Digitális és analóg fotográfia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Crem

hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?

Crem
Ez az 1 lencse létezik a gépemhez!😞((((

hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?

Crem

Lateralus!

Egy ilyen lencsével mit lehet (nagyságrendileg) produkálni?

Model: VCL-HGD1758 High Grade Tele Conversion Lens

A széleslátószögüt már kilöttem, marad helyette a panoráma kép. Hellyel-közzel jó megoldásnak tûnik... Igaz nem sok helyen értékelik, hogy állványról fotózom a berendezésüket!😞

Szó sem lehet róla !
Ragaszkodom hozzá, hogy neked legyen igazad.
Bézs volt ! 😛

Crem
Oké!😊))

Legyen igazad! Tört fehér!

Ja tényleg, igazad van, ez bézs !
A fehér szín minden színt tartalmaz, tehát valóban bézs is 😊

Magnumnak ment !

A legegyszerûbb megoldás a makrólencse. Megveszed, rátekered és hajrá ! Ebõl akár többet is egymás elé tekerhetsz és növelheted a nagyítást. A hátránya, fõleg az olcsóbbaknak, hogy jelentõsen ronthatják a képet, pl kromatikus aberáció és egyék csúnya torzulásokat okozhatnak, ha sokat tekersz egybe akkor pedig elõfordulhat vignettálás, tehát a sarkokat kitakarja, vagy jobb esetben csak sötétíti. A drágább modellekbõl pedig meg kell gondolni, hogy mire van szükséged, hogy ne adj ki feleslegesen érte pénzt.
A fordított lencse is elég jó megoldás, ha anélkül lehet a gépre aplikálni, hogy a súlya kárt tegyen a kényes és gyenge ki objektívben. Általában úgy lehet, mert adaptergyûrûre kell tenni. Minden valamirevaló SLR objektív elején szûrõmenet van, ugyanúgy, mint a Z1-hez vásárolt adaptercsöved belsõ peremén. Az adaptered pl 52mm-es menetû akkor célszerû egy szintén 52mm-es SLR objektív beszerzése. Ha az objektívet megfordítod, akkor az adaptergyûrû belsõ 52mm-es menete és a fordított objektív belsõ 52mm es szûrõmenete közé kell egy úgynevezett fordítógyûrû. Elég nehéz beszerezni. Elvileg gyári is van, de idehaza inkább megcsináltatják valamilyen ismerõssel. Leginkább hirdetési oldalakon lehet találkozni ilyesmivel, vagy kis szerencsével használt cikkel foglalkozó fotóüzletekben. Egy olyan fémgyûrûre van tehát szükséged, aminek mindkét oldalán 52mm-es menet figyel kifelé. Az objektív hátránya lehet, hogy vignettál, így csak a kép középrésze lesz használható, de ez nem törvényszerû.
A közelpontod sajnos nem lesz nagyobb. Ezek leginkább csökkentik a közelpontot. Ha kisebb gyújtótávolságú objektívet használsz, akkor biztosan csökken a közelpont, de a nagyítás brutálisan nagy lesz, ha nagyobb gyújtótávolságú objektívet fordítasz meg, akkor nagyobb közelponttal dolgozhatsz, de kisebbet nagyít. Általában 52mm-es szûrõmenetût használnak, mert a digitális gépekre legkönnyebben ez a mérett passzol, nem túl nagyok és fényerõsek az ilyen objektívek. Ezek általában 50mm-körüli gyújtótávolságúak. Egy nagyobb teleobjektív egyrészt drága, másrészt nem ad akkora nagyítást, harmadrészt lehet, hogy 77mm-es a szûrõmenete, ami nem túl jól illeszthetõ egy kis géphez.
Menj be pl. a Soós Fotóhoz (V.ker, Hercegprímás u.2.) és keress 52mm-es szûrõmenettel, kb. 50mm gyújtótáv körüli objektíveket. 10ezer alatt pl az M42 menetes Zenit obikat megkapod és elég jó minõségûek.

Használt árlista

A telhetetlenek, használják együtt is a két megoldást makrólencsé(k)+fordított objektív, ezzel már mikroszkópszerû nagyítások is elérhetõek, de persze az említett hátrányok a nem túl jó minõségú dolgoknál így fokozottabban elõjöhetnek.
A mélységélességed persze nagyon kicsi lesz, de ez kompakt digigép esetén nem olyan vészes.
Nagyon komoly fény, és rezzenéstelen állvány javasolt a komolyabb makrózáshoz, különben semmit sem ér a jó nagyítás, ha csak foltokat fényképezel.

Crem

Elsõ ránézésre (úgy, hogy nem mentem oda a némethez bámulni a gépét) nincs akkora nagy külömbség...

