25245

• Loál János #6486
    "(buteo buteo) (barna rétihéja javítva - thx to Loál János :)"

LOÁL, akkor semmi, most már csak egy puszit küldök neki! :D
  • Blasta
    Vat for?
  • Loál János #6484
    Majd elküldöd msn, htx.

Ne felejtsek el írni Mikinek (csak azért írom ide, hogy otthon is lássam)!
  • Blasta
    Van mégpojácább, de azt már nem teszem fel ide :-)
  • Loál János #6482
    Sok kis pojáca! :-@

¦D
  • Blasta
    Sokan vagyunk, de mégis kevesen :DDD

(onnan készült a lenti panoráma ahol ülök, ott középen)

• Crem
    ez tuti!:))
  • Blasta
    Hétvégi túrán készített panorámám.

• Blasta
    Neeeeem, hanem épp mutatja a bal elsővel, hogy "FAKKJÚ BAZZEG" :-)
  • Punkerwork
    támadni akar? :)
  • Blasta
    Amúgy nem értem miért lett olyan fontos hirtelen (a másik fotós topikban is valaki ezt nehezményezte) a téma teljes élessége.
    A mélységélességet nem úgy kell felfogni, mint valami ELLENSÉGET ami akkor jó minél kevesebb van belőle!!!!! Használni kell, de jól kell használni!
  • Blasta
    Nem hát :-)
    A fordított obi lényege, hogy akkorát nagyít, amekkorát egyetlen "átlagos" optika nem képes, és teljesen jót tesz az ilyen makro képeknek ha a mélységélesség szépen látható. Lényeg, hogy a téma MEGFELELŐ része legyen éles.
    (ezen a képen még ez is kicsit elcsúszott, nem pont a lepke feje a legélesebb, de ez már tizedmiliméterek kérdése. Márpedig szélcsendben is lengedezik annyit egy virág, hogy elcsússzon az élesség)
  • OPM
    szerintem=szerinted
  • OPM
    és akkor nem érné meg szerintem normál módban, kicsit kisebb nagyítással, de élesen? :)
  • Amse
    Szerintem nagyon jó így is.
  • Blasta
    Jah, az így sikerült. :-/

Fordított objektívvel ilyen a mélységélesség. Szinte nulla, viszont hatalmasat nagyít.
  • OPM
    gondolom nem direkt vágtad le
    a szeme érdekes :o de szerintem túl kis része éles csak a témának
  • Blasta
    BILLANGÓÓÓÓ :-)

Tom, alul levágtam a szárnyát... Ez van :-(
  • Blasta
    Hát egy kicsit "oversaturated" a kép, de nem is kiállításra készült, csak a windows wallpaper-t utánzotam :-))))
    A fád viszont sokkal szebb, nekem akkor még jobban tetszene ha nem középen lenne ;-)
  • OPM
    sokkal szebben a színeid! :( de azért az "én fám" jobban tetszik :)
    na megpróbálok ps-pal valamit alkotni...
  • G_ArchAngel #6466
    Dan Brown - DaVinci kód: olvashatsz benne a "phi"-ről, azaz az aranymetszés szabályairól...:)
  • Blasta
  • Blasta
    Pl. ezen a fotón is aranymetszésben van a vitorlás.

• cyrus #6463
    én már érzem is a bizsergést a lábujjamban :D
  • Blasta
    Na, ezt sikerült gyorsban megtalálnom. Ez a fa kb. aranymetszésben van.

• Blasta
    Nem saját szavaim:

"Az aranymetszés szabályát már az ókori művészetek gyakorlói is előszeretettel alkalmazták. Történetesen azért, mert a természet furcsa mód nagyon kedveli ezt az osztási eljárást. Ahhoz, hogy képeinken ezt mi is tudjuk alkalmazni, nekünk is fel kell tudnunk osztani a hosszúságokat ezen módszerrel.

Röviden, a teljes hosszúságot (x), úgy kell felosztani két részre, hogy az egész rész (a) a nagyobbik részhez (b) úgy viszonyuljon, mint a nagyobbik rész (b) a kissebbik részhez (a-b). Képlettel: a / b = b / ( a - b ) Ez persze egy másodfokú egyenlethez vezet, ha az aranyarány számot szeretnénk kiszámolni, melynek értéke kb 0,618. A lényeg, hogy ha a teljes hosszúságot a 100%, akkor a kissebbik rész 38,2%, a nagyobbik pedig 61,8%. Keresőnk képét függőleges, illetve vízszintes vonalakkal ilyen arányban felosztva, 4 vonalat kapunk, 4 metszésponttal. Ha ezen vonalak és pontok mentén helyezzük el a témánkat, képelemeinket, akkor az aranymetszés szabálya szerint komponáljuk a fotót."

Megpróbálok képet keresni, úgy érthetőbb!

• OPM
    amúgy ezt most direkt így vágtam hogy pontosan a közepén legyen,
    de majd megnézem, hogy néz ki "máshol" a fa :)
  • PResident Evil
    szólok Blasta mesternek...
  • cyrus #6458
    de tekintve hogy te ezt ps-ben nem fogod pixelre kiszámolni, egy körülbelüli értéket adhat...
  • cyrus #6457
    asszem valami olyasmi hogy ha felosztod akkor a kis felosztott rész ugy aránylik a nagyobbhoz mint a nagyobb az egészhez...
  • cyrus #6456
    van benne igazság de az aranymetszés az egy pontos arány csillag :D
    de nem mondtam hogy rosszul tudod :D
    éne nem oktatok :D
  • PResident Evil
    akkor, sry rosszul tudok, mint mindent...
  • OPM
    hát??
  • cyrus #6453
    nem az az aranymetszés :D
  • PResident Evil
    ne középen, hanem valamelyik oldalon legyen a téma

[primitíven fogalmaz]
  • OPM
    aranymetszés? :) valamelyik sarokra gondolsz?
  • Blasta
    Adnék egy jótanácsot!
    Próbáld az ilyen témákat aranymetszésbe foglalni! Sokkal jobb mintha középre helyeznéd!
    Természetesen ez nem KÖTELEZŐEN használt eljárás, de ált. szebb kompozíciót eredményez mint a középre helyezés.

Mellesleg szép időd volt.
  • OPM
    Ezt is ma lőttem:

csak az idegesít, de nagyon, hogy az állvány nem fért be a táskámba, pedig ha tudtam volna hogy ilyen szép naplemente vár rám.... :(
  • OPM
    thx :)
  • Blasta
    szép kis ég, gratula!!