelyezést és az akadálymentességet.
A karakterkódolás elhagyása hibás megjelenítéést eredményezhet.
Meg egyébként is: legyünk már szigorúak önmagunkhoz. 😉
ha beírom közvetlenül a <body> után a <font color="white">-ot és a </body> elé a </font>-ot,akkor miért nem fehér az egész lapon a szín?az a lényeg,hogy frontpage-dzsel megcsináltam több táblázatot,és elvileg minden cellában külön kéne beírnom a <font> tagbe a a color="white"-ot :S az meg elég sok idõ lenne.
css-el meg ezt próbáltam:
<style type="text/css">
body {
font-color: white;
}
</style>
persze maradt minden fekete :\
ReaL MaDRid x siempre
böngészõk megjelenítik elég ez nekem 😊
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
Ez azt jelenti, hogy egy linkben, egy URL-ben cseréld ki a & jeleket &-ra.
index.php?parama=1¶mb=2 => index.php?parama=1&paramb=2
"mind1, sose lesz ez valid , mindenbe beleköt 😄"
Akarni kell és valid lesz 😉
"ezt a podcastot szeretném beágyazni egy weboldalba úgy hogy csak a zene szóljon alatta"
A zene lejátszását Flash végzi, amit SWFObject-tel (ez egy Javascript könyvtár) be tudsz illeszteni az oldalba.
De ügyelj arra, hogy más oldalról veszel át anyagot - ezt az eredeti közzétevõnek jelezned kell/fel kell tüntetned az eredeti forrást az oldaladon.
www.hotride.hotcast.hu ezt a podcastot szeretném beágyazni egy weboldalba úgy hogy csak a zene szóljon alatta. Lehet ilyet? Ha nem akkro object ként is jó lenne csak nem tudok hozzá kódot.
Elõre is köszi!
ezt nem értem, ez a szóköz a linkben v mi?
* Nincs dokumentumtípus megadva
* Hiányzik a karakterkódolás megadása
* Képtérkép használatakor a linkeknél nem adsz meg alt attribútumot
* Képeknél is hiányzik az alt attribútum
* Linkekben & helyett használj &-ot
* Õ betûk helyett kérdõjelek vannak.
* Magyar oldalon angol szövegek (Reply, replies, comments, posted by)
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
NE EZ LEGYEN AZ IFRAMe-BAN!
hanem pedig
konyvtar/frame1.html
vagy ha ezse jó akkor
/konyvtar/frame1.html
sarkanyharc.try.hu
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
Van egy kis gondom megint. Kipróbáltam a gépemen ott minden ok de ha feltöltöm az alábbi szöveg fogad!
"extra.hu Idegen frameset-es oldalak használata tilos. Ha ez a frame mégis egy, a szerverünkön tárolt oldal része, akkor kérjük cserélje a "frameset" ill. "iframe" tagok "src" beállítását relatív hivatkozásokra.
példa: "http://oldalam.extra.hu/konyvtar/frame1.html" -> "/konyvtar/frame1.html"
Kipróbálom
CSS:
a:hover {
color:red;
}
Javascripttel is megoldható (onMouseover esemény, this.style.color tulajdonság), de nem javaslom - erre jobb a CSS.
"Egy ki segítséget szeretnék kérni tõletek. Hogy lehetne azt megoldani, hogy egy a szerveren(ingyenes tárhely) egy könyvtár tartalmát megjelenítsem és "letõlthetõ legyen" a honlapon olyan "WEBFTP" formában."
Ehhez szerveroldali nyelv (PHP, ASP, JSP - az elsõ az elterjedt) kell.
Azon belül is a readdir függvény lehet a segítségedre (2. példát javaslom).
Pár instant megoldás.
Egy ki segítséget szeretnék kérni tõletek. Hogy lehetne azt megoldani, hogy egy a szerveren(ingyenes tárhely) egy könyvtár tartalmát megjelenítsem és "letõlthetõ legyen" a honlapon olyan "WEBFTP" formában.
Köszönöm
Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.
Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.
Nem épp a legjobb választás:
1. Micro$oft termék (ergó a webes szabványokat semmibe nem veszi; a kreált HTML-kód nem éppen - sõt egyáltalán nem - a legoptimálisabb).
2. A Publisher nem webszerkesztõ eszköz (elvileg kiadványszerkesztõ lenne)
Azért javasoltam az NVU-t és az Amaya-t, mert az ingyenesek, tudnak magyarul, és kezdõknek (akik még nem mélyedtek el a HTML nyelvben, vagy nem professzionális oldalak elkészítése a céljuk) ideálisak. Ha többet akarsz, akkor meg javaslom hogy tanuld meg a webes nyelveket, és felejtsd el a grafikus webszerkesztõket.
