Digitális és analóg fotográfia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

FREAK
na pontosan ez érdekelne, mert akkor kiderülne, mit tud a nagyítás, ellentétben ezzel, amibõl annyit látni, hogy ott egy érme....

Riszpekk

Crem
A sony-nál a távkioldó egy kisebb vagyon!😞(

hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?

Crem
Ok !

Megoldom holnap...

hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?

Crem
Max.10X zoomnál az 1 forinton az F betü illetve a széle látszik!😊

FREAK
idõzítés tökéletes megoldás

de megéri távkioldót is venni, és most vettem, és igen hasznos kis cumó

Riszpekk

FREAK
na ezért írtam, hogy az EREDETI méretbõl vágj ki egy 800x600-as darabot és azt rakd fel

Riszpekk

Crem
Van állványom, de erre alkalmatlan... Vagy idõzitve kéne lõnöm, vagy valami mást kitalálni, mert a gomb lenyomásával is elmozdul!😞

Crem
4.96Mpx kép 3.2Mb!

Bocs Freak ezt nem töltöm fel!😊

Penta
Állvány jól jön makrónál. Fõleg érménél próbáld meg merõlegesen behozni a témát.

FREAK
öööööö

nem lehetne eredeti méretben, legnagyobb felbontáson? 😄

ez így semmit nem mond

Riszpekk

Crem
Az a helyzet, hogy még én se jöttem rá, hogy is kell ezt precízen használni. 6-7cm a focus távolság. Kézbõl nagyon nehéz fotózni vele ( max. 10X zoomnál mindig elmozdul)

Ez kb. 20% zoom

Penta
Attól még belemegy (a lencse a szélein jóval vékonyabb), legfeljebb középen "kilóg", de az nem baj.
Mondjuk úgysincs kidobandó foglalatom, szóval marad a gyári.
Nem életlenedik a kép szélei fele?

Crem
Hát...

Nem tudom...

Az UV szürõ keretvastagsága 4mm a poláré 6mm a makro lencsének majdnem 10mm a keretvastagsága.

Persze nem azt mondtam, hogy megoldhatatlan.😉

Penta
csomagtartó, hátsó szárny

Penta
Egy nem használt szûrõ foglalatába kell belerakni.

Galy
ez melyik része?
Crem
Nálam a gond az volt, hogy a lencsét még le tudták volna gyártani, de a foglalatot illetve a kerete már nem.

Crem
Csak nézelõdni szoktam itt!😊 Árak, stb...
Rendelni a helyi Konica üzletben szoktam, csak jobb, ha felkészülök az árakra!😊

Penta
Nem jó kép, de berakom, így néz ki a kocsim:

Penta
milyen buktató?

Penta
ez egy kicsit messze van...

Crem

Én itt szoktam nézelõdni...

Crem
Kb. 9000 ft volt a 10 dioptriás makro lencse.
Az a véleményem, hogy nem érdemes sz@rakodni az egyedi gyártással, mert rengeteg buktató van benne...

Penta
Hol kapok olcsón 67mm-es polárt, és erõsebb 52mm-es szürkeszûrõt(egyáltalán ebbõl milyen a legerõsebb)?
Makrolencsét érdemes csináltatni?

Penta
korrekt 😄

Crem
Ez szép...😊

A többségnek ugyanaz a hatása, analógon és digitálison is.
A leggyakrabban használtak:

- UV szûrõ: a nevében benne van, hogy az ultraibolya fényt szûri, ami a fotókra nincs túl jó hatással, fátyolossá, kékessé teheti a képet. Ezt küszöböli ki az UV. Szemmel látható hatása nem igazán van, csak bizonyos helyzetekben, pl. magashegyi, havas fotóknál. Amúgy pedig az objektívekre többnyire UV réteget is felvisznek, tehát ezt alapból tudja a gép. Amire leginkább használják az a frontlencse védelme, akisebb ütõdésektõl, portól, karcolásoktól.

- Sky: Hasonló az UV-hez. Inkább lencsevédõnek jó., bár némi hatása az erõsségétõl függõen van. A kép színeit enyhén melegebbé, sárgásabbá teszi.

