Digitális és analóg fotográfia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

FREAK
Ja, akkor "ne nézzé'" 😄

grafikuss vagy? 😄

Riszpekk

Igen a Csillagból. Eddig egész nap 120 kilóval szériáztam, mer csak az volt, most, hogy van net is, a napon másik felét itt töltöm. 😊

Amúgy meg egész nap itt ülök a rohadt gép elõtt, és megy a PS, mert ez a melóm. A fejem meg monitor alakú...

Az mondjuk nem kérdés, hogy ezzel az egész kép mondanivalójába belemásztunk, mert eredetileg az volt a címe, hogy "Tesco parkoló az autómból", most pedig az, hogy "Tesco áruház a parkolóból". Ha mindenképpen ragaszkodunk az eredeti elképzeléshez, akkor nem vághatjuk meg így.

FREAK
hûbazmeg

börtönbõl írsz, hogy ilyenekre van idõd? 😄

Riszpekk

Itt van pl Laalee elsõ itteni publikációja a Tesco címû fotóköltemény, amely már magában is a fotográfia csúcsa, csak még a fotókritika nem ért fel abba a magasságba, hogy értékelni tudja 😊

Csak azt mondom, hogy csinálmán. Más talán máshogy állna neki.

Elõször is, setét az alja. Azt világosítani kell.
Akkor szembesülünk azzal, hogy kép eléggé kicsi és tömörített és a sötét részek világosításával szép zajtengert kapunk. Ezt el kell tüntetni, vagy legalábbis egy kicsit kendõzni.
Aztán a fehéregyensúly az borzasztó. Tök zõd minden. Ezt korrigálni kell rajta.
A kompozíció az a "véletlenül megnyomtam az expo gombot" elvét követi, tehát dadaista 😊 A szélvédõ bal alsó peremének és a jobb fölül belógó visszapillantónak és fityegõnek nincs semmi szerepe. Le kell vágni a fenébe. De hol vágjuk el ? Szerintem kb. a bal oldali Opel mögött. A bal oldali fa se lógjon be pár levéllel, mert minek. A másik oldalról meg a visszapillantó és a fityegõ távozik. Elég szerencsétlen ott az oszlop, de tovább vágva nem sok marad a képbõl, de ráfogjuk, hogy még külön jól jön majd, mert az áruház tetõvonalával együtt erõteljes keretet ad a lényegnek a Tesco feliratnak.
Csak az a bajuk, hogy ide oda dõlnek, ezért egy perspektívakorrekció javasolt. Ezzel el kell játszani egy kicsit.
Ezután még a színekkel babrálunk, hogy élettelibb legyen az összhatás. Ízlés szerint. Egy kis élesítés, szintén ízlés szerin és lényegében kész.

A keret nem kötelezõ egy képre. Jobb nem lesz tõle, de szépen kiemelheti azt.

Keret nélkül sebtében ilyesmi lett, de lassabban sem lett volna sokkal jobb:

Általánosságban így nem lehet leírbni, hogy egy képpel ezt és ezt kell kötelezõen csinálni a PS-ben. Sok függ a képtõl és attól is, aki dolgozik vele, hogy mit akar belõle kihozni, mit akar vele mondani.
Kép és témafüggõ, valamint személyfüggõ a dolog.

GregSB
Bocs kicsit kómás voltam amikor írtam az 1768-at, a kérdés nem kifejezetten erre a képre vonatkozott, hanem úgy általában a digi képekre, ezt csak mint érdekességet tettem be, tudom hogy nincsen jól megkomponálva...

Crem
😄

hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?

FREAK
akkor döntsd már el, miért jár a credit 😄

Riszpekk

Crem
Viszont értenie kell hozzá...

hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?

Crem
Ott van!😊

Legalább humorérzéked van!

Crem
képet tényleg nem...

Viszont tanácsokat igen, csak nem írtam ki...

Crem
Nem a kép miatt illetve a kritika miatt írtam...