Frontpage helyett meg javaslom az NVU-t, vagy az Amaya-t.
Chaos Anno Domini
"Alapvetõen legyen meg benned annyi tisztelet a másik fejlesztõ iránt, hogy nem a saját munkádként állítod be az õ általa készített produktumot."
Nem akarok "lopni" sem tartalmat, se semmit, minden tekintetben saját készítésû oldalt akarok összehozni, egyedül csak egy képet kerestem az oldalra a google-lal, de azt sem az eredeti formájában használom föl, színét, és a méretét is változtattam, ráadásul egy elég közismert, elterjedt képrõl van szó (nonfiguratív logó), nem lenne könnyû bizonyítani, hogy ez konkrétan XY-é. 😊
Chaos Anno Domini
Alapvetõen ez "jogi duma".
Mivel a HTML, CSS, Javascript kódok, képek, hangok ,videók a felhasználó gépén is megjelennek így szükségszerûen másolhatóak (bár nem illendõ mindent orrba-szájba másolni).
Viszont aki honlapot készít annak tudnia kell, hogy más által készített produktumot nem szabad másolni. Tehát ha egy grafikus készít egy oldalkinézetet egy cégnek, azt sem a cég, sem a grafikus nem szeretné látni más oldalon, mert az a cég tulajdona (a cég fizette a grafikust, és a grafikus dolgozott vele).
Persze vannak kivételek: például kódolás esetén egyes "fogások" (például hogy CSS-ben a kék színû betûszínt a color: blue; segítségével hozod létre, vagy hogy Javascriptben mivel hozol létre új popup ablakot) nyugodtan másolhatóak.
Viszont komplexebb megoldások (ilyen például a Lightbox-klónok, a Prototype.Js, a Script.Aculo.Us) már más kategóriába tartoznak.
A legbiztosabb megoldás ha valamit felhasználsz:
* Ha "alapdologról" (HTML tagek, CSS tulajdonságok, Javasacript függvények jelentése) van szó, az szabad.
* Ha már egy komplexebb dologról van szó, nézz utána az oldalon a licenszfeltételeknek. Ha ingyenes sablonról (szvsz. egy az egyben sablonból dolgozni szentségtörés, mert semmi önállóságot nem kíván), függvénykönyvtárról, CSS-megoldásról, valamilyen PHP-szkriptrõl van szó, általában csak annyit szoktak kérni, hogy hagyd benne a forráskódban a szerzõt, vagy az oldalon hivatkozz rá, hogy ezt ezzel meg azzal az eszközzel készítetted (például ezért illik bennehagyni a CMS-sekben a készítõt).
* Ha nem találsz licenszfeltételeket és valami nagyon összetett dologról van szó, vagy valami nem biztos - kérdezz rá.
Alapvetõen legyen meg benned annyi tisztelet a másik fejlesztõ iránt, hogy nem a saját munkádként állítod be az õ általa készített produktumot.
"Értem. 😊 És mi az a div?"
Egy olyan HTML-tag, ami logikai csoportosításra szolgál - ezáltal az oldal logikai felosztását (oldalszerkezet) is megoldhatod (azzal szokás megoldani) vele.
div
"Mellesleg az em mit jelent? "
Az aktuális betüméretet.
http://weblabor.hu/cikkek/cssalapjai6
http://www.w3schools.com/css/css_units.asp
Különben most sorra jönnek elõ az új elképzeléseim, ebbõl kifojólag az új gondok. 😊 Az alsó nagy kék kép méretét lecsökkentettem 4 px magasra, és most meg azt a(z) (immáron) csíkot lejjebb tola vagy 15-20 pixellel.
Nah sebaj, próbálkozok.
Chaos Anno Domini
Kösz szépen a segítséget, végülis az alapján sikerült. 😊
Mellesleg az em mit jelent?
Chaos Anno Domini
margin-top: 0em;
Chaos Anno Domini
NVU, Kompozer, Amaya - ingyenes, többségében magyarul tudó WYSIWYG (What You See Is What You Get) grafikus webszerkesztõ programok (van bennük kódszerkesztõ is).
Dreamweaver - ez meg fizetõs szoftver . Vagy megveszed, vagy ügyesen trükközöl (megfelelõ fájlmegosztón keresgélsz megfelelõ állományt).
Tudna nekem valaki ajánlani egy dreamweaver stílusú ingyenes XHTML + CSS szerkesztõt (win-re). A dreamweaver trial sajnos nem mûködik, pedig a konfigom bõven megfelel neki.
Köszi
Chaos Anno Domini
tudna vki nekem segíteni?
egy olyan script kellene amitõl falevelek hullanak alá, nem túl sûrün, mint a hó...........a honlapon..........
köszönöm
http://eurobasketballblog.wordpress.com "Everything I'd like, May the heaven give....."
