HTML-szerkesztés kezdõknek!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Balumann
De hogy tudok ilyenbõl többet elhelyezni az oldalon? :S

Balumann
hm érdekes, kipróbálom. Bár nekem szinek nélkül kell, az elõzõ jobb lett volna ha ment volna a videóval :)

Vorpal
csak nézz bele a forráskódba, és minden világos lesz - elemeket csuk össze amit csak szeretnél

- mondta a medve, és fejbe lõtte magát...

asdasddsadsa
Vorpal, ezt a menüt valahogy megtudnád osztani velem? Nekem nagyon tetszik. De egy képekbõl állómenübõl is meg lehet ezt csinálni?

asdasddsadsa
ha megadok divben egy részt ami X szélességû Y magasságú, akkor ezt a fekete hátterû téglalapot akkor is megjeleníti hogyha nincs feltöltve tartalommal?

Vorpal
Vagy inkább ilyesmit - ha szerencséd van 4X kevesebb kód.

Csiki csuki

Balumann
ÕÕ, jah. Csak a videót a saját oldalamra rakom fel (flv), és egy saját lejátszóval embeddelem az oldalra. Ennek egy javascriptes "embeddelõje" van. Amikor viszont ilyen csikicsuki -ra rakom, akkor szöveget írja ki, hogy get flashplayer to see this video. :S

Ilyesmit akarsz ?

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ

Vorpal
használj jqueryt ha a dizájn fontosabb - meg amugy is használj - tanuljon ilyeneket aki birja aggyal

Balumann
Hát ez a "csikicsuki" sem megy úgy, ahogy szerettem volna. Beépített videókat akartam vele elrejteni, de nem jelenik meg sajna a videó megjelenítéskor.
Lassan meg kellene tanulnom már normálisan webet meg php-t készíteni, amennyit próbálkozok már rég megtanulhattam volna :D
Mind1, akkor ezt is megoldom másképp.

Balumann
Köszi, már egyébként Dj Faustus adott egy csikicsuki-t :) (gondolom ugyan az, ha js fájl kell :) ). Nem szükséges leírni, ki tudtam szedni a forrásból, köszi.

Jajj, nem olvastam el az elõzõ hozz szólást :S

btw egyszerû csikicsuki. Csak az head-ben található js kell, a beillesztés meg gyerekjáték, ha kell leírom csak a kódót :)

Sztem ez így nem jó. Mert az egész body nem lehet átlátszó.

Ilyesmit akarsz ?

Enneke ez a kódja

textarea {
background-color: transparent;
border: 1px dashed;
}
input {
border: 1px dashed;
}

Balumann
Köszönöm szépen.
Az üzenõfalam sajnos nem akar átlátszó lenni IE-ben, de a másik, a vendégkönyv (más funkcióra átalakítva) átlátszó lett. Gondolom az a baj, hogy az üzenõfal is 2 framebõl áll. Az alsó része csak html, és az se akar átlátszóvá válni :S Pedig szerintem jól írtam bele, így kell nem? :

<style type="text/css">
<!--
body {
}
-->
</style>

Mind1, megoldom egy gombal, hogy Ie esetén kattints ide... :I

Dj Faustus
1. kérdésedre - Javascriptes példa.

A 3. kérdésedre: az <iframe>-nek:
iframe
{
}

A benne levõ tartalomnak (az oldalnak, amit az <iframe>-be töltesz):
body
{
}

viso 007
Én az elsõ problémát úgy oldanám meg, hogy a megjelenítendõ szöveget rátenném egy átlátszó div-re aminek a tulajdonsága "hidden" tehát nem látható és egy linknek adnék egy onclick - show-hide elements tulajdonságot amivel meg lehetne jeleníteni. Persze ez csak egy tipp, lehet hogy van más megoldás is.

Balumann
Megint lenne néhány kérdésem.
1. Régen láttam olyan kódot (nem tudom hogy sima html vagy valamilyen script volt-e), amivel el lehet rejteni szöveget. Tehát van egy szöveg, ha arra rákattint valaki akkor alatta megjelenik amit elrejtettem. Sajnos már nem tudom milyen néven keressem egyáltalán, oldalt sem találok ahol ilyet alkalmaznának sajna.