A kritikus miatt...

Sry

Crem
Semmi, ebbõl adódóan EGYENLÕRE ennyit is ér a te véleményed számomra...

FREAK
én is mondok okos dolgot: elsõ a tartalom, utána a technika (félreértések elkerülése végett maga a technika is adhat tartalmat, de ettõl mind nagyon messze vagyunk)

szóval amíg a képen nincs semmi, amire érdemes figyelni, addig mindegy, milyen színûek a pixelei

Riszpekk

Laalee
itt egy kép, publikáltam, hozzászolhatok 😄

Photo Collage Maker http://www.collagemaker.me

Igzad van.
Egy filmkritikusnak nem kell tudnia jobban eljátszania a szerepet egy bírált színésznél.

Jó, mostantól írok véleményt is a képekre, de hozzátezsem, nem értek nagyon a fotókritikához. Ha valaki meg fog sértõdni akkor elõre is elnézést, direkt volt.
Tölteni meg azért nem töltök fel, mert szerintem nincsenek jó képeim, csak nekem tetszõk. Az meg kevés.

GregSB:

Minden sértõdés nélkül...

Azért nem jött szerintem segítség a kérdésedre eddig, mert nincs sok értelme rajta javítani, ugyanis nem lehet.
Elõször is, mit ábrázol a kép ?
Hol a fõtéma ?
Egy nagy beégés közepén sejlik 1, vagy 2 szellemalak, mögöttük értelmezhetetlenül kusza háttér. A két szélén a szobabelsõ (?) elemei csak szûkítik a képet semmi más jelentõségük nincs. Át siklik rajtuk a szem, de szellemalakokon is és valahol a kusza háttér lépcsõinél keres támpontot, de megfoghatatlan, hogy mit is kéne néznünk. A fókusz is a szabadban van, tehát kifelé tekingetünk. Végül valahol a jobb oldali szellemalak szíve táján a hátérben lévõ pirosan rikító Marlboro-s feliraton akad meg a szem. A kép címe: "Szívem a Marlboróé".
Nem értem, ez egy kísérlet volt a szellemesdire ?

Bocs Crem, tõlem sem láthattál. 😊
Csak okoskodom itt.

Laalee
erõsen emlékeztetsz a bobo féle sirályos kép körüli vitára 😄

Laalee
a véleményem elmondásának mi köze a publikált képekhez?

Crem
Valóban nem kötekedés...

Csak ha Freak,Lateralus, stb.írja, akitõl már képeket is láttam, elfogadom...
Lehet, hogy te vagy itt a legprofibb, csak nem emléxem rá...

Crem
Szó sincs róla, lelkes kezdõ vagyok...

GregSB
Azóta már találtam 1 linket, ahol nagyából le volt írva amit meg akartam tudni..

Ha jól vettem ki, akkor általában a Levels-el és a Saturational érdemes játszani, hogy szebb legyen a kép(?)

Laalee
végülis pont nem kötekedés volt belekötni a helyesírásba és abba, hogy nem töltök fel ide képeket. 😄

Laalee
látom itt csak te érthetsz mindenhez...

GregSB

KM
Apropó Crem! Örvendetes hír van az RVS-rõl! Ha még érdekel, akkor kuksizd meg a fórumot!

Crem
Jahhh!

Kezdõ, Amatõr és Profi fotósok !

Elsõ javaslatom, hogy mindenki elsõnek a monitorját lõje be ( ADOBE GAMMA) erre tökéletesen megfelel. Akinek nem inge ne vegye magára

Crem
LoL...

Jó példa az ff tájképekrõl!😉

Azért remélem ezt hamar überelitek.

Crem
Ha már beleszólsz...

A szines az alapból hosszú í gyk: színes...😛

Ez nem kötekedés, csak személy szerint én még képet nem láttam tõled itt...
De cáfolj rám!😉

Crem
#1743 is egy szürke délelõtt készült...