Ha szerencséd van <1. eset>1. eset>, akkor az oldal többi oldala az index.html-ben levõ linkeken (<a> tag) illetve a kereteken, soron belüli kereteken (<frame>, <iframe>😉 keresztül végigjárható, és nincsenek belinkeletlen oldalak, vagy olyanok, amelyek Javascripten vagy Flashen vagy Java-n keresztül érhetõek el.
Így az oldal kvázi könnyen feltérképezhetõ.
Ha nincs akkora szerencséd, akkor van Javascript <2. eset>2. eset> (kisebbik baj, a linkek még kibányászhatóak némileg könnyen), vagy Flash vagy Java ❤️. eset>3. eset> (ez viszont nehezebb dió, vissza kell fejteni a forrást).
A feltérképezést különbözõ letöltésmenedzserek és weblapletöltõk segítségével oldhatod meg. Általában az 1. esetben leírt módszerekkel boldogulnak, néhány már a 2. esettel is el-elboldogul. A 3. eset már húzósabb - ott már vissza kell fejteni a Flasht vagy a Javat.
Pár weblapletöltõ: WGet (ez Linuxos, parancssoros, de van Windowsos grafikus változata is), HTTrack, Offline Explorer.
Flash visszafejtésére: Sothink SWF Decompiler (de van még egy csomó: keress rá a Flash decompiler vagy swf to fla vagy swf decompiler kulcsszavakkal).
Java visszafejtésére: DJ Java Decompiler (de ugyancsak írd be a Google-be: Java decompiler és találsz sokat).
Ha az oldalon belinkeletlen oldalak vannak (és nem dinamikus, szerveroldali technikát használó oldal), esetleg megpróbálhatod végigpróbálgatni az oldalcímeket (a.htm, b.htm,...,aa.htm, ab.htm, ac.htm,...,aba.htm,abb.htm,...) - de ez sok idõ.
ha van egy linkem... pl: www.tokmindegy.hu
akkor hogy tudom megnézni hogy milyen html-ekbõl áll? ftp szerveren kívül..
tehát tegyük fel van www.tokmindegy.hu/egy.html
www.tokmindegy.hu/ketto.html
szal hogy milyenek vannak még? ezesetben van harom, negy ot
köszi
http://sum41.uw.hu
linkelést kell kb belõle tudni, a css fájl beillesztést, és a <div>cuccot 😊
Ha kezdõ vagy, vagy csak magadnak akarsz kis, statikus (HTML, CSS esetleg egy kis Javascript) oldalt készíteni, akkor a grafikus weblapszerkesztõk elegendõek (akár az ingyenesek is).
Ha viszont másnak pénzért, dinamikus (+szerveroldali nyelv: PHP, ASP, JSP, Perl), professzionális oldalt akarsz, és jobban el akarsz mélyedni a dolgokban (és sok dolgot akarsz a weboldalra) akkor viszont kódszerkesztõ kell (és tanulni, tanulni, tanulni).
A Microsoft Office Publisher 2003 nem kifejezetten weblapszerkesztõ, hanem kiadványszerkesztõ. Én nem javaslom.
Weblapszerkesztõbõl két féle van:
* Grafikus (WYSIWYG = What You See Is What You Get = amit látsz azt kapod) weblapszerkesztõk: NVU (Kompozer), Amaya, Microsoft Frontpage (Microsoft Expression), Macromedia/Adobe Dreamweaver, Namo Webeditor. Ezek közül az NVU/Kompozer és az Amaya ingyenes, a többi fizetõs.
Ezeket a programokat úgy kell használni (vagyis fõ grafikus felületüket úgy szokták használni), mint egy mezei szövegszerkesztõt - szövegek színét/betûtípusát állíthatod be, táblázatokat hozhatsz létre, stb... - így kezelésük könnyûnek tûnik, viszont ezen a felületen keresztül készített honlap nem biztos, hogy rendesen jelenik meg minden böngészõben, eleget tesz bizonyos szakmai elvárásoknak, illetve komolyabb feladatoknál (ahol már programozni kell) használhatatlan.
* Kódszerkesztõ szoftverek: PsPad, jEdit, Notepad2, Notepad++, Context, Eclipse, Komodo Ide. Ezen programok közül az utolsó fizetõs, a többi ingyenes.
Ezek a programoknál a honlapot meg kell írni (be kell pötyögni a forráskódot). Ehhez meg tudni kell a HTML/CSS/... nyelveket. Ez nehezebb feladat, de ha ügyes az ember optimális kódot tud létrehozni, és komolyabb feladatoknál sem vall szégyent.