- Polár: Létazik belõle 2 alapfajta. A hagyományos (lineáris) és az ún.(cirkuláris) vagy körpolár. A gépedre az utóbbi javasolt, de drágább és amatõr használat mellett a lineárissal sincs sok gond, ha számít, hogy olcsóbb legyen. A hatásuk kb. ugyanaz. A különbözõ felületi tükrözõdéseket csökkentik (pl. víz, üvegfelület), kivéve a fémes felületekét. A kép kontrasztossága és "színessége" is növekszik ezáltal. Tájképeknél, vagy tárgyfotóknál gyakori a használata. Mélyíti az ég kékjét. Hatása nem minden esetben van és a fény beesési szögéhez mérten változó. Becsillanást kb. a tükrözõdõ felülethez képest 30 fokban csökkenti leginkább, az ég kékjét kb a nap tengelyéhez viszonyítva 90 fokban mélyíti legjobban. A hatást egy gyûrû segítségével szabályozhatod rajta. Hátránya, hogy a fényerõt csökkenti, ami alkalmasint 2 blende is lehet (pl. egy 2.8-as objektívbõl 5.6-ot csinál)

- Technikai (ND) szûrõk: Egyszerû szürke üvegszürõk. Az erõsségüktõl függõen különbözõ mértékben csökkentik a fényerõt (1-2-4 blendével, vagy többel). Ha nagyon fényes idõben hosszabb expóra van szükség akkor hasznos. Vannak belõle átmenetes változatok, amik pl. csak a kép közepén, vagy egyik felén fejtik ki ezt a fénycsökkentõ hatást.

- Infravörös (IR) szûrõ: Analóg géppel csak infrafilmmel használható. Csak bizonyos tartományú fényt enged át, közte az emberi szem számára nem látható IR tartományt is. Eletjedt használata, a bûnügyi (anyagmaradvány keresés), vagy orvosi fotográfia, illetve tájképek.

- Színszûrõk: (fõleg analóg gépekhez használják), a kívánt színnel elszínezik a képet, vagy annak egy részét. Fekete fehér fotózásnál kiemelnek, vagy eltüntetnek egy színspektrumot.

- Színkonverziós szûrõk a fehéregyensúlyt befolyásolják. Digitális gépeknél nem használják, mert ott a gépen állítható többnyire.

- Effektszûrõk: Rengeteg van. Fõleg analóg gépeken hasznos, mert digitálisan általában utánozhatók ezek az effektek. Kontrasztemelés, homályosítás, csillagalakú becsillanás, köd, töredezett kép...stb.

FREAK
vegyél egy akármilyen szûrõt, és van hozzá miniprospektus az összes fajtáról (általában)

Riszpekk

Penta
Ez ugyanaz, mint a Rebel?

Gladiator
Sajna, csak egy Canon EOS 3000 tükörreflexesem van. de azén tudásomhoz bõven jó.

Penta
Szal milyen analógod van?

Penta
Valószínûsítettem.

Gladiator
ki mondta, hogy digitálisom van?

Penta
Nemrég kitárgyaltuk itt az alap szûrõket (UV, polár, szürke), másra nem nagyon lesz szükséged digitálissal.

Gladiator
nem tudtok egy oldalt, ahol le van írva, hogy melyik szûrõ pontosan mire is jó, meg mellé képek, a hatásáról?

Crem
a 10 dioptriás makro megmutatása...

GregSB
+ még iszonyatosan zajos is. Mi is volt a célod ezzel a két képpel? Nem igazán értem...

Crem
Freak!

Készítettem neked 2 képet, 5Mpx el, igaz nem állványról.

Normál makro

58mm Macro lens +10 dioptr. 6-7cm

Szoftveresen csak a vágás történt. TUDOM, hogy homályos, de most nem ez a lényeg! (remélem)😊

Crem
Na ja...

Vendégségben nem 5mpx el virítok pláne, hogy csak egy 32Mb kártya volt bent...

Dzsini
mélységélesség meg sehol... blende 11re, és újabb képet kérünk 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

FREAK
ez a TELJES méret? 1mpx??

Riszpekk

Crem
😄

Vettem ajándékba... A buli végén pedig nem teáztunk belõle!😄

Gery1980

SoDI---
házi hercsi? 😊

ISMÉT ÍROM A BLOGOM: http://sodi.freeblog.hu !!! Off-shore az, ha kevesebb pénzed jut megélhetési szülők kezei közé. A sátán legnagyobb hazugsága, hogy tagadja önmaga létezését.

Crem
Kicseréltem!😊

Marad ez... Nekem...

Crem
Na ja...

Én is rájöttem menet közben, hogy itt nem lesz jó a 300x300 képkockák...

Penta
Ez így elég zavaros.
Csocsó képénél jól nézett ki a kis képek használata, itt nem. A szöveg túl apró, a font gagyi, és dõlt, lehetne sorkizárt, és zavaróan majdnem rálóg a képre.

Crem

Mákvirág

Crem
Freak!

Ne lássam többet Moszkvát, ha értem mit akarsz kérdezni!😊

Itt az eredeti kép! Hozzá se nyultam semmivel!

FREAK
"Hát a csokorról nem készítettem 100% képet"

Izé, nem errõl van szó. Megcsinálod a fotót (max nagyítás, max felbontás), PS-ben "actual size"-ra állítod és ÍGY kivágsz belõle egy 800x600-as darabot, na erre lennék kíváncsi

Riszpekk