Crem
Azért köszi az infót!😊

Legalább nem égettem le magam a Konicában!😄

Crem
Kár, hogy nincs erre valami megoldás...
Tükörreflexes gépeknél szép nagy a skála objektív terén...

Cannon-ba találtam most 39.000.-ft tól 4 milláig!😉

Crem

Õszintén szólva Lehet, hogy nem is nikon volt... 1D illetve D1 között van NÉMI külömbség...😊

Sorry

Azért bézs Színû tele LÉTEZIK max. Ral 1015 árnyalatú bézs!😛

FREAK
Igen, sok profi is így csinálja extrém helyeken. Digivel belövi a beállításokat, aztán elõkapja a diával töltött analógot, és egyetlen kattintással rögzíti a képet.

Gondolom, ugyanolyan vagy hasonló objektív ajánlott, bár teljesen különbözõ objektívekkel is csak minimális a különbség, ez egyébként saját tapasztalat.

Riszpekk

Másik kérdés: ha digitálison csinálok egy fotót, akkor egy teljesen más analóg gépen azonos beállításokkal (ISO, rekesz, zársebesség, gyújtótáv) ugyanonnan, ugyanazt fotózva biztosan jó képet kapok? Magyarán használhatom-e a digitális gépemet elõtesztelésre?

kácco kázolo pácsó

Lateralus: Z1-em van, elég jó makrókat tud alapból, de szeretnék jobb nagyítást és nagyobb tárgytávolságot elérni. Mit javasolsz? Vegyek boltban egy 10 dioptriás lencsét, vagy ezt a fordított objektíves dolgot? Mást is láttam már így makrózni, elég hatásos képeket produkálva. Kifejtenéd pontosan hogy tudom ráapplikáni a gépemre (52mm szûrõméret), és mit keressek? A nagyítás mértékével itt is fordítottan arányos a mélységélesség?

kácco kázolo pácsó

Ja Cannon-ban lehet, hogy van...

Amúgy Canon gépre Nikon átalakító van, ahogy most gyorsan rákerestem, de nem túl elterjedt és nem valami jókat olvasni róla. Meg kb. 200 dollár egy vacak fémgyûrûért. Még egy amcsi fickó is szinte rablásnak nevezte az árát. A 200 dollár az ha idehaza kapható, akkor 60-70 ezer forint. Ebbõl két gyártót is találtam Nikonra Canon obi átalakítót viszont egyet sem.

Ami nagyon népszerû mifelénk és sokan használják, az a Canon/M42 adapter (ez a régebben nagyon futó Zenit és társai csatlakozása). Itt Európában elég elterjedtek és olcsók az M42 objektívek (2-50ezerig a legdrágább).

Dzsini
a kétezer-be bedobáltam pár képet, talán a tintern abbey-s az, amit ajánlanék megkukucsra, a többi az csakúgy röptében fotó

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

FREAK
mondjuk õ Cannon-t írt, az lehet valami maláj vállalat, akik Nikonhoz gyártanak obikat 😄

Riszpekk

Így jöjjön be a lottó 5-ösöd is.

Õszintén szólva nem találkoztam még Nikon gépen Canon objektívvel. Egyéb párosítással igen, de nem is hallottam még senkitõl, hogy Canont használna Nikonon, vagy fordítva. Elvileg rengeteg átalakító létezik az egyes rendszerek között, de némelyik nagyon macerás és ezért nem valami kedvelt.
Az más dolog, hogy bézs színû Canon obiról sem tudok.

FREAK
jesssssz

Riszpekk

Akkor a "Fényképeid" topic lett az analóg, digitális fotózás, photoshopt retusálás, fényképbemutató összevont topic ? 😊

Szóval..

Elég reménytelen feltenni ezeket az objektíveket. Nem létezik tudtommal semmilyen átalakító, mivel ezek spéci bajonettet használnak, ami gyártónként más és más. Ha tudnál privátba csináltatni egy 58mm-Canon bajonett átalakítót akkor is használhatatlan lenne szerintem, mert óriási homályon kívül nem látnál a képen semmit. Ezek az objektívek ugyanis nagyobb képkört vetítenek, mivel alapvetõen normális filmkocka mérethez vannak belõve, a Sony 717-ben pedig sokkalta kisebb képérzékelõ van. Soha nem tudnád élesre állítani a képet. Széleslátószög amúgy is reménytelen lenne mivel egy 18mm-es hagyományos objektív a Sonydon kb. 70mm-nek megfelelõ látószöget adna - ha mûködne. Ez nem egészen nagylátószög.
Egyetlen megoldás van, amikor használható. Keríteni kell egy 52mm-es szûrõfoglalatú, olcsó, jó minõségû 50mm gyújtótávolságú obit és a visszájára fordítva egy házi barkács fordítógyûrûvel lehet vele brutális makrókat készíteni. Másra használhatatlan.