2. Sokáig kerestem egy jó üzenõfalat, aztán végül egy vendégkönyvet alakítottam át, de van 2 probléma vele. Az egyik egy kis probléma, hogy üzenet írás után kiírta, hogy "Köszönjük hogy a vendégkönyvünket választotta", de nem volt vissza gomb. Ezt kitöröltem, most nem jelenik meg semmi, az üzenõfal nem frissül. Ha rákattint újra az üzenõfalra akkor jó, ha a refresre kattints akkor meg elküldi újra az üzenetet. Ezzel mit lehetne csinálni? :)

A nagyobbik probléma, hogy Internet Explorerrel nem átlátszó az iframe (pedig úgy van beállítva), és nem ugrik le az aljára a legutolsó üzenethez (mozillaval és operával tökéletes). A nem átlátszósággal az a baj, hogy a betük is szürkésfehérek, mert az oldal háttér eredetileg sötét, így meg fehér háttér jelenik meg IE-ben.

Ez az oldalam egyébként. Elõre is köszönöm az ötleteket.

Dj Faustus
A tartalmazó blokknak adj kitöltést:
padding-left: 20px; padding-right: 20px;

Nosztredamus
ez mûködik :)
Köszönöm
lenne még egy kérdésem azt hogy tom beállítani a galériánál,hogy jobb és baloldalon mekkora legyen a távolság?mert nekem a háttérképem az olyan,hogy van körülötte egy "keret" és belelóg a galéria :)

Elõre is Köszönöm

Dj Faustus
1. repeat x CSS érték nincs, repeat-x van.
2. See the difference

kispeki
Én így csinálnám:

.tartalom {
background: url(...) repeat x left top;
background-color: #fff;
}

Nekem így beteszi :)

SoF II: C4z0rla

Dj Faustus
Ha jól értem van egy tartalom osztályú blokkod (annak megadtál egy ismétlõdõ hátteret background-image és background-repeat CSS-tulajdonságokkal) és abba helyezed bele a képgaléria img osztályú elemeit.
Ha azt akarod, hogy a háttér tényleg megjelenjen, és ismétlõdjön, tegyél be az utolsó img osztályú blokk után egy ilyesmit:
<div style="clear:both;"></div>

Nosztredamus
Lenne egy kérdésem:
.::EZT::.szeretném használni,de van egy kisgondom a divekkel.
akármit próbálok egyszerûen nem akarja a háttérképet ismételni (<div class="tartalom">IMG GALLERY HTML</div>)hanem lemegy a háttérszínbe.

Elõre is köszönöm

Nosztredamus
:) nálam nem mûködik rendesen :)
kerestem egyet ami mûxik :P
java+html+css

azért köszi mindent

kispeki
Ajánlom, hogy ne csak kimásold, hanem nézegesd a forráskódot, hogy mi mire van, ebbõl tudsz tanulni :)

Nosztredamus
köszi all :) kispeki használni is fogom :)

otrosinka
azt vágom, ezért használom a jegyzettömbböt. de lusta is vok azért :)
több kép beillesztése megy szövegformázás ügyébenn. inkább módosítok, mint gépelek :)
általános editot ami képes megjeleníteni szerkeztésre esetleg?

egyébként ismét kösz a választ :)

http://eurobasketballblog.wordpress.com "Everything I'd like, May the heaven give....."

Dj Faustus
PHP-nuke-hoz külön nincs.
Mellesleg javasolt nem ráhagyatkozni a grafikus webszerkesztõ programokra, mert lehet hogy a szerkesztõablakban még jól néz ki, de a böngészõk máshogy jelenítik meg az oldalt.

otrosinka
létezik PHP-Nuke grafikus szerkesztõ, vagy olyan prog v edito amiben le lehet képezni vizuál. mint pl a html-nel a front page....
remélem sikerült értelmesen leírni :)

http://eurobasketballblog.wordpress.com "Everything I'd like, May the heaven give....."

kispeki
Csináltam egy drop-down menüt :) Jó, innen onnan néztem hozzá kódokat, de végül összebarkácsoltam. Használd egészséggel. CSSt tudod szerkesztgetni ;) Forráskódokat megtalálod a menüpontokban.

köszi szépen

++

Dj Faustus
"de a * az a bodyra van értelmezve, nem pedig az összesre"
"The universal selector, written "*", matches the name of any element type. It matches any single element in the document tree."
Forrás: W3C - CSS 2.1 reference - 5.3 Universal selector

Ugyanez (pontosabban kicsit régebbi verzió) magyar nyelven.

A táblázatos dolgot még eggyel kiegészíteném:
table {
border-collapse: collapse;
}

Ugyanis a táblázatnak "speciális" szegélye van, ezt is ki kell iktatni.