Crem
Csak úgy általánosan mondtam…
Nem feltétlenül erre a képre gondolok, bár alapból tényleg csak egy útszéli szinte „véletlen” fotóról van szó…

Crem
😄

Gondoltam kicsit elrugaszkodok...

Egyébként ezek miatt nem teszek be ide 1024x768 képeket!

Tippelek én nyiltan is: Udinese-Bayern Munchen 2-2 X

GregSB
Egy kis segítséget kérek.

Itt van ez a képem. Az érdekelne, hogy mik azok az alap dolgok, amiket PhotoShopban érdemes beállítani minden képnél + keretet ti mivel csináltok? Én azzal is megelégszem, ha van 1 linketek, ahol ezek jól le vannak írva 😊

Egyébként meg találjátok ki, hogy hogy csináltam ezt a képet (semmi photoshop eddig, így "jött ki a gépbõl"!)

Lateralus és Dzsini csak privátban tippelhet 😄D

FREAK
hát ez se egy orgazmus, de ha elég sokáig nézi az ember, átjön a HALÁL üzenete 😊

Riszpekk

Dzsini
csak úgy a netrõl...

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Laalee
lett belõle egy színes semmitmondó kép

FREAK
melyik képrõl van szó?

Riszpekk

Oké 😊

Ne vedd bírálatnak, csak egy kérdés: Muszáj végigpróbálni a fotóidon a Photo Impact összes effektjét ? 😊
Szerinted mennyit tesz hozzá pl. ez az effekt ?

Crem
Addig viszont amíg egy szürke semmitmondó tájképbõl ilyen színeket lehet kihozni, addig nálam :

color powa

Crem

Crem
😊 Jó... Kell az ff. 😉

Lássuk a naplementét színek nélkül.

Ebbõl a szempontból biztos igazad lehet, de korábban úgy tûnt, hogy az egész ff fényképezést kérdõjelezed meg általánosan.
Az hogy néhányan meg nem érdemelt sikerek bezsebelésére használják lehet, hogy igaz, bár ez nem csak õket, hanem az õket felmagasztalókat is minõsíti. Viszont ez nem von le semmit a ff fényképezés létjogosultságából.
Ugyanilyen elrettentõ példaként lehetne említeni azokat, akik sablon naplamentéikkel gyûjtenek be elismerést. Érdekes módon egy naplemente általában mindig minimum 4 pontos 😊
Akkor mondjam azt, hogy a színes fényképezés emiatt a "szegények mentsvára" ?

Egyszer úgy megnéznék egy kifejezõ naplementét fekete-fehérben...

FREAK
ja az lehet

Riszpekk

Crem
Nem egy dologról beszélünk...

Én a kezdõ fotósok ff képeirõl beszélek, holott még szines képeket se nagyon tudnak-(tudok) csinálni. Amíg te a ff mûvészetrõl beszélsz...

Mind1 dobjuk a témát!😛

FREAK
ez sem igaz

félreérted a szerepét, ugyanis szarból ezzel sem építesz várat, viszont egy jó képet el lehet (és sajnos szokás) baszni színekkel

általában egy kompozíció szól valamirõl, és ha az nem egy természetfotó, hanem egy jól behatárolható, egyedi motívum, akkor gáz, ha a háttérben különbözõ színes dolgok vonják el az ember figyelmét, és ölik a hangulatot

ha direkt színes fényekkel világítasz, vagy a naplemente varázsát akarod megfogni, akkor kell szín, de megjegyzem, van olyan naplementés fotó, ami jobb színek nélkül

témafüggõ

Riszpekk

Crem
Nah!😊

Akkor el is érkeztünk oda a beszélgetésben, amit az elején írtam!

"Szegények menedékének" tartom.

FREAK
azt vedd figyelembe, hogy ami ff-ben közepes, az színesben nézhetetlen gagyi többnyire (ha mûvészileg nézzük)

tény, hogy a ff szinte bármilyen helyszínt megszépít, természetesen erre is van ellenpélda

Riszpekk