FREAK
hát igen, ennek cserélhetõ, bár azt nem tudom, lehetséges-e hogy Canon obi volt rajta

az elektronikus érintkezõk egész máshol vannak a két típuson, vagyis ha valahogy rá is dugod, se zoom, se fókusz, se fénymérés nem mûködhet

szvsz elnéztél valamit, de majd Lateralus elmagyarázza 😊

Riszpekk

Crem

Vagy ez, vagy valami hasonló volt a nikon.

Az objektívet annyira nem figyeltem meg...
Egy bézs színû kontraszt ernyõs tele volt.

FREAK
kompakt vagy cserélhetõ obis SLR volt az a Nikon digi?

Riszpekk

Crem
Na ja...

Tegnap láttam egy embert, egy NIKON gépe volt (digitális) és egy igen komoly Cannon tele volt rajta...

Gondoltam hátha nálam is megoldás lehet a nagylátoszögû problémámra.😞

FREAK
ha jobban belegondolsz, objektívet akarsz objektívre szerelni, nem lenne sok értelme

Riszpekk

FREAK
arra biztos nem, ezekhez spéci aljzat kell, ami csak a cserélhetõ obis gépeken van

kompaktra csak elõtétlencséket rakhatsz

Riszpekk

(SZVSZ) nem.

kácco kázolo pácsó

Crem
Jah! Sony DSC F-717-re szertném...

Crem
Akkor elméletileg nem is létezik, hogy egy 58mm-digitális gére fel lehessen szerelni ilyen lencséket?😞

Crem
Mielött elmennék megvenni, inkább rákérdezek itt. Az eladó biztos csak jókat mondana.😊

(58)

kácco kázolo pácsó

Az ilyesmi tükörreflexes gépre való. Digigépre való teleconverterbõl az 52mm-es Soligor 2X-t próbáltam, másnap vissza is vittem, mert használhatatlan képet adott. Széleslátószögût érdemes keresned, az más kérdés hogy az 52mm itt is ritka méret.

kácco kázolo pácsó

FREAK
milyen gépre akarod rakni? az obi leírásában ott van, hogy mihez jó

Riszpekk

Crem
Valami ilyesmit szeretnék...

Igazából ilyesmi kellene nekem.

A széleslátószögû objektívek között kimagasló teljesítménnyel rendelkezõ lencse F2.8-as fényerejével 114º-os látószögével 18 cm-es minimum távolságból ad lehetõséget a kreatív fotózásra. A HSM motor halk és nagysebességû autófókuszálást biztosít. A két aszférikus lencsetag korrigálja az ultra nagylátószögû lencsék hibáit. Amennyiben szûrõ használata szükséges a hátsó mozgótag mögé fóliaszûrõ helyezhetõ

Jóval kevesebbet tudó Sony 2.5x annyiba kerül!!!

Crem
Hi!

Hozzáértõk!😊

Ilyen és ehez hasonló teléket fel lehet szerelni egy 58mm digitális gépre?

Nem pont erre gondoltam, ez csak az elsõ kép amit találtam...
Egyszóval létezik olyan gyûrû,(vagy bármi más) amivel NORMÁLISAN össze lehet hozni????

Botond
a mi autónk ^^ bár nekem Mazdám van ^^
Crem

Crem
Ez egy kényszer megoldás volt...

Mivel kifelé nem kicsit homályos, DE levágni se tudtam, mert elveszik a kép ezért raktam rá a kék színátmenetet...

Nem feltétlenül a vízcseppen volt a hangsúly, hanem az 1mm fecskendõtût is látni akartam...

Botond
kicsit egysíkú a témaválasztásod ;-)
MIMACSKA
Jó akkor ez még nem legalábis itt...

www.extragyongy.hu

Petyus_

Ez jobb. =)

Bár a kép itt is orientációs nehézségekkel küzd, szóval inkább önkritikát gyakorlok és itthagyom a topikot. =))

\"minden arany ami 3 leddel fénylik\" sonydefenseforce.com

FREAK
hát....

1. annak is szar
2. minek? jobb lett tõle a kép? (nem, rosszabb, de szerinted?...) 😊

ha nagyításon és a vízcseppen van a hangsúly, akkor azt emeld ki, nem értem, mi célja annak a kék foltnak

Riszpekk

Crem
Egyébként ez egy 1mm fecskendõ tû...

Crem
Mintha már lett volna... #2014 😉

Crem
Dizájn bakker!😄

MIMACSKA
Az ég 😊)))

www.extragyongy.hu

MIMACSKA

www.extragyongy.hu

FREAK
mi az a nagy kék homály??

Riszpekk