Digitális és analóg fotográfia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Riszpekk
hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?
Megoldom holnap...
hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?
de megéri távkioldót is venni, és most vettem, és igen hasznos kis cumó
Riszpekk
Riszpekk
Bocs Freak ezt nem töltöm fel!😊
Ez kb. 20% zoom

Mondjuk úgysincs kidobandó foglalatom, szóval marad a gyári.
Nem életlenedik a kép szélei fele?
Nem tudom...
Az UV szürõ keretvastagsága 4mm a poláré 6mm a makro lencsének majdnem 10mm a keretvastagsága.
Persze nem azt mondtam, hogy megoldhatatlan.😉
Rendelni a helyi Konica üzletben szoktam, csak jobb, ha felkészülök az árakra!😊
Az a véleményem, hogy nem érdemes sz@rakodni az egyedi gyártással, mert rengeteg buktató van benne...
Makrolencsét érdemes csináltatni?
A leggyakrabban használtak:
- UV szûrõ: a nevében benne van, hogy az ultraibolya fényt szûri, ami a fotókra nincs túl jó hatással, fátyolossá, kékessé teheti a képet. Ezt küszöböli ki az UV. Szemmel látható hatása nem igazán van, csak bizonyos helyzetekben, pl. magashegyi, havas fotóknál. Amúgy pedig az objektívekre többnyire UV réteget is felvisznek, tehát ezt alapból tudja a gép. Amire leginkább használják az a frontlencse védelme, akisebb ütõdésektõl, portól, karcolásoktól.
- Sky: Hasonló az UV-hez. Inkább lencsevédõnek jó., bár némi hatása az erõsségétõl függõen van. A kép színeit enyhén melegebbé, sárgásabbá teszi.
- Polár: Létazik belõle 2 alapfajta. A hagyományos (lineáris) és az ún.(cirkuláris) vagy körpolár. A gépedre az utóbbi javasolt, de drágább és amatõr használat mellett a lineárissal sincs sok gond, ha számít, hogy olcsóbb legyen. A hatásuk kb. ugyanaz. A különbözõ felületi tükrözõdéseket csökkentik (pl. víz, üvegfelület), kivéve a fémes felületekét. A kép kontrasztossága és "színessége" is növekszik ezáltal. Tájképeknél, vagy tárgyfotóknál gyakori a használata. Mélyíti az ég kékjét. Hatása nem minden esetben van és a fény beesési szögéhez mérten változó. Becsillanást kb. a tükrözõdõ felülethez képest 30 fokban csökkenti leginkább, az ég kékjét kb a nap tengelyéhez viszonyítva 90 fokban mélyíti legjobban. A hatást egy gyûrû segítségével szabályozhatod rajta. Hátránya, hogy a fényerõt csökkenti, ami alkalmasint 2 blende is lehet (pl. egy 2.8-as objektívbõl 5.6-ot csinál)
- Technikai (ND) szûrõk: Egyszerû szürke üvegszürõk. Az erõsségüktõl függõen különbözõ mértékben csökkentik a fényerõt (1-2-4 blendével, vagy többel). Ha nagyon fényes idõben hosszabb expóra van szükség akkor hasznos. Vannak belõle átmenetes változatok, amik pl. csak a kép közepén, vagy egyik felén fejtik ki ezt a fénycsökkentõ hatást.
- Infravörös (IR) szûrõ: Analóg géppel csak infrafilmmel használható. Csak bizonyos tartományú fényt enged át, közte az emberi szem számára nem látható IR tartományt is. Eletjedt használata, a bûnügyi (anyagmaradvány keresés), vagy orvosi fotográfia, illetve tájképek.
- Színszûrõk: (fõleg analóg gépekhez használják), a kívánt színnel elszínezik a képet, vagy annak egy részét. Fekete fehér fotózásnál kiemelnek, vagy eltüntetnek egy színspektrumot.
- Színkonverziós szûrõk a fehéregyensúlyt befolyásolják. Digitális gépeknél nem használják, mert ott a gépen állítható többnyire.
- Effektszûrõk: Rengeteg van. Fõleg analóg gépeken hasznos, mert digitálisan általában utánozhatók ezek az effektek. Kontrasztemelés, homályosítás, csillagalakú becsillanás, köd, töredezett kép...stb.
Riszpekk
Készítettem neked 2 képet, 5Mpx el, igaz nem állványról.
Normál makro
58mm Macro lens +10 dioptr. 6-7cm
Szoftveresen csak a vágás történt. TUDOM, hogy homályos, de most nem ez a lényeg! (remélem)😊
Vendégségben nem 5mpx el virítok pláne, hogy csak egy 32Mb kártya volt bent...
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Vettem ajándékba... A buli végén pedig nem teáztunk belõle!😄
ISMÉT ÍROM A BLOGOM: http://sodi.freeblog.hu !!! Off-shore az, ha kevesebb pénzed jut megélhetési szülők kezei közé. A sátán legnagyobb hazugsága, hogy tagadja önmaga létezését.
Marad ez... Nekem...
Én is rájöttem menet közben, hogy itt nem lesz jó a 300x300 képkockák...
Csocsó képénél jól nézett ki a kis képek használata, itt nem. A szöveg túl apró, a font gagyi, és dõlt, lehetne sorkizárt, és zavaróan majdnem rálóg a képre.
Mákvirág
Ne lássam többet Moszkvát, ha értem mit akarsz kérdezni!😊
Itt az eredeti kép! Hozzá se nyultam semmivel!