"helóztok, a kérdésem az lenne hogy h milyen kóddal lehet a képre kattintva linket tenni, úgy hogy a kép körül ne jelenjen meg az csúnya keret? "
CSS-sel:
a img {
border: none;
}

De ha a stílusdefiníciók elején minden elemre alkalmazod az is jó:
* {
margin: 0px;
padding: 0px;
}

Utólag majd amelyik elemnek kell, teszel margót, szegélyt kitöltést.

"akkor egy síma lenyíló menü háttérszínnel???"
Varázsszó: dropdown menu

helóztok, a kérdésem az lenne hogy h milyen kóddal lehet a képre kattintva linket tenni, úgy hogy a kép körül ne jelenjen meg az csúnya keret?

++

akkor rosszul tudod
a * egy "univerzális szelektort," amit ott megadsz az minden elemre vonatkozni fog
a body-hoz meg értelem szerûen a body szelektor tartozik
Nosztredamus
CSS-el szeretném

kispeki
Ha JavaScripttel akarod, sok oldalon ismertetk, pl:Thomas Web Mûhely

Ha CSS-el akard megoldani, az egy kicsit hosszadalmasabb munka.

kispeki
Faustus jól megoldotta, de a * az a bodyra van értelmezve, nem pedig az összesre. Tehát a table tagnek szedd le a margin-padding-borderját. Legalábbis én mindig ugy tudtam hogy a csillag magára a bodyra értelmezhetõ.

Nosztredamus
akkor egy síma lenyíló menü háttérszínnel???
xD

asdasddsadsa
használok CSS-t és meg is adtam ezt az értéket.

Dj Faustus
"hogy táblázattal egymásmellé tettem 5képet"
<table> tag cellpadding és cellspacing attribútumát állítsd 0 értékûre.
De egyébként ha CSS-t használnál az oldalszerkezet kinézetének formázására, akkor a stíluslap elején szanálható lenne minden margó, kitöltés, és szegély:
* {
margin: 0px;
padding: 0px;
}

asdasddsadsa
negatív

A kódban ne rakj közéjük entert, hanem 1 sorban legyenek.

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

asdasddsadsa
Nah sikerült divezés:D
Viszont most az a gond hogy táblázattal egymásmellé tettem 5képet, de van hely köztük. Azt szeretném h ne legyen köztük üres rész hanem érintsék egymást. Van erre megoldás?

Nosztredamus
nagy segítség kéne :)

szerkeszthetõ,lenyíló menüt szeretnék!
képekre gondolok.
úgy,hogy amikor lenyílik akkor látszódjon úgy mintha egybe lenne az oldallal.

példa: -->KATT IDE<--

Elõre is Köszönöm!

kispeki
Adj meg a div-nek egy id-t vagy egy class-t pl kozep néven. A CSS-ben ha div:

#kozep {
(ha a divben lévõ szöveget akarod középre tenni:) text-align: center;
(ha magát a divet, akkor:) margin: 0 auto;
}

ha class:

.kozep {
(ha a divben lévõ szöveget akarod középre tenni:) text-align: center;
(ha magát a divet, akkor:) margin: 0 auto;
}

asdasddsadsa
így én is próbálta, de nem sikerült.

viso 007
Én így csinálnám:
#valami {
text-align: center;

}

asdasddsadsa
CSS-ben milyen értékkel tudom megadni hogy egy div tag tartalma középre kerüljön? mint az "align=center"-nél.

Bobber
kk

Köszönöm a választ, sajnos én is erre kezdek kijukadni, hogy nem a legmegfelelõbb irányból közelítem a problémát:)
Úgynéz ki megint elõ kell vennem a java leirásaimat és egy futtatható java progit irni de azt is csak azért mert ahoz van magyar leirásom:)
de azért köszi :)

Nem vagyok magamnál. Kérem, hagyjon üzenetet.

Dj Faustus
"extránál meglehet azt csinálni vhogy,hogy van egy welcome és egy index.html fájlom és azt szeretném,hogy a welcome.html-t rakja kezdõoldalnak."
Ha az Extra adminisztrációs felületén nincs erre mód, hozz létre egy index.html-t, amiben átirányítod a welcome.html-re a látogatót.
<meta http-equiv="refresh" content="0;url=http://example.com/welcome.html"/>

(De azért tegyél egy linket az index.html oldalon a welcome.html-re, ha neadjisten az átirányítás le lenne tiltva.)